​​​Säästötavoitteita ja suuria muutoksia

​​Kirjaston tietopalvelu, kaukopalvelu ja arkisto vastaavat asiakkaiden tiedusteluihin arkisin klo 9–15. Kirjaston ollessa kiinni meidät tavoittaa puhelimella ja sähköpostilla. Kirjaston tietopalvelu vastaa myös Kysy eduskunnasta -palvelun​ kautta tulleisiin kysymyksiin.

Kirjaston aukioloajat muuttuivat huhtikuun alussa. Osana eduskunnan kanslialle asetettuja säästötavoitteita kirjaston aukioloajat puolittuivat. Uusien aukioloaikojen mukaan kirjasto on auki maanantaista torstaihin klo 12–18. Perjantaisin kirjaston ovet ovat kiinni.

Päätettäessä aukiolomuutoksesta todettiin, että asiaa tulee tarkastella uudestaan saatuamme riittävästi tietoa päätöksen vaikutuksista.

Aukiolomuutosten vaikutuksia seurataan ja palautetta kerätään tehostetusti. Palautetta on tullut paljon. Syksyllä järjestetyn Eduskunnan kirjaston ja arkiston asiakaskyselyn lisäksi tutkija-asiakkailla oli mahdollisuus kertoa näkemyksistään kirjaston ja arkiston tutkijakahveilla marraskuussa.

Moni tutkija-asiakas totesi aukiolouudistuksen aiheuttavan lisäjärjestelyjä tai suorastaan haittaa tutkimustyölle. Tutkijat viihtyvät kirjastossa pitkiä aikoja kerrallaan ja heille kuuden tunnin päivittäinen aukioloaika on kovin niukka. Monelle kirjaston kävijälle ja erityisesti paikallispalveluita tarvitsevalle tutkijalle mahdollisuus asioida kirjastossa on tärkeä, mutta erityisesti kirjaston sulkeminen perjantaina kokonaan aiheutti paljon moitteita.

Samaan aikaan tutkimuksen tukeminen on tunnistettu eduskunnan kanslian strategiassakin tärkeäksi osaksi vahvan demokratian ylläpitämistä. Olikin perusteltua luoda tutkijoille mahdollisuus hakea tutkija-akkreditointia, joka mahdollistaa työskentelyn kirjaston tiloissa aukioloaikoja laajemmin.

Lisäksi tuotamme jatkuvasti verkkosivuillemme tietopaketteja, tilastoja ja muita verkkosisältöjä eduskunnasta. Tämä päivä ja tulevaisuus on siis yhä digitaalisempi, mikä näkyy vähentyneenä tarpeena käyttää kirjaston palveluita paikan päällä, mutta oikean tiedon kysyntä ei ole kadonnut mihinkään.

Eduskunnan kirjasto ja arkisto voivat olla suunnattoman ylpeitä siitä työstä, jota teemme ja siitä minkä vuoksi työskentelemme. Vaikka ajat ovat kovat ja epävarmat, on meillä kuitenkin edelleen elinvoimainen ja kehittyvä kirjasto ja arkisto, joiden palvelut arvostetaan erittäin korkealle.

Historiamme on pitkä, ja tulevaisuutta edessämme riittää. Heinäkuussa kirjastolle ja arkistolle tuli jo 55 555 päivää täyteen demokratian palveluksessa. Täydet 100 000 päivää häämöttää jo aivan pian, vuoden 2146 maaliskuussa (19.3.2146).​​


Kirjaston ja arkiston vuosi 2024 -tietopaketti​ | Säästötav​oitteita ja suuria muutoksia​ | Tukea tiedonhankintaan​ |​ ​Eduskunnan kir​jastolle uusi aineistopolitiikka | ​ Sähköistä pitkäaikaissäilytystä, digitaalisia oppimateriaaleja ja 500 haastattelua​ | Henkilöstö teknologisen murroksen keskiössä​​​​​​​