Eduskunta kävi keskiviikkona 26. helmikuuta lähetekeskustelun lunastuslain muuttamisesta. Lunastuslain korvausperusteita on tarkoitus uudistaa vahvistamalla omaisuudensuojaa.
Hallituksen esityksen esitellyt oikeusministeri Leena Meri (ps.) sanoi nykyisen lain tulleen voimaan vuonna 1978:
"Lain korvaussäännökset ovat voimassa edelleen alkuperäisessä muodossaan ilmentäen osin säätämisajankohtansa yhteiskunnallista ajattelua ja arvokäsitystä. Paljon on tapahtunut 40 vuoden aikana. Suomi on yhteiskuntana ja talouden rakenteiden osalta kovin toisennäköinen kuin 70-luvulla."
Meri toivoi, että asia käsiteltäisiin eduskunnassa ripeästi:
"Voimaantulo on sellainen, että lait ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian, joten eduskunnalta toivotaan ripeää ja huolellista käsittelyä. Asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi ehdotetaan, että säännöksiä tulisi ryhtyä soveltamaan myös jo vireillä olevissa lunastustoimituksissa. "
Katso keskustelun tallenne tai lue se täysistunnon pöytäkirjasta
Lunastettavasta omaisuudesta suoritettava korvaus perustuisi jatkossa markkina-arvoon
Tarkoituksena on parantaa lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa perustuslaissa turvatun täyden korvauksen vaatimuksen toteutuminen. Lunastuskorvauksen määräämisen perusteita koskevaa sääntelyä on tarkoitus uudistaa siten, että lunastettavasta omaisuudesta määrättäisiin käyvän hinnan sijasta sen markkina-arvoa vastaava täysi korvaus. Kohteenkorvaukselle ja haitankorvaukselle tulisi suorittaa lisäksi 25 prosentin suuruinen korotus.
Markkina-arvon määrittäminen perustuisi nykyistä monipuolisemmin erilaisten arviointimenetelmien hyödyntämiseen. Lisäksi lunastuslaista on tarkoitus kumota asemakaavoituksesta johtuvan maan arvonnousun leikkaamista koskevat säännökset. Niin sanotun asunto- ja elinkeinotakuun soveltamisalaa esitetään laajennettavaksi.
Lähetekeskustelun päätteeksi asia lähetettiin käsiteltäväksi maa- ja metsätalousvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan, talousvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan on annettava lausunto.
Seuraa asian käsittelyn etenemistä eduskunnassa käsittelytietosivulta