Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kauma puhuu Lähi-idän rauhan puolesta konferensseissa Maltalla ja Portugalissa

Julkaistu 8.4.2024 9.55
Pia Kauma kokoustilanteessa, taustalla värikäs lippurivistö ja edessä Etyjin pöytälippu ja nimikyltti.

​​Kuva: Micky Kroell / Etyjin arkisto.​

Kauma puhuu Lähi-idän rauhan puolesta konferensseissa Maltalla ja Portugalissa

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) seuraa Lähi-idän jännitteistä tilannetta ja osallistuu Etyjin edustajana kahteen konferenssiin, joissa aihe on esillä.

Ensimmäinen näistä on vuosittainen antisemitismikonferenssi, jonka hallitustenvälisen Etyjin puheenjohtajamaa Malta järjestää Maltan pääkaupungissa Vallettassa  8.–9.4. Kauma pitää yleiskokouksen edustajana puheenvuoron konferenssin avausistunnossa, jossa puhuvat myös Etyjin pääsihteeri Helga Schmid ja Etyjin puheenjohtaja, Maltan ulkoministeri Ian Borg.

Konferenssi perustuu Etyjin Berliinin julistukseen, jossa tuomitaan kaikki juutalaisvastainen ja muu etnisyyteen tai uskontoon perustuva syrjintä, väkivallanteot sekä niihin yllyttäminen. Julistuksen laatimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Maltan konferenssin keskiössä on uskontojen ja kulttuurien välisen vuoropuhelun edistäminen, jonka tarve korostuu Lähi-idän konfliktin jatkuessa.

Vuoropuhelu Välimeren kumppanimaiden kanssa edistää kestävää rauhaa

Lähi-idän tilanne nousee esille myös toukokuun puolivälissä Portugalissa järjestettävässä Parliamentary Assembly of the Mediterranean (PAM) -järjestön sääntömääräisessä istunnossa, johon Kauma osallistuu Etyjin puheenjohtajana.

Kokoukseen osallistuu parlamentaarikkoja Välimeren ja Persianlahden valtioista. 

”Etyjin yleiskokouksessa on laajalti ilmaistu tarvetta käydä keskustelua Lähi-idän tilanteesta. Osallistumiseni näihin kahteen konferenssiin osoittaa yleiskokouksen tukea Etyjin kuudelle kumppanimaalle Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tässä vaikeassa tilanteessa”, Kauma toteaa.

”Siinä missä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuomittu lähes yksiäänisesti, Lähi-idässä käytävä sota jakaa yleiskokouksen parlamentaarikkojen mielipiteitä selvästi enemmän. Välimeren partnerimaiden kanssa käytävää vuoropuhelua on tarve lisätä konfliktin pitkäaikaisen rauhanratkaisun löytämiseksi”, hän painottaa.

Etyjin Välimeren kumppanimaat ovat Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Marokko ja Tunisia.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Etyj