Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä vammaispalvelulaista

Julkaistu 10.12.2024 18.55

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä vammaispalvelulaista

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tiistaina 10.12. valmiiksi mietintönsä vammaispalvelulakia koskevasta hallituksen esityksestä (HE 122/2024). Valiokunta kannattaa esitystä, mutta esittää, että laista poistetaan ns. elämänvaiherajaus.

Vammaispalvelulain käsittely jatkuu jo tiistain täysistunnossa.

Elämänvaiherajauksen poisto auttaa saamaan vammaispalvelulain vihdoin voimaan

Uuden vammaispalvelulain piti tulla alun perin voimaan lokakuussa 2023, mutta hallituksen esityksestä lain voimaantuloa siirrettiin syksyllä 2023 vuoden 2025 alkuun. Voimaantuloa siirrettiin, jotta vammaispalvelulain soveltamisalaa voitaisiin tarkentaa.

Tänä syksynä eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä vammaispalvelulain soveltamisalaan ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan vammaispalvelulain mukaisia palveluja järjestetään vain, jos henkilön tuen tarve poikkeaa samassa elämänvaiheessa olevan tavanomaisesta tarpeesta. Lisäksi soveltamisalaa ehdotetaan tarkennettavaksi korostamalla vammaispalvelujen toissijaisuutta suhteessa ensisijaisiin, esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaisiin, palveluihin. Tähän liittyen ehdotetaan myös säännöstä siitä, ettei palvelusta perittävä asiakasmaksu vaikuta asiakkaan edun arviointiin ja sen myötä päätökseen siitä, myönnetäänkö asiakkaalle palveluja vammaispalvelulain perusteella vai jonkin muun ensisijaisesti sovellettavan lain perusteella. Lisäksi ehdotetaan ns. suojasäännöksen säätämistä liittyen asiakasmaksuihin. Sen mukaan vammaiselle henkilölle myönnetystä ensisijaisesta palvelusta on jätettävä perimättä asiakasmaksu tai alennettava sitä, jos maksu estää tai vaarantaa vammaisen henkilön palvelujen käyttämisen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa vammaispalvelulain soveltamisalaa täsmentävien lakiehdotusten hyväksymistä, mutta ehdottaa elämänvaiherajauksen poistamista. Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti rajaukseen huomiota lausunnossaan (PeVL 44/2024) ja piti sen täsmentämistä edellytyksenä sille, että laki voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tärkeänä, että jo vuodelle 2023 suunniteltu laki saadaan viimein voimaan. Elämänvaiherajauksen poiston johdosta ehdotetaan, että hyvinvointialueille ehdotetaan kohdennettavaksi valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaisesti toimeenpanon edellytysten vahvistamiseksi yhteensä 45 miljoonaa euroa eli 20,2 miljoonaa jo varatun 24,8 miljoonan euron lisäksi.  Valiokunta kuitenkin painottaa, että elämänvaiherajauksen poistamisen vaikutukset selviävät vasta toimeenpanossa, joten lain vaikutuksia ja sen toimeenpanon kustannuksia on syytä seurata sekä kohdentaa lisätalousarviossa hyvinvointialueille ehdotetun lainsäädännön aiheuttamat kustannukset hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain 9 §:n mukaisesti täysimääräisesti. Valiokunta ehdottaa mietinnössään neljää lausumaa, joissa edellytetään lain vaikutusten seurannan ja toimeenpanon ohjauksen lisäksi muun muassa muutoksen aiheuttamien kustannusten korvaamista hyvinvointialueille rahoituslain mukaisesti.  

Valiokunnan mietintöön sisältyy 2 vastalausetta.

Mietintö siirtyy istuntosaliin heti valmistuttuaan

Eduskunnan täysistunto käsittelee vammaispalvelulakia sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta jo tänään 10.12. Ensin mietintö ilmoitetaan saapuneeksi eli pannaan pöydälle. Seuraavassa istunnossa käydään ensimmäinen käsittely, jossa täysistunto päättää lakiehdotuksen sisällöstä.


Lue valiokunnan mietintö ​​StVM 28/2024 vp​

Aihealueet
Sosiaali- ja terveysvaliokunta; Sote; Valiokunnat