Tekijänoikeuskorvauksia saavat luovien alojen ammattilaiset ovat väliinputoajia työttömyysturvajärjestelmässä. Syynä on ennen työttömyyttä tehdyn työn taannehtivasti, jopa vuosien viiveellä, tuottamien tekijänoikeuskorvausten yhteensovitus työttömyyskorvausten kanssa.
Työttömyysturvalain mukaan ansiosidonnaista työttömyyskorvausta kerryttää ja sitä sovittelussa alentaa sellainen ansiotulo, joka on saatu korvauksena työstä. Asetuksessa on tekijänoikeustulon osalta ristiriitaisuus. Asetuksen yhdessä pykälässä tekijänoikeuskorvaukset määritellään työkorvaukseksi ja toisessa pykälässä sanotaan päinvastoin. Päinvastaiset määritelmät johtavat siihen, että vaikka tekijänoikeuskorvaukset eivät kerrytä työttömyysturvaa, ne leikkaavat sitä. Tilanne on perusteiltaan ristiriitainen työttömyysturvalain kanssa.
Työttömyysturvajärjestelmässä huomioon otettavista tuloista annetun asetuksen säännös ei nykyisellään ota huomioon tekijänoikeuskorvausten luonnetta. Tekijänoikeuskorvauksia maksetaan säännönmukaisesti viiveellä. Tekijänoikeusjärjestöt jakavat korvaukset useimmiten kvartaaleittain tai puolivuosittain. Rakenteellinen viive syntyy lisäksi siitä, että korvauksia maksetaan vasta teoksen käytöstä eikä sen tekemisestä. Käyttö voi joissain tapauksissa tapahtua vasta vuosia tekijänoikeuskorvaukseen liittyvän työsuoritteen jälkeen.
Takautuvasti maksettavia tekijänoikeusjärjestöjen keräämiä käyttökorvauksia saatetaan maksaa myöhemmin työttömäksi jääneelle tekijälle, jonka kaikki muut tulot (mm. esiintymispalkkiot) ovat romahtaneet. Vaikka kyse ei ole palkasta, vaan takautuvasti tulevista käyttökorvauksista, niitä kohdellaan työttömyysetuuden sovittelussa samalla tavalla kuin työttömyysaikana ansaittua palkkaa.
Voimassa olevan, työttömyysetuutta määrättäessä huomioon otettavasta tulosta annetun valtioneuvoston asetuksen (30.12.2002/1332) määritelmän takia tilille viiveellä tulevat tekijänoikeuskorvaukset leikkaavat työttömyysetuuksia vastaavalla tavalla kuin työttömyysaikana ansaittu palkka, vaikka tekijänkorvaus ei perustu työttömyyden aikaiseen työsuoritteeseen.
Edellä kuvatuista syistä valtioneuvoston asetuksen työttömyysetuutta määrättäessä huomioon otettavasta tulosta (30.12.2002/1332) 2 ja 3 lukua tulee muuttaa niin, että yhteishallinnointilain (29.12.2016/1494) mukaisten tekijänoikeusjärjestöjen maksamat tekijänoikeuskorvaukset ennen työttömyyttä tehdyn teoksen tai esityksen käytöstä jätetään huomioimatta työttömyysetuuden sovittelussa.
Tekijänoikeustulon käsitteen ollessa laaja on perusteltua pyrkiä tarkkarajaisuuteen. Rajaus voisi olla esimerkiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista annetun lain (1494/2016) 4 §:n 1 kohdan mukaisen yhteishallinnointiorganisaation maksamat tekijänoikeuskorvaukset. Tekijänoikeusjärjestöjen välittämät käyttökorvaukset ovat selkeästi rajattu tulomuoto, joka ei jätä tulkintaongelmia. Pykälämuutos kattaa laajasti yhteishallinnointiorganisaatioiden, kuten Teoston, Sanaston, Kopioston, Kuvaston ja Gramexin, maksamat korvaukset.