EU:n ennallistamisasetus tuli voimaan elokuussa 2024. Jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa päättää kansallisista toimenpiteistä, joilla luontokato ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen pysäytetään.
Asetuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa suojelualueilla ja niiden ulkopuolella. Suomessa eri luontotyypeistä puolet on arvioitu uhanalaisiksi ja monien luontotyyppien tila heikkenee edelleen.
Jäsenmailla on vuoteen 2026 asti aikaa päättää kansallisista toimenpiteistä, joilla ne pyrkivät asetuksessa asetettuihin tavoitteisiin. Ennallistamis- ja palauttamistoimenpiteiden kattavuus kasvaa asteittain vuoteen 2050 asti, jolloin kaikista ennallistamisen tarpeessa olevista luontotyyppien esiintymistä 90 prosenttia olisi ennallistettu ja kaikki tarvittava luontotyyppien pinta-ala palautettu. Ennallistamista on tehty jo nykyisin esimerkiksi vapaaehtoisuuteen perustuvissa Helmi-, Nousu- ja METSO-ohjelmissa sekä osana maa- ja metsätaloussektorin monimuotoisuustoimia.
Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin ennallistamisasetuksen kansallisesta toimeenpanosta, ja päivitämme sitä valmistelun edetessä. Tietopakettiin on koottu asetuksen valmisteluaineistoa, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, eduskunta-asiakirjoja ja uutisointia. Jos toimeenpano edellyttää lainsäädäntötoimia, tietopaketti seuraa lakiesityksiä käsittelyn loppuun asti.
Ennallistamisasetuksen kansallinen toimeenpano
Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja
Lisätietoja:
kirjasto@eduskunta.fi