Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Wäinö Aaltosen alkuperäiset veistokset palautetaan täysistuntosaliin

Julkaistu 24.9.2015 15.05

Wäinö Aaltosen alkuperäiset veistokset palautetaan täysistuntosaliin

​Eduskunnan rakennustoimikunta päätti kokouksessaan 24.9.2015, että käynnissä olevan Eduskuntatalon peruskorjauksen yhteydessä täysistuntosaliin palautetaan Wäinö Aaltosen (1894-1966) alkuperäiset viisi yhteiskuntaa rakentavaa työtä ja tulevaisuutta kuvaavaa veistosta.

Työ ja tulevaisuus –ryhmän viisi kullattua kipsiveistosta, Raivaaja, Henkinen työ, Tulevaisuus, Usko ja Sadonkorjuu valmistuivat 1932 kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen voitettua istuntosalin koristamisesta järjestetyn taidekilpailun. Alkuperäiset kullatut kipsiveistokset vaihdettiin taiteilijan kuoleman jälkeen vuonna 1969 pronssivaloksiin, ja sittemmin alkuperäiset talletettiin Turun Wäinö Aaltosen museoon. Veistokset ovat edelleen eduskunnan omaisuutta, mutta ne eivät ole olleet kokonaisuutena esillä 20 vuoteen.

Alkuperäisten veistosten palauttaminen täysistuntosaliin noudattaa peruskorjauksen keskeistä periaatetta palauttaa rakennuksen alkuperäinen ilme siellä, missä se on mahdollista. Täysistuntosalin ilme muuttuu myös värityksen osalta enemmän alkuperäisen kaltaiseksi kun vuosien saatossa haalistuneita verhoiluja ja maalattuja pintoja uusitaan peruskorjauksen yhteydessä. Lopputulos tulee vastaamaan kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen ja arkkitehti J.S. Sirénin alkuperäistä näkemystä niin veistosten kuin täysistuntosalin yleisilmeen osalta.

Veistosten konservointi ja kuljetus Helsinkiin sekä nostaminen paikoilleen istuntosalin seinäkomeroihin maksaa noin 15 000 euroa. Samalla veistosten pronssivaluille pyritään löytämään eduskunnasta paikka, jossa ne ovat yleisön nähtävinä.

Lisätiedot: apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg, 050 549 0436 tai eduskunnan intendentti Liisa Lindgren, 09 432 2226.

Aihealueet
Tietoa eduskunnasta