Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kiina kirjoissa – tutustu Eduskunnan kirjaston Kiina-kokoelmaan

Julkaistu 8.9.2015 9.00
Eduskunnan kirjaston Kiina-kokoelman näyttelykuva

Kiina kirjoissa – tutustu Eduskunnan kirjaston Kiina-kokoelmaan

Eduskunnan kirjaston Kiina-kokoelmasta on poimittu esille pieni näyttely, jonka teokset käsittelevät Kiinan oikeusjärjestelmää, politiikkaa, yhteiskuntaa ja historiaa – ennen ja tänään.

Eduskunnan kirjastoon hankitaan säännöllisesti ajankohtaista Kiinaa käsittelevää kirjallisuutta. Perusta kirjaston Kiina-kokoelmalle luotiin jo 1950–70-luvuilla, jolloin Eduskunnan kirjasto sai lahjoituksina tai vaihtoina Kiinassa julkaistua pääosin yhteiskuntatieteellistä kirjallisuutta.

Näissä esillä olevissa kirjoissa pohditaan mm. sitä, kuinka kungfutselaisuus on vaikuttanut kiinalaiseen poliittiseen ajatteluun, miksi ”Suuri harppaus” aiheutti maailmanhistorian suurimman nälänhädän, miten Maon punainen kirja levisi vuoden 1964 jälkeen Eurooppaan ja kenen ansiota on maan nykyinen taloudellinen kehitys ” kertoo johtava tietoasiantuntija Timo Turja. 

Kiinaan voi perehtyä myös tutkimalla kirjaston digitaalista aineistoa. OECD iLibrary palvelu sisältää julkaisuja, tilastoja ja kausijulkaisuja. Palvelussa on runsaasti Kiinaa käsittelevää aineistoa, jonka löytämistä helpottavat näppärät hakutoiminnot. Palvelun käyttö on kirjaston asiakkaille maksutonta. 

Sysäyksen Kiina-aiheiseen näyttelyyn antoi Eduskunnan kirjaston kesällä saama lahjoitus. Sydneyssä asuva, suomalaista vapautta ja demokratiaa ihaileva kiinalainen kalligrafiataiteilija Yulin Zhang lahjoitti kirjastolle käsin kiinaksi kirjoittamansa rullan "Suomen perustuslaki".

Rulla on arviolta 80 cm leveä, auki rullattuna 60 metriä pitkä, kauniisti mustesiveltimellä pystyyn kirjoitettu ja varustettu perinteisin kirjailluin silkkipaperireunuksin kummankin puolen tekstiä sekä puureunuksin kummassakin päässä” kertoi suurlähettiläs Pasi Patokallio Sydneystä. 

Tämä harvinainen taidonnäyte on nähtävillä Eduskunnan kirjastossa näyttelyn ajan.

Näyttelyssä esillä olevat kirjat ovat lainattavissa. Kirjaston henkilökunta avustaa OECD iLibraryn, Selma-kokoelmatietokannan ja EKS-asiasanaston käytössä. 

Näyttely on esillä Eduskunnan kirjastossa 8.-26.9. kirjaston aukioloaikoina.

Eduskunnan kirjasto sijaitsee osoitteessa Aurorankatu 6, Helsinki ja se on kaikille avoin kirjasto.

Eduskunnan kirjasto

Aihealueet
Kirjasto