Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin torstaina pitkään uudesta adoptiolaista. Kansanedustajien mielipiteet vaihtelivat laidasta laitaan: osa pelkäsi lakia liian vapaamieliseksi, osa olisi halunnut antaa adoptio-oikeuden myös avopareille sekä samaa sukupuolta oleville pariskunnille.
Käsittelyn pohjana oli lakivaliokunnan mietintö (LaVM 9/2011). Eniten keskustelua herätti se, ketkä kelpaavat adoptiovanhemmiksi. Osa kansanedustajista olisi halunnut antaa adoptio-oikeuden myös avopareille sekä rekisteröidyssä parisuhteessa eläville.
Uusi laki ei kuitenkaan tuo muutosta nykytilaan siitä, että vain aviopuolisot voivat adoptoida lapsen yhdessä.
Useissa puheenvuoroissa pelättiin silti, että jos sukupuolineutraali avioliitto joskus sallitaan, se avaa mahdollisuuden myös homo- tai lesboparien adoptioille. Sekä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) että lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) torjuivat tämän tulkinnan.
- Ei pidä levittää harhaluuloa, että lakiin olisi tarkoitushakuisesti jätetty tällainen aukko, Holmlund totesi.
Esityksen valiokuntakäsittelyssä keskustelua herättivät erityisesti uudet säännökset adoptionhakijan enimmäisiästä sekä adoptionhakijan ja adoptoitavan lapsen välisestä enimmäisikäerosta. Valiokunnan mukaan säännökset ovat tältä osin liian tiukkoja ja johtavat ikävaatimusten liian kategoriseen soveltamiseen. Tämän vuoksi valiokunta ehdottaa säännösten väljentämistä.
Esitykseen sisältyy myös muita tärkeitä uudistuksia, kuten adoptioprosessin ja adoptioneuvonnan kehittäminen, asiaan osallisten oikeusturvan parantaminen sekä aikaisempien vanhempien, erityisesti biologisen isän, aseman parantaminen.
Adoptiota koskevien lakiehdotusten ensimmäinen käsittely jatkuu perjantaina.