Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta hyväksyi DCA-sopimuksen sisällön

Julkaistu 28.6.2024 14.15

Eduskunta hyväksyi DCA-sopimuksen sisällön

​​Eduskunta käsitteli täysistunnossa perjantaina 28. kesäkuuta Yhdysvaltojen kanssa tehtyä puolustusyhteistyö eli DCA-sopimusta. Ensimmäisen käsittelyn pohjana oli ulkoasiainvaliokunnan mietintö (UaVM 5/2024 vp)​. Keskustelun päätteeksi eduskunta hyväksyi lakiesityksen sisällön ulkoasiainvaliokunnan mietinnön mukaisena.

DCA-sopimuksen (Defense Co-operation Agreement) neuvotteleminen tuli ajankohtaiseksi, kun Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Sopimuksella vahvistetaan  Suomen puolustuskykyä mahdollistamalla Yhdysvaltojen läsnäolon, harjoittelun ja puolustusmateriaalin varastoinnin sekä Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoiminnan kaikissa kriisitilanteissa.​ 

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) totesi esittelyvuorossaan, että sopimuksella on myös laajempi ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys:

"Tämä on iso, poikkeuksellisen historiallinen hetki, joka meillä tässä on esillä. Sopimus Yhdysvaltojen kanssa on lähtökohtaisesti tehty täsmälleen samoista lähtökohdista kuin Suomen liittyminen puolustusliitto Natoon. Se on tehty Suomen ja suomalaisten turvallisuuden vahvistamiseksi. Tällä on tietysti laajempaakin ulko- ja turvallisuuspoliittista merkitystä, mutta se nimenomaan keskeisesti mahdollistaa Suomen ja Yhdysvaltojen välisen puolustusyhteistyön​."

Keskustelussa korostettiin myös eduskuntaryhmien välisen yhteistyön merkitystä suurissa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä:

"Ulkoasiainvaliokunta esittelee DCA-mietintönsä yksimielisenä. Se, että me pystymme rakentamaan konsensuksen ja yhteisymmärryksen​ eksistenssiä koskevissa isoissa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä, on historiallisen iso asia, totesi Kiljunen".

Katso täysistunnon keskustelu kokonaisuudessaan verkkolähetyspalvelustamme

Hallitus on jo allekirjoittanut sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mutta sen voimaantulo vaatii eduskunnan täysistunnon hyväksynnän. DCA-sopimuksen käsittely jatkuu täysistunnossa maanantaina 1. heinäkuuta, jolloin eduskunta päättää lakiehdotuksen hyväksymisestä.​

Lue myös tiedote: Ulkoasiainvaliokunta puoltaa DCA-sopimuksen hyväksymistä

Aihealueet
Täysistunto