Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Valiokunnat kuulivat pääministeriä Brexitiä käsittelevästä Eurooppa-neuvostosta

Julkaistu 23.11.2018 15.25

Valiokunnat kuulivat pääministeriä Brexitiä käsittelevästä Eurooppa-neuvostosta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi tänään suurelle valiokunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle selvityksen ylimääräisestä Eurooppa-neuvoston kokouksesta (su 25.11.), jossa EU-maiden päämiesten on määrä vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) kanssa saavutettu yhteisymmärrys maan EU-erosta.

Eurooppa-neuvoston hyväksynnän jälkeen erosopimuksen virallinen hyväksymisprosessi voidaan käynnistää EU:ssa ja Britanniassa. Eurooppa-neuvoston on myös määrä hyväksyä poliittinen julistus EU:n ja Britannian tulevan suhteen puitteista.

Pääministeri Sipilän mukaan Suomi voi osaltaan hyväksyä erosopimuksen ja poliittisen julistuksen, jotka ovat Eurooppa-neuvoston aiemmin antamien suuntaviivojen mukaisia. Sipilä arvioi, että sopimus ja julistus varmistavat hallitun eron ja luovat hyvän pohjan neuvotteluille uudesta suhteesta.

Valiokuntien keskustelussa pääministerin kanssa käsiteltiin mm. haasteita, joita saattaa liittyä neuvotteluihin EU:n ja UK:n tulevasta suhteesta. Pääministeri selvitti valiokunnille mm. sovittua etenemismallia Pohjois-Irlannin rajajärjestelyä koskevissa neuvotteluissa, jotka kariutuessaan johtaisivat ns. backstop-ratkaisun toteutumiseen.

Sipilän huomautti keskustelussa, että jäsenmaiden kansallisia erityiskysymyksiä käsitellään varsinaisesti vasta tulevissa neuvotteluissa. Tällainen on mm. Espanjalle merkittävä Gibraltarin-kysymys, johon myös kiinnitettiin huomiota valiokuntien jäsenten puheenvuoroissa.

Lisäksi valiokunnat kävivät keskustelua UK:n poliittisesta tilanteesta ja erosopimuksen käsittelystä sen parlamentissa.

Pääministerin kuulemisen jälkeen suuri valiokunta sai selvityksiä EU:n neuvoston tulevista kokouksista koskien mm. koulutus-, nuoriso- ja kulttuuriasioita, koheesiopolitiikkaa, kilpailukykyä sekä kehitysasioita.

Aihealueet
Suuri valiokunta; Ulkoasiainvaliokunta; EU-asiat