Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma Etyj-istunnon avajaisissa: Maailmassa arvokkainta on rauha

Julkaistu 29.6.2024 15.00
Pia Kauma kokoustilanteessa, taustalla värikäs lippurivistö ja edessä Etyjin pöytälippu ja nimikyltti.

​Kuva: Micky Kroell / Etyjin arkisto.

Kauma Etyj-istunnon avajaisissa: Maailmassa arvokkainta on rauha

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) avasi yleiskokouksen istunnon Bukarestissa siteeraamalla romanialaista runoilijaa Mihai Eminescua, jonka mukaan maailmassa ei ole mitään arvokkaampaa kuin rauha ja harmonia.

”Tämän periaatteen tulee ohjata meitä, kun etsimme ratkaisuja niin Etyj-alueella kuin sen ulkopuolellakin oleviin ongelmiin”, hän totesi ja muistutti, että turvallisuus ei tarkoita vain aseellisten konfliktien puuttumista vaan edellyttää myös taloudellista vakautta ja ympäristön kestokyvyn huomioonottamista.

Kauma toisti yleiskokouksen vankkumattoman tuen Ukrainan itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle sekä kansainvälisen oikeuden kunnioittamiselle.

Kauman vuosi sitten alkanutta puheenjohtajakautta on värittänyt Israelin ja Hamasin sota, joka heijastuu myös Etyjin alueelle.

”Lokakuun 7. päivän kauhut ja jatkuvat ihmishenkien menetykset Gazassa ovat murhenäytelmiä, jotka painavat meitä kaikkia. Samaan aikaan huomiotamme vaativat antisemitistiset välikohtaukset sekä viharikosten, väkivaltaisten ääriliikkeiden ja islamofobian lisääntyminen. Parlamentin jäseninä meillä on velvollisuus reagoida niihin siten, että teemme kaikkemme estääksemme väkivallan eskaloitumisen”, Kauma jatkoi.

Toimintakykyistä Etyjiä tarvitaan konfliktien ratkaisuun

Ensi vuonna Suomi on Etyjin puheenjohtajamaa, ja muiden maiden odotukset Suomea kohtaan ovat suuret. Venäjä ei maksa jäsenmaksujaan ja on vaarantanut aggressiivisella hyökkäyssodallaan Ukrainaan koko Etyj-alueen turvallisuuden. 

”Selvää on, ettei Venäjän saa antaa yksinvaltaisesti määritellä Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria. Jos Etyjin kaltaista rauhanfoorumia ei olisi, se pitäisi keksiä juuri nyt”, Kauma totesi.

”Parlamentaarisella puolella olemme onnistuneet tekemään tarvittavia toimia järjestön talouden kunnossa pitämiseksi, suorittamaan vaalitarkkailuja sekä toimimaan foorumina yli 300 parlamentaarikolle eri jäsenmaista siten kuin sääntömme edellyttävätkin. Sen sijaan huolta herättävät järjestön toisen eli hallitustenvälisen puolen haasteet”, hän jatkoi.

Etyjin pitäisi syksyllä valita itselleen uusi pääsihteeri, Etyjin ihmisoikeuksien ja demokraattisten institituutioiden toimiston Odihrin johtaja sekä sekä ihmisoikeus- ja medianvapausvaltuutetut.

”Ilman vahvaa johtajuutta myös hallitustenvälisellä puolella Etyj ei voi työskennellä tehokkaasti. Siksi kehotan kaikkia yleiskokouksen jäseniä seuraamaan henkilövalintoja koskevia neuvotteluja ulkoministeriöidensä kautta”, hän päätti.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on koolla Romanian Bukarestissa 29.6.–3.7. Istunnon pääteemana on parlamentaarinen näkökulma Etyjin rooliin nykyisessä turvallisuusarkkitehtuurissa (”The Role of the OSCE in the Current Security Architecture: A Parliamentary Perspective”).

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Bukarestin istunto verkossa

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Etyj