Lakivaliokunnan mietintö hallituksen esityksestä laiksi Oikeushallinnon erityisviranomaiset -virastosta ja siihen liittyviksi laeiksi on valmistunut.
Hallitus esittää uuden Oikeushallinnon erityisviranomaiset -viraston perustamista. Uudessa virastossa toimivia viranomaisia ovat Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti, konkurssiasiamies, kuluttajariitalautakunta, lapsiasiavaltuutettu, oikeudenkäyntiavustajalautakunta, Onnettomuustutkintakeskus, tasa-arvovaltuutettu, tiedusteluvalvontavaltuutettu, tietosuojavaltuutettu, vanhusasiavaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutettu.
Esityksen tavoitteena on järjestää henkilömäärältään pienten viranomaisten tuki- ja hallinnolliset palvelut uudelleen niin, että viranomaisten lainsäädäntöön ja kansainvälisiin säännöksiin perustuvaa itsenäistä asemaa ei vaaranneta eikä niiden tehtäväkenttää muuteta. Tavoitteena on koota 11 erityisviranomaisen operatiiviset hallintotehtävät yhteen ja vahvistaa niiden hallinnollista asiantuntijatukea, mikä vähentää päällekkäistä hallinnollista työtä ja vapauttaa resursseja viranomaisten sisältötyöhön. Tavoitteena on nykyaikaisten johtamista tukevien palvelujen järjestäminen kooltaan pienille erityisviranomaisille.
Lakivaliokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena sekä esityksen tavoitteita perusteltuina. Valiokunta katsoo, että esitys lähtökohtaisesti vahvistaa erityisviranomaisten itsenäisyyttä ja riippumattomuutta, kun ne siirretään pois poliittisesti johdetun valtioneuvoston yhteydestä, ja kun ne käytännössä saavat tukipalvelunsa muualta kuin oikeusministeriöltä.
Viraston rakenteen poikkeuksellisuudesta johtuen lakivaliokunta pitää perusteltuna, että hallitus seuraa virastouudistuksen toimivuutta ja toimittaa siitä selvityksen lakivaliokunnalle vuoden 2026 loppuun mennessä. Mietintö sisältää tätä koskevan lausumaehdotuksen.
Lakivaliokunnan mietintö LaVM 6/2023 eduskunnan verkkopalvelussa