Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa keskusteltiin Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätyksestä ja tuomitsemisesta keskiviikkona 2. lokakuuta. Keskustelun pohjana olleen raportin mukaan Assangen kohtelua on pidettävä suhteettomana ja se täyttää myös poliittisen vangin tunnusmerkit.
Kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) nosti puheenvuorossaan esiin lehdistön ja ilmiantajien roolin väärinkäytösten paljastajana. Jos julkiset laitokset eivät itse reagoi asianmukaisesti väärinkäytöksiin, lehdistön ja ilmiantajien roolista tulee ratkaiseva.
"Raportin mukaan Wikileaksin julkaisut ovat esimerkiksi vahvistaneet, että Yhdysvalloilla on ollut Euroopassa salaisia vankiloita ja että se on suorittanut Euroopassa myös sieppauksia ja laittomia vankien siirtoja."
Mikkonen painotti ranskankielisen puheenvuoronsa lopuksi ilmiantajien suojelua.
"Assangen tapaus ja erityisesti Manningin rooli on hyvä esimerkki siitä, miksi meidän on jatkettava työtä ilmiantajien suojelemiseksi maailmanlaajuisesti."
Mikkonen valmistelee yleiskokoukselle raporttia ilmiantajien paremmasta suojelusta. Oikeudellisten asioiden komitea nimitti hänet tehtävään toukokuussa.
Euroopan vanhin ja laajin poliittinen- ja ihmisoikeusjärjestö
Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Istuntoa voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja kaikki raportit lukea yleiskokouksen verkkosivujen kautta.
Eduskunnasta syysistuntoon osallistuvat Mikkosen lisäksi valtuuskunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri (sd.), varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.), Tuula Haatainen (sd.), Petri Honkonen (kesk.) ja Mikko Polvinen (ps.).
Linkki raporttiin The detention and conviction of Julian Assange and their chilling effects on human rights