Eduskunta hyväksyi Vesi on meidän -kansalaisaloitteen syyskuussa 2021. Vesihuoltolakia ollaan nyt uudistamassa eduskunnan päätöksen edellyttämällä tavalla.
Vesihuoltolain uudistamishankkeen tavoitteena on turvata vesihuollon toiminta ja pitää vesivarat kansallisissa käsissä. Hanke kuuluu pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmaan.
Eduskunta sai vuonna 2020 käsiteltäväkseen Vesi on meidän -kansalaisaloitteen ja teki syyskuussa 2021 päätöksen sen hyväksymisestä. Päätöksessään eduskunta edellytti, että valtioneuvosto ryhtyy mahdollisimman ripeästi valmistelemaan lainsäädäntöä, jolla varmistetaan, että julkiset vesihuoltopalvelut säilyvät kuntien omistuksessa ja määräysvallassa.
Vesihuoltolakia ollaan nyt uudistamassa eduskunnan päätöksen edellyttämällä tavalla. Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuonna 2022 työryhmän, jonka tehtävänä on laatia hallituksen esityksen muotoon kirjoitettu esitys vesihuoltolain (119/2001) uudistamiseksi.
Luonnos hallituksen esitykseksi
Työryhmän 19.6.2024 valmistunut mietintö sisältää luonnoksen hallituksen esitykseksi laiksi vesihuoltolain muuttamisesta. Lakimuutosesityksessä edellytetään, että kunnat säilyttävät määräysvaltansa vesihuoltolaitoksiin ja omistuksensa vesihuolto-omaisuuteen. Kunnille on tarkoitus säätää myös etuosto-oikeus nykyisin yksityisessä omistuksessa olevien vesihuoltolaitosten ja niiden omaisuuden mahdollisissa myyntitilanteissa. Osuuskuntamuotoinen vesihuoltotoiminta on tarkoitus mahdollistaa jatkossakin.
Ensimmäiseltä lausuntokierrokselta saadun lausuntopalautteen pohjalta esitysluonnosta tarkennettiin entisestään, jotta vesihuollon omistuksen ja määräysvallan säilyminen kunnilla varmistuisi eduskunnan edellyttämällä tavalla. Luonnos vesihuoltolain uudeksi 4 c §:ksi oli lausuntokierroksella vuoden 2025 alussa.
Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2025. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2026.
Kirjaston tietopakettiin on koottu valmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, aiheeseen liittyvää tutkimusaineistoa ja uutisia. Päivitämme tietopakettia sitä mukaa kun lakihanke etenee.
Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin Vesihuoltolain uudistaminen
Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja
Lisätietoja:
kirjasto@eduskunta.fi