Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta tukee EU:n tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista Ukrainan sotaa pakenevien suojelun varmistamiseksi

Julkaistu 2.3.2022 14.30
EU:n lippu

Eduskunta tukee EU:n tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista Ukrainan sotaa pakenevien suojelun varmistamiseksi

Euroopan komissio on ilmoittanut, että se aikoo ehdottaa tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista seuraavassa EU:n neuvoston kokouksessa (oikeus- ja sisäasiat) huomenna torstaina. Tarkoituksena on varmistaa yhtenäinen eurooppalainen ratkaisu, jonka avulla Ukrainasta sotaa pakeneville ihmisille taataan jäsenmaissa välitöntä suojaa ja yhdenmukainen asema.

Suuri valiokunta päätti yksimielisesti, että eduskunta yhtyy hallintovaliokunnan kannanoton mukaisesti valtioneuvoston kantaan ja kannattaa direktiivin aktivoimista. Hallintovaliokunta pitää tärkeänä, että henkilöryhmät, joihin tilapäistä suojelua sovelletaan, kuvataan direktiivin aktivoimiseksi tehtävässä neuvoston päätöksessä riittävän täsmällisesti ja tarkkarajaisesti rajaten tilapäinen suojelu Ukrainan sotaa pakeneviin. Tässäkin yhteydessä on syytä kiinnittää huomiota hybridivaikuttamisen torjuntaan, hallintovaliokunta toteaa.

Suuren valiokunnan kuultavana asiasta oli tänään sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Valiokunnan jäsenet ilmaisivat keskustelussa laajaa tukea direktiivin aktivoimiselle ja EU:n yhtenäiselle vastaukselle. Keskustelua käytiin mm. tilapäisen suojelun henkilöryhmien rajaamisen perusteista, väärinkäytösten ja hybridivaikuttamisen mahdollisuuksista ja ehkäisemisestä, keinoista auttaa ihmisten poispääsyä Ukrainasta sekä pakolaisten työmahdollisuuksista Suomessa esim. kausityöntekijöinä.

Asian E 19/2022 käsittelytiedot eduskunnan sivuilla

Vuonna 2001 hyväksytty järjestelmä koskee tilanteita, joissa EU:iin saapuu suuri joukko ihmisiä, jotka eivät voi palata alueelleen esimerkiksi sodan, väkivallan tai ihmisoikeusloukkausten takia. Direktiivin tarkoitus on mahdollistaa suojelun myöntäminen suuremmalle ryhmälle kerrallaan, ilman yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta.

Direktiivillä edistetään myös tilapäistä suojelua saavien henkilöiden vastaanottamisesta EU-maille aiheutuvien vastuiden tasapuolista jakautumista. Direktiivin aktivoinnista päätettäessä jäsenmaat sitoutuvat vastaanottamaan suojelua saavia henkilöitä joko yleisesti tai lukumääräisesti. Direktiivi edellyttää, että jäsenvaltioiden on otettava yhteisvastuun periaatteen mukaisesti vastaan henkilöt, joille voidaan antaa tilapäistä suojelua. Siinä säädetään myös menettelystä henkilöiden siirtämiseksi tarvittaessa jäsenmaasta toiseen.

Suomi määrittelee erikseen mahdollisesti tarvittavan kannan siihen, millä osuuksilla tai määrillä Suomi osallistuu tilapäistä suojelua saavien vastaanottamiseen.​

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valiokunnat; EU-asiat