Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Hopsu tuomitsi Etyjissä ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle

Julkaistu 23.2.2023 18.40
Pia Kauma ja Inka Hopsu Ukrainan lippujen kanssa.

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kuvassa vasemmalla) ja kansanedustaja Inka Hopsu Etyjin Suomen valtuuskunnasta kokouspaikalla Itävallan Wienissä torstaina. 

Hopsu tuomitsi Etyjissä ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Inka Hopsu (vihr.) tuomitsee Venäjän sotarikokset Ukrainassa, ja erityisesti lapsiin kohdistuvat julmuudet. Hän puhui yleiskokouksen ihmisoikeuskomiteassa torstaina Itävallan Wienissä.

Satoja ukrainalaisia lapsia on kuollut sodassa, minkä lisäksi Venäjä on siepannut ja pakkosiirtänyt lapsia muun muassa venäläisperheisiin adoptoitaviksi. Ukrainan hallituksen mukaan pakkosiirrettyjä lapsia on 15 000, Ukrainan ihmisoikeusvaltuutetun mukaan oikea luku voi olla jopa 121 000. 

"Jokainen väkisin viety lapsi on liikaa. Ukrainalaisten lasten venäläistäminen on räikeä ihmisoikeusloukkaus. Pakkosiirrot miehitetyiltä alueilta ovat sotarikoksia, joilla yritetään muuttaa Ukrainan väestörakennetta ja tuhota ukrainalainen kulttuuri ja identiteetti. Samalla Venäjälle viedyiltä lapsilta riistetään mahdollisuus elää ja kasvaa vapaina demokraattisessa yhteiskunnassa. Etyjin ja kansainvälisen yhteisön pitää tehdä kaikkensa, jotta lasten pakkosiirrot Venäjälle saataisiin loppumaan”, Hopsu vaati.

Sota lopetettava Ukrainan ehdoilla

Mittaamattomien inhimillisten kärsimysten lisäksi hän nosti esiin sodan ympäristövauriot ja siviilien elinolosuhteiden tuhoamisen.

”Kahovkan padon sabotointi voi riistää juomaveden yli miljoonalta ukrainalaiselta. Padon vedenpinnan alentaminen voi johtaa biologisen monimuotoisuuden vähenemiseen ja häiritä Zaporižžjan ydinvoimalan turbiinien ja turvajärjestelmien toimintaa. Normaalisti vedenpinta on 16 metriä, mutta nyt se on alle 14. Vedenpinnan putoaminen alle 12 metrin voi tarkoittaa ympäristökatastrofia.”

”Sota pitää lopettaa Ukrainan ehdoilla ja mahdollisimman nopeasti”, hän päätti.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istuntoon on koolla Wienissä 23.–24. helmikuuta.

Aihealueet
Kansainväliset asiat