Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Verkostot, ystävyys- ja yhteistoimintaryhmät

​Verkostot, ystävyys- ja yhteistoimintaryhmät 

​Kansanedustajat toimivat yhteiskunnallisissa verkostoissa, joista Tutkas toimii yhteistyössä tutkijoiden kanssa ja Arkadia yhteistyössä taiteilijoiden kanssa. Lisäksi naiskansanedustajat muodostavat naisverkoston, joka keskittyy tasa-arvokysymyksiin ja tuo naisnäkökulmaa päätöksentekoon.

Kansanedustajien ystävyysryhmien tarkoituksena on täydentää eduskunnan virallista kahdenvälistä yhteistyötä eri maiden parlamenttien kanssa. Kansanedustajien verkostot ja yhteistoimintaryhmät puolestaan käsittelevät temaattisia kysymyksiä, jotka kattavat niin kansallisia kuin kansainvälisiä aiheita.

Lisäksi eduskunnassa toimii useita kymmeniä kerhoja tai toimintaryhmiä, jotka tarjoavat kanavan kansanedustajien ja eduskunnan henkilökunnan harrastustoiminnalle.

​Arkadia

Eduskunnan Arkadia-seuran tarkoituksena on luoda edellytyksiä kansanedustajien ja kulttuurielämän edustajien väliselle yhteydenpidolle sekä edistää maamme kulttuurioloja, kulttuuripoliittista keskustelua ja jäsenkunnan laaja-alaista kulttuurin tuntemusta.

Arkadia-seuran jäseninä on kansanedustajien lisäksi lähes kolmesataa kulttuuri- ja taide-elämän vaikuttajaa. Puheenjohtaja on kansanedustaja Marko Kilpi (kok) ja varapuheenjohtaja on kuvanveistäjä Maija Helasvuo.

Arkadia-seuran toimintaa voi seurata Facebookissa (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Yhteystiedot: Arkadia-seuran sihteeri Anne-Helena Ääri-Mikkola ​  (arkadiaseura@eduskunta.fi).

Tutkas

Tutkas on vuodesta 1970 toiminut seura, jonka tarkoituksena on luoda edellytykset kansanedustajien ja tutkijoiden väliselle yhteydelle ja tiedonvaihdolle sekä edistää tiedettä koskevan suunnittelun, päätöksenteon ja tulosten hyväksikäytön kriittistä tarkastelua. Tutkaksen jäseninä on lähes 800 tutkijaa ja kansanedustajat.

Tutkaksen puheenjohtaja on kansanedustaja ​​Veronika Honkasalo (vas) ja varapuheenjohtaja professori Pirjo Ståhle Aalto-yliopistosta.

Tutkas järjestää noin kerran kuukaudessa seminaarin, johon kaikki jäsenet kutsutaan. Seuran tutkijajäseneksi pääsemisen edellytyksenä on akateemisen loppututkinnon suorittaminen ja toimiminen tutkimustehtävissä.

Yhteystiedot: Tutkaksen sihteeri Eeva-Liisa Heinranta (TUTKAS@eduskunta.fi)

​Naisverkosto

Eduskunnan kaikki naiskansanedustajat muodostavat verkoston, joka kokoaa naiskansanedustajat yli puoluerajojen keskustelemaan erityisesti naisia koskettavista poliittisista kysymyksistä. Naiskansanedustajien verkostoa johtaa työvaliokunta.

Verkosto toimii naisten ja miesten välisen tasa-arvon sekä naisten oikeuksien toteuttamiseksi ja tuo naisnäkökulmaa lainvalmistelutyöhön. Lisäksi verkosto järjestää seminaareja ja tapaamisia, lähettää edustajia tasa-arvoa ja naisten oikeuksia käsitteleviin kansainvälisiin kokouksiin sekä tekee yhteistyötä muiden maiden naiskansanedustajien kanssa.

Verkosto perustettiin vuonna 1991, jolloin eduskuntaan valittiin 77 naista. Luku oli sen aikainen ennätys. Naisverkoston puheenjohtaja on kansanedustaja ​​​Noora Fagerström (kok) ja varapuheenjohtaja kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk)​​​​.

Yhteystiedot: Naisverkoston sihteeri ​​Petra Räisänen (etunimi.sukunimi@eduskunta.fi)​​

Ystävyys- ja yhteistoimintaryhmät

Ystävyysryhmien tavoitteena on ylläpitää suhteita eri maiden ja maaryhmien parlamentteihin sekä tutustua näiden kulttuureihin ja yhteiskuntajärjestelmiin. Ystävyysryhmät täydentävät eduskunnan virallista kansainvälistä kanssakäymistä - erityisen tärkeitä ne ovat silloin kun virallista yhteydenpitoa joidenkin maiden kanssa ei syystä tai toisesta ole. Ystävyysryhmät ovat kansanedustajien perustamia. 

Kansanedustajien perustamat verkostot ja yhteistoimintaryhmät kokoavat yhteen jostakin erityisestä teemasta kiinnostuneita kansanedustajia, ja niiden tavoitteena on täydentää eduskunnassa käytävää keskustelua eri yhteiskunnallisista aiheista. Osa yhteistoimintaryhmistä keskittyy erityisesti kansainvälisiin ja globaaleihin kysymyksiin, ja niiden toimintaa koordinoi eduskunnan kansainvälinen osasto. Näitä ovat:

​Eduskunnan ihmisoikeusverkosto

Eduskunnan ihmisoikeusverkosto on perustettu vuonna 1991. Verkosto nostaa esille ihmisoikeuskysymyksiä ja tarjoaa kansanedustajille ihmisoikeuksiin liittyvää tietoa, jota he voivat hyödyntää muussa kansanedustajan työssään. 

Toiminnassa korostetaan kansanedustajien, tutkijoiden, virkamiesten ja kansalaisyhteiskunnan yhteydenpidon merkitystä, ja verkosto järjestää vuosittain lukuisia ihmisoikeuskysymyksiin liittyviä kuulemisia, tapaamisia ja seminaareja yhteistyössä eduskunnan ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. 

Ihmisoikeusverkosto voi myös ottaa kantaa ihmisoikeuskysymyksiin, mutta sen julkilausumat tai kannanotot edustavat vain verkostoon kuuluvia yksittäisiä kansanedustajia, eivätkä siis ole eduskunnan tai eduskuntaryhmän virallinen kanta.

Puheenjohtajana toimii kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) ja varapuheenjohtajia ovat kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas.) ja Pinja Perholehto (sd.). 

Yhteystiedot:
Sihteeri: Katja Nolvi 050 577 1837, (etunimi.sukunimi@eduskunta.fi)

Eduskunnan globaaliryhmä

Eduskunnan Globaaliryhmä perustettiin vuonna 2003 jatkamaan aikaisemmin toimineen Globaalietiikkaryhmän toimintaa (1998-2003).  

Globaaliryhmä kokoaa yhteen kansainvälisistä ja globaaleista teemoista kiinnostuneita kansanedustajia ja pyrkii laajentamaan eduskunnassa käytävää kansainvälispoliittista keskustelua. Ryhmän käsittelemät teemat liittyvät muun muassa kehityspolitiikkaan, ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan, uskontoihin tai globaaleihin valtasuhteisiin. Globaaliryhmä toimii myös kanavana kansanedustajien ja kansalaisjärjestöjen yhteydenpidolle ja vuoropuhelulle.  

Globaaliryhmän puheenjohtajana toimii (tbc) ja varapuheenjohtajina kansanedustajat Inka Hopsu (vihr.) ja Kimmo Kiljunen (sd.). 

Yhteystiedot:
Sihteeri: Katja Nolvi 050 577 1837, (etunimi.sukunimi@eduskunta.fi)

​​​Nuorten kansanedustajien kansainvälinen verkosto 

Sihteeri: Maria Fagerholm 09 432 3525, maria.fagerholm(at)eduskunta.fi​

Eduskunnan rauhanvälitysverkosto 

Rauhanvälitysverkosto perustettiin vuonna 2018 eduskunnan kansainvälisen foorumin aloitteesta. Verkoston tavoitteena on syventää kansanedustajien osaamista rauhanvälityksessä ja vahvistaa kansanedustajien rauhanvälitystyön näkyvyyttä sekä eduskunnan sisällä että sen ulkopuolella.

Verkosto ja sen jäsenet toimivat yhteistyössä rauhanvälitystä harjoittavien kotimaisten ja kansainvälisten tahojen kanssa. 

Rauhanvälitysverkoston puheenjohtaja on kansanedustaja Eva Biaudet (r.) ja varapuheenjohtaja kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.). 

Yhteystiedot:
Sihteeri: Katja Nolvi 050 577 1837, (etunimi.sukunimi@eduskunta.fi)​

Eduskunnan YK:n ystävät -ryhmä

Sihteeriyttä hoitaa Suomen YK-liitto, 
toiminnanjohtaja Helena ​​Laukko​, ​(etunimi.sukunimi(at)ykliitto.fi)

​Eduskunnan kerhot

Eduskunnassa toimii useita kymmeniä kerhoja tai toimintaryhmiä, jotka tarjoavat kanavan kansanedustajien ja eduskunn​​an henkilökunnan harrastustoiminnalle. Kerhoilla on usein yhdistyskä​ytäntöjä mukailevat säännöt, kokouskäytännöt, toimielimet ja toimihenkilöt, vaikka ne eivät ole rekisteröityjä yhdistyksiä. Osa kerhoista on perustettu edistämään jotakin yhteiskunnallista tavoitetta, osa rinnastuu yritysten henkilökunnalleen tarjoamaan henkilökuntakerhojen toimintaan.

Eduskunnan kerhon tai toimintaryhmän syntymisessä aloitteentekijänä on useimmiten kansanedustaja tai joukko kansanedustajia. Kerhojen ja toimintaryhmien perustaminen on vapaaehtoista toimintaa, jota eduskunnan kanslia valvoo vain anottaessa toimintaan avustusta kansliatoimikunnalta. Osa kerhoista on aktiivisia ilman määrärahaakin, eikä eduskunnan kanslialla ole tietoa siitä, mitkä kerhoista toimivat aktiivisesti ja mitkä eivät.

Useimpien kerhojen toiminta on kaikille avointa, jolloin kerholla välttämättä ei ole erillistä jäsenluetteloa.​

Kansliatoimikunta päättää eduskunnankerhojen avustuksista vuosittain. Päätösesityksen valmistelee eduskunnan kanslian hallinnon tuki.

Lisätietoja: hallinto(at)eduskunta.fi​​​

‭(Piilotettu)‬ Yhteystiedot

​Ihmisoikeusverkoston ja Globaaliryhmän sihteeri:
Katja Nolvi 050 577 1837, katja.nolvi(at)eduskunta.fi

Nuorten kansanedustajien kansainvälinen verkoston sihteeri:
Kansainvälisten asiain neuvos Maria Fagerholm 09 432 3525, maria.fagerholm(at)eduskunta.fi

​Eduskunnan rauhanvälitysverkoston sihteeri:
Katja Nolvi 050 577 1837, katja.nolvi(at)eduskunta.fi​

Eduskunnan YK:n ystävät -ryhmä:
sihteeriyttä hoitaa Suomen YK-liitto, toiminnanjohtaja Helena ​​Laukko​, ​helena.laukko(at)ykliitto.fi ​

26.4.2024 13.37