Nätverk, vänskapsgrupper och samverkansgrupper

​Riksdagsledamöterna är aktiva i samhällsorienterade nätverk, av dem samarbetar Tutkas med forskare och Arkadia med konstnärer. De kvinnliga ledamöterna bildar kvinnonätverket som fokuserar på jämställdhetsfrågor och tar in kvinnoperspektivet i beslutsfattandet.

Ledamöternas vänskapsgrupper samverkar med olika länder och parlament. Samverkansgrupperna täcker såväl nationella som globala ämnen.

Tutkas

Föreningen för forskare och riksdagsledamöter, Tutkas, har varit verksamt sedan 1970. Dess syfte är att skapa förutsättningar för kontakter och informationsutbyte mellan ledamöter och forskare och att främja en kritisk granskning av planering, beslutsfattande och utnyttjande av resultat i fråga om vetenskap. Sällskapets medlemmar är huvudsakligen aktiva forskare och ledamöter.

Tutkas ordnar omkring en gång i månaden ett seminarium dit alla medlemmar bjuds in. För att bli forskarmedlem i föreningen måste man ha avlagt akademisk examen och vara verksam i forskningsuppdrag.

Ordförande för Tutkas är riksdagsledamot ​​Veronika Honkasalo (gröna) och vice ordförande professor Pirjo Ståhle från Aalto universitet.

Arkadiasällskapet

Föreningen Arkadiasällskapet vid riksdagen har till syfte att skapa förutsättningar för kontakter mellan ledamöter och representanter för kulturlivet samt att främja landets kulturförhållanden, den kulturpolitiska debatten och en bred kännedom om kultur bland medlemmarna.

Medlemmar i föreningen är utöver ledamöterna över tvåhundra inflytelserika personer inom kultur- och konstlivet.

Ordförande för Arkadiasällskapet är riksdagsledamot Marko Kilpi (saml) och vice ordförande viceordförande skulptör Maija Helasvuo.​

Sekreterare: Anne-Helena Ääri-Mikkola, Anne-Helena.Aari-Mikkola(at)eduskunta.fi​. 

Kvinnonätverket

De kvinnliga ledamöterna i Finlands riksdag ingår i ett nätverk över partigränserna som behandlar politiska frågor av särskilt intresse för kvinnor. Kvinnonätverket leds av ett arbetsutskott.

Nätverket arbetar för att främja jämställdhet och kvinnors rättigheter samt för att få in ett kvinnoperspektiv i all lagberedning. Nätverket arrangerar seminarier och träffar, skickar representanter till internationella konferenser om jämställdhet och kvinnors rättigheter och samarbetar med kvinnliga parlamentsledamöter i andra länder. ​​

Ordförande för kvinnonätverket är riksdagsledamot ​Sara Seppänen (saf​.)  och vice ordförande riksdagsledamot Eva Biaudet (sv.)​​​.

Vänskaps- och samverkansgrupper

Riksdagen har omkring 60 vänskaps- och samverkansgrupper som har bildats av ledamöter. Grupperna upprätthåller kontakt med parlamenten i olika länder och grupper av länder och lär känna deras kultur och samhällssystem. Vänskapsgrupperna är ett komplement till riksdagens officiella internationella relationer. De är särskilt viktiga när det av en eller annan orsak inte förekommer officiella kontakter med vissa länder.

​Vänskapsgrupperna: int.dep(at)riksdagen.fi​

En del av samverkansgrupperna koncentrerar sig särskilt på internationella och globala frågor och deras verksamhet koordineras av riksdagens internationella avdelning. Dessa är: ​

Riksdagens nätve​​​​​rk för mänskliga rättigheter 

Ordförande led. Inka Hopsu (gröna)
Viceordförande led. Veronika Honkasalo (vänst) och
led. Pinja Perholehto (sd)
Sekreterare: Katja Nolvi 050 577 1837, katja.nolvi(at)riksdagen.fi​

Globaliseringsgruppern 

Viceordförande led. Inka Hopsu (gröna) och
led. Kimmo Kiljunen (sd)
Sekreterare: Katja Nolvi 050 577 1837, katja.nolvi(at)riksdagen.fi 

Internationella nätverket för unga riksdagsledamöter

Sekreterare: Rådet för internationella ärenden​
​Maria Fagerholm, 09 432 3525, maria.fagerholm(at)riksdagen.fi ​​

Riksdagens fredsförmedlingsnätverk 

Sekreterare: Katja Nolvi 050 577 1837, katja.nolvi(at)riksdagen.fi 

Riksdagens FN-vänner

Sekreteraruppgifter sköts av Finlands FN-förbund, verksamnhetsledare Helena Laukko, helena.laukko(at)ykliitto.fi ​​​