Eduskunta aloitti alkoholilain käsittelyn tiistaina 19. syyskuuta lähetekeskustelulla. Hallituksen esityksen (HE 100/2017) esitteli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).
Uusi alkoholilaki koskee enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä alkoholipitoisia aineita, kun raja on nykyisin 2,8 tilavuusprosenttia. Alkoholilain keskeiset periaatteet säilyvät pääosin ennallaan.
Esityksen mukaan kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla voidaan jatkossa myydä alkoholijuomia 5,5 tilavuusprosentin vahvuuteen saakka. Uudistus koskee esimerkiksi niin sanottuja A-oluita, nykyistä vahvempia siidereitä sekä long drink -juomia ja alkoholipitoisia juomasekoituksia riippumatta niiden valmistustavasta.
Hallitus ehdottaa myös, että ravintoloiden aukioloajat vapautetaan. Anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 01.30, mutta esityksen mukaan anniskelua saa jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 4.00:ään.
Nykyisistä anniskelupaikkojen A-, B- ja C-anniskeluluvista halutaan luopua. Esityksen mukaan yhdellä luvalla saa jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Samalla kevennetään ravintoloiden vastaavien hoitajien pätevyysvaatimuksia.
Uutena asiana alkoholilaissa määritellään pienten panimoiden niin sanotut käsityöläisoluet, joita niiden valmistajat saavat esityksen mukaan myydä suoraan valmistuspaikalta. Käsityöläisoluena pidetään lähtökohtaisesti maltaista käymisen avulla valmistettuja vahvuudeltaan enintään 12 prosenttisia alkoholijuomia.
Esityksen mukaan Alkon vähittäismyyntimonopoli säilyy, samoin alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua koskeva lupajärjestelmä. Osana norminpurkua uudesta laista puretaan useita erityisesti ravintola-alaa kuormittaneita säännöksiä.
Lähetekeskustelun päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Hallituksen esitys HE 100/2017
Tietopaketti alkoholilain kokonaisuudistuksesta