Vuoden 2022 talousarvioesityksen palautekeskustelu alkoi tiistaina. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskinen (sd.) esitteli käsittelyn pohjana olevan valtiovarainvaliokunnan mietinnön. Koskinen totesi aluksi, että talouden toipuminen koronapandemiasta on ollut nopeaa kuluvan vuoden keväästä alkaen. Patoutunut kysyntä on purkautunut, kun liiketoiminnalle asetettuja rajoitteita on purettu. Kotitalouksien ja yritysten luottamus tulevaan on vahvistunut, ja rokottaminen on edennyt nopeasti. Myös koronapassin käyttöönotto on osaltaan lisännyt luottamusta ja mahdollisuuksia yhteiskunnan avoinna pitämiseen.
"Valtiovarainvaliokunta on tyytyväinen siihen, että hallituksen finanssipolitiikka oli koronakriisin aiheuttamassa taantumassa nopeaa, etupainotteista ja voimakkaasti elvyttävää. Hallitus toteutti laajoja toimia, joilla turvattiin työpaikkoja ja toimeentuloa sekä helpotettiin yritysten taloustilannetta. Päätetyillä väliaikaisilla toimilla estettiin talouden kasvupotentiaalin pitkäkestoinen heikentyminen", Koskinen sanoi.
Koskinen kertoi, että kansantalouden tilinpidon rahoitusasemaan vaikuttavia toimenpiteitä on tehty koko julkisen talouden tasolla noin 9 miljardilla eurolla vuodelle 20 ja noin 7 miljardilla eurolla vuodelle 21. Ensi vuoden osalta toimenpiteitä esitetään huomattavasti vähemmän, noin 3 miljardin euron verran.
"Valiokunta toteaa, että koronakriisi ei ole vielä ohi. Näin ollen on tarkoituksenmukaista, ettei elvyttävää talouspolitiikkaa lopeteta liian aikaisin vaan hallituksen linjaamien toimien mukaisesti vauhditetaan taloudellista aktiviteettia myös vuonna 22. Lisäksi on edelleen varauduttava tukitoimien lisäämiseen, mikäli koronatilanne pitkittyy ja vaikeutuu", Koskinen sanoi.
Esittelypuheenvuoron jälkeen vuorossa olivat eduskuntaryhmien puheenvuorot sekä debattiosuus. Opposition puheenvuoroissa moitittiin hallitusta ylivelkaantumisesta ja siitä että "hallitus on unohtanut, että pohjoismainen hyvinvointi on rakennettu työllä, ei velalla". Oppositiosta todettiin, että rnergian ja polttonesteiden hinta aiheuttaa merkittäviä ongelmia niin yritystoiminnalle kuin arjesta selviämiselle. Lisäksi asumismenot lohkaisevat jopa kolmanneksen tuloista tulevina vuosina, ja joka kuudes kotitalous ei pysty kattamaan asumiskustannuksia omilla tuloillaan.
Yleiskeskustelun jälkeen budjetin palautekeskustelussa siirrytään budjetin pääluokkien läpikäymiseen.
Kaikki puheenvuorot eduskunnan täysistunnon pöytäkirjassa