Ympäristövaliokunnan lausunto hallituksen budjettiesityksestä valmistui torstaina 26. lokakuuta. Lausuntoon jättivät eriävät mielipiteensä sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän, keskustan eduskuntaryhmän ja vihreän eduskuntaryhmien edustajat.
Valiokunta toteaa, että ympäristöministeriön pääluokassa budjettitalouden määrärahojen kokonaistaso nousee kehyskauden 2024—2027 alun 241 milj. eurosta 244 milj. euroon vuonna 2027.
Ympäristövaliokunta korostaa lausunnossaan tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämiseksi. Hallitusohjelman mukaan Suomi sitoutuu ilmastolain tavoitteisiin ja hallituksen tavoitteena on varmistaa, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden viimeistään vuonna 2035. Samalla on tarkoitus varmistaa, että Suomi etenee sen jälkeen hiilinegatiivisuuteen siten, että se ei omilla päätöksillään tai politiikkatoimillaan nosta kansalaisten arjen kustannuksia tai heikennä elinkeinoelämän kilpailukykyä. Valiokunta pitää linjauksia tärkeinä samoin kuin sitä, että budjettivalmistelun yhteydessä on tunnistettu talousarvioesitykseen sisältyvät määrärahat, jotka edistävät hiilineutraaliutta ja puhdasta siirtymää.
Vuoden 2024 talousarvioesityksessä hiilineutraalisuuteen liittyviä tavoitteita edistetään yhteensä noin 2,3 mrd. eurolla, mikä on noin 20 milj. euroa vähemmän kuin vuonna 2023. Määrärahatasoa alentavat hallitusohjelman mukaiset julkisen talouden sopeutustoimet. Lisäksi tämän vuoden lopussa päättyy edellisen hallituksen kertaluonteisia toimia, kuten öljylämmityksestä luopumisen avustukset, energia-avustukset ja ravinteiden kierrätys osana huoltovarmuutta.
Valiokunta toteaa, että EU:n elpymis- ja palautumissuunnitelman rahoituksella voidaan kuitenkin edistää poikkeuksellisella tavalla puhdasta siirtymää. EU-rahoituksen ansiosta ympäristöministeriön hallinnonalan kokonaisrahoitus kasvaa, vaikka määrärahat supistuvat. Ympäristöministeriön hallinnonalalla rahoitusta kohdennetaan ympäristöluvituksen vauhdittamiseen sekä tietoperusteisen päätöksenteon tukijärjestelmän tutkimushankkeeseen.
Valiokunta toteaa, että siirtymistä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa vauhditetaan tehokkaimmin investoimalla uusiutuviin energialähteisiin, edistämällä energiatehokkuutta ja kiertotaloutta sekä panostamalla teollisuusprosessien hiilipäästöjen vähentämiseen. Tavoitteiden saavuttamisessa tutkimus- ja kehittämistoiminnan ja innovoinnin tuloksilla on keskeinen merkitys. Investointiympäristön houkuttelevuus ja ennakoitavuus ovat keskeisiä tekijöitä siinä, miten Suomeen onnistutaan houkuttelemaan uusia puhtaan teknologian yrityksiä ja siten tukemaan pitkäjänteisesti myös talouskasvua, hyvinvointia ja työllisyyttä.
Valiokunta painottaa, että tarpeelliset toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luontokadon ehkäisemiseksi on tunnistettava kaikilla hallinnonaloilla. Ilmasto- ja luontotavoitteiden saavuttaminen edellyttää hallinnonalojen ja sektoreiden pitkäjänteistä yhteistyötä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, luontohaittojen vähentämiseksi, väistämättömien haittojen kompensoimiseksi ja luonnontilan parantamiseksi. Yksin ympäristöministeriön hallinnonalan toimin tavoitteita ei voida saavuttaa.
Lue valiokunnan lausunto YmVL 14/2023 kokonaisuudessaan
Tutustu vuoden 2024 talousarvion käsittelyyn budjettisivullamme