Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suomi suhtautuu kriittisesti hätäapu- ja jälleenrakennustoimiin täysimääräisellä EU-tuella

Julkaistu 8.11.2024 15.35

​Riigikogun EU-asioiden valiokunta suuren valiokunnan vieraana eduskunnassa 8.11.2024. Kuvassa vasemmalta oikealle EU-asioiden valiokunnan jäsen Kadri Tali, sen puheenjohtaja Peeter Tali, suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto, toinen varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri sekä EU-asioiden valiokunnan jäsenet Hanah Lahe ja Riina Solman.

Suomi suhtautuu kriittisesti hätäapu- ja jälleenrakennustoimiin täysimääräisellä EU-tuella

Suuri valiokunta päätti kokouksessaan 8.11. Suomen kannan jälleenrakennukseen tarkoitettuun alueelliseen hätäapuun. Valiokunta sai kokouksessaan myös valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) selvityksen EU:n ensi vuoden talousarviosta käytävistä neuvotteluista ja tapasi Viron Riigikogun EU-asioiden valiokunnan puheenjohtajan ja valiokunnan jäseniä.

 

Suuri valiokunta suhtautuu kriittisesti e​​hdotukseen alueellisesta hätäavusta jälleenrakennukseen

Komission ehdotus alueellisesta hätäavusta jälleenrakennukseen (RESTORE) liittyy suurten luonnonkatastrofien aiheuttamien tuhojen hoitoon. Komission ehdotuksella mahdollistetaan koheesiopolitiikan ohjelmamuutokset, joihin liittyvät hätäapu- ja jälleenrakennustoimet jäsenvaltioissa voitaisiin toteuttaa 100 %:n EU-tuella. Lisäksi jäsenvaltio voisi hyödyntää 30 %:n ylimääräisiä ennakkomaksuja. Ehdotus toteutettaisiin kuluvalle ohjelmakaudelle osoitetulla rahoituksella.

Hallintovaliokunta suhtautuu valtioneuvoston tavoin erittäin kriittisesti 100 %:n EU-osarahoitukseen ja pitää ehdotettuja ennakoita liiallisina. Valiokunta katsoo, että rahoituksen tulee kohdentua vain yksittäisiin luonnonkatastrofeihin eikä koheesiopolitiikan rahoitusta pidä muuttaa pysyväksi luonnonkatastrofimekanismiksi. Valiokunta tähdentää, että tällä asetusehdotuksella ei tule ennakoida EU:n tulevan monivuotisen rahoituskehyksen sisältöä vuoden 2027 jälkeiselle ajalle.

Suuri valiokunta yhtyy hallintovaliokunnan kannanoton mukaisesti valtioneuvoston kantaan korostaen edellä esitettyjä näkökohtia.

 

Valtiovarainministeri Purra kuultav​​ana EU:n talousarviosta vuodelle 2025

Valtionvarainministeri Riikka Purra antoi selvityksen EU:n talous- ja raha-asioiden neuvoston (ECOFIN) kokouksesta, joka järjestetään perjantaina 15.11. Ecofin-budjettineuvoston yhteydessä kokoontuu sovittelukokous, jossa tavoitteena on neuvotella lopullinen sopu EU:n talousarviosta vuodelle 2025.

Valtioneuvosto pitää komission vuoden 2025 talousarvioesityksen painopisteitä oikeansuuntaisena ja esitystä rakentavana pohjana neuvoston ja Euroopan parlamentin välisille neuvotteluille. Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että vuoden 2025 talousarvio noudattaa hyvän taloushallinnon sekä kurinalaisen budjetoinnin periaatteita. On myös tärkeää, että talousarviolla vastataan EU:n nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Valtioneuvosto korostaa EU:n vahvaa poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainalle. Valtioneuvosto kannattaa komission pyrkimystä unionin ilmastotavoitteiden toteuttamiseen myös talousarvion ohjelmien kautta.

Valtioneuvosto korostaa, että talousarvion varojen käytön tulisi perustua realistisille tarpeille. Tarvittaessa eri rahoitustarpeita on priorisoitava ja rahoituksen uudelleenkohdentamisen mahdollisuudet on selvitettävä mahdollisimman pitkälle. Valtioneuvosto pyrkii tätä kautta vaikuttamaan talousarvion menoihin ja siten myös Suomen EU-maksujen tasoon, jotta Suomen nettomaksuosuus säilyy kohtuullisena ja oikeudenmukaisena.

Suomen lopulliset kannat EU:n vuoden 2025 talousarvioon muodostetaan lopullisen kokonaisuuden perusteella, ottaen huomioon Suomen kokonaisetu.

Suurella valiokunnalla ei ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan.


Riigikogun EU-asioiden valiokunnan tap​aamisessa esillä yhteiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset tavoitteet

Viron parlamentin Riigikogun EU-asioiden valiokunnan puheenjohtaja Peeter Tali ja valiokunnan jäseniä vieraili eduskunnassa suuren valiokunnan kutsusta. Kokous oli avoin myös ulkoasiainvaliokunnan, puolustusvaliokunnan ja talousvaliokunnan jäsenille.

Tapaamisessa nousi esiin Suomen eduskunnan ja Viron Riigikogun läheiset suhteet ja maiden yhteiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset tavoitteet EU:n itäisellä rajalla. Ne liittyivät esimerkiksi Ukrainan tukemiseen, infrastruktuurihankkeisiin ja EU:n varautumiseen. Lisäksi tapaamisessa keskusteltiin mm. seuraavaan komissioon kohdistuvista odotuksista sekä ilmastopolitiikan tavoitteista.​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat