Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ympäristövaliokunta: Lisää sääntelyä kriittisten aineiden hankkeisiin

Julkaistu 29.11.2024 10.55

Ympäristövaliokunta: Lisää sääntelyä kriittisten aineiden hankkeisiin

​​​Ympäristövaliokunta puoltaa lakimuutosta, jolla toimeenpannaan kriittisiä raaka-aineita koskevan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen menettelyä koskevaa sääntelyä (YmVM 14/2024). Kriittisten raaka-aineiden EU-asetus tuli voimaan toukokuussa ja asetus edellyttää jäsenvaltioilta kansallisen keskitetyn asiointipisteen määrittelyä 24.2.2025 mennessä. Valiokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena.

Kriittisten raaka-aineiden kysyntä lisännee kaivosteollisuutta

EU:n kriittisten raaka-aineiden asetuksen tavoitteena on vahvistaa raaka-aineiden arvoketjuja Euroopassa. Samalla on tarkoitus monipuolistaa raaka-aineiden tuontia strategisten riippuvuuksien vähentämiseksi, parantaa kriittisiin raaka-aineisiin liittyvää seurantaa ja vähentää niihin liittyviä toimitusriskejä. Tavoitteena on varmistaa näiden raaka-aineiden vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla ja ympäristönsuojelun korkea taso kiertotaloutta ja vastuullisuutta edistämällä.

Hallituksen esityksessä ehdotetuilla säännöksillä ei arvioida olevan välittömiä ympäristövaikutuksia. Aineelliseen sääntelyyn ei esitetä muutoksia, eikä esimerkiksi lupien myöntämisen edellytyksiä muuteta. Kysymys on suurelta osin suoraan sovellettavan asetuksen täytäntöönpanosta, eikä tässä yhteydessä arvioida kriittisiä raaka-aineita koskevia hankkeita laajemmin.

Valiokunta muistuttaa, että koska asetuksen on arvioitu lisäävän EU:ssa tuotettujen kriittisten raaka-aineiden kysyntää, kaivostuotanto Euroopassa lisääntynee. Tässä kehityksessä on varmistettava, että harjoitettava kaivostoiminta on kestävää, luonnon monimuotoisuuden huomioivaa ja luontohaitat minimoivaa. Luvituksen nopeuttaminen ei saa johtaa puutteelliseen ympäristövaikutusten arviointiin eikä osallistumisoikeuksien heikentämiseen. Vuoropuhelu paikallisten toimijoiden ja kaivostoiminnan harjoittajien välillä on tärkeää kestävän kaivostoiminnan ympäristövaikutusten minimoimiseksi, mutta myös sen sosiaalisen hyväksyttävyyden kannalta.

Etusija komission hyväksymille hankkeille

Lakiehdotuksen mukaan etusija tulee antaa sellaisen hankkeen ympäristölupahakemukselle tai vesitaloushankkeen lupahakemukselle, joka on kriittisten raaka-aineiden asetuksen mukaisesti saanut strategisen hankkeen aseman komission päätöksellä. Valiokunta toteaa, että hallituksen esityksessä säädetään ainoastaan etusijan antamisesta strategisille hankkeille. Komissio arvioi sille toimitetun hakemuksen perusteella täyttääkö hanke asetuksen artiklassa 6 säädetyt perusteet. Asetuksen mukaan hanketta ei voi tunnustaa strategiseksi hankkeeksi, jos jäsenvaltio vastustaa hanketta. Asetuksessa on myös säädetty perusteista, joita vastustukselle voi esittää.

Asetus antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden pidentää lupaprosessien määräaikoja tietyin edellytyksin. Määräaikojen pidentämisen mahdollistaminen on hallituksen esityksen perustelujen mukaan katsottu tarkoituksenmukaiseksi viranomaisten toimintaedellytysten, luvanhakijoiden oikeusturvan sekä hankkeiden yhdenvertaisuuden varmistamiseksi. Valiokunta pitää hyvänä, että määräaikojen pidentämisen mahdollisuus otetaan lakiehdotuksessa käyttöön. 

Uusi Lupa- ja valvontavirasto perustetaan 2026
Esityksen mukaan Pohjois-Suomen aluehallintovirasto toimisi helmikuusta vuoden 2025 loppuun kansallisena kriittisten raaka-aineiden hankkeiden valtakunnallisena yhteyspisteviranomaisena. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toiminta yhteyspisteviranomaisen jäisi kuitenkin lyhyeksi, sillä aluehallintouudistuksen myötä perustettavan Lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus toimia jatkossa myös kriittisten raaka-aineiden hankkeiden yhteyspisteviranomaisena. Tavoitteena on, että valtakunnallisen Lupa- ja valvontaviraston toiminta alkaisi 1.1.2026.

Lue mietintö kokonaisuudessaan

Aihealueet
Ympäristövaliokunta; Valiokunnat