Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kannattaa työriitojen sovittelun muutoksia

Julkaistu 10.12.2024 10.00
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kyltti

​​Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) ja puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) valiokunnan tiedotustilaisuudessa 10.12.2024.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kannattaa työriitojen sovittelun muutoksia

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö työriitojen sovittelusta (HE 146/2024 vp) valmistui tiistaina 10. joulukuuta. V​​aliokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä vähäisin muutoksin. Oppositioryhmät jättivät mietintöön yhteisen hylkäysvastalauseen.

Ehdotetun säännöksen mukaan sovittelijan on kansantalouden kokonaisedun turvaamiseksi meneteltävä sovittelutoimessaan siten, että palkanmuodostus toimii mahdollisimman hyvin eikä työmarkkinoiden toimivuutta vaaranneta. Lisäksi esityksessä ehdotetaan, että sovittelulautakunnan puheenjohtajana toimii jatkossa joko valtakunnansovittelija tai hänen määräämänsä sovittelija.

Esitys perustuu pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan laissa työriitojen sovittelusta säädetään, että palkantarkistusten yleistä linjaa ei voida ylittää valtakunnansovittelijan toimistosta tai sovittelulautakunnan toimesta annettavalla sovintoehdotuksella. Esityksen tavoitteena on edistää palkanmuodostuksen ja työmarkkinoiden toimivuutta sekä suotuisaa talous- ja työllisyyskehitystä.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää perusteltuna, että lainsäädännössä vahvistetaan sovittelutoimessa pitkään noudatettua käytäntöä, jossa neuvottelukierroksen avaajina toimivien merkittävien liittojen palkkaratkaisulla on ollut muiden alojen sopimusneuvotteluja ohjaava vaikutus.

Valiokunta korostaa, ettei lakiehdotus koske Suomen työmarkkinamallia, vaan siinä on kyse viranomaisen lakiin perustuvan toimivallan täsmentämisestä. Ehdotettu lainsäädäntö ei estä työmarkkinaosapuolia sopimasta palkanmuodostuksen periaatteista. Valiokunta korostaa myös, että työriidan osapuolten vaatimukset ovat jatkossakin lähtökohta sovittelulle ja sovintoehdotuksen antamiselle.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai perustuslakivaliokunnalta lausunnon hallituksen esityksestä.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintöön (TyVM 18/2024 vp) voi tutustua eduskunnan verkkopalvelussa.

 Valiokunnan tiedotustilaisuus klo 12.15 alkaen eduskunnan verkkolähetyspalvelussa ja myöhemmin verkkotallenteena​.​​​

Aihealueet
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta; Valiokunnat