Viimeksi julkaistu 27.11.2021 14.31

Kirjallinen kysymys KK 209/2017 vp 
Emma Kari vihr 
 
Kirjallinen kysymys metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisesta Suomessa

Eduskunnan puhemiehelle

Suomi on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä YK:n biologista monimuotoisuutta koskevassa yleissopimuksessa (Convention on Biological Diversity), luonnon monimuotoisuutta koskevassa EU:n strategiassa vuoteen 2020, sekä Valtioneuvoston periaatepäätöksessä Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategiaksi vuosiksi 2012—2020. Tavoitevuoteen on nyt vajaa kolme vuotta aikaa. 

Samalla metsälajiston ja metsäisten elinympäristöjen tilanne on heikko. Kahden edellisen uhanalaisuusarvioinnin välillä metsälajiston riski kuolla sukupuuttoon on pysynyt samana, ja metsätalouden aiheuttamista muutoksista on kärsinyt erityisesti lahopuuta vaativa lajisto. Metsälajiston häviämistä ei ole siis pysäytetty, ja esimerkiksi sammalien ja jäkälien uhanalaistuminen jatkuu suomalaisissa metsissä. 

Uhanalaisista lajeista suurin osa on riippuvaisia metsistä, ja siten metsissä tapahtuvat elinympäristöjen heikennykset heijastuvat myös suoraan uhanalaisten lajien tilanteeseen. Metsäluontotyypeistä 70 % on luokiteltu uhanalaisiksi. Lisäksi on arvioitu, että sukupuuttovelan takia noin tuhat metsistä  riippuvaista  lajia tulee  häviämään, kun  lajiyhteisö  saavuttaa  uuden  tasapainotilan elinympäristössä tapahtuneen muutoksen jälkeen. 

Hallitus leikkasi metsien suojelusta (METSO -ohjelmasta) hallituskauden alussa 70 %. Nyt hallituksen puolivälitarkastelun yhteydessä ympäristöministeriön METSO-rahoitusta lisättiin kolmella miljoonalla eurolla, jolloin metsien suojelusta on 70 prosentin sijaan leikattu 60 prosenttia tällä hallituskaudella. Samaan aikaan hakkuumäärät ja -tavoitteet ovat historiallisen suuret. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä metsälajiston ja metsäelinympäristöjen parantamiseksi tällä hallituskaudella, jotta monimuotoisuuden köyhtyminen pysäytetään tavoitevuoteen 2020 mennessä ja  
onko hallitus arvioinut, että nykytoimilla tavoite on vielä realistista saavuttaa?  
Helsingissä 17.5.2017 
Emma Kari vihr