Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ulkoasiainvaliokunta: Suomen on tärkeä kantaa vastuuta Naton rauhanajan tehtävistä

Julkaistu 6.3.2024 12.15
Ulkoasiainvaliokunnan nimi suomeksi ja ruotsiksi metallinvärisin kohokirjaimin valkoista seinää vasten.

Ulkoasiainvaliokunta: Suomen on tärkeä kantaa vastuuta Naton rauhanajan tehtävistä

​Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on hyväksynyt mietinnön Naton rauhanajan tehtäviä koskevasta valtioneuvoston selonteosta (UaVM 1/2024–VNS 1/2024). Valiokunta yhtyy hallituksen näkemyksiin eikä sillä ole huomautettavaa selonteon johdosta.

Ulkoasiainvaliokunta katsoo, että uutena Nato-jäsenenä Suomelle on tärkeää osoittaa sitoutumista ja vastuunkantoa liittokunnan pelotteeseen ja puolustukseen koko liittokunnan alueella.

Selonteon mukaan Suomi osallistuu tänä vuonna kahteen Naton rauhanajan tehtävään: miinantorjuntaan Itämerellä, Pohjanmerellä ja Norjanmerellä sekä lentokoulutus-, harjoitus- ja ilmavalvontatoimintaan Romaniassa, Bulgariassa ja Mustallamerellä.

Miinojen raivauksella lisätään Itämeren turvallisuutta

Suomi osallistuu Naton pysyvän miinantorjuntaosaston tehtäviin huhti- ja toukokuussa enintään 40 henkilöllä. Miinantorjuntaosaston päätehtävä on historiallisten merimiinojen raivaus, minkä lisäksi suomalaiset muun muassa harjoittelevat miinavaarallisella alueella liikkumista ja kehittävät miinantorjuntataktiikkaa. Kahden kuukauden osallistuminen Naton tehtäviin maksaa 4,7 miljoonaa euroa.

Ulkoasiainvaliokunta pitää miinantorjuntaan osallistumista tärkeänä, koska Suomi on johdonmukaisesti korostanut Suomen Nato-jäsenyyden lisäävän Itämeren turvallisuutta.

Eduskuntaa informoitava, jos uhka-arvio muuttuu

Suomi lähettää enintään kahdeksan hävittäjää ja sata henkilöä Romaniaan kesä- ja heinäkuussa. Selonteko arvioi osallistumisen maksavan noin kolme miljoonaa euroa.

Ulkoasiainvaliokunta tähdentää, että osallistumalla Naton Air Shielding -tehtäviin Suomi ilmaisee konkreettisesti valmiutensa vastata eteläisempien jäsenvaltioiden turvallisuushuoliin Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan myötä. Osallistuminen edistää myös Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä Ison-Britannian kanssa.

Vaikka tehtävien uhka-arvio on nyt matala, tilanne voi muuttua nykyisessä turvallisuusympäristössä nopeasti. Valiokunta pyytää valtioneuvostoa informoimaan eduskuntaa asianmukaisesti, mikäli tehtävien uhka-arvio muuttuu merkittävästi. 

Mietintö on myöhemmin tänään luettavissa Valiokuntien uusimmat mietinnöt -verkkosivulta.​

Aihealueet
Ulkoasiainvaliokunta