Tämä sivusto käyttää evästeitä. Lue lisää evästeistä
Alta näet tarkemmin, mitä evästeitä käytämme, ja voit valita, mitkä evästeet hyväksyt. Paina lopuksi Tallenna ja sulje. Tarvittaessa voit muuttaa evästeasetuksia milloin tahansa. Lue tarkemmin evästekäytännöistämme.
Hakupalvelujen välttämättömät evästeet mahdollistavat hakupalvelujen ja hakutulosten käytön. Näitä evästeitä käyttäjä ei voi sulkea pois käytöstä.
Keräämme ei-välttämättömien evästeiden avulla sivuston kävijätilastoja ja analysoimme tietoja. Tavoitteenamme on kehittää sivustomme laatua ja sisältöjä käyttäjälähtöisesti.
Ohita päänavigaatio
Siirry sisältöön
Tänä syksynä Nature-lehdessä julkaistiin tutkimus, jossa todetaan, että länsimaiden lihankulutusta tulisi vähentää 90 prosenttia, jotta vaaralliselta ilmaston lämpenemiseltä vältyttäisiin. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan lihantuotanto aiheuttaa globaalisti vuosittain noin 7 gigatonnin hiilidioksidipäästöt. Yksistään karjatalouden tuottamat vuosittaiset päästöt ovat noin 15 prosenttia ihmisen toiminnan tuottamista kasvihuonekaasupäästöistä.
Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin viidesosa tulee maataloudesta. Eläintuotanto kuormittaa ympäristöä merkittävästi enemmän kuin kasvipohjaisten elintarvikkeiden tuotanto.
Lisäksi tutkimusten mukaan ruoantuotanto aiheuttaa jopa 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä. Itämereen maalta päätyvästä rehevöittävästä typpi- ja fosforikuormasta kymmenen prosenttia tulee Suomesta, ja nämä päästöt vaikuttavat eniten rannikkovesien tilaan. Nämä päästöt eivät ole juuri vähentyneet 2000-luvulla. Tutkijoiden mukaan maitotuotteiden ja naudanlihan tuotanto vaikuttaa rehevöitymiseen ja leväkukintoihin kaikkein eniten.
Lisäksi ruoantuotanto uhkaa globaalisti luonnon biodiversiteettiä. Maatalouden vuoksi elinympäristöjä muutetaan eläinten laidunmaiksi ja rehutuotantoon. Lisääntynyt lihankulutus vaatii jatkuvasti lisää laidunmaata, ja tämä näkyy esimerkiksi Amazonin sademetsien hakkuissa.
Suurimmat hiili- ja itämerijalanjäljet ruuantuotannossa ovat lihantuotannolla. Tietoisuus eläinperäisen tuotannon haitoista on lisääntynyt ja kasvisruokien suosio kasvanut, mutta lihankulutus kasvaa silti yhä.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen: