Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pia Kaumasta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja

Julkaistu 4.7.2023 22.05
Suomen kuusihenkinen Etyj-valtuuskunta  Vancouverissa.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta Vancouverissa. Kuvassa vasemmalta valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila, Eeva-Johanna Eloranta, yleiskokouksen puheenjohtajaksi valittu Pia Kauma, Jenna Simula ja Johannes Koskinen (Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja).

Pia Kaumasta Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja

Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on valittu Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajaksi. Kauman kausi puheenjohtajana kestää vuoden. Puheenjohtaja voidaan valita kerran uudelleen. Valinnan teki Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunto, joka kokoontui Kanadan Vancouverissa 30.6.–4.7.

Kauman vastaehdokkaana äänestyksessä oli Mark Pritchard Isosta-Britanniasta.

Kauma on toiminut viimeiset kaksi vuotta yleiskokouksen varapuheenjohtajana ja Keski-Aasian erityisedustajana. Hän on myös yleiskokouksen terrorisminvastaisen komitean jäsen. Aiemmin hän on toiminut yleiskokouksen poliittisen komitean raportoijana, kansalaisyhteiskuntayhteyksien erityisedustajana sekä useissa vaalitarkkailutehtävissä.

Edellinen suomalainen kansanedustaja yleiskokouksen puheenjohtajana oli Ilkka Kanerva vuosina 2014–2016. 

”Seuraan edesmenneen ystäväni ja kansanedustajan Ilkka Kanervan jalanjäljissä Suomen profiilin pitämiseksi korkealla rauhan ja vakauden ylläpitämiseksi Euroopassa. Lähes 50-vuotias Etyj on suurien haasteiden edessä. Puheenjohtajana haluan vahvistaa Etyjin ja sen yleiskokouksen roolia uuden eurooppalaisen turvallisuusrakenteen vahvistamisessa”, Kauma totesi vaalituloksen selvittyä. 

”Olen ylpeä, että saimme tiukan väännön jälkeen Pia Kauman 57 jäsenvaltiosta koostuvan Etyjin puheenjohtajaksi. Se oli todellista joukkuehenkeä ja laajaa yhteistyötä yli kotimaisten ja kansainvälisten puoluerajojen. Suuret onnittelut! Hyvä Suomi!”, kommentoi valintaa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.).​

​Maailman laajapohjaisin alueellinen turvallisuusjärjestö

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Järjestöön kuuluu 57 osallistujavaltioita.

Parlamentaarisen yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin. ​​

Aihealueet
Kansainväliset asiat