Eduskunnan suuri valiokunta ja Ukrainan parlamentissa toimiva Ukrainan EU-yhdentymisen valiokunta keskustelivat tänään etäyhteydellä Ukrainan tilanteesta ja maan EU-jäsenyystiestä. Keskustelu käytiin ukrainalaisten aloitteesta.
Euroopan komissio antoi laajentumispaketissaan 8. marraskuuta suosituksen liittymisneuvotteluiden aloittamisesta Ukrainan ja myös Moldovan kanssa. Myös kansanedustajien keskustelussa tänään nousivat esille Ukrainan edistyminen jäsenyyden edellyttämissä uudistuksissa ja maan vahva sitoutuminen Eurooppaan.
"Ukrainalaisilla on täysi oikeus saada itse päättää maansa tulevaisuudesta. Keskustelussa kävi hyvin selväksi, että ukrainalaiset ovat valinneet Euroopan ja haluavat olla samaa yhteisöä toisten eurooppalaisten demokratioiden kanssa", suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto toteaa.
Autton mukaan on selvää, että Ukrainalla on vielä edessään paljon työtä EU-jäsenyyden ehtojen täyttämiseksi. Epäilystä niiden täyttämisestä ei kuitenkaan ole.
"Ukraina on jo sodan aikana pystynyt etenemään huomattavin askelin. Sodan jälkeen se pääsee suuntaamaan kaiken tarmonsa jäljellä olevaan uudistustyöhön samalla päättäväisyydellä, jolla ukrainalaiset ovat puolustaneet maataan Venäjän hyökkäystä vastaan."
Eduskunta ottaa EU:n laajentumiseen kantaa vuosittain komission laajentumispaketteja koskevien valtioneuvoston selvitysten pohjalta. Tämän vuoden laajentumispaketin käsittelyn suuri valiokunta aloittaa valtioneuvoston E-selvityksen pohjalta ensi viikolla ja ottaa kokonaisuuteen kantaa ennen kuin EU-johtajat keskustelevat aiheesta Eurooppa-neuvoston kokouksessa joulukuussa. Keväällä 2024 komissiolta odotetaan myös tiedonantoa laajentumista edeltävistä EU:n sisäisistä uudistuksista.
Suuren valiokunnan kokouksen päätösasioita olivat tänään eduskunnan kannat juomavesidirektiivin toimeenpanoa koskeviin ehdotuksiin (erillinen tiedote), ns. essentiaalipatentteja koskeviin ehdotuksiin (erillinen tiedote) sekä maaperän seurantaa koskevaan ehdotukseen.
Maaperän seurantaa ja kestävyyttä koskevan direktiiviehdotuksen jatkovalmistelussa suuri valiokunta päätti eduskunnan kantana yhtyä valtioneuvoston kantaan ja edellyttää, että valtioneuvosto ottaa valiokunnan lausunnossa esitetyt näkemykset ja mm. neuvottelutavoitteita koskevat reunaehdot huomioon. Suuren valiokunnan lausuntoon jätettiin yksi eriävä mielipide (kesk.).
Suuren valiokunnan lausunto ja muut asiakirjat julkaistaan asian U 57/2023 käsittelytietosivulla
Suuren valiokunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan valiokunnan sivulla.