Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kanta neuvotteluihin lapsiin verkossa kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunnasta on yksimielinen

Julkaistu 13.10.2023 15.30

Eduskunnan kanta neuvotteluihin lapsiin verkossa kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunnasta on yksimielinen

Suuri valiokunta hyväksyi yksimielisesti eduskunnan kannan neuvotteluihin lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevasta asetuksesta (nk. CSAM-ehdotus, child sexual abuse material). Valiokunta sai asiasta lausunnot perustuslakivaliokunnalta, hallintovaliokunnalta sekä liikenne- ja viestintävaliokunnalta.

Suuren valiokunnan lausunto SuVL 7/2023

Asian U 69/2022 käsittelytiedot ja kaikki asiakirjat

Suuri valiokunta katsoo, että asetusehdotuksella on erittäin painava tavoite tehokkaasti ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa verkkovälitteistä seksuaaliväkivaltaa EU-tason toimin. Valiokunta pitää tärkeänä, että EU-tasolla syntyy selkeä ja sitova oikeudellinen kehys, jolla voidaan tehostaa hyväksikäytön havaitsemista, ilmoittamista ja poistamista. Valtioneuvoston tavoin suuri valiokunta painottaa lapsen edun merkitystä, kun punnitaan ehdotuksen eri osien suhdetta perustuslakiin ja perus- ja ihmisoikeuksiin.

Asetus olisi uudenlaista EU-sääntelyä erityisesti siten, että palveluntarjoajille voisi syntyä velvollisuus käsitellä henkilöiden välistä viestintää rikollisen materiaalin tunnistamiseksi ilman viranomaisen vahvistamaa henkilön liityntää selvitettävään tai ehkäistävään rikollisuuteen. Neuvottelujen keskeiset haasteet ovat liittyneet palveluntarjoajiin kohdistettavaan tunnistamismääräykseen ja sen suhteeseen luottamuksellisen viestinnän salaisuuden suojaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta toteaa, että viestinnän luottamuksellisuuden suojaan ja muihin perusoikeuksiin puuttumisen tulee rajoittua vain välttämättömään ja sen tulee olla oikeasuhtaista. Suuri valiokunta katsoo liikenne- ja viestintävaliokunnan tavoin, että jatkoneuvotteluissa on erityisen tärkeä varmistaa, etteivät tunnistamismääräykset johda päästä päähän -salauksen tai muiden vastaavien tietoturvatoimenpiteiden yleiseen heikentämiseen, purkamiseen tai käytön rajoittamiseen ja tätä kautta viestinnän sekä viestinnän palvelujen tietoturvan ja kyberturvallisuuden tason heikkenemiseen. Velvoitteella purkaa viestinnän salausta olisi laajakantoisia ja periaatteellisia vaikutuksia luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaan sekä muiden perusoikeuksien toteutumiseen verkossa.

Asiantuntijakuulemisissa on tuotu esiin huoli siitä, että ehdotuksessa tunnistamismääräyksen soveltamisalaa ei ole rajattu tiettyihin henkilöihin, vaan se koskisi myös sellaisia tilanteita, joissa ei ole kyse konkreettisesta ja yksilöidystä rikosepäilystä. Tämä voisi käytännössä voisi johtaa yleiseen ja erittelemättömään viestien valvontaan. Suuri valiokunta katsoo, että tunnistamismääräyksistä tulisi säädellä esitettyä kohdennetummin ja kiinnittää valtioneuvoston erityistä huomiota perustuslakivaliokunnan asiasta antamiin valtiosääntöoikeudellisiin näkemyksiin.

Perustuslakivaliokunta katsoo, että tunnistamismääräystä koskevaa sääntelyä ei tule hyväksyä ehdotetussa muodossa, vaan valtioneuvoston tulee jatkovalmistelussa aktiivisesti toimia ehdotuksen muuttamiseksi ja edelleen täsmentämiseksi vastaamaan perus- ja ihmisoikeuksien asettamia vaatimuksia.

Suuri valiokunta toteaa, että ehdotuksen suhteen muuhun EU:n lainsäädäntöön, kuten yleiseen tietosuoja-asetukseen, on oltava selkeä ja velvoitteet määritelty siten, että ne on mahdollista panna täytäntöön nykyteknologialla. Suuri valiokunta korostaa myös uuden koordinoivan viranomaisen ja Europolin sekä jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten yhteistyön ja tiedonkulun sekä viranomaisten riittävien resurssien tärkeyttä.

Suuri valiokunta edellyttää, että valtioneuvosto ottaa edellä esitetyn huomioon jatkoneuvotteluissa. Suuren valiokunnan päätöksen mukainen eduskunnan kanta on ohjeellinen lähtökohta valtioneuvostolle sen neuvotellessa EU-tasolla.

Osittaisesta yleisnäkemyksestä asetusehdotukseen on tarkoitus sopia oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa (19.–20.10.), jonka aiheista suuri valiokunta sai sisäministeri Mari Rantasen (ps.) ja oikeusministeri Leena Meren (ps.) selvityksen. Valiokunnan kokouksen muita selvitysasioita olivat euroryhmän, Ecofin-neuvoston, ympäristöneuvoston ja energianeuvoston tulevat kokoukset.

Suuren valiokunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan valiokunnan sivulla.

Aihealueet
EU-asiat; Valiokunnat; Suuri valiokunta