Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö hallituksen esityksestä mielenterveyslain ja hallinto-oikeuslain muuttamisesta (HE 14/2023 vp) valmistui perjantaina 1.12.
Lakeja muutettaisiin siten, että tarkkailussa, mielentilatutkimuksessa tai tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa olevalla potilaalla olisi oikeus saada hallintopäätös lääkehoitonsa perusteista. Hallintopäätös olisi annettava tilanteissa, joissa potilas vastustaa lääkehoitoa, potilaan tahdosta ei saada selvyyttä tai jos potilas muutoin sitä pyytää. Potilas voisi halutessaan hakea päätökseen muutosta hallinto-oikeudesta. Lisäksi lakiehdotuksessa esitetään, että hallinto-oikeudessa asian käsittelyyn ja ratkaisemiseen osallistuisi asiantuntijajäsen.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa yksimielisesti lakiehdotusten hyväksymistä, mutta esittää muutosta, jonka mukaan muutosta hallintopäätökseen voisivat hakea myös 12 vuotta täyttäneet alaikäiset. Lisäksi valiokunta ehdottaa hallituksen esitykseen muutamia muita tarkennuksia, jotka koskevat mm. hallintopäätöksen muotoa.
Lakimuutokset ehdotetaan tulevan voimaan 1.4.2024. Näin hyvinvointialueille jäisi aikaa lakimuutosten toimeenpanolle. Lakiesityksen pikaista voimaantuloa puoltaa se, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle psykiatrisessa pakkohoidossa olevan potilaan oikeusturvaa koskevan tuomion jo vuonna 2012.
Lue valiokunnan mietintö (StVM 15/2023) kokonaisuudessaan