Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Euroopan neuvoston parlamentaarikot kokoontuivat huippukokouksen alla Reykjavikissa

Julkaistu 15.5.2023 15.55
Revontuloa sulan meren ja lumisten vuorien yllä. Kuvan päällä tekstinä Reykjavik Summit ja kokouksen logo.

​Kuvalähde: Euroopan neuvoston kuva-arkisto /  John A Davis / Shutterstock.​

Euroopan neuvoston parlamentaarikot kokoontuivat huippukokouksen alla Reykjavikissa

​Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvä komitea oli maanantaina koolla Islannin Reykjavikissa. Parlamentaarikkojen kokouksella pohjustettiin Reykjavikissa 16.–17. toukokuuta järjestettävää Euroopan neuvoston huippukokousta. 

”Huippukokous on merkittävä, sillä se on vasta neljäs vuonna 1949 perustetun järjestön historiassa, ja sen tärkeydestä kertoo, että Suomesta siihen osallistuu tasavallan presidentti Sauli Niinistö”, pysyvän komitean kokoukseen osallistuva Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) sanoo.

Huippukokouksen valmisteluista kantautuneiden tietojen perusteella kokoukselta on lupa odottaa konkreettisia tuloksia. 

”Ykkösasia tulee olemaan Ukrainan vahinkorekisterin perustaminen. Sen avulla Venäjää ei saada pelkästään oikeudelliseen vaan myös taloudelliseen vastuuseen hyökkäyssotansa seurauksista. Lisäksi Ukrainan vahinkorekisteri tulee olemaan malli tulevaisuuden vastaaville tilanteille, joissa ihmisoikeuksia ja YK:n peruskirjaa rikotaan”, Kiljunen toteaa.

Demokratia tarvitsee samanlaisen normiston kuin ihmisoikeudet

Pysyvän komitean kokouksessa keskusteltiin laajasti demokratian haasteista sekä tulevaisuuden demokratiasta. Keskusteluissa kuultiin parlamenttien, hallitusten, kansalaisyhteiskunnan ja nuorten edustajia.

”Euroopan neuvosto on normatiivinen järjestö, joka ainutlaatuisella tavalla on määritellyt oikeusvaltion ja ihmisoikeudet. Demokratiaa ei käsitteenä ole samalla tavalla selkeästi määritelty, mutta nyt Reykjavikin julistuksella se tullaan tekemään. Siitä tulee Ukrainan vahinkorahaston ohella toinen huippukokouksen historiallisesti merkittävistä päätöksistä”, Kiljunen ennustaa. 

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. 

Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa neljä kertaa vuodessa. Istuntoviikkojen välissä työtä johtaa pysyvä komitea. Siihen kuuluvat yleiskokouksen puheenjohtajisto sekä komiteoiden, kansallisten valtuuskuntien ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat. 

Aihealueet
Kansainväliset asiat