Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuressa valiokunnassa käsittelyssä asedirektiivin neuvottelutilanne sekä sisä-, oikeus-, liikenne- ja energia-asioita

Julkaistu 3.6.2016 15.15

Suuressa valiokunnassa käsittelyssä asedirektiivin neuvottelutilanne sekä sisä-, oikeus-, liikenne- ja energia-asioita

​Eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi perjantaina 3. kesäkuuta eduskunnan kannan EU:n asedirektiivin muuttamista koskeviin neuvotteluihin. Valiokunta sai sisäministeri Petteri Orpon (kok.) sekä työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) selvityksen oikeus- ja sisäasiainneuvostosta, jossa asedirektiivi on käsittelyssä. Valiokunnassa oli kuultavana myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tulevasta liikenneneuvostosta.

Asedirektiivin osalta suuri valiokunta yhtyy yksimielisesti eduskunnan erikoisvaliokuntien kannanottojen mukaisesti valtioneuvoston kantaan. Asedirektiiviä koskevissa neuvotteluissa* on edetty Suomen kannalta hyvään suuntaan. Direktiiviehdotus on käsittelyssä tulevassa oikeus- ja sisäasiainneuvostossa, josta valiokunta sai ministeri Orpon sekä ministeri Lindströmin selvityksen. Sisäministerien pääaiheena neuvostossa on muuttoliike, jonka osalta esillä on EU-Turkki -julkilausuman täytäntöönpano sekä keskisen Välimeren tilanne. Valiokunnan keskustelussa esiin nousi muuttoliiketilanteen osalta erityisesti EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän valmistelutilanne. Asiaa koskeva valtioneuvoston kirjelmä on eduskunnan käsittelyssä, ja suuri valiokunta hyväksyy eduskunnan kannan erikoisvaliokuntien käsittelyjen pohjalta.

Oikeus- ja sisäasiainneuvostossa oikeusministerit käsittelevät Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamista koskevaa asetusehdotusta. Esillä on myös rikosrekisteritietojen vaihtamista varten perustetun ECRIS-järjestelmän laajentaminen kattamaan myös kolmansien valtioiden kansalaisten EU-maissa saamat rikostuomiot.

Valiokunta sai myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) selvityksen tulevasta liikenneneuvostosta. Kokouksessa on käsittelyssä sisävesiliikenteen ammattipätevyyksiä koskeva direktiiviehdotus. Suomen neuvottelutavoite on ollut pysyä direktiivin soveltamisalan ulkopuolella, koska direktiiviehdotus on tehty Keski-Euroopan vilkkaan jokiliikenteen näkökulmasta ja on siten sopimaton Suomen olosuhteisiin. Liikenneneuvostossa on käsittelyssä myös komission valtuuttaminen aloittamaan lentoliikennesopimusta koskevat neuvottelut Kaakkois-Aasian valtioiden liiton, Qatarin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien sekä Turkin kanssa.

Suuri valiokunta sai lisäksi selvityksen tulevasta energianeuvostosta. Kokouksessa on esillä muun muassa kaasun toimitusvarmuutta koskevan asetuksen uudistaminen sekä sähkömarkkinoiden rakenne ja alueellinen yhteistyö sähkömarkkinoilla.
 
Lisätietoa asedirektiivin neuvottelutilanteesta sisäministeriön tiedotteesta.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat