7.1
Laki työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä
1 §.Lain tarkoitus ja soveltamisala.
Pykälän
3 momenttiin
lisättäisiin säännös, jolla täsmennettäisiin laissa käytettyä terminologiaa. Useissa lain säännöksissä viitataan työnantajien yhdistyksiin. Näitä säännöksiä sovellettaisiin myös muihin työnantajia edustaviin työ- ja virkaehtosopimusosapuoliin. Julkisella sektorilla on työnantajia edustavia työ- ja virkaehtosopimuspuolia, jotka eivät ole varsinaisia työnantajien yhdistyksiä. Näitä ovat esimerkiksi Valtion työmarkkinalaitos, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Kirkon työmarkkinalaitos, ortodoksisen kirkon kirkollishallitus, Ahvenanmaan maakunnan hallitus ja Ahvenanmaan maakunnan kunnallinen sopimusvaltuuskunta sekä eduskunnan kansliatoimikunta.
3 §.Valtakunnansovittelijan tehtävät.
Laissa käytettävän terminologian yhdenmukaistamiseksi pykälän
2 momentin 1 kohdan
viittaus työnantajien, työntekijöiden, virkamiesten ja viranhaltijoiden järjestöihin muutettaisiin viittaukseksi näiden yhdistyksiin. Kyse ei olisi sisällöllisestä muutoksesta.
8 c §.Työtaisteluoikeus virkasuhteessa.
Pykälässä säädetään lain 7 §:n 2 momenttia, 8 a ja 8 b §:ää eli myötätuntotyötaisteluita ja poliittisia työtaisteluita koskevasta soveltamisalapoikkeuksesta virkasuhteessa. Pykälä sisältää myös informatiivisen viittauksen lainsäädäntöön, jossa säädetään työtaisteluoikeudesta virkasuhteessa. Pykälään lisättäisiin maininta siitä, että myös ehdotettavaa lain 8 d–8 g §:ää sovellettaisiin virkasuhteessa.
8 d §.Välttämättömien toimintojen turvaaminen työtaistelun aikana.
Pykälässä säädettäisiin välttämättömien toimintojen turvaamisesta työtaisteluiden aikana. Työntekijöiden, virkamiesten tai viranhaltijoiden yhdistys määrittelee työtaistelun rajat ja tarvittaessa osapuolet neuvottelevat suojelutyöstä. Tähän lähtökohtaan ei ehdoteta muutosta. Lailla turvattaisiin kuitenkin eräät perusoikeuksien tai yleisen edun turvaamisen kannalta välttämättömät toiminnot työtaisteluiden aikana. Mitä jäljempänä säännöskohtaisissa perusteluissa todetaan työntekijöiden yhdistyksestä, koskee myös virkamiesten ja viranhaltijoiden yhdistyksiä.
Pykälän
1 momentissa
ehdotetaan säädettäväksi työntekijöiden yhdistyksen velvollisuudesta huolehtia työtaistelun rajauksella tai suojelutyöllä siitä, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna sääntelyn soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa. Velvoite koskisi työtä, jonka hoitaminen on työtaistelun aikana välttämätöntä, jotta suojeltavat oikeushyvät ja toiminnot eivät vaarannu. Työtaistelun rajauksella tarkoitettaisiin sitä, että työtaistelun piirissä eivät olisi sellaiset tehtävät, toiminnot tai yksiköt, joissa toteutettavasta työtaistelusta voisi aiheutua suojattavan toiminnan vaarantumista 1 momentissa tarkoitetulla tavalla. Suojelutyötä tarjottaessa tiettyjä toimintoja ei rajattaisi kokonaan työtaistelun ulkopuolelle, mutta riittävä vähimmäishenkilöstö turvattaisiin, jotta 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia ei aiheudu. Työntekijöiden yhdistys voisi jatkossakin muutoin määrittää työtaistelun rajat ja annettavan suojelutyön, kunhan se täyttäisi laissa säädetyt vähimmäisvaatimukset.
Työntekijöiden yhdistyksen huolehtimisvelvollisuus soveltuisi, jos työtaistelu johtaisi sääntelyn soveltamisalaan kuuluvien toimintojen välittömään, konkreettiseen ja vakavaan vaarantumiseen. Välittömyydellä tarkoitetaan, että yksittäistapauksessa on selvästi todettavissa, että vaarantuminen aiheutuu työtaistelun takia suorittamatta jääneestä työstä. Vaarantuminen ei johdu työtaistelusta, jos työnantaja voisi 2 momentissa tarkoitetulla tavalla välttää 1 momentin mukaiset seuraukset kohtuudella käytettävissään olevilla keinoilla tai jos vaarantuminen johtuu jostakin muusta tekijästä, joka ei liity työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaan työtaisteluun. Työtaistelun kielletyt seuraukset voivat ilmetä laajemminkin kuin työtaistelun kohteena olevan työnantajan toiminnassa. Huolehtimisvelvoitteen piirissä olevan työn tekemättä jättäminen voi aiheuttaa seurauksia työtaistelun kohteena olevan työnantajan sopimuskumppaneille tai kolmansille tahoille. Välittömyys voisi toteutua vaikutusketjun kautta, johon voi kuulua useita eri toimijoita. Esimerkiksi 7 kohdassa tarkoitettu sähkön saatavuuden häiriöistä johtuva ihmisten hengen tai terveyden vaarantuminen ei ilmene suoraan sähkölaitoksen toiminnassa, vaan mahdolliset vahinkoseuraukset aiheutuvat työtaistelun ulkopuolisten toimijoiden toiminnassa, kuten sairaaloissa. Vastaavasti joidenkin välttämättömien tehtävien suorittaminen voi edellyttää esimerkiksi niiden suorittamiseen ehdottomasti tarvittavien tuotantovälineiden korjaamista tai muuta toiminnan välttämättömien edellytysten turvaamista.
Konkreettisuudella tarkoitetaan, että vaarantuminen on todennäköistä. Etäinen tai teoreettinen suojattavan toiminnan vaarantuminen tai vahingon riski ei olisi riittävää huolehtimisvelvollisuuden soveltumiseksi. Joissakin tilanteissa sääntelyllä suojattavat toiminnot voisivat konkreettisesti vaarantua vasta työtaistelun pitkittyessä. Vakavuudella viitataan riskin toteutumisesta mahdollisesti aiheutuvan vahingon suuruuteen. Jos riskin toteutumisen aiheuttaman vahingon seuraukset olisivat merkittäviä, olisi kyse vakavasta vaarantamisesta.
Konkreettisuuden ja vakavuuden kriteerien täyttymistä arvioitaessa voitaisiin antaa painoarvoa toiminnan laadulle ja sen häiriöistä johtuvien seurausten merkittävyydelle. Jos riskin toteutumisen seuraukset olisivat huomattavan mittavat, vähäinenkin todennäköisyys riskin toteutumiselle riittäisi siihen, että vaarantamista olisi pidettävä vakavana. Esimerkkinä voidaan mainita ydinvoimalaonnettomuuksien torjunnassa välttämättömät tehtävät.
Työntekijäyhdistyksen huolehtimisvelvoitteen soveltamisala määrittyisi tyhjentävästi 1 momentin perusteella. Kyse on oikeusjärjestyksen muutoinkin turvaamista merkittävistä oikeushyvistä ja niiden kannalta välttämättömistä toiminnoista, joiden turvaamisesta työtaisteluiden yhteydessä on huolehdittava lainsäädännöllä, jossa asetetaan välttämättömät rajoitukset työtaisteluoikeuden käytölle. Pykälän 1 momentissa määriteltäisiin sääntelyn soveltamisalan piiriin kuuluvat toiminnot ja seuraukset, joita suojeltaville toiminnoille ja oikeushyville ei saa aiheutua. Lain soveltamisala määräytyisi seurausten sekä sen piiriin kuuluvien toimintojen kautta.
Työntekijöiden yhdistyksen olisi pykälän mukaan huolehdittava siitä, ettei työtaistelu aiheuta 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia sääntelyllä suojattavan välttämättömän työn suorittamatta jäämisen vuoksi. Yhdistyksen olisi siten rajattava työtaistelua tai annettava suojelutyötä siinä määrin kuin se olisi välttämätöntä sen turvaamiseksi, ettei työtaistelusta aiheudu tällaisia seurauksia. Työntekijöiden yhdistykselle asetettava huolehtimisvelvollisuus edellyttäisi käytännössä sellaisten tehtävien, toimintojen tai yksiköiden, jotka ovat välttämättömiä 1 momentissa tarkoitettujen seurausten välttämiseksi työtaistelun aikana, rajaamista työtaistelun ulkopuolelle tai riittävän ja soveltuvan henkilöstön jättämistä työnantajan käyttöön työtaistelun ajaksi. Kyse olisi perus- ja ihmisoikeutena suojatun työtaisteluoikeuden rajoittamisesta, joten työtaisteluoikeutta rajoitettaisiin vain siinä määrin kuin se on välttämätöntä sääntelyllä suojattavien toimintojen turvaamiseksi työtaistelun aikana.
Työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi ensinnäkin siitä huolehtimista, ettei työtaistelu vakavasti, välittömästi ja konkreettisesti vaaranna ihmisten henkeä tai terveyttä (
1 kohta
). Pykälän 1 momentin 1 kohtaa sovellettaisiin terveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, pelastustoimessa, meripelastustoimessa, poliisitoimessa, Hätäkeskuslaitoksessa ja suljetuissa laitoksissa sekä potilasturvallisuuden tukitoiminnoissa eli toiminnassa, joissa välttämättömän työn suorittamatta jäämisestä voi tyypillisesti aiheutua 1 kohdassa tarkoitettuja seurauksia. Esimerkkeinä tehtävistä, joiden tekemättä jättämiseen työtaistelun aikana voi liittyä tällaisia seurauksia, voidaan mainita sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävistä muun muassa tehohoito, välttämätön päivystyksellinen hoito, ensihoito, synnytysten hoito, sairauksien vaatima välttämätön hoito, osastolla olevien potilaiden välttämätön hoito ja edellä mainittuihin välttämättömiin hoitoihin liittyvät lääketieteelliset tukipalvelut, kuten tutkimukset ja näytteenotot. Sosiaalihuollon puolella tyypillisimpiä palveluja, joiden saamatta jääminen voi vaarantaa asiakkaiden hengen tai vakavasti vaarantaa terveyden tai aiheuttaa kärsimystä ovat esimerkiksi kotihoito, iäkkäiden ja vammaisten hoiva- ja asumispalvelut, lastensuojeluyksiköt ja sosiaalipäivystys. Esimerkeillä ei tarkoiteta, että sellaisissa yksiköissä tai sellaisilla osastoilla, joissa tehdään edellä mainittuja tehtäviä, ei voitaisi ylipäätään järjestää työtaistelua. Kyse on sellaisista tehtävistä, joihin tyypillisesti voi liittyä tarve hoitaa tietyt työt myös työtaistelun aikana, jotta kohdassa mainittuja seurauksia ei aiheutuisi.
Kohta soveltuisi myös muiden tehtävien kuin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien yhteydessä. Kohta voisi soveltua hyvin erilaisilla toimialoilla. Sääntely rajautuisi kuitenkin edellä selostetulla tavalla koskemaan vain sellaisia tehtäviä, joiden tekemättä jättämisen voidaan yksiselitteisesti todeta aiheuttavan välittömän, konkreettisen ja vakavan uhkan hengen tai terveyden vaarantumisesta.
Esimerkiksi useiden yhteiskunnan ja ihmisten turvallisuuden kannalta kriittisten tehtävien hoitamatta jättämiseen voi liittyä vaaraa ihmisten hengelle tai vakavaa vaaraa ihmisten terveydelle. Tällaisia tehtäviä on pykälän 1 momentin 1 kohdassa mainituilla yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavilla viranomaisilla.
Turvallisuusviranomaisten toiminta ei kokonaisuudessaan kuuluisi kohdan soveltamisalaan. Esimerkiksi poliisin toiminnassa sääntely soveltuisi ihmisten hengen tai terveyden turvaamiseen liittyviin kiireellisiin hälytystehtäviin. Kansallisten ja paikallisten kriisien yhteydessä, kuten väkivaltaisten mellakoiden yhteydessä, voisi myös syntyä tilanteita, joissa turvallisuusviranomaisten on kyettävä huolehtimaan tehtävistään, kuten yleisen järjestyksen ylläpitämisestä, siltä osin kuin se on välttämätöntä ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi. Myös Hätäkeskuslaitoksessa, pelastustoimessa ja meripelastuksessa olisi turvattava hengen ja terveyden suojelemiseksi välttämättömien tehtävien hoitaminen. Tehtävät liittyvät tyypillisesti hätäpuheluiden hoitamiseen, palosammutustehtäviin, onnettomuuksiin ja sairaankuljetuksiin. Soveltamisalaan kuuluisivat hengen ja terveyden suojelemiseksi välttämättömät tehtävät myös suljetuissa laitoksissa, kuten vankiloissa, mielisairaaloissa ja Maahanmuuttoviraston säilöönottoyksiköissä. Suljetuissa laitoksissa olevat henkilöt ovat riippuvaisessa asemassa suhteessa laitoksen henkilöstöön elintarvikkeiden ja kiireellisen terveydenhoidon saamiseksi. Suljettujen laitosten valvonnan estyminen työtaistelun vuoksi voi puolestaan äärimmillään vaarantaa ulkopuolisen väestön hengen ja terveyden.
Kohta soveltuisi myös ihmisten hengen tai terveyden turvaamiseksi välttämättömiin potilasturvallisuuden tukitoimintoihin. Ihmisten hengen tai terveyden kannalta välttämättömien tehtävien turvaaminen edellyttää käytännössä useita tukitoimintoja. Vaikka välittömässä asiakas- ja potilastyössä oleva henkilöstö olisi riittävästi turvattu, ei palveluita voi asiakas- ja potilasturvallisesti antaa ilman välttämättömiä tukipalveluita. Sosiaali- ja terveydenhuollon osalta välttämättömiä tukitoimintoja ovat esimerkiksi potilasturvallisuuden kannalta välttämättömät siivous- ja jätehuoltopalvelut, instrumenttien ja hoitolaitteiden huolto ja toimitukset, pesulapalvelut ja sairaalakiinteistön vartiointipalvelut. Lisäksi voidaan mainita eräisiin yliopistoihin työsuhteessa olevat henkilöt, jotka tekevät muun muassa isotooppeja yliopistollisen keskussairaalan välttämättömiä hoitoja varten. Huolehtimisvelvollisuuden kynnyksen täyttyminen edellyttäisi pykälän 1 momentin mukaisen kriteeristön täyttymistä ja kyseisten tukitoimintojen välttämättömyyttä ihmisten hengen tai terveyden turvaamiseksi. Potilasturvallisuuden tukitoiminnon osalta tulisi olla olisi selkeästi ja konkreettisesti oltava todettavissa, että tällaisen työn tekemättä jättämisestä seuraisi suoraan ihmisen hengen tai terveyden kannalta välttämättömän päätoiminnon vaarantuminen. Käytännössä kyse olisi tilanteesta, jossa päätoiminnan harjoittaja on sillä tavoin riippuvainen työtaistelun kohteena olevan toiminnanharjoittajan palveluista, että tukitoiminnon estyminen voi välittömästi johtaa hengen tai terveyden menettämiseen eikä päätoiminnan harjoittaja voi työtaistelun aikana korvata tukitoimintoja hankkimalla niitä esimerkiksi muulta toiminnanharjoittajalta tai hoitamalla ne itse. Kriittistä toimintaa harjoittavien voidaan lähtökohtaisesti edellyttää varautuvan erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten sopimuskumppaneiden työtaisteluihin. On kuitenkin mahdollista, että työtaistelu koskee välttämättömiä tukitoimintoja tarjoavia yrityksiä koko toimialalla eikä päätoiminnasta vastaavalla ole mahdollisuutta hankkia palveluita muualta tai hoitaa niitä itse. Ihmisten hengen tai terveyden kannalta välttämättömänä potilasturvallisuuden tukitoimintona voidaan pitää myös liikenteenohjauksen tehtäviä siltä osin kuin ne ovat välttämättömiä hengen tai terveyden kannalta kriittisten potilaskuljetusten hoitamiseksi. Esimerkiksi lennonjohdon tehtävät olisi turvattava siltä osin kuin ne ovat välttämättömiä lääkäri- ja lääkintähelikopterilentojen ja ambulanssilentojen turvaamiseksi.
Momentin
2 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna elinkeinotoiminnan jatkamisen edellytysten kannalta olennaisten koneiden, laitteiden tai muun elinkeinotoiminnan kannalta oleellisen aineellisen omaisuuden välttämätöntä ylläpitoa, korjausta tai valvontaa.
Kohdassa turvattaisiin työnantajan tai kolmansien osapuolten elinkeinotoiminnan jatkamisen edellytysten kannalta välttämätöntä aineellista omaisuutta. Kohta kattaisi sekä tavara- että palvelutuotannon kannalta välttämättömän omaisuuden. Esimerkkeinä tehtävistä, joiden yhteydessä huolehtimisvelvollisuus voisi soveltua, voidaan mainita teollisuus- ja voimalaitosten hallittuun alas- ja ylösajoon sekä niiden koneiden ja laitteiden ylläpitoon ja korjaukseen liittyvät tehtävät, joilla varmistetaan se, etteivät koneet tai laitteet vaurioidu, sekä laitosten vartiointiin liittyvät tehtävät.
Huolehtimisvelvoite voisi pykälän 1 momentin kriteeristön ja välttämättömyysedellytyksen täyttyessä ulottua myös välittömän tavara- tai palvelutuotannon ulkopuoliseen tukitoimintaan. Kyse voi olla esimerkiksi elinkeinotoiminnan jatkamisen edellytysten kannalta oleellisten koneiden tai laitteiden korjaamisesta, jos tällaisen työn tekemättä jättämisestä seuraisi suoraan elinkeinotoiminnan jatkamisen edellytysten vaarantuminen. Huolehtimisvelvollisuuden kynnys niin sanotuissa tukitoiminnossa voisi täyttyä, jos päätoiminnanharjoittaja ei voisi sopimuskumppaninsa tarjoaman tukitoiminnon keskeytyessä välttää elinkeinotoiminnan jatkamisen kannalta välttämättömän omaisuuden vaurioitumista muilla keinoin, kuten hankkimalla palveluita muualta tai hoitamalla ne itse. Elinkeinotoimintaa harjoittavien voidaan lähtökohtaisesti edellyttää varautuvan erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten sopimuskumppaneiden työtaisteluihin. Tällaista mahdollisuutta ei välttämättä ole, jos tukitoimintoja tarjoavaan toiminnanharjoittajaan kohdistuva työtaistelu on koko toimialan laajuinen tai jos koneen tai laitteen korjaamisen kiireellisyyden tai siihen vaadittavan erityisosaamisen takia palvelua ei ole mahdollisuutta hankkia muualta.
Kohdassa ei suojattaisi aineetonta omaisuutta. ILOn sopimusten valvontakäytännön mukaan lakko-oikeuden rajoitukset yksinomaan taloudellisista syistä eivät ole sallittuja. Työtaisteluista aiheutuu tyypillisesti taloudellista vahinkoa, eikä ehdotettavalla lainsäädännöllä ole tarkoitus suojata sellaiselta taloudelliselta vahingolta, joka liittyy töiden keskeytymiseen, kuten liiketoiminnan tai tuotantoerien menetyksiltä.
Momentin
3 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna ympäristövahinkojen torjumiseksi välttämättömien tehtävien hoitamista teollisuus-, voima-, vesi- ja jätteenkäsittelylaitoksissa, jätevedenpuhdistamoissa, maatalouden tuotantoyksiköissä tai vaarallisten aineiden kuljetuksissa taikka muiden ympäristövahinkojen torjumiseksi välttämättömien tehtävien hoitamista. Ympäristövahingolla tarkoitetaan äkillistä tapahtumaa, jossa ympäristölle haitallista ainetta pääsee tai uhkaa päästä ympäristöön siten, että siitä aiheutuu vaaraa tai haittaa ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Tällaisia tehtäviä voi tyypillisesti olla esimerkiksi teollisuus- ja voimalaitosten, kuten ydinvoimaloiden, käyttö- ja huoltohenkilöstöllä ja vaarallisten aineiden kuljetuksissa esimerkiksi meri- ja maantieliikenteessä. Esimerkiksi vesivoimalassa työtaistelu voi aiheuttaa suuren ympäristövahingon, jos patoaltaan vesi hallitsemattomasti pääsisi vapautumaan. Myös teollisuuslaitosten prosessien keskeytymisestä, tuotantoketjujen katkeamisesta hallitsematta tai prosessien alas- ja ylösajosta voi aiheutua merkittäviä riskejä ympäristövahingoille. Korkein oikeus on arvioinut työtaistelusta aiheutuvan ympäristövahingon vaaran välittömyyttä, konkreettisuutta ja vakavuutta ratkaisussaan KKO 2023:95. Myös ympäristövahinkojen torjuntaan liittyy viranomaistehtäviä, jotka on välttämätöntä hoitaa merkittävän ympäristövahingon välttämiseksi. Kyse voisi olla esimerkiksi Rajavartiolaitoksen tehtävistä, jotka liittyvät säiliöalusten päästöistä johtuvien öljy- tai kemikaalivahinkojen torjuntaan merialueilla tai pelastustoimen tehtäviin onnettomuudesta johtuvan ympäristövahingon torjumiseksi maa- ja sisävesialueilla. Huolehtimisvelvoite koskisi myös yksityisten palveluntarjoajien tehtäviä, jotka ovat välttämättömiä välittömän, konkreettisen ja vakavan ympäristövahingon vaaran torjumiseksi.
Momentin
4 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna eläinten hyvinvointia siten, että niille aiheutuisi kipua tai kärsimystä välttämättömän huolenpidon, kuljetusten tai eläinten asianmukaisen lopettamisen estymisen vuoksi. Eläinten hyvinvoinnista annetussa laissa (693/2023) edellytetään, että eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa. Hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta eikä hylätä. Kohta soveltuisi esimerkiksi kunnan järjestämiin eläinlääkäripalveluihin sekä eläinsuojeluyksiköiden ja eläintarhojen toimintaan. Tuotantoeläinten välttämätön huolenpito esimerkiksi maatiloilla ja turkistarhoilla sekä eläinten hyvinvoinnin kannalta välttämättömät kuljetukset ja eläinten asianmukainen lopettaminen olisi turvattava. Tuotantoeläimiä siirretään sekä tilojen välillä kasvatuksen aikana että lopulta teurastamoon. Kuljetusten viivästyminen voi eläinlajista riippuen johtaa jopa muutamassa vuorokaudessa lähtötilalla ylitäyttöön, joka voi aiheuttaa eläimille tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Elintarviketeollisuuden prosesseihin kohdistuvissa työtaisteluissa olisi huolehdittava siitä, ettei eläimille aiheuteta tarpeetonta kipua ja kärsimystä. Esimerkiksi eläinkuljetusten ja teurastamoiden toiminta olisi turvattava sellaisella tasolla, ettei niihin kohdistuva työtaistelu vaaranna eläinten hyvinvointia 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Lisäksi olisi turvattava eläinten hyvinvoinnin kannalta välttämättömät rehukuljetukset ja eläinten huolenpidon kannalta välttämättömät maatalousyrittäjien lomituspalvelulakiin (1231/1996) perustuvat lomituspalvelut.
Momentin
5 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi tai laittoman maahantulon estämiseksi välttämättömien tehtävien hoitamista. Kyse on valtion alueellisen koskemattomuuden ja suvereniteetin turvaamiseksi välttämättömistä maanpuolustuksen ja rajaturvallisuuden tehtävistä. Esimerkiksi maahantulotarkastusten hidastuminen työtaistelun vuoksi rajanylityspaikoilla ei vielä sellaisenaan johtaisi työntekijöiden yhdistyksen velvollisuuteen rajata työtaistelua tai tarjota suojelutyötä. Rajaturvallisuuden osalta olisi työtaistelun aikana turvattava tehtävät, joiden hoitaminen on välttämätöntä esimerkiksi laajamittaisen tai välineellistetyn maahantulon sekä rajaturvallisuuteen liittyvien vakavien rikosten estämiseksi. Vastaavasti maanpuolustuksen osalta huolehtimisvelvollisuus koskisi vain sellaisia tehtäviä, joiden keskeytyksetön jatkuminen on alueellisen koskemattomuuden vakavan vaarantumisen estämiseksi välttämätöntä turvata myös työtaistelun aikana. Tyypillisesti kyse on viranomaistehtävistä, joita hoitavat puolustusvoimat, Rajavartiolaitos ja poliisi. Turvallisuusviranomaisten toimintaedellytysten varmistaminen riittävällä tasolla on turvallisuustilanteen äkillisten muutosten varalta välttämätöntä myös normaalioloissa. Tällaisia tehtäviä voi olla myös yksityisellä sektorilla valtion hankkiessa turvallisuuskriittisiä tehtäviä ostopalveluna. Kyse voisi olla myös 5 kohdassa tarkoitettujen tehtävien turvaamiseksi välttämättömistä polttoaine- ja tavarakuljetuksista Puolustusvoimille ja Rajavartiolaitokselle, maanpuolustuksen kannalta kriittiseen infrastruktuuriin liittyvistä kiireellistä korjaustöistä sekä merialueilla sotilaallisen maanpuolustuksen kannalta tarpeellisen väylästön käytettävyyden varmistamisesta.
Momentin
6 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna valtion ylimmän päätöksenteon toimivuuden kannalta välttämättömien tehtävien hoitamista. Valtion ylimmällä päätöksenteolla tarkoitettaisiin valtioneuvoston, tasavallan presidentin ja eduskunnan päätöksentekoa. Valtion ylimmän johdon päätöksenteon turvaamiseksi olisi huolehdittava päätöksenteossa tarvittavan tiedon saatavuudesta turvallisesti ja luottamuksellisesti. Esimerkiksi ministeriöiden, eduskunnan ja tasavallan presidentin kanslian virkatehtävät, jotka ovat välttämättömiä ylimmän päätöksenteon turvaamiseksi, ja turvallisuuspalvelut, jotka varmistavat eduskunnan kokoontumisen rauhassa, tulisi voida toteuttaa myös työtaistelun aikana. Presidentintoimen hoitamisesta työtaistelun aikana säädetään tasavallan presidentin kansliasta annetun lain 54 §:ssä. Eduskunnan osalta vastaavasta velvoitteesta säädetään eduskunnan virkamiehistä annetun lain 54 §:ssä. Valtion ylimmän päätöksenteon vakavalla estymisellä tarkoitettaisiin, että työtaistelu estäisi laajamittaisesti valtioneuvoston, tasavallan presidentin tai eduskunnan toimintaedellytykset. Lyhytkestoinenkin työtaistelu voisi johtaa 1 momentissa tarkoitettuun vakavaan ja konkreettiseen vaarantumiseen, jos se estäisi päätöksenteon asioissa, jotka ovat luonteeltaan yleisen edun kannalta kriittisiä ja välitöntä päätöksentekoa edellyttäviä. Ehdotuksen 11 kohdan nojalla olisi huolehdittava myös valtion ylimmän päätöksenteon toimivuuden edellyttämästä tietoliikenteestä.
Momentin
7 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna ihmisten hengen tai terveyden kannalta välttämättömän energian, lämmön, veden, lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden, elintarvikkeiden tai polttoaineiden saatavuuden varmistamiseksi tarpeellisten tuotanto-, jakelu- tai kuljetustehtävien taikka liikenteenohjauksen tehtävien hoitamista. Kyse on yhteiskunnan kriittisten tehtävien toimivuuden ja ihmisten perustarpeiden kannalta välttämättömien hyödykkeiden saatavuuden varmistamiseen liittyvistä tehtävistä, joita tehdään erityisesti energia- ja vesihuollossa, lääketeollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa sekä esimerkiksi niihin liittyvässä logistiikassa.
Välttämättömien hyödykkeiden saatavuuden laajamittainen vaarantuminen voisi aiheuttaa yhteiskunnan toimivuuden tai koko väestön tai sen osan hengen, elinolojen tai perustarpeiden vaarantumisen. Useimmiten hyödykkeiden saatavuus voi vaarantua 1 momentissa tarkoitetulla tavalla vasta pitkittyneissä työtaistelutilanteissa. Esimerkiksi vakavat häiriöt sähkön saatavuudessa voivat kuitenkin hyvin nopeastikin aiheuttaa vakavia vaaratilanteita riippuen siitä, mihin häiriöt kohdistuvat. Energian, lämmön ja veden saatavuuden vakava vaarantuminen voi kohdistua koko yhteiskuntaan tai sen osaan merkittävällä tavalla vaarantaen useita oikeushyviä, joiden turvaamisesta valtio vastaa. Lääketeollisuudessa lyhytkestoinenkin työtaistelu voi tosiasiassa aiheuttaa pitkittyneen katkoksen tuotantotoimintaan prosessien alas- ja ylösajovaiheesta johtuen. Lämmönjakelun osalta merkitystä on luonnollisesti myös sillä, ajoittuuko työtaistelu keskelle talvea vai lämpimämpään vuodenaikaan. Lääkkeiden tai lääkinnällisten laitteiden saatavuuden vakava vaarantuminen lääkkeiden tuotannon, tukkukaupan tai toimitusketjujen häiriöiden vuoksi voi vaarantaa ihmisten henkeä ja terveyttä keskeyttämällä välttämättömän hoidon jatkumisen. Apteekeissa olisi turvattava välttämätön lääkkeiden vähittäisjakelu sekä lääkeneuvonta henkilöasiakkaille ja terveydenhuollon yksiköille. Liikennepolttonesteiden saatavuus tulisi turvata pelastustoimelle, poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille, jotta ne voivat hoitaa tehtävänsä siten, ettei ihmisten hengen tai terveyden vaarantumista aiheudu. Polttoaineiden saatavuus olisi turvattava myös sellaisten kuljetusten hoitamiseksi, joiden viivästyminen voisi vakavasti vaarantaa henkeä tai terveyttä. Myös välttämättömien elintarvikkeiden toimitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin ja laitoksiin sekä saatavuus yleisesti kansalaisille tulisi voida turvata. Vähäiset toimitusvaikeudet tai haitta siitä, että tuotteita olisi rajoitetusti saatavilla, ei tarkoittaisi vakavaa vaarantumista. Huolehtimisvelvoite koskisi toimintaa, joka on ehdottoman välttämätöntä ihmisten hengen tai terveyden kannalta välttämättömien perustarpeiden tyydyttämiseksi.
Ihmisten hengen ja terveyden kannalta välttämättömien hyödykkeiden saatavuuden varmistamiseksi olisi turvattava myös välttämättömät liikenteenohjauksen tehtävät. Kyse on esimerkiksi lennonjohdon ja raideliikenteen ohjaustehtävistä, jotka liittyvät ihmisten hengen tai terveyden kannalta välttämättömien hyödykkeiden kuljetuksiin.
Momentin
8 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistyksen olisi huolehdittava siitä, ettei työtaistelu vaaranna välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti erittäin vakavien rikosten estämistä tai tällaisten rikosten selvittämistä. Rikosten selvittämisellä tarkoitettaisiin esitutkinnan esitoimia, välttämättömien pakkokeinojen käyttöä ja kiinniotettujen säilyttämistä. Työtaistelun kestäessäkin poliisin tulisi olla mahdollista ryhtyä viivytyksettä tarvittaviin toimiin etenkin sen tietoon tulleiden vakavien henkeen tai terveyteen liittyvien tai yhteiskunnan turvallisuutta vaarantavien rikosten estämiseksi ja tarvittaessa käynnistää tällaisten rikosten selvittäminen viivytyksettä. Esitutkinnan viivytyksetön käynnistäminen olisi välttämätöntä, jos ajan kuluminen voisi merkittävästi heikentää rikoksen selvittämistä ja näytön saatavuutta. Vakavalla vaarantumisella tarkoitettaisiin tilannetta, jossa poliisin rikostutkinnan toimet käytännössä keskeytyisivät laajamittaisesti eikä välttämättömiä tehtäviä kyettäisi hoitamaan vähimmäistasolla edes työtaistelun ulkopuolella olevien virkamiesten tekemänä suojelutyönä. Työtaistelun ulkopuolisten virkamiesten suojelutyövelvoite voisi olla pykälän 2 momentissa tarkoitettu julkisen sektorin työnantajan käytettävissä oleva keino välttämättömien toimintojen turvaamiseen.
Erittäin vakavana rikoksena pidettäisiin ainakin henkeen tai terveyteen liittyviä vakavia rikoksia sekä yhteiskunnan turvallisuutta vakavasti vaarantavia rikoksia.
Tällaisena rikoksena voidaan pitää esimerkiksi vakavimpia rikoslain 21 luvun henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ja 20 luvun seksuaalirikoksia, rikoslain 20 luvun 6 a §:ssä tarkoitettua törkeää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua sekä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Yhteiskunnan turvallisuutta vaarantavalla vakavalla rikoksella tarkoitettaisiin esimerkiksi rikoslain 34 luvun yleisvaarallisia rikoksia, 34 a luvun terrorismirikoksia sekä rikoslain 38 luvun törkeätä tietoliikenteen ja tietojärjestelmän häirintää.
Rikosten esitutkintaa ja ennaltaehkäisyä turvattaisiin myös momentin 9 kohdassa säädetyllä huolehtimisvelvollisuudella. Velvollisuus työtaistelun rajaamiseen tai suojelutyön tarjoamiseen koskisi myös tuomioistuimenlaitoksen kiireelliseksi säädettyjä tehtäviä, kuten vangitsemisvaatimuksen käsittelyä ja muita kiireellisiä pakkokeinoasioita.
Momentin
9 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistyksen olisi huolehdittava siitä, ettei työtaistelu vaaranna välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti syyttäjä- ja tuomioistuinlaitoksen kiireellisenä hoidettavaksi säädettyjen tehtävien hoitamista ja niihin liittyvää täytäntöönpanoa. Kyse olisi riita-, rikos-, turvaamistoimi-, hakemus- ja pakkokeinoasioista sekä muista asioista, jotka on käsiteltävä kiireellisenä tai viipymättä oikeudenkäymiskaaren, oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain (689/1997), oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019), pakkokeinolain (806/2011) tai muun lainsäädännön mukaisesti. Kiireellisenä on käsiteltävä esimerkiksi lain 8 e §:ssä ehdotettu hakemus työtaistelun väliaikaiseksi kieltämiseksi ja 8 f §:ssä ehdotettu huolehtimisvelvollisuuden vastaisen työtaistelun kieltämistä koskeva asia. Kiireellisenä käsiteltävät asiat ovat tyypillisesti luonteeltaan sellaisia, että niiden käsittelyn viivästyminen voi johtaa merkittävien oikeushyvien menetykseen. Kiireellinen käsittely olisi turvattava tuomioistuinkäsittelyssä ja syyteharkinnassa.
Vastaavasti työtaistelun toimeenpanevan yhdistyksen olisi huolehdittava siitä, ettei työtaistelu vaaranna kiireellisesti hoidettavaksi säädettyjen asioiden täytäntöönpanoon liittyviä ulosottolaitoksen, Rikosseuraamuslaitoksen tai muiden täytäntöönpanosta vastaavien viranomaisten tehtäviä.
Momentin
10 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistyksen olisi huolehdittava, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna digitaalisen maksuliikenteen toimivuuden tai käteisen rahan saatavuuden turvaamiseksi välttämättömien ylläpito- tai huoltotehtävien tai arvokuljetusten hoitamista. Digitaalisella maksuliikenteellä tarkoitettaisiin sellaisia tietojärjestelmien ylläpitoon liittyviä ja muita toimintoja, jotka turvaavat rahansiirrot eli käteisnostot, kortti- ja verkkomaksut, verkkopankkipalvelut ja julkishallinnon tehtävien, kuten Kelan maksamien etuuksien, edellyttämät rahansiirrot. Kohdalla ei tarkoitettaisi kaikkia pankkipalveluita, vaan nimenomaan digitaalisten rahansiirtojen turvaamiseen liittyviä välttämättömiä tehtäviä. Tehtävät liittyvät pääasiassa rahansiirtojen edellyttämien tietojärjestelmien ylläpitoon. Velvoite koskisi myös käteisnostojen turvaamista pankkiautomaateista, joka edellyttää esimerkiksi välttämättömien arvokuljetusten turvaamista. Digitaalisen maksuliikenteen toimivuus Suomen kaltaisessa maassa, jossa käteisen rahan käyttö on rajoittunutta ja maksuliikenne on käytännössä digitaalista, on olennaista. Vakavalla vaarantumisella tarkoitettaisiin digitaaliselle maksuliikenteelle tai käteisen saatavuudelle aiheutuvaa vakavaa häiriötä. Maksuliikenteen toimivuudessa tai käteisen saatavuudessa voisi siten olla jonkin asteisia häiriöitä tai hitautta, mutta maksuliikenteen pitkäaikaisempaa pysähtymistä olisi pidettävä vakavana häiriönä. Työtaistelun aikana olisi turvattava välttämättömät rahakuljetukset ja ylläpito- ja huoltotyö siten, ettei käteisen saatavuus pankkiautomaateista vaarannu vakavasti. Digitaalisen maksuliikenteen tai käteisnostojen täysimääräinen keskeyttäminen pidemmäksi ajaksi voisi lamauttaa yhteiskunnan toiminnan, millä olisi merkittäviä ja vakavia kielteisiä vaikutuksia väestön elämään, toimeentuloon ja terveyteen kaupankäynnin lisäksi. Yleisen maksuliikenteen toimivuus on yhteiskunnan kannalta niin merkittävä, että sillä voi olla vaikutuksia useiden eri perusoikeuksien toteutumiseen, joten tästä syystä se on perusteltua mainita pykälässä erikseen.
Momentin
11 kohdan
mukaan työntekijöiden yhdistykselle asetettava velvollisuus edellyttäisi siitä huolehtimista, ettei työtaistelu välittömästi, konkreettisesti ja vakavasti vaaranna yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien viranomaisten toiminnan tai 1–10 kohdassa tarkoitetun työn kannalta välttämättömien tieto- ja viestintäteknisten palvelujen tai tietojärjestelmien toimivuutta. Kyse on tehtävistä, jotka liittyvät tieto- ja viestintäteknisten palveluiden, tietojärjestelmien ja maksuliikenteen toimivuuden välttämättömään ylläpitoon ja työtaistelun aikana ilmenevien häiriöiden korjaamiseen. Esimerkiksi tunnistamispalveluiden toimivuus on myös maksuliikenteen toimivuuden edellytys. Tietoverkkojen häirinnän ja hybridihyökkäysten estäminen ja torjunta sekä tietoverkkojen toiminnan seuranta vaativat jatkuvaa työtä tietoverkkojen ylläpitäjille tietoverkkojen toimintojen turvaamisen varmistamiseksi.
Yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien viranomaisten välttämätön keskinäinen viestintä, yhteydenpito ja yhteistyö sekä niiden jatkuvuus tulee voida varmistaa myös työtaistelun aikana. Kyse voisi olla esimerkiksi hätäpuheluiden ja viranomaisverkkojen toimivuuden turvaamisesta, josta säädetään julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta annetussa laissa (10/2015). Esimerkkeinä voidaan mainita myös valtion kriittisten turvallisuusjärjestelmien ylläpitoon liittyvät tehtävät, kuten tutkiin ja muihin elektronisiin valvontajärjestelmiin liittyvät tehtävät. Myös valtion ylimmän päätöksenteon toimivuuden edellyttämä tietoliikenne tulisi voida turvata.
Kohta kattaisi myös sellaiset muut tieto- ja viestintätekniset palvelut ja tietojärjestelmät, jotka ovat välttämättömiä 1–10 kohdassa tarkoitettujen toimintojen turvaamisen kannalta. Kyse on yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömistä palveluista ja järjestelmistä. Tällaisia palveluita ja tietojärjestelmiä voivat hyödyntää myös yksityiset toimijat. Yhteiskunnan toiminta on suurelta osin tällaisten palveluiden ja tietojärjestelmien varassa.
Pykälässä tarkoitettu huolehtimisvelvollisuus soveltuisi lähtökohtaisesti kaikkiin työtaisteluihin, eli primäärityötaisteluihin, myötätuntotyötaisteluihin ja poliittisiin työtaisteluihin sekä työrauhavelvollisuuden sitoessa että sen ulkopuolella sekä erilaisten työtaistelutoimien yhteydessä. Jos työtaistelu toimeenpantaisiin esimerkiksi ylityö- tai vuoronvaihtokieltona, ei välttämättömien toimintojen suojelun tarve käytännössä välttämättä realisoituisi eikä sääntely soveltuisi ottaen huomioon näiden toimenpiteiden mahdollisesti rajattu vaikutus. Pykälä soveltuisi myös työtaistelutoimena toteutettavan joukkoirtisanoutumisen tilanteessa. Kyse on työntekijöiden yhdistykselle asetettavasta velvoitteesta. Ehdotuksella ei olisi vaikutusta siihen, että irtisanoutuminen on jokaisen työntekijän käytettävissä oleva mahdollisuus eikä työaikalakiin perustuvan hätätyön teettämistä lukuun ottamatta siihen, että ylityö ja vuoronvaihto edellyttävät työntekijän suostumusta.
Vastuu huolehtimisvelvollisuudesta asetettaisiin työntekijöiden yhdistykselle, joka toimeenpanee työtaistelun. Se voisi olla valtakunnallinen työntekijöiden yhdistys, yksittäinen ammattiliitto tai ammattiosasto. Työtaistelusta työriitalain mukaisen ilmoituksen tehnyttä tai muutoin ilmoittanutta työntekijöiden yhdistystä tai yhdistystä, joka päättää työtaistelun rajaamisesta tai suojelutyön tarjoamisesta voitaisiin pitää työtaistelun toimeenpanosta vastuussa olevana. Paikallinenkin ammattiosasto voisi olla vastuussa, jos sen vastuulla olisi päättää työtaistelun rajoista tai suojelutyön sallimisesta.
Työntekijöiden yhdistykselle voi syntyä vahingonkorvauslain nojalla vastuu pykälässä ehdotettavan huolehtimisvelvollisuuden vastaisen työtaistelun aiheuttamista vahingoista, jos vahingonkorvausvastuun yleiset edellytykset täyttyvät. Työntekijöiden yhdistyksen vahingonkorvausvastuuta arvioidaan tarkemmin esityksen luvussa 4.1.1.
Pykälän
2 momentin
mukaan 1 momentissa säädetyn velvollisuuden vastaisesti toimeenpantava työtaistelutoimenpide olisi kielletty, ellei työnantaja voisi välttää 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia kohtuudella käytettävissään olevilla keinoilla. Jos työtaistelun yhteydessä ei toteutettaisi 1 momentissa tarkoitettujen toimintojen turvaamiseksi välttämätöntä lakon rajausta tai suojelutyötä eikä työnantaja voisi välttää välttämättömien toimintojen vaarantumista kohtuudella käytettävissään olevilla keinoilla, kyse olisi oikeudenvastaisesta työtaistelusta. Saatuaan tiedon työtaistelusta työnantajan on viipymättä pyrittävä selvittämään työtaistelun rajoihin tai suojelutyöhön liittyvät epäselvyydet työntekijöiden, virkamiesten tai viranhaltijoiden yhdistyksen kanssa. Työtaisteluilmoituksen perusteella työnantajalla saattaa olla epäselvyyttä siitä, kuinka työtaistelun rajaukset käytännössä toteutuvat yksittäisellä työpaikalla. Tarkoituksena on, että toimintojen turvaamiseen liittyviltä väärinkäsityksiltä vältyttäisiin ja ne selvitettäisiin hyvissä ajoin ennen työtaistelun alkamista.
Työtaistelutoimenpide ei kuitenkaan olisi kielletty, jos työnantaja voisi välttää 1 momentissa tarkoitetut seuraukset kohtuudella työnantajan käytettävissä olevilla keinoilla. Työnantajan velvollisuus toteuttaa muita toimenpiteitä ennen kuin työntekijöiden yhdistykselle asetettava huolehtimisvelvollisuus soveltuisi, olisi käytännössä kuitenkin hyvin rajattu. Työnantajan käytössä saattaa olla vain rajatusti tällaisia keinoja erityisesti, jos työtaistelu kattaa työnantajan henkilöstön laajasti. Tällaisia keinoja voisivat joissain tilanteissa olla asiakkaiden siirrot ja toiminnan uudelleen organisointi sekä lakkoon osallistumattomien työntekijöiden työtehtävä- ja työaikajärjestelyt silloin, kun ne olisivat työsopimuksen perusteella mahdollisia tai perustuisivat vapaaehtoisuuteen. Työnantajan oikeutta käyttää yrityksen omia työntekijöitä työtaistelun aikana rajoittaa työntekijöiden niin sanottu neutraliteettioikeus. Työntekijöillä on oikeus kieltäytyä suorittamasta työtaistelun alaisia töitä. Virkamies tai viranhaltija ei ole velvollinen suorittamaan sallitun työnsulun, lakon tai sopimuksenvaraisia asioita koskevan saarron alaisia tehtäviä. Virkaehtosopimuslainsäädännön mukaan työtaistelun piiriin kuulumattoman virkamiehen tai viranhaltijan on kuitenkin tehtävä tavanomaisten virkavelvoitteidensa täyttämisen lisäksi suojelutyötä. Virkasuhteisten osalta työnantajan tulisi ensisijaisesti selvittää, ovatko toiminnot turvattavissa virkaehtosopimuslainsäädännössä tarkoitetulla suojelutyöllä. Pykälän 2 momentissa tarkoitetuilla muilla keinoilla ei viitata hätätyön teettämiseen. Työaikalain 19 §:ssä säädetyn hätätyön teettäminen olisi viimesijainen keino suhteessa ehdotettavan lain mukaisiin menettelyihin.
Pykälän
3 momentin
mukaan työnantajan sekä työntekijöiden yhdistyksen olisi pyrittävä neuvottelemaan siitä, miten 1 momentissa tarkoitetut seuraukset vältetään työtaistelun aikana. Työnantajan olisi annettava yhdistykselle neuvotteluissa riittävät tiedot välttämättömän henkilöstön tarpeesta ja sen perusteista sekä työnantajan käytettävissä olevista keinoista seurausten välttämiseksi. Työnantajan olisi nykykäytäntöä vastaavasti neuvoteltava työntekijöiden yhdistyksen kanssa siitä, millaisella menettelyllä sääntelyllä suojattavat toiminnot voidaan sekä työnantaja- että työntekijäpuolen toimin työtaistelun aikana turvata. Neuvotteluvelvollisuus koskisi tilannetta, jossa työnantajalla ja työntekijöiden yhdistyksellä ei olisi yhteisymmärrystä siitä, miten työntekijöiden yhdistyksen huolehtimisvelvollisuus olisi toteutettava. Neuvotteluiden käynnistämiseksi työnantajan olisi viipymättä ilmoitettava yhdistykselle välttämättömän toiminnon vaarantumisesta. Tarkoituksena on, että työnantaja tekisi aloitteen neuvotteluiden käynnistämiseksi viipymättä arvioituaan, että työtaistelu vaarantaa 1 momentissa tarkoitetun toiminnon. Jotta työntekijöiden yhdistys pystyisi määrittämään työtaistelun rajat ja tarvittavan suojelutyön määrän, työnantajan olisi annettava riittävät tiedot ja perusteet henkilöstön tarpeesta tietyissä tehtävissä. Lisäksi työnantajan olisi tehtävä selkoa työnantajan käytettävissä olevista keinoista, joilla seuraukset voidaan välttää. Työnantajalla ei ehdotettavan säännöksen nojalla olisi oikeutta tai velvollisuutta luovuttaa salassa pidettäviä tietoja, joskaan tämän tyyppisten tietojen ei pitäisi yleensä olla tarpeellisia suojelutyötarpeita tai lakkorajoja harkitessa. Jos tuomioistuimessa vedotaan myöhemmin sellaiseen, mihin vastapuoli ei ole voinut ottaa kantaa, tämä voitaisiin ottaa oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 4 §:n 1 momentin nojalla huomioon oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta arvioitaessa.
Työaikalain 19 §:n 1 momenttia koskevan ehdotuksen mukaisesti hätätyön teettäminen olisi työnantajan viimesijainen keino ehdotettavan pykälän 1 momentin 1–8 ja 11 kohdassa tarkoitettujen toimintojen keskeytymisestä johtuvan henkeä, terveyttä, omaisuutta, ympäristöä, eläinten hyvinvointia tai kansallista turvallisuutta koskevan vahinkoseurauksen välttämiseksi. Hätätyön teettäminen tulisi kyseeseen vain, jos vahinkoseurauksen uhka on siinä määrin välitön, ettei sen aiheutumista voida työriitalakiin perustuvilla eikä millään muillakaan kohtuullisilla keinoilla välttää.
8 e §.Huolehtimisvelvollisuuden vastaisen työtaistelun väliaikainen kieltäminen.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin siitä, että tuomioistuin voisi työtaistelun kohteena olevan työnantajan hakemuksesta sakon uhalla väliaikaisesti kieltää työntekijöiden yhdistystä toimeenpanemasta tai jatkamasta työtaistelua. Työtaistelun väliaikaista kieltoa koskeva pykälä on tarpeen, koska työtaistelut alkavat yleensä hyvin pian sen jälkeen, kun työntekijöiden yhdistys on ilmoittanut työtaistelusta. Tämän vuoksi 8 f §:ssä tarkoitettua kieltokannetta ei yleensä ehdittäisi nostaa tai käsitellä tuomioistuimessa ennen työtaistelun alkamista tai edes sen aikana. Jos työnantaja arvioisi työtaistelun olevan työntekijöiden yhdistykselle asetettavan huolehtimisvelvollisuuden vastaisena eli 8 d §:n 2 momentin mukaan kielletty, voisi se hakea tuomioistuimelta työtaistelun väliaikaista kieltoa. Kyse olisi tilanteesta, jossa osapuolten väliset neuvottelut välttämättömien toimintojen suojaamisesta olisivat epäonnistuneet ja työnantajan käsityksen mukaan toimeenpantava työtaistelu olisi lainvastainen.
Työnantaja vastaa suojattavien toimintojen turvaamisesta myös työtaistelun aikana. Työntekijöiden yhdistykselle asetettava huolehtimisvelvollisuus sekä työnantajan oikeus hakea väliaikaista kieltoa ja nostaa 8 f §:ssä tarkoitettu kieltokanne huolehtimisvelvollisuuden toteuttamisen varmistamiseksi riitatilanteessa olisivat työnantajan työkaluja oikeushyvien turvaamiseksi työtaistelun aikana. Työtaistelun lainmukainen rajaus, välttämätön suojelutyön määrä tai suojelutyötä vaativat tehtävät voivat osapuolten neuvotteluista huolimatta jäädä riitaisiksi.
Hakemuksen käsittely olisi summaarista, kuten turvaamistoimiasioissa (esim. KKO 2018:61, kohta 18; KKO 2003:118).
Pykälän 1 momentissa säädettäisiin väliaikaisen kiellon edellytyksistä. Tuomioistuin voisi määrätä väliaikaisen kiellon, jos työnantaja pyrittyään neuvottelemaan tai neuvoteltuaan ensin työntekijöiden yhdistyksen kanssa suojelutyöstä saattaisi todennäköiseksi, että 1) työtaistelusta aiheutuu 8 d §:n 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia, joita työnantaja ei voi kohtuudella käytettävissään olevilla keinoilla välttää ja 2) asian kiireellisyys vaatii väliaikaisen kiellon antamista 1 kohdassa tarkoitettujen seurausten estämiseksi.
Jos työnantaja havaitsisi työtaistelulla olevan 8 d §:n 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia suojattaville toiminnoille, sen olisi ennen väliaikaista kieltoa koskevan hakemuksen tekemistä huolehdittava neuvotteluvelvollisuudestaan 8 d §:n 3 momentin mukaisesti. Väliaikaista kieltoa koskevan hakemuksen tueksi olisi esitettävä tällaista neuvottelua tai neuvottelupyrkimystä koskeva näyttö. Ehdotettavan 8 d §:n 3 momentin mukaisesti työnantajan olisi neuvotteluissa annettava työntekijöiden yhdistykselle riittävät tiedot välttämättömän henkilöstön tarpeesta ja sen perusteista sekä työnantajan käytettävissä olevista keinoista 1 momentissa tarkoitettujen seurausten välttämiseksi. Tarkoituksena on, että työntekijöiden yhdistys olisi voinut arvioida tilannetta yhtä kattavan aineiston pohjalta kuin tuomioistuimelle esitettäisiin arvioinnin pohjaksi ja siten välttää mahdollisesti tarpeeton tuomioistuinprosessi. Jos väliaikainen kielto määrättäisiin hakijan tuomioistuimelle esittämän sellaisen näytön perusteella, joka olisi työntekijöiden yhdistykselle esitettyä selvitystä kattavampi, tämä voitaisiin ottaa oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 4 §:n 1 momentin nojalla huomioon oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta arvioitaessa.
Väliaikaisen kiellon määrääminen edellyttäisi todennäköisyyskynnyksen täyttymistä. Hakijana olevan työnantajan tulisi ensinnäkin saattaa todennäköiseksi, että työtaistelusta aiheutuu 8 d §:n 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia, joita työnantaja ei voisi kohtuudella sen käytettävissä olevilla keinoilla välttää. Väliaikaisen kiellon määräämiseen riittäisi siten vähäisempi näyttö seurauksen syntymisestä kuin riita-asiassa on yleisesti oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 2 §:n 2 momentissa säädetty. Todennäköisyyskynnys olisi perusteltu, koska väliaikaisen kiellon tarkoituksena olisi vastata nopeaan oikeussuojan tarpeeseen ja sääntelyllä suojattavien oikeushyvien merkittävyyden vuoksi. Työnantajan käytettävissä olevia muita keinoja on käsitelty edellä 8 d §:n säännöskohtaisissa perusteluissa. Lisäksi väliaikaisen kiellon edellytyksenä olisi, että työnantaja saattaisi todennäköiseksi, että asian kiireellisyys vaatisi väliaikaisen kiellonantamista 8 d §:n 1 momentissa tarkoitettujen seurausten estämiseksi.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin työntekijöiden yhdistyksen kuulemisesta väliaikaisen kieltohakemuksen käsittelyssä. Yhdistystä olisi kuultava ennen hakemuksen ratkaisemista. Tällöin yhdistys voisi esittää oman näkemyksensä esimerkiksi hakemusta edeltäneistä neuvottelupyrkimyksistä, välttämättömien toimintojen vaarantumisen riskistä tai työnantajan käytettävissä olevista muista keinoista välttämättömien toimintojen turvaamiseksi.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin välttämättömien toimintojen turvaamiseksi tarpeellisesta työtaistelun lykkäämisestä tai keskeyttämisestä väliaikaista kieltoa koskevan hakemuksen käsittelyn ajaksi. Momentin mukaan tuomioistuin voisi hakijan pyynnöstä tarvittaessa heti väliaikaista kieltoa koskevan hakemuksen vireille tultua sakon uhalla lykätä työtaistelua tai keskeyttää sen, kunnes väliaikaista kieltoa koskeva asia olisi ratkaistu. Lykkääminen ei edellyttäisi vastapuolen kuulemista. Päätökseen ei saisi hakea erikseen muutosta valittamalla.
Työtaistelu voisi olla vain osittain ongelmallinen esimerkiksi tietyn toiminnon tai palvelun osalta. Pykälän
4 momentin
mukaan tuomioistuimen olisi, jos se on mahdollista, rajattava väliaikainen kielto siten, että se koskisi niitä työtaistelun piirissä olevia tehtäviä tai toimintoja, joiden hoitamatta jättämisestä todennäköisesti aiheutuisi 8 d §:n 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia. Aina rajaaminen ei olisi mahdollista. Näin voi olla esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa on kyse yhdestä toiminnosta ja siihen liittyvistä tehtävistä ja on riitaa siitä, minkä verran henkilöstöä toiminnon hoitaminen edellyttää, jotta sääntelyllä suojattavat toiminnot eivät vaarantuisi. Säännöksen tarkoituksena on turvata työtaisteluoikeuden mahdollisimman täysimääräistä toteutumista. Pykälän
5 momentin
mukaan väliaikainen kielto voitaisiin määrätä jo ennen 8 f §:ssä tarkoitetun kieltokanteen vireille tuloa. Väliaikaisen kiellon hakeminen ei myöskään edellyttäisi, että myöhemmin, esimerkiksi työtaistelun jo päätyttyä, nostettaisiin kieltokanne tai jo nostetun kieltokanteen ajamista tuomioistuimessa jatkettaisiin. Väliaikainen kielto tuottaisi työnantajalle niin sanotun etukäteisnautinnan, eikä työnantajalla välttämättä olisi oikeudenkäynti-intressiä työtaistelun tai sen uhkan jo päätyttyä.
Ehdotettu väliaikainen kielto vastaisi monilta osin turvaamistointa. Tästä syystä osa turvaamistoimia koskevasta sääntelystä soveltuisi myös ehdotetussa pykälässä tarkoitettuun väliaikaiseen kieltoon. Pykälän
6 momentissa
ehdotetaan säädettäväksi siitä, että väliaikaisen kiellon hakemiseen, määräämiseen ja täytäntöönpanoon sovellettaisiin, mitä oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 4 §:n 1 momentissa, 5 §:n 1 ja 3 momentissa, 6 §:n 1 ja 3 momentissa ja 8–14 §:ssä sekä ulosottokaaren (705/2007) 8 luvun 4, 9 ja 12 §:ssä säädetään turvaamistoimen hakemisesta, määräämisestä ja täytäntöönpanosta.
Väliaikaista kieltoa koskevan hakemuksen käsittelyn oikeuspaikka määräytyisi oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 4 §:n 1 momentin mukaan. Asian käsittelisi mainitun lainkohdan mukaan se tuomioistuin, jossa hakijan vaatimusta tai oikeutta koskevan pääasian eli kieltokanteen oikeudenkäynti olisi vireillä. Jos oikeudenkäyntiä ei olisi vireillä, toimivaltainen tuomioistuin määräytyisi oikeudenkäymiskaaren 10 luvun perusteella. Ehdotettavan viittaussäännöksen mukaan väliaikaista kieltoa olisi pääsääntöisesti haettava kirjallisesti. Hakemus olisi käsiteltävä kiireellisesti. Ehdotettavan viittaussäännöksen mukaan, kun tuomioistuin olisi suostunut hakemukseen, hakijan olisi kuukauden kuluessa päätöksen antamisesta pantava pääasiaa koskeva kanne vireille tuomioistuimessa tai muutoin väliaikainen kielto peruutettaisiin. Oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 8 §:ssä säädetään turvaamistoimen peruuttamisesta ja 9 §:ssä pääasian ratkaisun vaikutuksesta turvaamistoimen voimassaoloon. Oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 10 §:ssä säädetään vastuusta täytäntöönpanokuluista ja 11 ja 12 §:ssä vastuusta tarpeettomasti hankitusta turvaamistoimesta ja sen täytäntöönpanosta aiheutuneesta vahingosta ja asiassa aiheutuneista kuluista sekä niiden käsittelyn oikeuspaikasta ja kanneajasta. Oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 11 §:n mukaan hakijan, joka on tarpeettomasti hankkinut turvaamistoimen, on korvattava vastapuolelle turvaamistoimesta ja sen täytäntöönpanosta aiheutunut vahinko ja asiassa aiheutuneet kulut. Myös näitä säännöksiä sovellettaisiin väliaikaiseen kieltoon. Ehdotettavan viittaussäännöksen mukaan määräytyisi myös muutoksenhaku. Väliaikaista kieltoa koskevaan päätökseen voitaisiin hakea muutosta myös erikseen. Muutoksenhaku ei estäisi täytäntöönpanoa, ellei muutoksenhakemusta käsittelevä tuomioistuin kieltäisi tai keskeyttäisi sitä. Väliaikaisen kiellon täytäntöönpano edellyttäisi hakemusta ulosottomiehelle. Vakuuden asettamista ei arvioida tarpeelliseksi, joten vakuuden asettamista koskevia ulosottokaaren säännöksiä ei sovellettaisi.
Työtaistelujen äkillisestä alkamisesta ja rajatusta kestosta johtuen väliaikainen kielto muodostuisi käytännössä pääasialliseksi tavaksi varmistaa, ettei työtaistelulla ole niitä seurauksia, joita ehdotettavalla sääntelyllä pyritään estämään. Varsinainen kieltotuomio voisi käytännössä realisoitua erityisesti erittäin pitkien työtaisteluiden yhteydessä, koska työnantajan olisi pykälän 5 momenttiin ehdotettavan viittaussäännöksen mukaisesti nostettava kieltokanne kuukauden kuluessa väliaikaisen kiellon antamisesta. Jos kieltokannetta ei nostetta, ulosottomiehen olisi vastaajan vaatimuksesta peruutettava väliaikaisen kiellon täytäntöönpano ulosottokaaren 8 luvun 4 §:n mukaisesti.
8 f §. Huolehtimisvelvollisuuden vastaisen työtaistelun kieltäminen.
Pykälän
1 momentissa
ehdotetaan säädettäväksi tuomioistuimen oikeudesta sakon uhalla kieltää ehdotettavan 8 d §:n vastainen työtaistelu tai sen jatkaminen. Työnantajalla olisi pykälän nojalla oikeus nostaa yleisessä tuomioistuimessa kanne työntekijöiden yhdistykselle asetettavan huolehtimisvelvollisuuden vastaisen työtaistelun kieltämiseksi. Asia olisi käsiteltävä tuomioistuimessa kiireellisenä. Tuomioistuin voisi määrätä kiellon ennen työtaistelua tai sen aikana. Ehdotetun kieltokanteen tarkoituksena olisi jo alkaneen oikeudenloukkauksen lopettaminen tai tulevaisuudessa uhkaavan oikeudenloukkauksen estäminen. Työtaistelun kieltämistä koskeva kieltokanne olisi työnantajan oikeussuojakeino suojelutyötä koskevan riita-asian lopulliseksi ratkaisemiseksi.
Menestyäkseen vaatimuksessaan työnantajan tulisi osoittaa, että toimeenpantava työtaistelutoimi aiheuttaisi 8 d §:n 1 momentissa tarkoitetun seurauksen ja esittää siitä riittävä näyttö. Seuraus voisi aiheutua sen vuoksi, että työtaistelun yhteydessä ei ole huomioitu henkilöstön riittävyyttä kriittisissä tehtävissä tai toiminnoissa. Kyse olisi työntekijöiden yhdistykselle asetettavaa huolehtimisvelvollisuutta koskevasta tulkintariidasta. Kiellon määrääminen edellyttäisi, että tuomioistuin esitetyn näytön perusteella katsoisi työtaistelusta aiheutuvan jonkin sääntelyllä suojattavan toiminnon välitön, konkreettinen ja vakava vaarantuminen 8 d §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla.
Kieltokanteen vireillepano ei estäisi työtaistelun alkamista. Kiireellisessä tilanteessa työnantajan olisi tarvittaessa haettava väliaikaista kieltoa ehdotettavan 8 e §:n mukaisesti. Käytännössä työtaistelua koskevat kieltotuomiot jäänevät harvinaisiksi ottaen huomioon tuomioistuinprosessien kestot ja nopea oikeussuojan tarve työtaistelutilanteessa.
Kieltokanne käsiteltäisiin työntekijöiden yhdistyksen kotipaikan käräjäoikeudessa oikeudenkäymiskaaren 10 luvun 2 §:n mukaisesti.
Pykälän 2
momentissa
säädettäisiin siitä, että tuomioistuimen olisi, jos se on mahdollista, rajattava kielto siten, että se koskisi niitä työtaistelun piirissä olevia tehtäviä tai toimintoja, joiden hoitamatta jättämisestä aiheutuisi 8 d §:n 1 momentissa tarkoitettuja seurauksia. Sääntely turvaisi työtaisteluoikeuden mahdollisimman täysimääräistä toteutumista.
8 g §.Työnseisausta koskevasta ilmoituksesta poikkeaminen.
Pykälässä säädettäisiin työntekijöiden yhdistyksen oikeudesta poiketa lain 7 §:n 1 momentissa säädetystä työnseisausta koskevasta ilmoituksesta ja lain 8 §:n 2 momentin säädetystä työtaistelun aloittamisajankohtaa koskevasta rajoituksesta ilman vastapuolen suostumusta.
Lain 7 §:n 1 momentin mukaan ilmoituksen tekijä voi vain vastapuolen suostumuksella siirtää aiotun työnseisauksen aloittamisen tai laajentamisen myöhäisempään ajankohtaan tai rajoittaa sen suppeammaksi kuin ilmoituksessa on mainittu. Lain 8 §:n 2 momentin mukaan työriidan osapuoli ei saa ilman vastapuolen suostumusta ryhtyä aikomaansa työnseisaukseen myöhemmin kuin kolmen vuorokauden kuluessa kieltoajan päättymisestä.
Oikeudenvastaisen työtaistelun väliaikaista kieltämistä ja kieltämistä koskeva sääntely sovitettaisiin ehdotettavalla sääntelyllä yhteen työnseisauksia koskevan ilmoituksen sitovuuden ja lain 8 §:n 2 momentista johtuvien rajoitusten kanssa siten, että työntekijöiden yhdistys voisi harkintansa mukaan panna työnseisauksen toimeen rajattuna joko alkuperäisen ilmoituksen mukaisena ajankohtana, 8 §:n 2 momentissa säädetyn aikarajan puitteissa tai vasta myöhemmin tai peruuttaa työnseisauksen. Ehdotettavan lain lähtökohtana on, että työntekijöiden yhdistys päättää työtaistelun rajoista ja suojelutyöstä. Ehdotuksella annettaisiin työntekijöiden yhdistykselle tilaisuus harkita, kuinka se toteuttaa tuomioistuimen mahdollisen kieltopäätöksen puitteissa ehdotettavan lain 8 d §:n mukaisen huolehtimisvelvollisuutensa vai peruuttaako se alkuperäisen työnseisausilmoituksen mukaisen työtaistelun kokonaan.
Pykälän
1 momentin
mukaan työntekijöiden yhdistyksellä olisi lain 7 §:n 1 momentissa ja 8 §:n 2 momentissa säädetystä huolimatta oikeus ilman vastapuolen suostumusta siirtää aiotun työtaistelun aloittaminen myöhäisempään ajankohtaan, rajoittaa se suppeammaksi kuin työnseisausta koskevassa ilmoituksessa on mainittu tai peruuttaa työnseisaus, jos tuomioistuin olisi kieltänyt työtaistelun toimeenpanon tai jatkamisen ehdotettavan 8 e tai 8 f §:n nojalla. Työntekijöiden yhdistyksellä ei siten olisi velvollisuutta järjestää työnseisausta ilmoittamanaan ajankohtana, jos tuomioistuin olisi joko väliaikaisella määräyksellä tai tuomiolla sen kieltänyt sellaisena kuin se on ollut tarkoitus toteuttaa. Jos tuomioistuin olisi kieltänyt alkuperäisen työtaisteluilmoituksen mukaisen työnseisauksen kokonaisuudessaan, työntekijöiden yhdistys voisi pykälän 2 momentissa säädettyjä aikarajoja noudattaen ilman vastapuolen suostumusta järjestää työnseisauksen uutena ajankohtana ja rajattuna siten, että 8 d §:ssä tarkoitetut välttämättömät toiminnot turvataan. Jos tuomioistuin olisi ehdotettavan 8 e §:n 4 momentin tai 8 f §:n 2 momentin mukaisesti rajannut työtaistelua, olisi työntekijöiden yhdistyksen noudatettava näitä rajoituksia työtaistelun toimeenpannessaan. Työntekijöiden yhdistyksellä olisi sama oikeus työnseisauksen siirtämiseen, rajoittamiseen tai peruuttamiseen ilman vastapuolen suostumusta myös, jos työnantaja olisi hakenut väliaikaista kieltoa tai nostanut kieltokanteen.
Pykälän
2 momentin
mukaan työntekijöiden yhdistyksen olisi ilmoitettava työnseisauksen siirtämisestä tai rajoittamisesta työnantajalle kolme vuorokautta ennen työnseisauksen aloittamista. Työnseisausta ei kuitenkaan saisi aloittaa ennen työnseisauksesta ilmoittamista koskevassa 7 §:ssä tarkoitetun kahden viikon tai seitsemän päivän tai 8 §:ssä tarkoitetun 14 tai 7 vuorokauden määräajan päättymistä. Työriitalain 7 §:n 2 momenttia ei sovelleta virkasuhteissa. Työntekijöiden yhdistys ei voisi aloittaa työnseisausta alkuperäisen ilmoituksen mukaisena ajankohtana, jos se ilmoittaisi työnseisauksen rajaamisesta vasta myöhemmin kuin kolme vuorokautta ennen alkuperäisen ilmoituksen mukaista aloittamisajankohtaa. Tarkoituksena on, että työnantajalla olisi siten aina vähintään kolme vuorokautta aikaa varautua työtaisteluun.
Jos työntekijöiden yhdistys saisi tiedon työnantajan väliaikaista kieltoa koskevasta hakemuksesta esimerkiksi kaksi vuorokautta ennen työnseisauksen ilmoitettua aloittamisajankohtaa, työntekijöiden yhdistys voisi pykälän nojalla siirtää aiottua työnseisausta tai rajoittaa sitä suppeammaksi. Työntekijöiden yhdistyksellä olisi tällöin kaksi vuorokautta aikaa miettiä ratkaisuaan. Siirrosta tai rajoittamisesta olisi kuitenkin aina ilmoitettava vähintään kolme vuorokautta ennen työnseisauksen aloittamista, joten tällaisessa tilanteessa työnseisauksen saisi aloittaa vasta myöhemmin kuin alkuperäisen ilmoituksen mukaisena aloittamisajankohtana. Lisäksi työntekijöiden yhdistyksen olisi noudatettava tuomioistuimen mahdollista lykkäämispäätöstä ja työtaistelun kieltoa koskevasta päätöksestä seuraavia rajoituksia.