Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö paikallista sopimista edistävästä lainsäädännöstä (HE 85/2024 vp) valmistui perjantaina 29. marraskuuta. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä vähäisin muutoksin. Mietintöön jätettiin kaksi vastalausetta, joista toinen on sosialidemokraattisen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien yhteinen ja toinen vihreän eduskuntaryhmän.
Hallituksen esityksessä ehdotetaan useita muutoksia työlainsäädäntöön paikallisen sopimisen edistämiseksi. Esityksen tavoite on, että eri työpaikoilla on mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt tai onko henkilöstö valinnut itselleen työehtosopimuksessa tarkoitettua edustajaa.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta toteaa, että esityksessä ehdotettavat muutokset lisäävät paikallisen sopimisen mahdollisuuksia erityisesti järjestäytymättömillä työpaikoilla. Valiokunta pitää tervetulleena, että erottelu järjestäytyneiden ja järjestäytymättömien työnantajien välillä kapenee.
Valiokunta katsoo ehdotettujen muutosten olevan perusteltuja Suomen kilpailukyvyn ja tuottavuuden näkökulmasta. Muutokset lisäävät joustavuutta työnteon ehdoista sopimiseen ja mahdollistavat paitsi työnantaja- ja toimipakkakohtaisten tilanteiden myös työntekijöiden erilaisten tilanteiden huomioimisen nykyistä paremmin, riippumatta osapuolten järjestäytymisestä.
Valiokunta pitää tärkeänä, että esitetyillä muutoksilla pyritään osaltaan lisäämään vuorovaikutusta työnantajien ja henkilöstön välillä sekä parantamaan henkilöstön mahdollisuuksia vaikuttaa työehtoihinsa. Valiokunta korostaa, että paikallinen sopiminen tapahtuu jatkossakin aina työehtosopimuksen rajoissa ja menettelytapojen mukaisesti.
Valiokunta edellyttää selvitystä esityksen vaikutuksista sopijaosapuoliin
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta hyväksyi myös lausuman, joka edellyttäisi työ- ja elinkeinoministeriötä seuraamaan esityksen vaikutuksia. Ministeriön tulisi laatia selvitys vaikutuksista sopijaosapuoliin vuoden 2026 loppuun mennessä. Selvityksessä tulisi arvioida erityisesti tarvetta ja keinoja mahdollistaa paikallinen sopiminen myös yhdessä henkilöstön tai henkilöstöryhmän kanssa. Mahdollisuus henkilöstön kanssa yhdessä sopimiseen olisi erityisen tärkeää pienten yritysten paikallisen sopimisen mahdollisuuksien edistämiseksi.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää tärkeänä, että esityksen tuomat mahdollisuudet joustavaan työehdoista sopimiseen ovat täysimääräisesti hyödynnettävissä myös pienissä yrityksissä. Tämän varmistamiseksi valiokunta pitää mietinnössään tärkeänä seurata paikallisia sopimuksia koskevan sääntelyn toimivuutta erityisesti pienten yritysten osalta.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta suhtautuu vakavasti huoleen esityksen vaikutuksista työehtosopimusten yleissitovuuteen. Valiokunta pitää mietinnössään tarpeellisena, että työ- ja elinkeinoministeriö seuraa ja arvioi yleissitovuuden kehitystä.
Valiokunta toteaa myös, että paikallisen sopimisen edistämistä koskevassa esityksessä on kyse merkittävistä muutoksista työelämään, jolla voidaan olettaa olevan vaikutuksia eri sukupuolten asemaan. Valiokunta pitää tärkeänä, että myös ehdotettujen muutosten sukupuolivaikutuksia seurataan.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai perustuslakivaliokunnalta lausunnon hallituksen esityksestä.
Esitys liittyy vuoden 2025 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintöön (TyVM 14/2024 vp) voi tutustua eduskunnan verkkopalvelussa.
Valiokunnan tiedotustilaisuus n. klo 13.15 alkaen eduskunnan verkkolähetyspalvelussa ja myöhemmin verkkotallenteena.
Tutustu eduskunnan kirjaston tietopakettiin paikallisen sopimisen edistämisestä.