Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta: Essentiaalipatentteja koskevien ehdotusten ongelmia pyrittävä korjaamaan

Julkaistu 24.11.2023 15.35
EU:n lippu

Suuri valiokunta: Essentiaalipatentteja koskevien ehdotusten ongelmia pyrittävä korjaamaan

Suuri valiokunta edellyttää, että valtioneuvosto pyrkii neuvotteluissa ns. essentiaalipatenteista korjaamaan Euroopan komission ehdotuksen ongelmallisimmat elementit. 

Ehdotusta tulisi korjata erityisesti poistamalla sääntelyn taannehtivuutta koskevat säännökset ja pakollinen sovintomenettely FRAND-ehtojen määrittämiseksi sekä vähentämällä olennaisesti sääntelyn hallinnollista taakkaa. Essentiaalipatentin haltijoiden ja standardien käyttäjien intressit on otettava tasapainoisesti huomioon.

Suuren valiokunnan lausunto ja muut asiakirjat julkaistaan asian U 52/2023 käsittelytietosivulla

Komission ehdotus standardin kannalta olennaisista patenteista (essentiaalipatentit) on Suomelle erityisen merkityksellinen, koska Nokia omistaa noin 50 prosenttia eurooppalaisista essentiaalipatenteista.

Suuri valiokunta toteaa, että ehdotuksen kustannukset ja hyödyt jakautuisivat Euroopassa epätasaisesti. Komission mukaan suurin osa hyödyistä tulisi eurooppalaisten standardin käyttäjäyritysten hyväksi, kun taas pääosa järjestelmän kustannuksista koituisi essentiaalipatentin haltijoille. Kaikki muut jäsenvaltiot paitsi Suomi, Ruotsi ja Luxembourg hyötyisivät ehdotuksesta. 

Asiantuntijakuulemisten mukaan kahdelle suurimmalle eurooppalaiselle essentiaalipatenttien haltijalle Nokialle ja Ericssonille järjestelmästä aiheutuvat vuosikustannukset voisivat olla jopa suuremmat kuin koko ehdotuksen vuosittaiset nettohyödyt.

Hallinnollisten kustannusten lisäksi asetuksella on arvioitu olevan todennäköisiä kielteisiä vaikutuksia lisensointituloihin ja sen kautta mahdollisesti tutkimus- ja kehitystoimintaan. Talousvaliokunnan saaman selvityksen perusteella FRAND-rojaltit tuottavat Nokialle yhden kolmasosan sen T&K-investointeihin käyttämistä varoista.

Suuri valiokunta pitää asetuksen tavoitteita essentiaalipatenttien lisensoinnin tehostamisesta ja avoimuuden lisäämisestä tärkeinä, mutta katsoo, että ehdotukset eivät ole kaikilta osin suhteellisuusperiaatteen mukaisia.

Valiokunta suhtautuu erityisen kriittisesti sääntelyn taannehtivuuteen. Asetusta sovellettaisiin tietyin edellytyksin myös standardeihin tai niiden osiin, jotka on julkaistu ennen asetuksen voimaantuloa. Suuri valiokunta katsoo, että Suomen tulee vaikuttaa ehdotuksen käsittelyssä siihen, ettei sääntely mahdollistaisi taannehtivaa sovellettavuutta.

Esityksessä ehdotetaan pakollista sovintomenettelyä essentiaalipatenttien lisensointiin liittyvien FRAND-ehtojen määrittämiseksi. Suuri valiokunta suhtautuu erittäin kriittisesti pakolliseen sovintomenettelyyn. Neuvotteluissa on varmistettava, ettei sääntely rajoita kohtuuttomasti perusoikeutena turvattua oikeutta saada asia käsitellyksi tuomioistuimessa. Ehdotus voisi suosia FRAND-sitoutumusten ulkopuolelle jättäytyviä toimijoita, joita velvoitteet eivät koskisi.

Suuri valiokunnan saaman selvityksen mukaan ehdotettu sääntely todennäköisesti heikentäisi eurooppalaisten yritysten halua osallistua kansainvälisten standardien kehittämiseen. Koska erityisesti matkaviestinteknologiat ovat pitkälle standardoituja, ehdotuksella saattaisi olla merkittävä negatiivinen vaikutus 5G- ja 6G-teknologioiden kehitykseen Suomessa ja EU:n alueella. Talousvaliokunta arvioi ehdotuksen suosivan EU:n ulkopuolisia toimijoita tavalla, joka olisi myös EU:n strategisen autonomian ja taloudellisen turvallisuuden tavoitteiden vastainen.

Neuvotteluissa tulee varmistaa, ettei sääntely vaikuta negatiivisesti innovaatiotoimintaan ja investointihalukkuuteen Euroopassa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, ettei sääntely ole vastoin EU:n tavoitteita vahvistaa strategista autonomiaa ottaen huomioon, että 90 prosenttia essentiaalipatenteista liittyy mobiiliteknologiaan. Komission tulisi arvioida nämä vaikutukset ennen kuin neuvotteluissa siirrytään ratkaiseviin vaiheisiin.

Suuri valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että säädöksestä päätetään neuvostossa määräenemmistöllä. Suomen tulee neuvotteluissa ratkaisuhakuisesti ja aktiivisesti vaikuttaa siten, ettei ehdotus toteudu ainakaan ongelmallisimmilta osin.

Suuren valiokunnan lausunto on yksimielinen. Valiokunta päätti lähettää lausunnon tiedoksi Euroopan komissiolle poliittisen dialogin prosessissa.

Aihealueet
EU-asiat; Valiokunnat; Suuri valiokunta