Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kotouttamispolitiikan hyviä käytäntöjä työllistymisen hoidossa

Julkaistu 2.11.2017 7.55

Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kotouttamispolitiikan hyviä käytäntöjä työllistymisen hoidossa

Tarkastusvaliokunta selvittää tutkimushankkeella, mitkä ovat kannattavia ja toteuttamisen arvoisia kotouttamistoimenpiteitä erityisesti maahanmuuttajien työllistymisen kannalta. Tulosten on määrä valmistua keväällä 2018.

Kotouttamistoimenpiteitä käsittelevän tutkimuksen toteuttaa Kuntoutussäätiö ja tutkimuksen johtajana toimii VTT Mika Ala-Kauhaluoma.  Tarkastusvaliokunta on valinnut tutkimuksen toteuttajan avoimella tarjouskilpailulla.

Kotouttamistoiminnan hallinto on hajanaista eikä toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen aina toimi tehokkaasti. Kotouttamispolitiikan keskeisinä ongelmia on nähty pitkät odotusajat eri toimenpiteisiin ja palvelujen heikko saatavuus. Myöskään asiakkaiden siirtyminen eri palvelujen välillä ei ole toiminut hyvin. 

”Haluamme saada tietoa myös kansainvälisistä hyvistä käytännöistä kotouttamistoimien ja työllistämisen välillä. Erityisesti Ruotsi, Hollanti ja Saksa ovat maahanmuuton suhteen kokeneempia ja kotouttamistoimiltaan kiinnostavia. Kotouttamislain uudistustyön yhteydessä kansainväliset kokemukset ovat erityisen hyödyllisiä”, kertoo tutkija Arno Tanner tarkastusvaliokunnasta.

Tutkimus pyrkii tuottamaan jäsenneltyä tietoa maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen kehittymisestä 2000-luvulla erilaisten maahanmuuttajaryhmien näkökulmasta. Laadullisen tutkimuksen keinoin arvioidaan, onko valtion kotouttamisstrategia välittynyt myös maahantulijoille ja ovatko kotouttamistoimet pitäneet riittävästi sisällään suomalaisen yhteiskunnan arvojen ja toimintatapojen selvittämistä.

Tutkimustulosten perusteella tutkijoiden tulee esittää perusteltu arvio kotouttamispolitiikan onnistuneisuudesta ja keskeisimmistä kehittämiskohteista. Lisäksi tarkastusvaliokunta odottaa kehittämissuosituksia, miten kotouttamispoliittisten toimien positiivisia vaikutuksia voidaan lisätä kustannustehokkaasti, erityisesti työllistämisessä.

Tarkastusvaliokunta on tilannut vuodesta 2008 alkaen tutkimuksia, jotka on toteuttanut ulkopuolinen ja riippumaton asiantuntijataho. Selvitysaiheita ovat olleet mm. asuntopolitiikka, eduskunnan budjetti- ja valvontavalta, nuorten syrjäytyminen, harmaa talous sekä rakennusten kosteus- ja homevauriot.

Aihealueet
Tarkastusvaliokunta; Valiokunnat