Yleiskokous koolla neljästi vuodessa
Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskustelee ajankohtaisista aiheista ja tekee aloitteita, joiden pohjalta päätökset tehdään ministerikomiteassa. Yleiskokouksen aloitteesta ovat syntyneet tärkeimmät Euroopan neuvoston yleissopimukset kuten Euroopan ihmisoikeussopimus (1950) sekä Euroopan sosiaalinen peruskirja (1961). Yleiskokouksen keskustelut, raportit ja tutkimukset ovat johtaneet kansallisten lakien muutoksiin esimerkiksi perhe- ja siviililainsäädännössä, hallinto-oikeudessa, kuluttajansuojakysymyksissä, koe-eläinten käytössä, vähemmistöjen oikeuksissa sekä huume- ja alkoholipolitiikassa.
Parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu vuosittain neljä kertaa noin viikon mittaiseen istuntoon: tammikuussa, huhtikuussa, kesäkuussa ja lokakuussa. Istuntopaikkana on Euroopan neuvoston päämaja Strasbourgissa, ns. Eurooppa-Palatsi (Palais de l'Europe). Istuntokauden alussa tammikuussa valitaan presidentti (puhemies), 19 varapresidenttiä sekä asetetaan yhdeksän varsinaista komiteaa (valiokuntaa).
Pysyvien komiteoiden (valiokuntien) käsittelemiä aihealueita ovat politiikka, oikeudelliset ja ihmisoikeuskysymykset, sosiaali-, terveys- ja kestävän kehityksen asiat, kulttuuri, tiede, media ja koulutus, ympäristö ja maanviljely, siirtolais-, maahanmuutto- ja väestöasiat, tasa-arvo- ja syrjinnän vastaiset asiat, Euroopan neuvoston menettelytavat sekä jäsenyysvelvoitteiden seuranta (monitorointikomitea). Yksi komiteoista käsittelee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarien valintaa.
Puheenjohtajiston muodostavat yleiskokouksen presidentti ja varapresidentit yhdessä poliittisten ryhmien puheenjohtajien kanssa. Pysyvä komitea (Standing Committee) koostuu yleiskokouksen puheenjohtajistosta sekä erityiskomiteoiden, poliittisten ryhmien ja kansallisten valtuuskuntien puheenjohtajista ja kokoontuu vähintään kolme kertaa vuodessa. Se tekee päätöksiä yleiskokouksen puolesta täysistuntojen välillä. Yhteiskomiteassa (Joint Committee) kokoontuvat parlamentaarisen yleiskokouksen ja Euroopan neuvoston päättävän elimen, ministerikomitean, edustajat.
Suomen valtuuskunta päättää keskuudessaan ja nimeää Suomen jäsenen ja varajäsenen kuuteen varsinaiseen komiteaan sekä näiden alakomiteoihin. Kolmen komitean (monitorointikomitea, menettelytapasääntökomitea ja ihmisoikeustuomioistuimen tuomarien valintaa käsittelevä komitea) jäsenet valitaan poliittisten ryhmien ehdotuksesta.
Euroopan neuvoston viralliset kielet ovat englanti ja ranska. Euroopan neuvoston päämaja sekä noin 1300 virkamiehestä koostuva sihteeristö sijaitsee Strasbourgissa Ranskassa.