Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma Etyjissä: Vain aseet pysäyttävät Venäjän

Julkaistu 23.2.2023 18.05
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen lippu sinistä taivasta vasten.

​Kuva: Etyjin parlamentaarinen yleiskokous.

Kauma Etyjissä: Vain aseet pysäyttävät Venäjän

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.) pitää valitettavana, etteivät vuoropuhelu ja yhteistyö estäneet sotaa Ukrainassa. Kauma puhui aiheesta yleiskokouksen ihmisoikeuskomiteassa Itävallan Wienissä torstaina illansuussa.

Kauma aloitti puheensa kertomalla, että Suomi on tänään päättänyt lähettää Ukrainaan lisää aseita, muun muassa Leopard 2 -panssarivaunuja.

”Aseiden ei koskaan pitänyt olla osa Etyj-maiden kokonaisturvallisuuden keinovalikoimaa. Venäjän laiton sota Ukrainassa osoittaa kuitenkin, että paras tapa auttaa Ukrainaa on antaa sille aseita, sotilaskoulutusta ja rahallista tukea. Millä muulla tavalla voi pysäyttää valtion, joka murhaa raa'asti lapsia, naisia ja haavoittuneita siviilejä piittaamatta lainkaan kansainvälisistä sitoumuksista ja ihmisoikeuksista”, Kauma kysyi.

Sotarikollisten rankaiseminen ainoa tie kestävään rauhaan ja sovintoon

Hän vaati sotarikollisia tuomiolle teoistaan, ja kansainväliseltä yhteisöltä tukea sotarikostuomioistuimen perustamiselle.

”Vasta sitten voimme edes ajatella kestävää rauhaa ja sovintoa”, hän painotti.

Kauma myös kiitti Ukrainaa sen sitoutumisesta demokratiaan. Parlamentti on kokoontunut sodan aikana ja työ korruption kitkemiseksi on tehostunut.

”Matkalla Euroopan unioniin Ukraina on osoittanut kykynsä viedä uudistuksia läpi myös hirvittävissä olosuhteissa. Tämä antaa meille toivoa. Jonain päivänä aloitamme jälleenrakentamisen. Ukraina saa uuden alun ja ukrainalaiset ansaitsemansa vapaan demokratian”, Kauma päätti.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunto on koolla Wienissä 23.–24. helmikuuta.

Aihealueet
Kansainväliset asiat