Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Sosiaali- ja terveysvaliokunta vastustaa alkoholilain muutosta

Julkaistu 17.5.2024 15.30
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä istumassa kokouspöydässä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta vastustaa alkoholilain muutosta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai perjantaina 17.5.2024 valmiiksi mietintönsä alkoholilakia koskevasta hallituksen esityksestä 7/2023 vp. Esityksessä ehdotetaan, että vähittäiskaupoissa saisi myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia.

Valiokunta esittää mietinnössään lakiehdotuksen hylkäämistä. 

Valiokunta toteaa, että tutkimusten mukaan alkoholin saatavuuden lisääntyminen lisää sen kulutusta. Alkoholi aiheuttaa sosiaalisia ja terveyshaittoja, jotka kuormittavat terveydenhuoltoa ja tuottavat kustannuksia. Alkoholin käyttö on yhteydessä myös lähisuhdeväkivaltaan, lasten huolenpidon laiminlyönteihin, sairauspoissaoloihin sekä työttömyyden ja työkyvyttömyyden riskiin. Saatavuuden laajentaminen lisäisi myös ​lapsiin ja nuoriin kohdistuvia suoria ja välillisiä haittoja. 

Mietinnön mukaan vuonna 2018 tehty alkoholilain uudistus lisäsi merkittävästi vahvojen oluiden ja juomasekoitusten myyntiä. Myös nyt esitetty uudistus merkitsisi valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan 5,6–8-prosenttisten juomien myynnin moninkertaistumista. 

Valiokunta toteaa, että vaikka lakimuutoksen vaikutukset voivat lyhyellä aikavälillä olla suhteellisen vähäisiä, ne ovat kielteisiä väestön hyvinvoinnille, terveydelle ja turvallisuudelle. Esitys lisää palvelujen tarvetta ja aiheuttaa kustannuksia. Sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuu jo valmiiksi merkittäviä säästöpaineita ja hyvinvointialueet kärsivät henkilöstövajeesta.

Lisäksi valmistustaparajoitus eli lakiehdotuksen rajaaminen vain käymisteitse valmistettuihin tuotteisiin sisältää riskin, että ehdotettu laki todetaan myöhemmin EU-oikeuden vastaiseksi.

Mietintöön sisältyy kokoomuksen, perussuomalaisten ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän yhteinen vastalause.

Alkoholilain muutos etenee seuraavaksi eduskunnan täysistuntoon. Tämänhetkisen tiedon mukaan asian ensimmäinen käsittely on ensi viikolla.

Valiokunnan mietintö (StVM 5/2024 vp) julkaistaan myöhemmin tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan sivulla.​


Aihealueet
Sosiaali- ja terveysvaliokunta; Valiokunnat