Kadunnimistössä Arkadianmäki, Arkadiankatu, Arkadianaukio ja Arkadianpuisto esiintyvä Arkadia on ollut käytössä jo aiemmin kyseisellä seudulla olleen huvila-alueen nimessä.
Arkadia oli arvostettu huvila-alue, joita 1800-luvun alkupuolella kaupungin
toimesta muodostettiin Töölön suunnalle.Töölön alueelle 1820–1830-luvuilla tehdyssä asemakaavassa suosittiin kadunnimistöä, joka oli peräisin mm. Töölön alueen vanhoista paikannimistä, tunnetuista historian henkilöistä ja mytologisista paikoista ja henkilöistä.
Myös roomalainen ja kreikkalainen mytologia oli käytössä, sanan Arkadia alkuperä löytyykin kreikkalaisesta maakunnan nimestä. Muun muassa kreikkalaisen nimistön lainaaminen julkisten rakennusten, kaupunginosien, aukioiden ym. nimiin on vanhaa eurooppalaista perinnettä. Erityinen innoittaja oli Kreikan vapaustaistelu 1800-luvun alussa. Kreikkaa ihailtiin ja sen puolesta tunnettiin solidaarisuutta.
Arkadianmäki ei ole virallinen nimi, kuten Arkadiankatu tai Arkadianaukio. Se on maan muodostumasta syntynyt kansanomainen ja vakiintunut nimi kyseessä olevalle mäelle, jolla siis nyt seisoo Eduskuntatalo. Nimen käyttö ulottuu nykyisin usein itse instituution synonyymiksi, usein kuulee sanottavan, että Arkadianmäellä päätettiin tai tapahtui.
Arkadian huvila-alueella sijaitsi myös Arkadia-teatteri vuosina 1861–1908. Kaupungin vanha teatteritalo siirrettiin alueelle sen jälkeen, kun uusi teatterirakennus ruotsalaiselle teatterille valmistui vuonna 1860 Esplanadin länsipäähän. Vanhaa teatterirakennusta alettiin kutsua Arkadia-teatteriksi. Tulipalo kuitenkin tuhosi uuden teatterin vuonna 1863 ja näytännöt siirrettiin takaisin vanhaan Arkadia-teatteriin kolmeksi vuodeksi.
Lisätietoa ja kirjallisuutta
Helsingin kaupungin historia 1–5. Helsinki, 1950–1961.
– Helsingin kaupungin historian saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Helsingin kadunnimet. Helsinki, 1981. 2. korj. p. Helsingin kaupungin julkaisuja; 24.
Helsingin kaupunginmuseo.
– Helsingin kadunnimet -julkaisun saatavuus Eduskunnan kirjastossa