Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Selonteko turvallisuusympäristön muutoksesta lähetekeskustelussa

Julkaistu 21.4.2022 1.15

​Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esitteli selonteon eduskunnalle. 

Selonteko turvallisuusympäristön muutoksesta lähetekeskustelussa

Turvallisuusympäristön muutosta koskevan ajankohtaisselonteon (VNS 1/2022) eduskuntakäsittely alkoi keskiviikkona 20. huhtikuuta lähetekeskustelulla. Selonteossa arvioidaan Suomen toiminta- ja turvallisuusympäristön muutosta sekä muuttuneen turvallisuustilanteen vaikutuksia talouteen, kriisinsietokykyyn, huoltovarmuuteen, sisäiseen turvallisuuteen, kyberturvallisuuteen, hybridivaikuttamiseen ja kriittiseen infrastruktuuriin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi esittelypuheenvuorossaan, että Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on pitkäkestoisia vaikutuksia Suomen turvallisuusympäristöön. Euroopan ja Suomen turvallisuustilanne on Haaviston mukaan vakavampi ja vaikeammin ennakoitavissa kuin kertaakaan kylmän sodan jälkeen.  

Selonteon mukaan Ruotsi on Suomen läheisin kahdenvälinen kumppani ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on entisestään tiivistänyt Suomen ja Ruotsin yhteistyötä. Suomi jatkaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustusyhteistyön syventämistä Ruotsin kanssa ilman ennalta määritettyjä rajoitteita. Myös Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen yhteistyö on selonteon mukaan tärkeää. 

”Mikäli Suomi ja Ruotsi molemmat liittyisivät Natoon, Pohjois-Euroopan puolustuksen järjestelyjä voitaisiin tarkastella kokonaisuutena. Suomen ja Ruotsin tiivis yhteistyö mahdollisten liittymisprosessien aikana olisi tärkeää ja samanaikaiset liittymisprosessit voisivat myös helpottaa varautumista Venäjän mahdolliseen reaktioon”, Haavisto totesi.

Useimmissa puheenvuoroissa suhtauduttiin myönteisesti Suomen liittymiseen puolustusliitto Natoon. Toivottavaa oli myös, että Suomi hakisi jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa. Selonteon mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kynnys sotilaalliseen voimankäyttöön Itämeren alueella nousisi, mikä lisäisi alueen vakautta pidemmällä tähtäimellä. 

Lähetekeskustelun päätteeksi asia lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan. Valiokuntakäsittelyn jälkeen asia palaa täysistuntoon ainoaan käsittelyyn. Ainoan käsittelyn eli niin sanotun palautekeskustelun lopuksi täysistunto hyväksyy eduskunnan selontekoa koskevan kannanoton. 

Ajankohtaisselonteko turvallisuusympäristön muutoksesta ja sen käsittelytiedot
Lue koko keskustelu täysistunnon pöytäkirjasta​
Lue lisää selonteon eduskuntakäsittelystä​

Aihealueet
Täysistunto