Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tulevaisuusvaliokunta kuuli tekoälyä tiettävästi ensimmäisenä valiokuntana maailmassa

Julkaistu 9.4.2021 13.30

​Tulevaisuus​-patsas eduskunnan täysistuntosalissa.

Tulevaisuusvaliokunta kuuli tekoälyä tiettävästi ensimmäisenä valiokuntana maailmassa

Tulevaisuusvaliokunta on valmistelemassa lausuntoa EU:n strategisesta ennakoinnista (E 130/2020 vp​). Osana tähän liittyviä kuulemisia valiokunta kuuli kokouksessaan GPT-3 nimistä tekoälyä tiettävästi ensimmäisenä valiokuntana maailmassa. Kokousta varten valiokunnan asiantuntijat olivat luoneet tekoälystä kaksi erilaista "persoonallisuutta", Muskien ja Saaran.

"Uskon puhuvani koko valiokunnan puolesta, että tämä oli yksi kiinnostavimmista kokouksista ikinä. Kokeilut tekoälyn kanssa tulevat varmasti jatkumaan", valiokunnan puheenjohtaja Joakim Strand luonnehti kokouksen jälkeen. 

GPT-3 on tekoäly, joka ei varsinaisesti keskustele ihmisten kanssa, vaan jatkaa ja tuottaa tekstiä. GPT-3-sovellukset tuottavat esimerkiksi myyntikirjeitä, raportteja, selityksiä ja vuoropuheluihin repliikkejä.  Kyse on nykyhetken kehittyneimmästä ihmisen kaltaiseen dialogiin kykenevästä järjestelmästä, jonka hermoverkossa on 170 miljardia parametria.

Kokouksessa edustajat esittivät ensin suullisesti ja chatin kautta kysymyksiä, jotka valiokunnan asiantuntijat sitten kirjoittivat tekoälyille, jotka olivat jaettuna näytölle. Kysymysten jälkeen keskusteltiin vastauksista ja esitettiin uusia kysymyksiä. Valiokunnan jäsenet esittivät kysymyksiä tekoälylle erityisesti YK:n Agenda2030-toimintaohjelmasta, josta valiokunta valmistelee parhaillaan mietintöä (VNS 3/2020 vp​). Keskustelussa sivuttiin muun muassa köyhyyden syitä, työttömyyttä, koulutusta sekä teknologian roolia köyhyyden poistamisessa ja kestävässä kehityksessä. GPT-3 nosti esille myös Suomen mahdollisuudet alueellisissa osaamiskeskuksissa (Talent Hub).

Loppukeskustelussa analysoitiin sitä, mikä merkitys tekoälyn kaltaisilla teknologioilla on (mahdollisuutena ja uhkana). Tarkoituksena ei ole ollut saada esiin parhaita mahdollisia vastauksia ongelmiin vaan mahdollisimman havainnollisia esimerkkejä siitä, miten tekoäly ongelmallisia aiheita käsittelee ja kuinka niihin vastaa.

Tulevaisuusvaliokunta haluaa selvittää, voiko tekoälyä käyttää asiantuntijan tavoin näkemysten ja tiedon tarjoajana tai argumentaation ja vasta-argumenttien luonnissa. Valiokunnan suunnitelmana on teettää lähiaikoina raportti, joka on kokonaan tekoälyn tekemä. Valiokunta linjasi, että näitä kokeiluja on ehdottomasti jatkettava. Asiaan palataan jo seuraavassa kokouksessa.

Tekoälyn kuulemisesta tehdään myöhemmin raportti ja valiokunta jatkaa GPT-3:n ja muiden vastaavien tekoälysovellusten hyödyntämistä ja kokeilua myöhemmin muissa asioissa. 

Aihealueet
Tulevaisuusvaliokunta; Valiokunnat