Eduskunnan avoimen datan palvelu on avattu osoitteessa http://avoindata.eduskunta.fi
Palvelun tavoitteena on tukea demokratiaa ja osallisuutta. Aineisto on kaikille avointa ja maksutonta.
Avoimen datan palvelun kautta voi hakea, katsella ja ladata eduskunnan asiakirja-aineistoja vuodesta 2015 alkaen. Valtiopäiväasiakirjat kattavat muun muassa hallituksen esitykset, täysistuntojen pöytäkirjat, valiokuntien mietinnöt ja lausunnot sekä asiantuntijalausunnot. Lisäksi palvelussa ovat myös äänestystiedot ja kansanedustajien poissaolotiedot.
Eduskuntadata voi toimia raaka-aineena uudenlaisille palveluille ja sovelluksille. Datan pohjalta voidaan tuottaa esimerkiksi käyttäjien tarpeisiin sopivia analyyseja tai näkymiä sisältöihin sekä liittää haluttu data olemassa oleviin sovelluksiin.
Lainvalmisteluun liittyvä data kiinnostaa monia tahoja. Erityisiä intressejä on poliittisilla toimijoilla, kuten puolueilla, kansalaisjärjestöillä ja muilla intressiryhmillä, joilla on kiinnostusta seurata omaan toimintaansa liittyvää lainsäädäntöä ja sen valmistelua. Medialle datan analyysi tarjoaa mahdollisuuksia monipuolisempiin analyyseihin ja näkymiin esimerkiksi ajankohtaisteemoista, kansanedustajien puheenvuoroista ja asiantuntijalausunnoista. Tutkijoille aineisto avaa uudenlaisia mahdollisuuksia analysoida esimerkiksi päätöksenteon vaiheita, asiakirjoja ja poliittisia toimijoita. Päätöksentekoon liittyvä avoin data mahdollistaa samalta tietopohjalta kaikille osapuolille tehokkaamman päätöksentekoon liittyvän seurannan ja analyysin. Näin avoin data tukee myös demokratiaa ja osallisuutta.
Palvelu toimii rajapintana, jonka kautta haluttua dataa voi hakea ja liittää omiin sovelluksiin. Palvelu antaa mahdollisuuden hakea dataa mm. asiakirjatyypeittäin tai selaamalla tietokantojen sisältöä. Data on vapaasti hyödynnettävissä eri tarkoituksiin, kunhan eduskunta on mainittu datan lähteenä. Koneluettava data edellyttää käyttäjiltä taitoja hyödyntää tarjottua aineistoa. Jatkossa eduskunnan tavoitteena on laajentaa avoimen datan palvelunsa sisältöjä ja kehittää palvelun käytettävyyttä.
Avoimen datan hankkeilla on ollut vahva hallinnollinen taustatuki. Avoimen datan tuottamista ovat vauhdittaneet EU:n PSI-direktiivi, useat valtioneuvoston periaatepäätökset ja hallituksen kärkihankkeet, joissa on korostettu julkisen tiedon avaamista laajemmin hyödynnettäväksi. Valtiovarainministeriön avoimen datan ohjelman (2013-2015) tavoitteeksi asetettiin avata kaikki merkittävät julkiset tietovarannot vuoteen 2020 mennessä. Avoimen datan tarjonta on yleistynyt viime vuosina. Suomalaisessa avoimen datan tuottajien Avoindata.fi –hakemistossa tuottajia on jo lähes 800.