2
Nykytila ja sen arviointi
2.1.1
Yleistä
Kansalaisuus on valtion ja yksityisen henkilön välinen perustavanlaatuinen oikeudellinen suhde, johon liittyy merkittäviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Kansalaisuuden myötä yksilö hyväksytään yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi ja hän voi osallistua entistä täysipainoisemmin vastaanottavan valtion poliittiseen, yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen toimintaan. Kansalaisuuden hakeminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja yksilön omaan arvioon siitä, mikä merkitys hänelle on sen maan kansalaisuudella, jossa hän asuu. Yksilön edun ohella kansalaisuuden myöntämisessä tulee ottaa huomioon myös valtion etu. Valtion etuna voidaan esimerkiksi pitää sitä, että se kansalaistaa sellaiset henkilöt, jotka ovat pysyvästi asettuneet sen alueelle ja jotka elävät yhteiskunnan sääntöjen mukaisesti sekä osallistuvat itsenäisesti yhteiskunnan toimintaan.
Kansalaisuuden saamisen sääntely kuuluu valtion suvereniteetin piiriin. Kansalaisuuden saamisen edellytyksiä ei ole kansainvälisesti säännelty, vaan kansalaisuuden oikeudelliset perusteet nojautuvat kunkin maan kansalliseen lainsäädäntöön. Valtio määrittelee oman lainsäädäntönsä nojalla, ketkä ovat sen kansalaisia ja minkälaisia edellytyksiä kansalaisuuden saamiselle asetetaan. Kansainväliset velvoitteet, joihin valtio on sitoutunut, vaikuttavat kuitenkin siihen, mitä kansalaisuuden saamisesta voidaan säätää.
Käsite ”kansalaistaminen” tarkoittaa Suomessa vakiintuneesti kansalaisuuden myöntämistä kansalaisuushakemuksesta. Näin termiä käytetään voimassa olevan kansalaisuuslain ja sen esitöiden yhteydessä. Kyse on siitä, miten Suomessa pysyvästi asuva ulkomaan kansalainen voi saada Suomen kansalaisuuden ja minkälaisia edellytyksiä hänen tulee täyttää. Kansalaisuuslakiin tehtävien muutosten kokonaisuus koskee ennen kaikkea hakemusmenettelyä.
Kotoutumisen voi katsoa yksinkertaistettuna tarkoittavan sitä, että maahan muuttaneesta henkilöstä tulee osa yhteiskuntaa. Kotoutuminen määritellään lainsäädännön tasolla laissa kotoutumisen edistämisestä (681/2023). Lain määritelmän mukaan kotoutumisella tarkoitetaan maahanmuuttajan yksilöllistä prosessia, joka tapahtuu vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa ja jonka aikana maahanmuuttajan yhdenvertaisuus ja tasa-arvo yhteiskunnassa sekä osallisuus työ- ja elinkeinoelämässä, koulutuksessa, järjestötoiminnassa tai muussa yhteiskunnan toiminnassa syvenee ja monipuolistuu. Kotoutumisen edistämisellä tarkoitetaan kotoutumisen tukemista tarjoamalla maahanmuuttajalle mainitussa laissa tarkoitettuja palveluja, tukemalla hänen mahdollisuuksiaan oman kielen ja kulttuurin ylläpitämiseen sekä edistämällä yhteiskunnan vastaanottavuutta.
Työ- ja elinkeinoministeriön Kotoutumisen sanasto -julkaisussa
Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2021:54
määritellään keskeisiä kotoutumiseen liittyviä käsitteitä ja annetaan valtakunnallisia termisuosituksia. Julkaisussa todetaan kotoutumisen osalta muun ohella, että se edellyttää maahanmuuttajan omaa aktiivisuutta, yhteiskunnan vastaanottavuutta sekä vastaanottavuuden kehittämistä viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistyönä. Kotoutumista voidaan tarkastella esimerkiksi rakenteellisen kotoutumisen (työllisyys, asuminen, koulutus, terveys ja hyvinvointi), vuorovaikutuksellisen kotoutumisen (sosiaalisten suhteiden ja verkostojen rakentuminen), suomen tai ruotsin kieleen ja suomalaiseen yhteiskuntaan perehtymisen sekä samastumisen ja identiteetin (yhteenkuuluvuus samaan yhteiskuntaan kuuluvien ihmisten kanssa) kannalta. Julkaisussa suositellaan käyttämään termin ”kotouttaminen” sijaan termiä ”kotoutumisen edistäminen”, koska ensin mainitun voi tulkita niin, että maahanmuuttaja on vain toiminnan kohde eikä hänellä ole aktiivista omaa roolia kotoutumisessa.
Kotoutumisessa on siis kyse maahanmuuttajan yksilöllisestä prosessista, joka tapahtuu vuorovaikutteisessa suhteessa yhteiskunnan kanssa. Kotoutumisen tavoitteena on, että maahan muuttanut kokee olevansa yhteiskunnan täysivaltainen jäsen, jolla on uudessa kotimaassa tarvittavia tietoja ja taitoja. Kyse on kaksisuuntaisesta prosessista, joka edellyttää sitoutumista sekä maahanmuuttajalta itseltään että vastaanottavalta yhteiskunnalta.
Kansalaisuuden saamista koskevan sääntelyn ja kotoutumisen välistä yhteyttä voidaan lähestyä eri näkökulmista. Aihetta tarkasteltaessa on ollut esillä erityisesti kahta eri lähestymistapaa. Kansalaistamis- ja kotoutumispolitiikan suhdetta on käsitelty myös aiemmin kansalaisuuslakia muutettaessa (HE 80/2010 vp, s. 14–15). Yhden näkemyksen mukaan kansalaistamisella voidaan tukea henkilön kotoutumista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämän lähestymistavan mukaan kansalaisuuden saaminen voi tukea ja edistää henkilön myöhempää kotoutumista, kun kansalaisuuden saaminen aktivoi henkilöä hankkimaan tietoja ja taitoja, jotka edesauttavat yhteiskunnalliseen toimintaan osallistumista. Tällaisessa lähestymistavassa lainsäädännölliset edellytykset kansalaistamiselle eivät välttämättä ole kovin korkeat. Esimerkiksi asumisajaksi saattaa riittää lyhyehkö aika, tai kansalaisuuteen vaadittava kielitaitotaso on matala tai kielitaitovaatimusta ei ole ollenkaan.
Toisenlaisen lähestymistavan mukaan kansalaistamista voidaan pitää onnistuneen tai tavoiteltavan kotoutumisprosessin tuloksena. Näin kansalaisuutta ei niinkään nähdä kotoutumista tukevana tekijänä vaan ennemminkin eräänlaisena kotoutumispolun päätepisteenä. Tällöin edellytykset kansalaistamiselle lainsäädännössä ovat tiukemmat. Hakijalta voidaan esimerkiksi edellyttää pitkähköä asumista maassa, minkä lisäksi kansalaisuuteen voidaan vaatia pakollista kieli- ja/tai kansalaisuuskokeen suorittamista. Näin voidaan palkita onnistunut kotoutuminen ja kansalaistaa ne maahanmuuttajat, jotka ovat halukkaimpia panostamaan kotoutumiseen.
On myös yleistä, että valtion kansalaistamispolitiikka ja -lainsäädäntö perustuu näiden näkökulmien yhdistämiseen. Tällöin esimerkiksi kansalaistamiseen vaadittava asumisaika voi olla verrattain lyhyt, mutta toisaalta kansalaisuuden saamista varten testataan tietoja maasta ja yhteiskunnan säännöistä ja arvoista. Yhteiskuntatietämyksen testaamisen lisäksi kansalaistaminen edellyttää usein myös kielitaidon osoittamista. Lisäksi tyypillistä on, että valtion lainsäädäntöön sisältyy sellaista sääntelyä, jonka mukaan onnistunut kotoutuminen johtaa helpotettuun tai nopeutettuun kansalaisuuden saamiseen. Tämä on yleistä myös valtioissa, joiden sääntelyssä noudatetaan tiukempaa lähestymistapaa. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että hakijalta edellytetään lähtökohtaista asumisaikaa lyhyempää asumista, jos hakija oppii maan kielen varhaisemmassa vaiheessa tai hän täyttää tietyn määritellyn toimeentulon tason.
Nykyinen kansalaisuuslaki tuli voimaan vuonna 2003. Kansalaisuuslaissa säädetään muun ohella siitä, miten Suomessa asuva ulkomaan kansalainen voi saada hakemuksesta Suomen kansalaisuuden (3 luku). Perusedellytys kansalaisuuden saamiselle on, että hakijan henkilöllisyys on selvitetty luotettavasti. Lisäksi laissa säädetään kansalaistamisen eli hakemuksesta myönnettävän kansalaisuuden yleisistä edellytyksistä. Kyse on lähtökohtaisesti kaikille hakijoille yhteisistä edellytyksistä, joiden tulee täyttyä, jotta kansalaisuus voidaan myöntää. Kansalaisuuden myöntäminen hakemuksesta edellyttää yleensä hakijan täysi-ikäisyyttä sekä asumisaika-, nuhteettomuus- ja kielitaitoedellytyksen täyttymistä. Lisäksi edellytetään, että hakija ei ole olennaisesti laiminlyönyt elatusvelvollisuuttaan tai julkisoikeudellisia maksuvelvoitteittaan ja että hän pystyy luotettavasti selvittämään, miten saa toimeentulonsa.
Kansalaisuuslakiin aiemmin tehtyjen muutosten taustalla voidaan ainakin joiltain osin nähdä olevan sellaista lähestymistapaa, jossa kansalaisuuden saaminen tukee myöhempää kotoutumista Suomeen. Tällaista tulkintaa tukevat vuonna 2011 lakiin tehdyt asumisaikaa koskevat muutokset (laki kansalaisuuslain muuttamisesta 579/2011, HE 80/2010 vp), joilla muun muassa kansalaistamisen edellytyksenä olevaa asumisaikaa laskettiin. Lähtökohtana oli edistää Suomessa pysyvästi asuvien ulkomaalaisten yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta mahdollistamalla kansalaisuuden saaminen nopeammin. Samassa yhteydessä säädettiin uudesta poikkeuksesta asumisaikaan, jonka mukaan täyttä asumisaikaa ei edellytetä hakijalta, joka osoittaa oppineensa suomen tai ruotsin kielen ennen yleisen asumisaikaedellytyksen täyttymistä. Kyseinen poikkeusperuste ilmentää sellaista kansalaisuuslain sääntelyä, joka kannustaa maahanmuuttajia kielitaidon hankkimiseen ja siten edistää myös Suomeen kotoutumista.
Kansalaisuuslakiin tehtävien uudistusten lähtökohtana on, että Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää onnistunutta kotoutumista. Hallitusohjelmakirjausten kokonaisuus kuvastaa sellaista lähestymistapaa, jossa kansalaisuuden saaminen nähdään tavoiteltavana kotoutumisprosessin tuloksena. Kansalaisuuslain sääntelyn kannalta tämä tarkoittaa kansalaistamisen edellytysten tiukentamista, jolloin kansalaistamisen tarkastelussa painottuu nykyistä enemmän henkilön oma aktiivinen toiminta. Kansalaisuuden saamiseksi henkilön tulee osoittaa sitoutumista yhteiskuntaan muun muassa hankkimalla sellaisia tietoja ja taitoja, joita yhteiskunnan täysivaltaiselta jäseneltä katsotaan edellytettävän. Kansalaisuuden saamisen näkökulmasta tällaisina tavoiteltavina seikkoina pidetään muun ohella oman toimeentulon hankkimista esimerkiksi työnteolla, kielen ja suomalaisen yhteiskunnan tuntemusta sekä yhteiskunnan sääntöjen noudattamista. Tämän esityksen ehdotuksissa painottuu erityisesti oman toimeentulon hankkimisen ja yhteiskunnan sääntöjen noudattamisen merkitys.
Hallituskauden kotoutumisen edistämisen tavoitteet ja toimenpiteet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi sisältyvät valtion kotoutumisen edistämisohjelmaan vuosille 2024–2027.
Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2025:2; Valtion kotoutumisen edistämisohjelma 2024–2027
Hallituskauden kotouttamisen tavoitteet ovat 1. Suomeen kotoudutaan työllä, 2. Maahanmuuttajan oma vastuu kotoutumisestaan lisääntyy ja järjestelmä on velvoittavampi, 3. Torjutaan rinnakkaisyhteiskuntien syntyminen ja 4. Kotoutuminen on koko perheen etu. Ohjelma sisältää 32 toimenpidettä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Ohjelman mukaan yhtenä toimenpiteenä muutetaan kansalaisuuden saamisen edellytykset kotoutumiseen kannustaviksi. Näin ollen tämän esityksen muutosten voidaan katsoa osaltaan toteuttavan myös kotoutumisohjelman tavoitteita.
2.1.2
Selvitetty henkilöllisyys
Kansalaisuuslain 6 §:ssä säädetään henkilöllisyyden selvittämisestä. Suomen kansalaisuuden saaminen edellyttää pykälän 1 momentin mukaan sitä, että hakijan henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty. Selvitystä henkilöllisyydestä voidaan kansalaisuuslain 6 §:n 2 momentin mukaan esittää asiakirjanäytöllä tai antamalla muutoin luotettavina pidettäviä tietoja asianomaisen henkilön nimestä, syntymäajasta, perhesuhteista, kansalaisuudesta ja muista asian ratkaisemisen kannalta tarpeellisista henkilötiedoista. Henkilöllisyyttä selvitettäessä tulee ottaa huomioon ne tiedot, jotka henkilö on aikaisemmin antanut viranomaiselle omasta ja lapsensa henkilöllisyydestä.
Pykälän 3 momentin mukaan, jos ulkomaalainen on vähintään viimeksi kuluneet kymmenen vuotta esiintynyt väestötietojärjestelmästä ilmenevällä henkilöllisyydellä, hänen henkilöllisyyttään pidetään 1 momentin mukaisesti selvitettynä, vaikka hän on aiemmin esiintynyt useammalla kuin yhdellä henkilöllisyydellä. Kansalaisuuslain 6 §:n 4 momentissa säädetään kymmenen vuoden määräajan katkeamisesta. Sen mukaan muutos henkilön nimeen, syntymäaikaan tai kansalaisuuteen katkaisee 3 momentissa tarkoitetun kymmenen vuoden määräajan kulumisen, jos muutosta ei voida pitää vähäisenä. Myös muu henkilöllisyyttä koskeva muutos voi katkaista määräajan kulumisen, jos muutoksen katsotaan selvitetyn henkilöllisyyden kokonaisarvioinnin kannalta muodostavan uuden henkilöllisyyden.
Selvitystä henkilöllisyydestä voidaan kansalaisuuslain 6 §:n 2 momentin mukaisesti esittää asiakirjanäytöllä tai antamalla muutoin luotettavina pidettäviä tietoja. Käytännössä suurimmalla osalla kansalaistetuista henkilöistä on ollut kansallinen passi, jonka he ovat kansalaisuushakemuksensa yhteydessä esittäneet selvityksenä henkilöllisyydestään. Kansalaisuuslain esitöissä (HE 235/2002 vp, s. 31–32) on kuitenkin mainittu myös esimerkkejä sellaisista tilanteista, joissa asiakirjanäyttöä henkilöllisyydestä ei välttämättä edellytettäisi. Asiakirjanäytön edellyttäminen voisi olla kohtuutonta esimerkiksi pakolaisen aseman saaneilta. Asiakirjanäytöllä ei myöskään olisi merkitystä, jos jonkin valtion antamia asiakirjoja ei lähtökohtaisesti pidettäisi luotettavina tai jos valtiolta puuttuisi toimivaltainen taho, joka voisi pätevästi antaa henkilöä koskevia asiakirjoja.
Kansalaisuuslain 6 §:n 3 ja 4 momentti sisältävät säännöksiä kymmenen vuoden määräajasta. Jos hakija on esiintynyt useammalla kuin yhdellä henkilöllisyydellä, hänellä ei ole mahdollisuutta kansalaisuuden saamiseen ennen kymmenen vuoden ajan kulumista. Kymmenen vuoden määräaikaa on sovellettu vakiintuneesti myös muissa sellaisissa tilanteissa, joissa henkilöllisyyttä ei ole kokonaisharkinnan perusteella pidetty luotettavasti selvitettynä. Henkilöllisyyttä ei pidetty selvitettynä ilman kymmenen vuoden määräajan kulumista esimerkiksi tapauksessa, jossa hakija oli esittänyt henkilöllisyytensä tueksi väärennettyjä asiakirjoja (KHO 12.10.2017/5052).
Kansalaisuuslain sääntely kannustaa nykyiselläänkin aktiivisuuteen henkilöllisyyttä koskevan selvityksen esittämisessä siltä osin, että ilman hakijan esittämää asiakirjanäyttöä asiassa on arvioitava kokonaisharkinnalla henkilöllisyydestä muutoin annettuja tietoja. Hakijan kannattaa mahdollisuuksien mukaan esittää asiakirjanäyttöä henkilöllisyydestään. Esittämällä selvitystä henkilöllisyydestään hakija voi pyrkiä edistämään kansalaisuuden saamista siten, että hänen henkilöllisyyttään pidettäisiin selvitettynä 6 §:n 1 ja 2 momentin perusteella eikä hänen tarvitsisi odottaa 3 momentin mukaisen kymmenen vuoden määräajan kulumista.
Vaikka sääntely edellä kuvatun mukaisesti osaltaan kannustaakin aktiivisuuteen, ei henkilöllä kuitenkaan ole tähän liittyvää aktiivista velvoitetta toimia henkilöllisyytensä selvittämiseksi. Korkein hallinto-oikeus on vuosikirjapäätöksessään (KHO:2021:30) todennut, ettei kansalaisuuslain 6 §:n 3 momentin sanamuodosta tai sen esitöistä ole johdettavissa henkilölle aktiivista velvollisuutta selvittää säännöksessä tarkoitetun kymmenen vuoden aikana henkilöllisyyttään.
Kymmenen vuoden määräajan jälkeen kansalaisuus voidaan myöntää, vaikka hakijan henkilöllisyyttä ei ole voitu selvittää sellaisella luotettavuudella kuin kansalaisuuslain 6 §:n 2 momentissa edellytetään. Siten on mahdollista, että hakijalta puuttuu intressi oman henkilöllisyytensä selvittämiseen kymmenen vuoden vakiintumisajan kuluessa, ja tietynlaisesta passiivisuudesta huolimatta henkilöllisyyttä voidaan pitää riittävästi selvitettynä kansalaistamista varten.
Valtion ja yhteiskunnan näkökulmasta selvitetyn henkilöllisyyden vaatimuksessa on kyse riittävistä tiedoista siitä, ketä ollaan kansalaistamassa. Kansalaisuuslain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 31) sanoin ”ei olisi tarkoituksenmukaista myöntää Suomen kansalaisuutta kenellekään, josta ei ole selvyyttä, kuka hän on”. Nykyisessä sääntelyssä kokonaisuus muodostuu asiakirjanäytöstä, muutoin luotettavina pidettävistä tiedoista ja viime kädessä kymmenen vuoden ajan kulumisesta. Tämä kokonaisuus voitaisiin säilyttää suurelta osin myös jatkossa. Asiakirjanäytön esittämisen lähtökohta voisi kuitenkin olla vieläkin vahvempi sellaisten hakijoiden osalta, jotka ovat alun perin tulleet maahan turvapaikanhakijoina, mutta joiden ei kuitenkaan ole arvioitu olevan kansainvälisen suojelun tarpeessa. Tällaisille henkilöille on voitu myöntää muukalaispassi kansallisen passin hankkimista varten.
Ulkomaalaislain (301/2004) 134 §:n 1 momentin mukaan muukalaispassi voidaan myöntää Suomessa olevalle ulkomaalaiselle, jolle on myönnetty oleskelulupa, jos: 1) hän ei voi saada kansallista matkustusasiakirjaa; 2) hän on kansalaisuudeton; tai 3) muukalaispassin myöntämiseen on muu kuin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu erityinen syy. Pykälän 2 momentin mukaan ulkomaalaiselle, joka on saanut oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella, myönnetään muukalaispassi. Ulkomaalaiselle, joka on saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, myönnetään 3 momentin mukaan muukalaispassi, jos hänellä ei ole voimassa olevaa matkustusasiakirjaa. Ulkomailla olevalle ulkomaalaiselle, jolla on oleskelulupa Suomessa, myönnetään 4 momentin mukaan muukalaispassi Suomeen paluuta varten kadonneen tai turmeltuneen muukalaispassin tai pakolaisen matkustusasiakirjan tilalle.
Maahanmuuttoviraston soveltamiskäytännössä ulkomaalaislain 134 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisena erityisenä syynä on voitu pitää esimerkiksi sitä, että hakija tarvitsee muukalaispassin hankkiakseen kansallisen passin ulkomailta, koska hänen kansalaisuusvaltiollaan ei ole edustustoa Suomessa tai hän ei esittämänsä näytön mukaan muutoin voi saada kansallista passia Suomesta käsin. Muukalaispassia ei kuitenkaan ole yleensä myönnetty, jos kansallista passia varten tarvittavan kansalaisuus- tai muun todistuksen hankkiminen olisi mahdollista kohtuullisen ajan kuluessa. Kohtuullisena aikana on käytännössä pidetty noin vuotta.
Yksi muukalaispassin myöntämisen tilanne liittyy toisaalta hakijan kansainvälistä suojelua saavaan perheenjäseneen. Muukalaispassi on käytännössä voitu myöntää hakijan esitettyä näyttöä siitä, että kansallisen passin hankkiminen voisi vaarantaa hakijan kansainvälistä suojelua saavan perheenjäsenen turvallisuuden. Kyse olisi siis siitä, että kansallista passia olisi haettava sen valtion viranomaisilta, jota kohtaan hakijan puoliso tai muu perheenjäsen olisi saanut kansainvälistä suojelua.
Jos hakijalle on myönnetty muukalaispassi juuri kansallisen passin hankkimista varten, voidaan kansalaisuushakemuksen yhteydessä lähtökohtaisesti edellyttää sitä, että hän esittää kansallisen passin selvitykseksi henkilöllisyydestään. Kymmenen vuoden määräajan kuluminen on ollut viimesijainen keino henkilöllisyyden pitämiseen selvitettynä, mutta tällaiselta hakijalta voitaisiin lähtökohtaisesti edellyttää jatkossa kansallisen passin esittämistä myös kymmenen vuoden määräajan kuluttua. Tällaista vaatimusta ei sen sijaan voitaisi asettaa kansainvälistä suojelua saavalle hakijalle eikä sellaiselle hakijalle, jolle on myönnetty muukalaispassi sen vuoksi, että kansallisen passin hankkiminen voisi vaarantaa hänen kansainvälistä suojelua saavan perheenjäsenensä turvallisuuden, vaan heidän henkilöllisyyttään arvioitaisiin jatkossakin muutoin saatavien tietojen perusteella kokonaisharkinnalla ja viime kädessä kymmenen vuoden ajan kulumisen perusteella.
2.1.3
Kansallinen turvallisuus
Kansalaisuuslain 13 §:n 3 momentin mukaan henkilöä ei kansalaisteta, vaikka hän täyttäisi kansalaistamisen edellytykset, jos on perusteltua syytä epäillä, että kansalaistaminen vaarantaa valtion turvallisuutta tai yleistä järjestystä taikka jos kansalaistaminen muusta painavasta syystä hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella on vastoin valtion etua. Säännösten esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 39) mukaan hakijaa ei muun muassa kansalaistettaisi, jos siitä olisi haittaa valtakunnan turvallisuuden taikka yleisen järjestyksen ja turvallisuuden kannalta. Perustuslakivaliokunta on lisäksi täydentänyt 3 momenttia yleislausekkeen kaltaisella ilmaisulla, jonka mukaan henkilöä ei kansalaisteta myöskään silloin, jos kansalaistaminen olisi muusta painavasta syystä hakijan tilanteen kokonaistarkastelun perusteella vastoin valtion etua (PeVM 8/2002 vp, s. 4/II). Kansalaisuuslain 46 §:ssä säädetään puolestaan lisäselvityksen hankkimisesta. Pykälän 2 momentin mukaan hakemuksesta voidaan pyytää lausunto suojelupoliisilta, keskusrikospoliisilta, Pääesikunnalta ja asianomaiselta sosiaaliviranomaiselta.
Edellä mainitut säännökset ovat olleet kansalaisuuslaissa vuodesta 2003 lähtien. Niiden mukaisesti henkilöä ei kansalaisteta muun muassa siinä tapauksessa, että on perusteltua syytä epäillä kansalaistamisen vaarantavan valtion turvallisuutta. Vuonna 2023 julkaistun sisäisen turvallisuuden sanaston
https://valtioneuvosto.fi/documents/1410869/4024872/Sisaisen_turvallisuuden_sanasto.pdf/
mukaan termiä ”valtion turvallisuus” ei kuitenkaan enää suositeta käytettävän, vaan sen sijaan suositettava termi on ”kansallinen turvallisuus”. Kansallinen turvallisuus on määritelty sanastossa yhteiskunnan tilaksi, jossa yhteiskunnan ja demokraattisen valtiojärjestelmän toiminta ja toimintaedellytykset on suojattu vakavilta uhkilta. Sanaston mukaan termiä valtion turvallisuus käytetään eräissä säädösteksteissä mutta yleisesti sitä pidetään vanhentuneena. Sisäisen turvallisuuden sanastossa on määritelty sisäiseen turvallisuuteen ja laajemmin sisäministeriön hallinnonalaan liittyviä käsitteitä, ja sen laatimiseen on osallistunut edustajia kaikista sisäministeriön hallinnonalan virastoista sekä Sanastokeskus ry:n terminologi. Lähtökohtana on ollut mm. luotettavien määritelmien ja termisuositusten tuottaminen.
Termiä kansallinen turvallisuus käytetään myös ulkomaalaislaissa. Ulkomaalaislakiin tuli voimaan 1.9.2024 muutokset, joilla muun ohella lisättiin kansallisen turvallisuuden vaarantaminen uudeksi oleskeluluvan epäämisen perusteeksi. Säännöksen perusteluissa (HE 26/2024 vp, s. 55) todetaan, että ulkomaalaisen maahantulon ja maassaolon edellytysten arvioinnin kannalta merkitystä on sillä, ettei ulkomaalaisen toiminnasta aiheudu vaaraa kansalliselle turvallisuudelle. Suojelupoliisi tekee kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi yhteistyötä Maahanmuuttoviraston kanssa. Yhteistyö liittyy esimerkiksi maahantulon ja maassa oleskelun sekä kansalaisuuden myöntämisen edellytysten selvittämiseen. Tässä tarkoituksessa keskeisiä ovat suojelupoliisin lausunnot, joita se voi omaan toimialaansa liittyen antaa.
Poliisin hallinnosta annetun lain (110/1992) 10 §:ssä säädetään suojelupoliisista. Pykälän 1 momentin mukaan suojelupoliisin tehtävänä on sisäministeriön ohjauksen mukaisesti hankkia tietoa kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi sekä havaita, estää ja paljastaa sellaisia toimintoja, hankkeita ja rikoksia, jotka voivat uhata valtio- ja yhteiskuntajärjestystä tai valtakunnan sisäistä tai ulkoista turvallisuutta. Sen tulee myös ylläpitää ja kehittää yleistä valmiutta yhteiskunnan turvallisuutta uhkaavan toiminnan havaitsemiseksi ja estämiseksi.
Poliisilain (872/2011) 5 a luvussa säädetään suojelupoliisin suorittamasta tiedonhankinnasta ja tiedon hyödyntämisestä kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi, ylimmän valtionjohdon päätöksenteon tukemiseksi ja muiden viranomaisten lakisääteisiä kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tehtäviä varten (siviilitiedustelu). Luvun 3 §:n mukaan siviilitiedustelun kohteisiin kuuluvat terrorismi, ulkomainen tiedustelutoiminta, kansanvaltaista yhteiskuntajärjestystä vakavasti uhkaava toiminta, suuren ihmismäärän henkeä tai terveyttä taikka yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja uhkaava toiminta, kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta uhkaava kriisi, kansainvälisten kriisinhallintaoperaatioiden turvallisuutta uhkaava toiminta, Suomen kansainvälisen avun antamisen ja muun kansainvälisen toiminnan turvallisuutta vakavasti uhkaava toiminta sekä kansanvaltaista yhteiskuntajärjestystä uhkaava kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus. Siviilitiedustelun kohteena on myös vieraan valtion toiminta, joka voi aiheuttaa vahinkoa Suomen kansainvälisille suhteille tai taloudellisille tai muille tärkeille eduille. Lisäksi siviilitiedustelun kohteena on joukkotuhoaseiden ja kaksikäyttötuotteiden suunnittelu, valmistaminen, levittäminen ja käyttö.
Kuten edellä on todettu, Maahanmuuttovirasto voi kansalaisuuslain 46 §:n 2 momentin perusteella pyytää kansalaisuushakemuksesta lausunnon suojelupoliisilta, jos hakemuksen käsittelyn aikana nousee esiin viitteitä suojelupoliisin toimialaan kuuluvista seikoista. Suojelupoliisi voi käytännössä antaa Maahanmuuttovirastolle lausunnon, jossa se ei puolla hakemuksen hyväksymistä ja kansalaisuuden myöntämistä. Suojelupoliisin lausunnon perusteella Maahanmuuttovirasto voi tehdä kansalaisuushakemukseen kielteisen päätöksen kansalaisuuslain 13 §:n 3 momentin nojalla. Suojelupoliisi antaa kansalaisuusasioissa Maahanmuuttovirastolle vuosittain noin sata lausuntoa, joista suurin osa on hakijan kannalta neutraaleja. Ainostaan pieni osa lausunnoista on sellaisia, joissa suojelupoliisi ei puolla hakijan kansalaistamista. Suojelupoliisin antamista lausunnoista on myös korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytäntöä. Päätöksessä KHO:2007:49 oli kyse kansalaisuusasiassa annetusta lausunnosta ja päätöksessä KHO:2020:4 Maahanmuuttovirastolle turvapaikkahakemuksesta annetusta lausunnosta.
Kansalaisuuslaissa on eri luvuissa säädetty Suomen kansalaisuuden saamisesta syntymän perusteella (2 luku), hakemuksesta (3 luku) ja ilmoituksesta (4 luku). Kansalaisuuslain 13 §:n 3 momentti on sijoitettu lakiteknisesti lain kolmanteen lukuun, joka koskee Suomen kansalaisuutta hakemuksesta. Näin ollen säännös ei lain systematiikan mukaan koske ilmoitusmenettelyä. Lisäksi lisäselvityksen hankkimisesta säädetään (46 §), että lausuntoa voi pyytää hakemuksesta, mutta säännöksessä ei ole mainittu ilmoitusta. Kansallisen turvallisuuden suojaamisen näkökulmasta ei tulisi olla merkitystä, minkälaisesta menettelystä kansalaisuuden saamiseksi on kyse. Kansalaisuuden myöntämiseen voi liittyä kansallista turvallisuutta vaarantava uhka riippumatta siitä, minkälainen hallinnollinen menettely kansalaisuuden saamista koskee. Mahdollisessa kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvassa uhassa on kyse seikoista, jotka liittyvät henkilön toimintaan tai käyttäytymiseen, esimerkiksi terrorismiin tai vakoiluun. Yhteiskunnan edun kannalta on välttämätöntä, että tällaiseen haitalliseen ja turvallisuutta vakavasti vaarantavaan toimintaan voidaan puuttua. Siten kansallista turvallisuutta koskeva edellytys on sellainen, jonka tulisi lähtökohtaisesti täyttyä kaikkien Suomen kansalaisuutta hakevien henkilöiden kohdalla ja jonka täyttymistä voitaisiin arvioida kaikissa tilanteissa. Tähän nähden on ongelmallista, että kansalaisuutta ei voida ilmoitusmenettelyssä jättää myöntämättä, jos on perusteltua syytä epäillä, että kansalaisuuden myöntäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta.
Edellä esitetyn perusteella kansalaisuuslaissa olevaa sääntelyä olisi tarpeen muuttaa, jotta kansalaisuus voitaisiin jättää myöntämättä kansallisen turvallisuuden perusteella myös silloin, kun hakija on tehnyt kansalaisuusilmoituksen. Samalla lain sanamuodossa käytettyä termiä olisi tarpeen ajantasaistaa. Kansallista turvallisuutta koskeva säännös tulisi lakiteknisesti sijoittaa lain yleisiin säännöksiin (1 luku), jolloin sääntely ei koskisi vain hakemusmenettelyä vaan myös ilmoitusmenettelyä. Siten kansallisen turvallisuuden arvioiminen olisi jatkossa keskeinen ja perustavanlaatuinen osa menettelyä kansalaisuutta myönnettäessä. Kansalaisuutta ei myönnettäisi, jos olisi perusteltua syytä epäillä, että kansalaisuuden myöntäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta. Jatkossakin keskeistä olisi suojelupoliisin arvio, minkä vuoksi Maahanmuuttoviraston tulisi voida pyytää lausuntoa suojelupoliisilta myös ilmoitusmenettelyssä.
Kansalaisuuslain 46 §:n 2 momentin mukaan Maahanmuuttovirasto voi pyytää lausuntoa myös keskusrikospoliisilta. Poliisin hallinnosta annetun lain 9 §:n 1 momentin mukaan keskusrikospoliisin tehtäviin kuuluu mm. järjestäytyneen ja ammattimaisen rikollisuuden torjunta. Keskusrikospoliisi voi kansalaisuuslain 46 §:n 2 momentin perusteella antaa lausunnon omalta toimialaltaan, ja kansalaisuuslain 13 §:n 3 momentin perusteella on mahdollista tehdä kielteinen päätös myös tällaisen lausunnon perusteella. Keskusrikospoliisi antaa vuosittain kymmeniä lausuntoja kansalaisuushakemuksista. Keskusrikospoliisi on antanut lausuntoja niin henkilön yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle aiheuttamasta uhasta kuin myös nuhteettomuusedellytyksen täyttymisestä.
Rikokseen syyllistyminen ja sen perusteella tuomittu rangaistus vaikuttavat kansalaisuuden saamiseen ensisijaisesti nuhteettomuuteen liittyvien edellytysten kautta, jolloin kansalaisuutta koskevan ratkaisun taustalla on normaali rikosprosessi. Hakemuksen perusteella myönnettävän kansalaisuuden yhtenä edellytyksenä on kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan se, että hakija ei ole syyllistynyt muulla kuin rikesakolla rangaistuun tekoon eikä häntä ole määrätty lähestymiskieltoon. Eräisiin kansalaisuusilmoituksiin liittyy niin ikään nuhteettomuutta koskevia edellytyksiä. Nuori eli 18–22-vuotias henkilö saa 28 §:n perusteella ilmoituksesta kansalaisuuden mm. sillä edellytyksellä, että häntä ei ole tuomittu vankeusrangaistukseen. Pohjoismaan kansalaisen ilmoituksessa on puolestaan 30 §:n mukaan yhtenä edellytyksenä se, että henkilöä ei ole vaadittuna asumisaikana tuomittu vapausrangaistukseen.
Kansalaisuuslaissa voitaisiin jatkossakin säilyttää 13 §:n 3 momenttiin ja 46 §:n 2 momenttiin sisältyvä mahdollisuus siihen, että kansalaisuus voidaan jättää myöntämättä myös keskusrikospoliisin lausunnon perusteella. Voimassa olevan 13 §:n 3 momentin perusteella kansalaisuushakemukseen tehdään kielteinen päätös, jos on perusteltua syytä epäillä, että kansalaistaminen vaarantaa valtion turvallisuutta tai yleistä järjestystä taikka jos kansalaistaminen muusta painavasta syytä hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella on vastoin valtion etua. Laajennettaessa lausuntomenettelyä koskemaan myös kansalaisuusilmoituksia olisi otettava huomioon, että kansalaisuusilmoituksiin ei liity samanlaista nuhteettomuusedellytystä kuin kansalaisuushakemukseen. Muutos voitaisiin toteuttaa siten, että laissa mainittaisiin jatkossa mahdollisuus jättää kansalaisuus myöntämättä valtion tai yhteiskunnan etuun liittyvästä painavasta syystä ja tämä mahdollisuus ulotettaisiin myös kansalaisuusilmoituksiin.
Jos kansalaisuushakemukseen tehdään kielteinen päätös kansalaisuuslain 13 §:n 3 momentin perusteella, hakija voi valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätökseen voi puolestaan hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Hallintotuomioistuinten tehtävänä on tällöin tutkia, onko yksilön oikeuksien ja yleisen edun välillä saavutettu asiassa oikeudenmukainen tasapaino (KHO:2007:49, KHO:2020:4). Mahdollisuus tuomioistuinkäsittelyyn on hakijan oikeusturvan toteutumisen kannalta erityisen olennainen siinä tapauksessa, että lausunnon perustelut jäävät myös asianosaisjulkisuuden ulkopuolelle, jolloin hakija ei itse saa niistä tietoa. Tämä mahdollisuus olisi oikeusturvan toteutumiselle keskeistä myös jatkossa.
2.1.4
Nuhteettomuus
Kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan ulkomaalaiselle myönnetään hakemuksesta Suomen kansalaisuus, jos hakemusta ratkaistaessa hän ei ole syyllistynyt muulla kuin rikesakolla rangaistuun tekoon eikä häntä ole määrätty lähestymiskieltoon (
nuhteettomuusedellytys
). Pykälän 2 momentin mukaan kansalaistamisen yleisistä edellytyksistä voidaan poiketa vain laissa jäljempänä säädetyillä perusteilla.
Nuhteettomuusedellytyksestä poikkeamisesta säädetään lain 19 §:ssä. Pykälän 1 momentin mukaan ulkomaalaiselle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 3 kohdan estämättä, jos hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella nuhteettomuusedellytyksestä poikkeamiselle on perusteltu syy. Arvioinnissa otetaan huomioon erityisesti rikoksesta tai rikoksista kulunut aika, teon laatu ja teosta tuomitun rangaistuksen ankaruus sekä se, onko hakija syyllistynyt toistuvasti rangaistaviin tekoihin. Pykälän 2 momentin mukaan myös ulkomailla annettu tuomio voidaan ottaa arvioinnissa huomioon, jos teko, josta rangaistus on tuomittu, olisi vastaavissa olosuhteissa tehtynä Suomen lain mukaan rikos. Pykälän 3 momentin mukaan ulkomaalaiselle ei voida myöntää kansalaisuutta ennen kuin hänelle tuomittu ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika tai hänelle määrätty lähestymiskielto on päättynyt.
Kansalaisuuslain 19 a §:ssä säädetään odotusajan määräytymisestä. Jos kansalaisuushakemus hylätään 13 §:n 1 momentin 3 kohdan perusteella, hakijalle voidaan määrätä odotusaika, jona häntä ei kansalaisteta ilman perusteltua syytä. Kansalaisuuden myöntäminen odotusajan kuluessa tai sen päätyttyä edellyttää uutta hakemusta, jolloin kansalaisuuden myöntämisen edellytysten täyttyminen arvioidaan uudelleen.
Odotusajan pituudesta säädetään mainitun pykälän 2 ja 3 momentissa. Odotusaika on 2 momentin mukaan:
1) sakkorangaistuksen osalta vähintään vuosi ja enintään kolme vuotta luettuna rikoksen tekopäivästä;
2) ehdollisen vankeusrangaistuksen, valvontarangaistuksen, yhdyskuntapalvelun, nuorisorangaistuksen ja rikoksen, josta tuomioistuin on jättänyt rangaistuksen tuomitsematta, osalta vähintään kaksi vuotta ja enintään neljä vuotta luettuna rikoksen tekopäivästä;
3) ehdottomana tuomitun vankeusrangaistuksen osalta vähintään kolme vuotta ja enintään seitsemän vuotta luettuna rangaistuksen suorittamisesta.
Jos hakija on syyllistynyt useampaan kuin yhteen rangaistavaan tekoon, eri teoista seuraavia odotusaikoja ei 3 momentin mukaan lasketa yhteen. Vaihtoehtoisista odotusajoista valitaan se, jonka päättymisajankohta on myöhäisin, ja aikaan lisätään kutakin muuta odotusajan aiheuttavaa tekoa kohden vähintään kaksi kuukautta ja enintään yksi vuosi teon laadun ja teosta määrätyn rangaistuksen ankaruuden perusteella, kuitenkin siten, että odotusaika ei ylitä 2 momentissa säädettyä rangaistuslajikohtaista enimmäisaikaa.
Pykälän 4 momentin mukaan odotusajan 2 ja 3 momentin mukainen pituus määrätään hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella. Kokonaisvaltaisessa tarkastelussa otetaan huomioon lain 19 §:ssä tarkoitetut seikat ja hakijan yksilölliset olosuhteet.
Maahanmuuttovirasto on antanut ohjeen kansalaisuuslain 19 ja 19 a §:n soveltamisesta (Ohje nuhteettomuusedellytyksestä poikkeamiseksi kansalaisuushakemusasioissa, MIGDno-2022-12). Ohjeen tarkoituksena on kansalaisuuslain yhtenäinen soveltaminen, kun poiketaan nuhteettomuusedellytyksestä ja määrätään odotusaikoja. Ohjeen tavoitteena on tukea viivytyksetöntä päätöksentekoa, asiakkaiden yhdenvertaista kohtelua sekä neuvontavelvoitteen ja palveluperiaatteen asianmukaista toteutumista. Ohjeen tarkoituksena on antaa suuntaviivat lain yhdenmukaiselle soveltamiselle. Ohje ei kuitenkaan yksittäistapauksessa ole kansalaisuushakemuksen ratkaisijaa sitova, sillä yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista säädetään lailla. Lain edellytysten täyttymistä arvioitaessa on käytettävä oikeudellista harkintaa.
Maahanmuuttoviraston ohjeessa todetaan, että odotusajan määräämisessä käytetään ohjeen ohella apuna siihen liitettyä taulukkoa, jossa on kuvattuna eri rangaistuseuraamusten ohjeellisia odotusaikoja. Ohjeen mukaan lähtökohtana on se, että hakijalle määrätään taulukon mukainen odotusaika. Odotusaika voidaan kuitenkin jättää kokonaan määräämättä, tai taulukon mukaisesta odotusajasta voidaan poiketa joko lievempään tai ankarampaan suuntaan hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen arvioinnin perusteella. Kansalaisuuslain 19 a §:n mukaisia enimmäisaikoja ei kuitenkaan voida ylittää.
Kokonaisvaltaisessa arvioinnissa otetaan huomioon lain 19 §:n 1 momentissa luetellut seikat (rikoksesta tai rikoksista kulunut aika, teon laatu ja teosta tuomitun rangaistuksen ankaruus sekä se, onko hakija syyllistynyt toistuvasti rangaistaviin tekoihin) sekä hakijan yksilölliset olosuhteet. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota muun muassa rangaistuksen suorittamiseen, hakijalle määrätyn lähestymiskiellon päättymisestä kuluneeseen aikaan, lähestymiskiellon määräämiseen johtaneisiin seikkoihin, hakijan asumisaikaan Suomessa, Suomen kansalaisuuden merkitykseen hakijan kannalta, hakijan kotoutumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan ja hakijan muihin siteisiin Suomeen. Hakemukseen voidaan tehdä kokonaisharkinnan perusteella kielteinen päätös myös ilman odotusaikaa. Näin voidaan tehdä, jos rikoksiin syyllistyminen on toistuvaa, tai jos hakija on syyllistynyt erittäin vakavaan rikokseen. Maahanmuuttovirasto saa kansalaisuushakemuksen käsittelyä varten tarvittavia tietoja sakkorekisteristä ja rikosrekisteristä.
Kansalaisuuslaissa rikokseen syyllistymisellä on pääsääntöisesti merkitystä vain myöntämisharkinnassa jälkivalvonnan sijaan. Tämä johtuu siitä, että rikoksiin syyllistymisen perusteella kansalaisuuden voi menettää vain, jos on syyllistynyt Suomen elintärkeitä etuja vastaan kohdistuneisiin rikoksiin (maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokset). Muut rikokset eivät vakavuudestaan tai törkeydestään huolimatta voi olla perusteina kansalaisuuden menettämiselle. Tämä tarkoittaa, että kansalaistamisen näkökulmasta oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaamiseen liittyviä tavoitteita voidaan painottaa kansalaisuuslain nuhteettomuusedellytyksen kautta. Esimerkiksi vakavaan henkeen ja terveyteen kohdistuvaan rikokseen syyllistymisen johdosta voidaan arvioida henkilön maassa oleskelun edellytyksiä ja mahdollista maasta poistamista, jos rikoksen tehnyt oleskelee Suomessa ulkomaalaisena. Sikäli kuin rikokseen syyllistynyt olisi jo saanut Suomen kansalaisuuden, ei rikokseen syyllistymisellä olisi vastaavaa vaikutusta.
Kansalaisuuden hakijalta voidaan edellyttää sitä, että hän tuntee suomalaisen yhteiskunnan säännöt ja myös noudattaa niitä. Yhteiskunnan sääntöjen noudattamisen merkitystä kansalaisuuden saamisen näkökulmasta voidaan edellä esitetyn mukaisesti korostaa kansalaisuuslain nuhteettomuusedellytystä koskevalla sääntelyllä. Tältä osin keskeistä on rikoksesta seuraava odotusaika ja sen pituus, koska odotusajan päätyttyä hakijan kansalaistamisen edellytykset arvioidaan uudelleen. Tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että aiemmin rikokseen syyllistyneen hakijan on tullut olla syyllistymättä uusiin rikoksiin, jotta hänelle voidaan myöntää kansalaisuus odotusajan kuluttua.
Luvussa 5.2.3 kuvataan tarkemmin eräiden verrokkimaiden osalta sitä, miten rikoksiin syyllistyminen vaikuttaa kansalaisuuden saamiseen. Yleiskuvana voidaan todeta, että kaikissa verrokkimaissa rikoksiin syyllistymisellä on vaikutusta kansalaisuuden myöntämiseen. Lähtökohtaisesti kaikissa maissa edellytetään, että hakija noudattaa yhteiskunnan sääntöjä, ja sääntöjen rikkomisesta koituu vahingollisia seurauksia hakijan kansalaistamiselle. Käytössä olevien tietojen perusteella on yleistä, että rikoksiin syyllistymisestä voi seurata tietyn pituinen ajanjakso, jonka kuluessa henkilöä ei kansalaisteta, mikä on verrattavissa kansalaisuuslaissa säädettyyn odotusaikaan. Näiden odotusaikojen pituuksissa on vaihtelua maittain, mutta kuten Suomessakin, ne ovat yhteydessä tehdyn rikoksen ja siitä annetun seuraamuksen ankaruuteen.
On kuitenkin huomionarvoista, että osassa maita nämä odotusajat ovat huomattavankin pitkiä. Esimerkiksi Ruotsissa kuuden vuoden vankeusrangaistuksen suorittamisesta alkaa vähintään kymmenen vuoden odotusaika. Norjassa odotusaika voi olla enimmillään 39 vuotta ja Islannissa 25 vuotta. Suomessa ehdottomana tuomitun vankeusrangaistuksen osalta voidaan määrätä enintään seitsemän vuoden odotusaika luettuna rangaistuksen suorittamisesta. Kansainvälisen vertailun perusteella Suomessa määrättävää rikoksesta seuraavaa odotusaikaa voidaan pitää verrattain lyhyenä.
Voimassa olevaa nuhteettomuutta koskevaa sääntelyä voitaisiin muuttaa tavalla, joka korostaisi nykyistä enemmän yhteiskunnan sääntöjen noudattamisen merkitystä kansalaistamisen kannalta. Tällöin rikokseen syyllistymisestä johtuvien seurausten tulisi olla hakijalle nykyistä tuntuvammat. Käytännössä tämä tarkoittaisi rikoksesta seuraavien odotusaikojen korottamista. Lisäksi olisi perusteltua täsmentää sääntelyä nykyisen lain esitöitä vastaavan soveltamiskäytännön mukaiseksi siten, että odotusaikaa ei määrättäisi, jos hakija olisi tuomittu syyllistymisestä erittäin vakavaan rikokseen. Edellä esitetyn mukaisesti myös kansainvälinen vertailu tukisi nuhteettomuusedellytyksen tiukentamista.
2.1.5
Toimeentulo
Hallitusohjelmassa tavoitellaan varsinaisen toimeentuloedellytyksen palauttamista kansalaistamisen edellytykseksi. Tähän nähden jaksossa on tarpeen lyhyesti kuvata aiemmin voimassa olleen lainsäädännön taustaa ja historiaa ennen esityksen kannalta merkityksellisen nykytilan kuvausta ja arviota. Kansalaisuussääntelyyn on historiallisesti aina kuulunut jonkinlainen toimeentuloa koskeva edellytys. Suomen kansalaisuuden saamisen yhtenä edellytyksenä on ollut sen selvittäminen, miten hakija kykenee huolehtimaan itsensä ja perheensä toimeentulosta. Lähtökohtana on ollut, että hakija kykenee itsenäisesti elättämään itsensä ja perheensä. Vuoden 1920 laissa ulkomaalaisen ottamisesta Suomen kansalaiseksi (33/1920), vuoden 1941 laissa Suomen kansalaisuuden saamisesta ja menettämisestä (325/1941) ja vuoden 1968 kansalaisuuslaissa (401/1968) on kaikissa ollut säännökset toimeentuloa koskien.
Ennen nykyistä lakia voimassa olleen vuoden 1968 kansalaisuuslain soveltamiseen liittyvän asetuksen (699/1985) mukaan hakemukseen tuli liittää sosiaalilautakunnan lausunto, jossa otettiin kantaa siihen, onko hakijan ja hänen perheensä toimeentulo katsottava turvatuksi. Lisäksi hakemukseen liitettiin selvitys verotettavista tuloista ja varallisuudesta sekä verojen maksamisesta. Kansalaisuusasetuksen 15.1.1997 voimaan tulleen muutoksen myötä lausunnon hankkiminen muuttui harkinnanvaraiseksi. Sosiaaliviranomaisen lausuntoa ei tarvittu, jos verotus- ja ns. jäämätodistuksen ja muiden hakijasta olevien tietojen perusteella voitiin päätellä, että hakijan ja hänen perheensä toimeentulo oli turvattu. Edellytyksen täyttymistä arvioitaessa huomioitiin hakijan tai puolison verotettava tulo tai omaisuus. Jos hakija ilmoitti hakemuslomakkeessa olevansa töissä, asia voitiin tarkastaa myös työnantajalta. Jos lapsi oli hakijana, toimeentuloa koskevat tiedot selvitettiin hänen huoltajiensa osalta.
Jos hakijan toimeentulo perustui pelkästään hänen saamaansa viimesijaiseen yhteiskunnan myöntämään tukeen, katsottiin, ettei edellytys turvatusta toimeentulosta täyttynyt. Korkein hallinto-oikeus julkaisi 3.8.2000 lyhyen ratkaisuselosteen silloista kansalaisuushakemuksen toimeentulovaatimusta koskien (KHO 03.08.2000/2096). Lääninoikeus oli katsonut selvitetyksi, että Suomen kansalaisuutta hakeneen, vuodesta 1993 Suomessa pysyvästi asuneen ulkomaalaisen toimeentulo ei ollut kansalaisuuslain 4 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla turvattu, koska hänen toimeentulonsa oli saadun selvityksen mukaan perustunut työmarkkina- ja toimeentulotukeen. Valittaja vetosi KHO:ssa siihen, että hän oli asunut avoliitossa 3.7.1999 lähtien ja hänen suomalainen avokumppaninsa oli sitoutunut vastaamaan hänen toimeentulokustannuksistaan. Lääninoikeuden päätöksen lopputulos jätettiin pysyväksi, koska Ulkomaalaisviraston päätöksen tekohetkellä hakijan toimeentulo ei ollut kansalaisuuslain 4 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetulla tavalla turvattu.
Edellä mainittu lyhyt KHO:n ratkaisuseloste ilmentää sen aikaista oikeustilaa kansalaisuuslain turvatun toimeentulon osalta. Kielteinen päätös kytkeytyi selvitykseen hakijan toimeentulon perustumisesta hänen saamaansa työmarkkina- ja toimeentulotukeen. Kyse oli viimesijaisesta yhteiskunnan myöntämästä tuesta, mikä osoitti, ettei hakijan toimeentulo ollut turvattu. Edes hakijan avokumppanin sitoutuminen hakijan toimeentulokustannuksiin ei ollut tässä tapauksessa riittävä osoitus toimeentulovaatimuksen täyttymisestä, koska KHO katsoi, että toimeentulovaatimuksen olisi tullut täyttyä kansalaisuushakemuksen ratkaisuhetkellä, ei vasta valituksen yhteydessä.
Vuoden 1968 kansalaisuuslain toimeentulovaatimuksesta voitiin myös poiketa. Poikkeamisperusteeksi riitti se, että hakija oli asunut Suomessa kaksi vuotta vaadittua pidempään. Käytännössä turvatun toimentulon edellytystä ei selvitetty enempää, jos hakija oli asunut Suomessa seitsemän vuotta.
Vuoden 1968 laki korvattiin kansalaisuuslain kokonaisuudistuksella 1.6.2003 (HE 235/2002 vp). Korvattavaa kansalaisuuslainsäädäntöä ja sen periaatteita pidettiin osittain puutteellisina ja vanhentuneina. Kokonaisuudistuksessa aiemman kaltaisesta toimeentulovaatimuksesta luovuttiin. Uudistuksen sisältämä keskeinen toimeentuloedellytykseen liittyvä muutos oli se, että toimeentuloedellytyksen tarkastelun painopiste muuttui turvatusta toimeentulosta laillisen toimeentulolähteen tarkasteluun.
Nykyisessä laissa kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä on lain 13 §:n 1 momentin 5 kohdan mukaan se, että hakija pystyy luotettavasti selvittämään, miten hän saa toimeentulonsa. Kansalaisuuslaissa tai lain esitöissä ei ole suljettu pois mitään toimeentulon muotoa, joten hakija voi lähtökohtaisesti osoittaa toimeentulolleen minkä tahansa laillisen lähteen. Säännöksen perustelujen (HE 235/2002 vp, s. 41) mukaan esimerkiksi pelkän toimeentulotuen varassa eläminen ei estäisi tai vaikeuttaisi kansalaisuuden saamista.
Säännöksen perusteluissa korostetaan tiedon saamista hakijan toimeentulon lähteestä sekä toimeentulolähteen laillisuuden selvittämistä. Toimeentulolähteen selvittämisellä pyritään osaltaan varmistamaan, että hakija täyttää kansalaistamisen muut edellytykset. Tulolähteen selvittäminen liittyy erityisesti asumisaika- ja nuhteettomuusedellytyksiin. Asumisaikavaatimuksen osalta toimeentulon lähde Suomessa voi olla osoituksena hakijan tosiasiallisesta asumisesta Suomessa. Jos taas hakija saisi toimeentulonsa lainvastaisen toiminnan perusteella, hän ei täyttäisi nuhteettomuusedellytystä.
Nykyisen kansalaisuuslain lähtökohtana on, että toimeentulon tulee olla laillista. Toimeentulo voi perustua palkkatyöhön, yritystoimintaan, etuuksiin tai muuhun tulonlähteeseen. Näin ollen toimeentulo voi perustua myös muun muassa yhteiskunnan myöntämiin tukiin ja etuuksiin, hakijan aiemmin kerryttämään varallisuuteen tai perheenjäseneltä saatuun elatukseen.
Kansalaisuushakemuksen yhteydessä edellytetään luotettavaa selvitystä siitä, mistä toimeentulo on saatu. Tähän liittyen kansalaisuuslain 45 §:ää, jossa säädetään hakemuksen liitteistä, on täydennetty nimenomaisella maininnalla velvollisuudesta selvittää toimeentulon lähdettä (579/2011, HE 80/2010 vp). Hakijan tulee hakemuksen yhteydessä antaa tiedot siitä, mistä hän on saanut rahat elämiseen Suomessa. Toimeentulosta tulee käytännössä antaa Maahanmuuttovirastolle selvitys viimeisen viiden vuoden ajalta, ellei hakijan kohdalla asumisaikavaatimus ole tätä lyhyempi. Hakijan tulee antaa tiedot kaikista eri lähteistä, joista hän on saanut toimeentulonsa. Sikäli kuin hakijalta tarvitaan lisäselvitystä hakemuksessa esitettyjen tietojen osalta, lähettää Maahanmuuttovirasto hakijalle täydennyspyynnön.
Korkein hallinto-oikeus on vuosikirjapäätöksessään (KHO:2017:40) katsonut, että toimeentuloedellytys voi jäädä täyttymättä, vaikka hakijan käytössä sinänsä olisi rahavaroja, jos toimeentulolähteen alkuperästä saatua selvitystä ei pidetä luotettavana. Asiassa Maahanmuuttovirasto oli pyytänyt hakijalta selvitystä toimeentulosta ajanjaksoilta, jolloin hänen toimeentulonsa ei ollut perustunut toimeentulotukeen tai muihin toimeentuloa turvaaviin etuuksiin. Vuosikirjaratkaisussaan korkein hallinto-oikeus totesi, että hakijalla on ollut käytössään rahavaroja, mutta työsuhteeseen ja tilitietoihin liittyi kuitenkin epävarmuustekijöitä, jotka olivat omiaan heikentämään rahavarojen alkuperästä saadun selvityksen luotettavuutta ja tähän liittyen arviota siitä, että toimeentulo saataisiin hyväksyttävistä lähteistä. Ratkaisussa epävarmuustekijöinä pidettiin alan palkkatasoon ja työnantajayrityksen taloudelliseen asemaan nähden poikkeuksellista aloituspalkkaa, saman työnantajan palveluksessa samasta työstä maksettavassa palkassa tapahtunutta muutosta sekä olosuhteisiin nähden poikkeuksellisia tilitapahtumia. Tähän nähden korkein hallinto-oikeus katsoi, että hakija ei ollut kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin 5 kohdan edellyttämällä tavalla luotettavasti selvittänyt, miten hän oli saanut toimeentulonsa.
Maahanmuuttovirasto on antanut toimeentuloedellytyksen soveltamista koskevan ohjeen, jossa käsitellään muun ohella myös kansalaisuuslain mukaista toimeentulon selvittämistä (MIGDno-2024-3028). Ohjeessa todetaan, että hakijalta ei sinänsä edellytetä mitään tiettyä toimeentulon määrää. Hakijan pitää saada toimeentulonsa hyväksyttävistä rahalähteistä. Toimeentulon määrälliseen arviointiin vaikuttavat yksilölliset olosuhteet.
Toimeentulolähdettä selvitetään käytännössä ensisijaisesti hakijan hakemuksen ja ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmästä saatavien tietojen perusteella. Lisäksi yrittäjältä tarkastetaan velvoitteidenhoitoselvityksen tiedot, jos hän täyttää organisaatiohenkilön kriteerit. Ohjeessa todetaan, että sikäli kuin toimeentulon katsotaan olevan huomattavan alhainen tai tiedoissa on selkeitä aukkoja, asiasta kysytään ensisijaisesti hakijalta itseltään ja toimeentulolähteestä pyydetään tositteita. Toimeentulolähdettä on ohjeistuksen mukaan syytä selvittää tarkemmin myös siinä tapauksessa, että on ilmennyt syy epäillä hakijan Suomessa oloa tai toimeentulolähteen asianmukaisuutta, vaikka hakijalla sinänsä olisi riittävästi tuloja tai varoja.
Käytännössä Maahanmuuttovirasto selvittää toimeentuloedellytyksen täyttymistä erilaisten rekisteritarkastusten avulla, kuten verotietoja ja Kelan etuuksia tarkastelemalla. Toimeentuloedellytyksen tutkinnassa hyödynnetään tällä hetkellä verohallinnolta, Kelalta, tulorekisteristä sekä velvoitteidenhoitoselvitysraportilta saatavia rekisteritietoja. Maahanmuuttovirasto saa verohallinnolta hakijoita koskevia verotietoja viimeksi kuluneiden viiden vuoden ajalta. Verotiedoista käy ilmi muun muassa hakijan palkat, eläkkeet, etuudet sekä pääomatulot. Tulorekisterin kautta saatavat tiedot kattavat tulorekisteriin ilmoitetut palkka-, eläke- ja etuustulot, eivät kuitenkaan esimerkiksi toimeentulotukea ja vammaisetuuksia.
Velvoitteidenhoitoselvitys (VHS) on ajantasainen kooste keskeisimmistä yritykseen liittyvistä viranomaistiedoista. Koosteen tuottaa verohallinnon alainen harmaan talouden selvitysyksikkö. Velvoitteidenhoitoselvityskoosteen tiedot kuvaavat organisaation tai organisaatiohenkilön lakisääteisten velvoitteiden hoitamista. Raportti sisältää toimintaa, taloutta sekä veroihin ja lakisääteisiin eläke-, tapaturma- ja työttömyysvakuutusmaksuihin ja Tullin kantamiin maksuihin liittyvien velvoitteiden hoitamista koskevia tietoja. Kansalaisuushakemuksen käsittelyn yhteydessä on mahdollista tehdä haku VHS-rekisteriin, jos hakija on ilmoittanut toimeentulonsa perustuvan yritystoimintaan.
Hakija voi saada toimeentulonsa myös Kelalta joko ensisijaisten tukien tai perustoimeentulotuen muodossa. Ensisijaisia Kelan etuuksia ovat muun muassa työttömyysturva, eläkkeet, opintotuki, vanhempainpäiväraha ja sairauspäiväraha. Perustoimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto niille henkilöille ja perheille, joiden tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin. Maahanmuuttovirasto saa Kelan myöntämistä etuusjaksoista ja maksamista etuuksista sekä Suomen sosiaaliturvan piiriin kuulumisesta tietoja Kelan etuustietopalvelu Kelmun kautta. Tietoja saadaan korkeintaan viideltä vuodelta.
Maahanmuuttoviraston soveltamiskäytännössä toimeentuloon perustuvia kielteisiä kansalaisuuspäätöksiä tehdään suhteellisen vähän. Maahanmuuttovirastolta saadun tiedon mukaan ajanjaksolla 1.1.2021–30.6.2024 toimeentulosta annetun luotettavan selvityksen puuttuminen on ollut viidenneksi yleisin kansalaistamiseen liittyvä peruste kielteiselle päätökselle. Lukumäärällisesti tämä tarkoittaa vuositasolla noin 20:tä kielteistä päätöstä (2021: 22, 2022: 22, 2023: 14, 1.1.–30.6.2024: 10).
Kuten edellä on kuvattu, toimeentulosääntelyn tarkastelun lähtökohtana on toimeentulolähteen laillisuuden tarkastelu. Toimeentuloedellytyksen täyttämiseksi hakijalta ei edellytetä osoitusta siitä, että hän huolehtii omasta toimeentulostaan esimerkiksi työnteon kautta. Edellytyksen voi täyttää, vaikka hakijan toimeentulo perustuisi ainoastaan yhteiskunnan myöntämään tukeen. Kyse on hyvin erilaisesta lähestymistavasta verrattuna ulkomaalaislain sääntelyyn, jossa lähtökohtana toimeentuloedellytyksen täyttymiselle on se, ettei hakija joudu turvautumaan yhteiskunnan viimesijaisiin tukimuotoihin. Sikäli kuin onnistunutta kotoutumista tarkastellaan oman toimeentulon hankkimisen ja erityisesti työnteon näkökulmasta, voitaisiin nykyisen toimeentulolähteen ja erityisesti sen laillisuuden tarkastelun sijaan jatkossa tarkastella ennemminkin turvattua toimeentuloa.
Luvussa 5.2 kuvataan tarkemmin eräiden verrokkimaiden osalta sitä, miten hakijan toimeentuloa kansalaistamisvaiheessa tarkastellaan. Vertailutiedot osoittavat, että hakijan toimeentulolle on eri maissa hyvin erilaisia vaatimuksia, mikä kuvastaa valtion mahdollisuutta määrittää omassa lainsäädännössään, minkälaisia edellytyksiä se kansalaisuuden saamiselle asettaa. Siten kansainvälisestä vertailutiedosta ei ole yksiselitteisesti osoitettavissa yhtä yhdenmukaista tapaa sille, millaista toimeentuloa kansalaisuuden saamiseen edellytetään. Merkittävää vaihtelua on havaittavissa myös siinä, liittyykö toimeentuloedellytykseen jonkinlaisia kannustin- tai poikkeamismahdollisuuksia.
Kansainvälisestä vertailusta ilmenee joka tapauksessa, että toimeentulon osoittaminen on yksi keskeinen kansalaisuuden saamisen edellytys. Verrokkimaista ainoastaan Ruotsissa ja Alankomaissa ei ole ollenkaan toimeentuloedellytystä, ja Norjassa toimeentulovaatimus liittyy pysyvään oleskelulupaan kansalaistamisen edellytyksenä. Tältä osin on huomioitava, että myös Ruotsi valmistelee kansalaistamisen edellytysten tiukennuksia. Niissä maissa, joissa toimeentulon osoittamista edellytetään, toimeentuloedellytyksen täyttymiselle on asetettu huomattavasti tiukempia ja yksityiskohtaisempia vaatimuksia, mitä Suomessa kansalaisuuslaissa edellytetään. Kun Suomessa riittää pelkkä laillisen toimeentulolähteen osoittaminen, moni valtio edellyttää esimerkiksi jonkin suuruista tulotasoa, työskentelyhistoriaa tai sitä, että hakija ei ole saanut tiettyjä yhteiskunnan myöntämiä etuuksia. Toisaalta on yleistä, että myös puolison tuloilla tai puolisolta saadulla taloudellisella tuella voi osoittaa toimeentuloedellytyksen täyttymisen. Lisäksi yhteiskunnan maksamien tukien hyväksyttävyyteen kansalaistamisen kannalta voi vaikuttaa se, maksetaanko tukia työnteon ja palkan korvaamiseksi vai esimerkiksi vanhemmuuden tai opiskelun perusteella.
Muista Pohjoismaista Tanskassa ja Islannissa edellytetään kansalaistamista varten toimeentuloa. Norjan kansalaisuuden saamista varten ei itsessään edellytetä toimeentulon osoittamista, mutta kansalaistamista varten hakijalla on kuitenkin oltava pysyvä oleskelulupa, johon taas liittyy toimeentuloedellytys. Lisäksi Norjassa kansalaistamiseen liittyy toimeentulon osoittamista koskeva kannustin ja kansalaisuuden voi tietyillä vuosituloilla saada yleistä lyhyemmän asumisajan jälkeen. Ruotsia lukuun ottamatta muissa Pohjoismaissa on verrattain tarkemmat ja tiukemmat vaatimukset hakijan oman toimeentulon turvaamiseksi. Esimerkiksi Tanskassa toimeentuloedellytyksen täyttymisen tarkastelun lähtökohtana on se, ettei hakija ole saanut tiettyjä sosiaalietuuksia. Islannissa taas hakijan on osoitettava, että hänellä on riittävät varat tai tulot ja ettei hän ole saanut kunnalta taloudellista tukea. Tähän nähden voidaan katsoa, ettei Suomen nykyisen toimeentulovaatimuksen tarkastelun lähtökohta täysin vastaa yleistä pohjoismaalaista linjaa.
Edellä esitetyn perusteella kansalaisuuslain toimeentuloa koskevaa sääntelyä voitaisiin muuttaa siten, että toimeentuloedellytyksen täyttymisen osalta tarkasteltaisiin sellaisia seikkoja, joiden perusteella voitaisiin arvioida sitä, miten hakija olisi turvannut omaa toimeentuloaan ja siten osoittanut tavoiteltavaa kotoutumista kansalaistamiseen vaadittavalla tavalla. Tähän nähden toimeentuloa koskevassa sääntelyssä olisi tarkoituksenmukaista painottaa nykyistä enemmän turvattua toimeentuloa, eikä pelkästään minkä tahansa laillisen toimeentulolähteen osoittaminen enää riittäisi, koska tämä ei välttämättä osoittaisi hakijan omatoimisesti huolehtivan toimeentulostaan. Jatkossa toimeentuloedellytyksen täyttymistä voitaisiin tarkastella ennen kaikkea siitä lähtökohdasta, huolehtiiko hakija omasta toimeentulostaan ilman huomattavaa yhteiskunnan antamaa tukea. Edistyneen kotoutumisen näkökulmasta ei olisi riittävää, että toimeentuloedellytyksen voisi täyttää, jos hakija saisi ainoastaan yhteiskunnan myöntämiä tukia tai etuuksia, jotka on tarkoitettu työntekoa korvaaviksi. Kansainvälisen vertailun perusteella tämänkaltaista muutosta toimeentuloedellytyksen tarkastelutapaan voitaisiin pitää perusteltuna.
Kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa säädetään maahanmuuttajan kotoutumissuunnitelmasta. Suunnitelman tarvetta arvioidaan kotoutumislain 14 §:n mukaisessa osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnissa, joka tehdään tietyille maahanmuuttajille, joiden ensimmäisen oleskeluluvan tai oleskelukortin myöntämisestä tai oleskeluoikeuden rekisteröimisestä on kulunut enintään kolme vuotta. Työttömän työnhakijan kotoutumissuunnitelmassa tavoitteeksi asetetaan työllistyminen tai yrittäjyys muiden kotoutumista edistävien tavoitteiden ohella. Alle 25-vuotiaan kotoutuja-asiakkaan tavoitteeksi asetetaan pääsääntöisesti vähintään toisen asteen koulutuksen suorittaminen.
Ensimmäinen kotoutumissuunnitelma laaditaan enintään vuodeksi ja sitä voidaan jatkaa niin, että sen enimmäiskesto on kaksi vuotta. Lisäksi suunnitelmaa voidaan pidentää enintään kahdella vuodella, jos se on perusteltua henkilön vähäisen koulutustaustan vuoksi tai siksi, että henkilö osallistuu palveluihin osa-aikaisesti hoitaessaan lasta. Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan kotoutumislain muutosta, jossa huomioidaan hallitusohjelman kirjaus kotoutumisajan lyhentämisestä yhteen vuoteen. Kotoutumissuunnitelman voimassaolon aikana henkilö saa usein työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Tämä olisi huomioitava myös kansalaisuutta varten edellytettävän toimeentulon tarkastelujaksossa. Kansalaistamisen edellytyksenä olevan toimeentulon tarkastelu olisi perusteltua ajoittaa vaadittavan asumisajan loppuun ja lähelle kansalaistamisen ajankohtaa.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut raportin (2/2025) toimeentulotuesta 2020-luvulla.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/150836/URN_ISBN_978-952-408-450-5.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Raportin (s. 3, 125) mukaan toimeentulotuen tarve vähenee maahan muuttaneilla sitä mukaa kuin heidän maassaoloaikansa pidentyy. Maassaolovuosien myötä tulotaso nousee ja pienituloisten osuus vähenee selvästi kaikissa lähtömaiden ryhmissä. Vastaavasti keskimääräinen saatujen sosiaaliturvaetuuksien määrä vähenee, etenkin työttömyysturvaetuuksien saaminen. Tämä väheneminen on selvintä niissä ryhmissä, joissa muuton jälkeen tukien saaminen on hyvin yleistä. Myös toimeentulotuen saaminen on harvinaisempaa pidempään maassa olleilla.
Kansalaisuutta varten edellytettävää toimeentuloa koskevissa säännöksissä olisi perusteltua huomioida myös se, että kaikilta kansalaisuutta hakevilta ei ole edellytetty Suomessa oleskelua varten turvattua toimeentuloa. Toimeentuloedellytyksen tarkastelujakso voisi tästäkin näkökulmasta ajoittua melko lähelle kansalaistamisen ajankohtaa. Tällaista rajausta voitaisiin niin ikään pitää kohtuullisena sen valossa, että maahan muuttaneiden tulotaso nousee ja sosiaaliturvaetuuksien saaminen vähenee maassaolovuosien myötä.
Sääntelyssä tulisi kuitenkin lisäksi jatkossakin huomioida se, että hakijoilla voi olla hyvinkin erilaisia, muun muassa opiskeluun tai vanhemmuuteen liittyviä, elämäntilanteita. Olisi myös tarkoituksenmukaista varmistaa, että sellaisillekin hakijoille voitaisiin myöntää kansalaisuus, joilla ei olisi tosiasiallista mahdollisuutta täyttää uutta toimeentuloedellytystä esimerkiksi terveydentilaan liittyvän syyn vuoksi. Lisäksi sekä hakijan että lakia soveltavan viranomaisen näkökulmasta tulisi huomioida se, että sääntely olisi selkeää ja ennakoitavaa, ja toimeentuloedellytyksen täyttyminen voitaisiin todentaa mahdollisimman yksiselitteisesti.
2.1.6
Kansalaisuuden menettäminen
2.1.6.1
Kansalaisuuden menettäminen väärien tietojen antamisen perusteella
Suomen kansalaisuuden menettämisestä säädetään kansalaisuuslain 5 luvussa. Suomen kansalaisuuden voi menettää, jos henkilöllä ei ole riittävää yhteyttä Suomeen (34 §), hän on antanut vääriä tietoja Suomen viranomaisille (33 §) tai hän on syyllistynyt maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen (33 a §). Lapsi voi menettää Suomen kansalaisuuden myös isyyden tai äitiyden kumoamisen perusteella (32 §). Lain 4 §:n mukaan lain säännöksiä kansalaisuuden menettämisestä ja kansalaisuudesta vapautumisesta ei saa soveltaa, jos henkilöstä niiden soveltamisen seurauksena tulisi kansalaisuudeton. Tämä tarkoittaa, että kansalaisuuden menettäminen on mahdollista vain, jos henkilöllä on Suomen kansalaisuuden lisäksi myös jonkin toisen valtion kansalaisuus. Henkilö, joka on menettänyt Suomen kansalaisuuden 32, 33 tai 33 a §:n perusteella, ei voi saada sitä takaisin entisenä Suomen kansalaisena lain 29 §:n mukaisen kansalaisuusilmoituksen perusteella.
Tässä esityksessä ehdotetut muutokset koskevat tilanteita, joissa kansalaisuuden voi menettää väärien tietojen antamisen perusteella (33 §) tai syyllistyttyään rikoksiin, jotka vaarantavat Suomen elintärkeitä etuja (33 a §).
Kansalaisuuslain 33 §:ssä säädetään kansalaisuuden menettämisestä väärien tietojen antamisen perusteella. Jos henkilö on antanut sellaisen henkilöään koskevan tai muun väärän tai harhaanjohtavan tiedon, jonka tunteminen olisi johtanut Suomen kansalaisuuden epäämiseen, taikka salannut sellaisen olennaisen seikan, joka olisi vaikuttanut samalla tavoin, voidaan 1 momentin mukaan päättää, että henkilö menettää hakemuksesta tai ilmoituksesta saadun Suomen kansalaisuuden. Lain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 56) mukaan tiedon pitäisi olla niin merkittävä, ettei hakijalle olisi myönnetty kansalaisuutta, jos tieto olisi ollut käytettävissä päätöstä tehtäessä. Menettämispäätös edellyttäisi varmuutta siitä, että hakijalle ei olisi myönnetty Suomen kansalaisuutta, jos tieto olisi ollut käytettävissä. Henkilöllisyyttä koskevan väärän tiedon lisäksi myös muu olennainen, esimerkiksi Suomessa oleskelusta annettu väärä tieto voisi johtaa kansalaisuuden menettämiseen.
Kansalaisuuslain 33 §:n 2 momentin mukaan myös lapsi voi menettää Suomen kansalaisuuden, jos hän on saanut sen yhdessä 1 momentissa tarkoitetun henkilön kanssa taikka jos 1 momentissa tarkoitetun henkilön kansalaisuus on ollut edellytyksenä sille, että lapsi saa Suomen kansalaisuuden. Lapsi ei kuitenkaan voi menettää Suomen kansalaisuutta, jos lapsen vanhempi on Suomen kansalainen.
Päätös menettämisestä on harkinnanvarainen ja määräaikaan sidottu. Kansalaisuuslain 33 §:n 3 momentin mukaan kansalaisuuden menettämistä koskeva päätös tehdään henkilön tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella. Arvioinnissa otetaan huomioon teon moitittavuuden lisäksi siihen liittyneet olosuhteet ja hakemuksen tai ilmoituksen tehneen siteet Suomeen. Lapsen osalta on otettava huomioon lisäksi lapsen ikä ja siteet Suomeen. Päätöstä kansalaisuuden menettämisestä ei kansalaisuuslain 33 §:n 4 momentin mukaan voida 1 ja 2 momentin mukaisissa tapauksissa tehdä, jos kansalaisuushakemuksen tai kansalaisuusilmoituksen ratkaisusta on kulunut yli viisi vuotta. Jos kuitenkin kansalaisuuden menettämistä koskeva asia on tullut vireille ennen kuin viisi vuotta on kulunut kansalaisuuspäätöksen tekemisestä, päätös voidaan tehdä vielä tämän jälkeen. Jos päätös kansalaisuushakemukseen on annettu sillä ehdolla, että hakija vapautuu ennen Suomen kansalaisuuden saamista senhetkisestä kansalaisuudestaan, päätös katsotaan tehdyksi vasta, kun ehdon täyttäminen on todettu tai uusi päätös ilman ehtoa on annettu. Esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 60) mukaan määräajan tarkoituksena olisi katkaista epävarman oikeustilan jatkuminen.
Maahanmuuttovirasto soveltaa kansalaisuuslain 33 §:ää hyvin harvoin. Maahanmuuttovirastolta saatujen tietojen mukaan viime vuosina on ollut vain yksittäisiä sellaisia tapauksia, joissa hakija on menettänyt kansalaisuuden väärien tietojen antamisen perusteella. Yleisimmin päätösharkinta on liittynyt hakijan henkilöllisyyttä koskeviin seikkoihin. Tämä tarkoittaa, että henkilö on esimerkiksi esiintynyt Suomessa useammilla henkilötiedoilla, jolloin esiin tulleet henkilötiedot eivät ole vastanneet sitä tietoa, joka Maahanmuuttovirastolla on ollut käytössä kansalaisuuspäätöstä tehdessä. Käytännössä kyse on ollut siitä, että kansalaistamisen jälkeen viranomainen on saanut tietoonsa esimerkiksi henkilön passin, jossa on ollut kansalaistamisvaiheesta eroavat henkilötiedot.
Ratkaisumääriin vaikuttaa mahdollisesti osaltaan se, että kansalaisuuspäätöksiin ei kohdistu jälkivalvontaa. Sen jälkeen, kun henkilölle on myönnetty kansalaisuus, hän ei enää lähtökohtaisesti asioi Maahanmuuttoviraston kanssa eikä hänellä ole vireillä olevia asioita virastossa. Jotta jo kansalaistetun henkilön asiaa ja mahdollista kansalaisuuden menettämistä voidaan arvioida Maahanmuuttovirastossa, pitää viraston tietoon tulla sellainen seikka, joka antaa aihetta tarkemmalle tarkastelulle. Käytännössä herätteen saaminen väärien tietojen antamisesta tai tiedon salaamisesta on haasteellista ja osin sattumanvaraista. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että jo kansalaistettu henkilö käyttää toisessa viranomaisessa eri henkilötietoja, mitä hän on esittänyt kansalaistamismenettelyssä, ja Maahanmuuttovirasto saa tiedon tästä toiselta viranomaiselta. Yleisimmin tieto, joka johtaa kansalaisuuden menettämistä koskevaan harkintaan, on tullut Digi- ja väestötietovirastolta.
Kansalaisuuslaissa ei ole erikseen mainittu hakijan petollista menettelyä kansalaisuuden menettämisen perusteena. Eurooppalaisessa kansalaisuudesta tehdyssä yleissopimuksessa (SopS 93 ja 94/2008,
kansalaisuusyleissopimus
) petollinen toiminta mainitaan kuitenkin nimenomaisena perusteena väärien tietojen antamisen ja olennaisen seikan salaamisen ohella. Voimassa olevan kansalaisuuslain sanamuoto ei välttämättä kata kaikkia sellaisia tilanteita, joissa kansalaisuuden voisi menettää hakijan oman moitittavan menettelyn vuoksi. Kyse voisi olla esimerkiksi tilanteesta, jossa kansalaisuuden myöntämisen jälkeen ilmenisi, että kansalaisuushakemukseen liitetty todistus kielitaidosta olisi saatu toimimalla petollisesti siten, että joku toinen henkilö olisi tosiasiassa suorittanut kielikokeen sittemmin kansalaistetun henkilön puolesta. Tällaisessa tilanteessa toimitettu todistus ei osoittaisi tosiasiallisesti hakijan kielitaitoa, koska todistus olisi hankittu hakijan tietoisella toiminnalla vilpillisin keinoin. Kansalaisuuden myöntämisen näkökulmasta hakija ei ilman vilpillistä menettelyä olisi täyttänyt kansalaistamisen edellytyksiä eikä hänelle siten olisi myönnetty kansalaisuutta.
Sanottuun nähden kansalaisuuden menettämistä koskevaa sääntelyä voitaisiin muuttaa siten, että siihen lisättäisiin maininta petollisesta toiminnasta kansalaisuuden menettämisen mahdollisena perusteena. Näin varmistettaisiin, että sellainen hakijan tahallinen vilpillinen menettely, jolla olisi merkitystä kansalaisuuden myöntämiselle, huomioitaisiin nykyistä kattavammin. Petollisen toiminnan lisääminen voisi olla perusteltua myös kansalaisuuden menettämistä koskevien säännösten tarkkarajaisuus- ja täsmällisyysvaatimuksen kannalta. Muutoksella voitaisiin lisäksi selkiyttää sääntelyä ja tehdä sen soveltamisesta ennakoitavampaa sekä lain soveltajan että yksilön näkökulmasta.
Kansalaisuuslain 33 §:n säännösten tarkoituksena on ennalta estää väärien tietojen antaminen tai tietojen salaaminen sekä mahdollistaa jälkikäteinen puuttuminen silloin, kun päätös on jo tehty ja kansalaisuus myönnetty. Suomen kansalaisuudella on merkittäviä vaikutuksia henkilön oikeusasemaan, ja Suomen kansalaisuuteen liittyy eräitä sellaisia oikeuksia, joita Suomessa asuvilla ulkomaalaisilla ei ole. Tähän nähden on keskeistä, että päätöksenteossa on voitava luottaa niihin tietoihin, joita hakija esittää, ja että henkilön oikeusasemaan merkittävästi vaikuttava päätös perustuu totuudenmukaisiin tietoihin. Yhtä lailla olennaista on jälkikäteinen puuttuminen päätökseen, joka on perustunut hakijan toimittamiin vääriin tietoihin. On tarpeen, että sikäli kuin ilmenee kansalaistamispäätöksen perustuneen henkilön tahallisesti antamaan väärään tietoon, viranomaisella on keino ikään kuin peruuttaa tällainen päätös sekä siitä seuranneet perusteettomat oikeudelliset vaikutukset. Toisaalta kansalaisuuden saaneen näkökulmasta taas olennaista on, että hän voi luottaa häntä koskevan viranomaispäätöksen pysyvyyteen.
Kansalaisuuden menettämistä koskee viiden vuoden määräaika, jonka aikana päätös kansalaisuuden menettämisestä voidaan tehdä. Tämän määräajan jälkeen käytettävissä on enää ylimääräisenä muutoksenhakuna päätöksen purkaminen oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 118 §:n perusteella. Saman lain 119 §:n mukaan päätöksen purkamista voidaan erityisen painavista syistä hakea viiden vuoden määräajan jälkeen siitä, kun purettavaksi haettu päätös sai lainvoiman. Korkein hallinto-oikeus on antanut vuosikirjaratkaisun (KHO:2015:29), joka koski ylimääräisenä muutoksenhakukeinona päätöksen purkamista kansalaisuusasiassa. Maahanmuuttovirasto vaati tehtyjen kansalaisuuspäätösten purkamista, koska kansalaisuutta oli haettu ja se oli myönnetty hakijoiden sukulaisten henkilötiedoilla, jotka olivat tulleet ilmi joitain kuukausia kansalaisuuslaissa säädetyn viiden vuoden määräajan jälkeen. Korkein hallinto-oikeus totesi, että kansalaisuutta koskevat päätökset olivat tulleet lainvoimaisiksi yli viisi vuotta ennen kuin purkuhakemus tehtiin, jolloin ne olisi voitu purkaa vain erityisen painavasta syystä. Ratkaisun mukaan purkuhakemuksessa ei ollut tuotu esille mitään sellaisia seikkoja, joiden perusteella Maahanmuuttoviraston päätökset olisi voitu purkaa purulle asetetun viiden vuoden määräajan jälkeen.
Kuten edellä kuvattu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu ilmentää, kynnys kansalaistamispäätöksen purulle ylimääräisessä muutoksenhaussa on korkea. Kyseisessä tapauksessa hakijat olivat esiintyneet Suomessa sukulaistensa henkilötiedoilla eli kokonaan toisina olemassa olevina henkilöinä. Heidän omasta aloitteestaan henkilötiedot oli pyydetty korjaamaan väestötietojärjestelmään viiden vuoden kuluttua kansalaisuuden myöntämisestä. Kansalaisuuslain näkökulmasta tämänkaltainen vilpillinen menettely voi johtaa siihen, että Maahanmuuttovirasto ottaisi harkittavakseen kansalaisuuden menettämisen, jos tiedot tulisivat virastolle laissa säädetyn määräajan kuluessa. Sen sijaan, että ilmi tulleeseen henkilön moitittavaan menettelyyn pyrittäisiin puuttumaan ylimääräisen muutoksenhaun kautta, voitaisiin kansalaisuuslain sääntelyllä mahdollistaa nykyistä tehokkaammin viranomaisen puuttuminen väärin perustein myönnettyihin kansalaisuuksiin.
Kansalaisuuden menettämistä koskevan määräajan osalta sääntelyä voitaisiin muuttaa siten, että nykyistä viiden vuoden määräaikaa pidennettäisiin joillakin vuosilla, koska nykyistä määräaikaa voidaan ainakin joissain tilanteissa pitää suhteellisen lyhyenä ottaen erityisesti huomioon säännöksen tarkoituksen sekä Suomen kansalaisuuden myöntämiseen liittyvät oikeusvaikutukset. Tältä osin on huomioitava, että menettämisharkinnassa arvioidaan, onko kyse henkilön omasta tietoisesta toiminnasta, jolla on voinut olla vaikutusta siihen, olisiko kansalaisuutta alun alkaenkaan myönnetty. Menettämisharkinta tehdään tapauskohtaisesti, eikä määräajan nostaminen siten vaikuttaisi siten, että kansalaisuuden menettäminen voisi muodostua sattumanvaraiseksi. Sikäli kuin viranomaisella olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet puuttua väärin perustein myönnettyihin kansalaisuuksiin, voisi tällä olla ennaltaehkäisevää vaikutusta esimerkiksi sellaiseen moitittavaan ja suunnitelmalliseen menettelyyn, jota edellä mainitussa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa on kuvattu.
2.1.6.2
Kansalaisuuden menettäminen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella
Kansalaisuuslakiin on 1.5.2019 voimaan tulleella lailla lisätty säännökset kansalaisuuden menettämisestä maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella (564/2019, HE 272/2018 vp). Lain 33 a §:ssä säädetään perusteista, joilla voidaan päättää, että maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen syyllistynyt menettää Suomen kansalaisuuden. Lain 33 b §:ssä säädetään arvioinnista päätettäessä rikokseen perustuvasta kansalaisuuden menettämisestä.
Kansalaisuuslain 33 a §:n mukaan Suomen kansalaisuuden voi nykyisin menettää sillä perusteella, että henkilö on syyllistynyt sellaiseen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Siten kansalaisuuden voi nykyisin menettää syyllistyttyään johonkin seuraavista rikoksista: Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos, törkeä maanpetos, vakoilu, törkeä vakoilu, valtiopetos ja törkeä valtiopetos. Kansalaisuuden voi niin ikään menettää terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen kemiallisen aseen kiellon rikkomisen, biologisen aseen kiellon rikkomisen, tahallisen törkeän ympäristön turmelemisen, törkeän pahoinpitelyn, törkeän ihmiskaupan, panttivangin ottamisen, törkeän tuhotyön, törkeän terveyden vaarantamisen, ydinräjähderikoksen, kaappauksen, surman, tapon ja murhan sekä radiologista asetta koskevan rikoksen perusteella. Myös seuraavat terrorismirikokset voivat olla perusteena kansalaisuuden menettämiselle: terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toimintaan osallistuminen, koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen ja terrorismirikoksen rahoittaminen.
Kansalaisuuden voi menettää tällaisiin rikoksiin syyllistymisen perusteella silloin, kun ne ovat kohdistuneet Suomen elintärkeitä etuja vastaan. Edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle on myös se, että henkilö on tuomittu vähintään viiden vuoden ehdottomaan vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen. Rikoslain 12 luvun 1–6 §:ssä säädettyjen maanpetosrikosten ja rikoslain 13 luvun 1 ja 2 §:ssä säädettyjen valtiopetosrikosten voidaan katsoa kohdistuvan Suomen elintärkeihin etuihin. Terrorismirikokset voivat sen sijaan kohdistua paitsi Suomen elintärkeitä etuja vastaan, myös johonkin toiseen valtioon tai kansainväliseen järjestöön. Kansalaisuuden menettämisestä voidaan päättää jonkin kansalaisuuslain 33 a §:ssä tarkoitetun terrorismirikoksen perusteella vain, jos terrorismirikosta koskevan tuomion perusteluista ilmenisi, että päärikoksen terroristinen tarkoitus koskisi seurauksia Suomen väestölle, Suomen hallitukselle, muulle Suomen valtion viranomaiselle, Suomen valtiosäännölle, Suomen oikeusjärjestykselle, Suomen valtiontaloudelle tai Suomen yhteiskunnan perusrakenteille (HE 272/2018 vp., s. 70).
Kansalaisuuslain 33 b §:n mukaan päätös kansalaisuuden menettämisestä tehdään henkilön tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella. Arvioinnissa otetaan huomioon henkilön siteet Suomeen ja hänen muuhun kansalaisuusvaltioonsa. Näitä siteitä arvioitaessa otetaan huomioon ainakin hänen asuin- ja oleskeluhistoriansa, perhesiteensä ja kielitaitonsa sekä koulunkäyntinsä, opiskelunsa, työntekonsa ja muu taloudellinen toimintansa kansalaisuusvaltioissaan. Arvioinnissa otetaan huomioon myös henkilön perheenjäsenille mahdollisesti aiheutuvat seuraukset. Hallituksen esityksen perustelujen mukaan myös syntyperäinen Suomen kansalainen voisi menettää kansalaisuuden, jos hänellä olisi niin paljon siteitä muuhun kansalaisuusvaltioonsa, ettei kansalaisuuden menettäminen merkitsisi kohtuutonta puuttumista hänen yksityis- ja perhe-elämäänsä (HE 272/2018 vp., s. 72).
Tuomioistuin ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle sellaisista rikostuomioista, joiden perusteella kansalaisuuden menettäminen saattaisi tulla kyseeseen. Kansalaisuuden voi menettää vain Suomessa annetun lainvoimaisen rikostuomion perusteella. Maahanmuuttoviraston tekemästä menettämispäätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Toistaiseksi kansalaisuuden menettämistä 33 a §:n nojalla ei ole lainkaan sovellettu. Säännöksissä luetellut rikokset ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Oikeusrekisterikeskukselta saatujen tietojen mukaan tuomioistuimissa on vuoden 2015 alusta lukien ollut yhteensä 14 sellaista rikosasiaa, jossa on ollut vakavimpana rikosnimikkeenä jokin maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikos. Sen lisäksi, että rikoksesta olisi annettu 33 a §:n mukainen tuomio, edellyttäisi säännösten soveltaminen lisäksi sitä, että rikokseen tuomitulla olisi Suomen kansalaisuuden lisäksi toinen kansalaisuus. Edellä mainituissa rikosasioissa vastaajina olleiden henkilöiden kansalaisuusasemasta ei ole tietoa. On kuitenkin oletettavaa, että lain voimaantulon jälkeen tuomittujen joukossa ei ole ollut kaksoiskansalaisia, koska Maahanmuuttovirastossa ei ole ollut vireillä yhtään 33 a §:n mukaista menettämisasiaa.
Kansalaisuuslain 33 a §:n sääntelyn taustalla vaikuttavat merkittävät kansalliseen turvallisuuteen liittyvät tavoitteet. Menettämissäännökset on lisätty 33 a ja b §:ään osana terrorismin vastaisia toimenpiteitä, joilla pyritään ehkäisemään terroritekoja. Tarkoitus on mahdollistaa se, että kansalaisuus voitaisiin ottaa pois sellaiselta henkilöltä, joka käyttää sitä vakavalla tavalla väärin kansalaisuusvaltiotaan ja sen muita kansalaisia kohtaan. Henkilö, joka olisi syyllistynyt Suomen elintärkeitä etuja vakavasti vaarantavaan rikokseen, voisi menettää Suomen kansalaisuuden, ja hänet saatettaisiin sen jälkeen myös karkottaa Suomesta. Tällä olisi myönteisiä vaikutuksia Suomen kansalliseen turvallisuuteen. Sääntelyllä voidaan katsoa olevan myös yleisestävää vaikutusta. Se, että kansalaisuuden voi menettää eräiden vakavien rikosten perusteella, saattaa jossain määrin ehkäistä vakavia valtioon kohdistuvia rikoksia, koska hallinnollisella seuraamuksella saattaa olla samankaltaista ennalta estävää vaikutusta kuin rangaistuksella.
Maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikoksiin syyllistymiseen perustuvaa kansalaisuuden menettämistä koskevat kansalaisuuslain muutokset ovat tulleet voimaan vuonna 2019. Suomen turvallisuus- ja toimintaympäristössä on sen jälkeen tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka ovat antaneet aihetta tarkastella uudelleen myös kansalaisuuden menettämistä koskevaa sääntelyä.
Esimerkiksi suojelupoliisin vuoden 2023 vuosikirjan
https://supo.fi/vuosikirja
mukaan Suomen turvallisuus- ja toimintaympäristö on muuttunut perusteellisesti ja pysyvästi. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja suurvaltakamppailun kiristyminen heijastavat globaalien valta-asetelmien murroskautta. Avoimen yhteistyön sijaan valtioiden välisissä suhteissa korostuu vastakkainasettelu ja aggressiiviset toimet, vakoilu ja vihamielinen vaikuttaminen.
Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskus on puolestaan laatinut selvityksen voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen ja säätiöiden järjestämiin rahan- ja pienkeräyksiin liittyvistä riskeistä.
https://poliisi.fi/-/krp-n-selvitys-rahanpesun-ja-terrorismin-rahoittamisen-riski-yksittaisissa-yhteisoissa-on-kohonnut
Vaikka näiden toimijoiden järjestämiin rahan- ja pienkeräyksiin liittyvä riskitaso oli selvityksen mukaan kokonaisuudessaan maltillinen, havaittiin yksittäisten yhteisöjen osalta kuitenkin selvästi kohonnut riski rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen. Selvityksen taustalla oli kansallinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvio vuodelta 2021, jossa edellä mainittujen toimijoiden rahankeräyksiin arvioitiin sisältyvän riskejä.
Kansalaisuuden menettäminen on poikkeuksellinen seuraus poikkeuksellisesta rikoksesta, kuten vakavasta terrorismi- tai maanpetosrikoksesta. Voimassa olevassa sääntelyssä kansalaisuuden menettäminen on kytketty sekä tiettyihin rikosnimikkeisiin että tuomittuun rangaistukseen. Rikoksesta tuomittu tosiasiallinen rangaistus heijastaa rikoksen vakavuutta yksittäistapauksessa.
Rikoslain 6 luvun 1 §:n mukaan yleisiä rangaistuslajeja ovat rikesakko, sakko, ehdollinen vankeus, yhdyskuntapalvelu, valvontarangaistus ja ehdoton vankeus. Rangaistus on 4 §:n mukaan mitattava niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen. Määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan 9 §:n mukaan määrätä ehdolliseksi (ehdollinen vankeus), jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. Enintään kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta voidaan 11 §:n mukaisesti tuomita yhdyskuntapalveluun. Enintään kuuden kuukauden pituisen ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta voidaan 11 a §:n mukaisesti tuomita samanpituiseen valvontarangaistukseen.
Rikoslain 2 c luvun 2 §:n mukaan vankeutta tuomitaan määräajaksi tai elinkaudeksi. Määräaikaista vankeusrangaistusta tuomitaan vähintään neljätoista päivää ja enintään kaksitoista vuotta tai yhteistä rangaistusta 7 luvun mukaan määrättäessä viisitoista vuotta. Tuomioistuin voi 11 §:n mukaan rangaistukseen tuomitessaan syyttäjän vaatimuksesta päättää, että syytetty tuomitaan yhdistelmärangaistukseen. Yhdistelmärangaistus koostuu vähintään kolmen vuoden pituisesta vankeusrangaistuksesta ja sitä välittömästi seuraavasta vuoden pituisesta valvonta-ajasta. Yhdistelmärangaistus voidaan tuomita vakavan rikoksen uusijalle, jota on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.
Kansalaisuuden menettämistä koskevassa sääntelyssä on päädytty nykyiseen viiden vuoden tuomittuun vankeusrangaistukseen tarkastelemalla eräistä muista vakavista rikoksista tuomittuja rangaistuksia. Tarkasteltavina olivat tuolloin taposta, tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä raiskauksesta yleisesti tuomitut rangaistukset. Nämä rikokset eivät vakavuudestaan huolimatta voisi olla perusteina kansalaisuuden menettämiselle, vaan kansalaisuuden voi menettää vain valtion elintärkeiden etujen vakavan vaarantamisen perusteella. Rangaistuskäytäntö antaa kuitenkin tältä osin suuntaa myös kansalaisuuden menettämistä varten.
Hallituksen esityksessä (HE 272/2018 vp, s. 51) on todettu muiden vakavien rikosten rangaistuskäytännöstä seuraavaa. Tapon rangaistusasteikko on kahdeksasta kahteentoista vuoteen vankeutta, ja siitä on tuomittu keskimäärin 9,5–10 vuoden vankeusrangaistus. Törkeän pahoinpitelyn rangaistusasteikko on yhdestä kymmeneen vuoteen vankeutta, ja sen keskirangaistus on ollut noin kaksi vuotta. Tapon yrityksen rangaistusasteikko on 14 vuorokaudesta yhdeksään vuoteen vankeutta, ja sen keskirangaistus on ollut hieman alle neljä vuotta. Törkeässä raiskauksessa rangaistusasteikko on kahdesta kymmeneen vuoteen vankeutta, ja myös sen keskirangaistus on ollut hieman alle neljä vuotta. Nämä rikokset eivät vakavuudestaan huolimatta voisi olla peruste kansalaisuuden menettämiselle, vaan kansalaisuuden voi menettää vain valtion elintärkeiden etujen vakavan vaarantamisen perusteella.
Voidaan pitää perusteltuna, että kansalaisuuden menettäminen voisi jatkossakin koskea niin vakavien maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikosten tekijöitä, että heidät olisi tuomittu tällaisten rikosten vuoksi ehdottomaan vankeuteen tai yhdistelmärangaistukseen. Myös muiden vakavien rikosten rangaistuskäytäntö ja tiedot muista vakavista rikoksista yleisesti annettujen rangaistusten pituuksista olisi edelleenkin perusteltua ottaa huomioon kansalaisuuden menettämistä koskevissa säännöksissä. Rangaistuslajin lisäksi kansalaisuuden menettämistä koskevissa säännöksissä voisi siksi olla jatkossakin maininta myös rangaistuksen pituudesta. Muiden vakavien rikosten yleinen rangaistuskäytäntö on kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen vankeutta. Kuten edellä on kuvattu, kaksi vuotta on Suomen rangaistusjärjestelmässä myös sellainen pituus, jonka ylittävää vankeustuomiota ei voida määrätä ehdollisena.
Terrorismille ei ole olemassa yhtä tarkkarajaista kansainvälistä määritelmää, mutta siinä on kyse vakavasta hyökkäyksestä demokratiaa ja oikeusvaltiota kohtaan. Ilmiönä terrorismi määritellään toimintana, joka sisältää kansallisen lain tai kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja, väkivaltaa tai sillä uhkaamista ja levottomuuden tai pelon aiheuttamisen tavoittelua. Rikosoikeudellisesti terrorismia ovat rikoslain 34 a luvun mukaiset teot eli terrorismirikokset, joista jotkut voivat olla perusteena myös kansalaisuuden menettämiselle. Terroristiset teot on kriminalisoitu varsinaisia iskuja laajemmin ja rangaistavaa on esimerkiksi erityyppinen iskujen valmistelu, terroristiryhmän johtaminen ja terroristiryhmän toimintaan osallistuminen.
Terrorismin rahoittamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla suoraan tai välillisesti annetaan tai kerätään varoja terroristiseen toimintaan. Terrorismin rahoittaminen luo edellytyksiä terroristiselle toiminnalle. Terroristiryhmälle tai terroristille suunnattu taloudellinen tuki voi ylläpitää tai edistää terroristista toimintaa. Taloudellisen tuen avulla on mahdollista esimerkiksi valmistella terrorismirikoksia tai värvätä terrorismirikoksen tekemistä varten. Voimassa oleva kansalaisuuslain 33 a § kattaa muun muassa terrorismirikoksen rahoittamisen (rikoslaki 34 a luku 5 §), mutta ei terroristin rahoittamista (34 a luku 5 a§) tai terroristiryhmän rahoittamista (34 a luku 5 b §).
Kansalaisuuslain menettämistä koskevaa sääntelyä voisi olla perusteltua muuttaa siten, että kansalaisuuden voisi menettää sellaiseen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella, josta voi rikoslain mukaan seurata kuusi vuotta vankeutta. Nykyisin kansalaisuuden voi menettää sellaisten rikosten perusteella, joista voi rikoslain mukaan seurata vähintään kahdeksan vuotta vankeutta, mikä osaltaan kaventaa säännösten soveltamisalaa. Tällä on vaikutusta siihen, mitkä terrorismirikokset voivat olla perusteena kansalaisuuden menettämiselle. Ottaen huomioon terrorismirikosten luonteen
Esimerkiksi Euroopan parlamentin ja neuvoston niin kutsutussa terrorismirikosdirektiivin ((EU) 2017/541) johdanto-osassa on kuvattu uhan vakavuutta seuraavasti: ”Terroriteot muodostavat yhden vakavimmista loukkauksista niitä yleismaailmallisia arvoja kohtaan, joita ovat ihmisarvo, vapaus, tasa-arvo ja yhteisvastuullisuus sekä ihmisoikeudet ja perusvapaudet ja joiden varaan unioni perustuu. Ne ovat myös yksi vakavimmista hyökkäyksistä demokratiaa ja oikeusvaltiota kohtaan, jotka ovat jäsenvaltioiden yhteisiä periaatteita ja joille unioni perustuu.”
, jo sellaista Suomea vastaan kohdistunutta terrorismirikosta, josta voi seurata kuusi vuotta vankeutta, voitaisiin pitää sellaisena vakavana tekona, jonka johdosta kansalaisuuden voisi menettää. Ei ole tarkoituksenmukaista, että esimerkiksi kaikki keskeiset terrorismin rahoittamiseen liittyvät rikokset eivät voi nykyisin olla perusteena kansalaisuuden menettämiselle, koska niistä voidaan tuomita kuuden vuoden enimmäisrangaistukseen kahdeksan vuoden sijaan.
Jos kansalaisuuden menettämisen mahdollisia perusteita laajennettaisiin tällä tavalla, kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin päättää yhteensä kuuden sellaisen rikoslain kohdan perusteella, joissa säädettyihin rikoksiin syyllistyminen ei nykyisin voi olla kansalaisuuden menettämisen perusteena. Kansalaisuuden menettämisen perusteisiin lisättävät rikokset olisivat yhtä lukuun ottamatta erilaisia terrorismirikoksia. Siten tällainen muutos vaikuttaisi erityisesti siihen, millaisissa tilanteissa kansalaisuuden menettäminen olisi mahdollista terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella. Tätä voitaisiin pitää perusteltuna, kun otetaan huomioon, että säännöksen taustalla on vaikuttanut erityisesti tavoite edistää kansallista turvallisuutta ehkäisemällä terroritekoja.
Sääntelyä voitaisiin muuttaa myös siten, että lyhennettäisiin vaatimusta säännöksessä yksilöidyn rikoksen perusteella annetun tuomion pituudesta, koska vaatimus vähintään viiden vuoden tuomitusta vankeusrangaistuksesta voi tarpeettomasti rajata säännöksen soveltamisen ulkopuolelle sellaisia mahdollisia tapauksia, joissa on kuitenkin vakavasti vaarannettu Suomen elintärkeitä etuja. Tätä ei voida pitää perusteltuna säännöksen tavoitteiden toteutumisen kannalta.
Nykyisen viiden vuoden sijaan voitaisiin jatkossa edellyttää, että rikoksesta olisi tuomittu kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen tai yhdistelmärangaistukseen, koska jo tämän pituiseen vankeusrangaistukseen tuomitun voidaan katsoa käyttäytyneen tavalla, joka vakavasti loukkaa valtion elintärkeitä etuja. Jo kahden vuoden tuomiota voidaan pitää siinä määrin ankarana rangaistuksena vakavasta rikoksesta, että kansalaisuuden menettämistä olisi voitava harkita. Näin voitaisiin turvata nykyistä paremmin säännösten kansallista turvallisuutta edistävien tavoitteiden toteutuminen samalla huomioiden sen, että rikoksen tosiasiallinen vakavuus olisi jatkossakin ratkaisevaa kansalaisuuden menettämisen osalta. Rikoksesta seuraava rangaistuslaji ja rangaistuksen pituus säilyisivät keskeisinä edellytyksinä kansalaisuuden menettämiselle, eikä jatkossakaan kansalaisuutta voisi menettää ehdollisen vankeusrangaistuksen tai lyhyen ehdottoman vankeusrangaistuksen perusteella.
Edellä kuvatusta seuraisi, että jatkossakin kansalaisuuden menettäminen olisi kytketty sekä tiettyihin vakaviin rikosnimikkeisiin että tuomittuun rangaistukseen, joka tosiasiallisesti heijastaisi rikoksen vakavuutta yksittäistapauksessa.
2.1.6.3
Kansalaisuuden menettämisen jälkeiset vaiheet
Perustuslain 9 §:n 3 momentin mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan eikä karkottaa maasta. Ulkomaalaista ei 4 momentin mukaan saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Kun henkilö menettää Suomen kansalaisuuden, hänestä tulee Suomessa ulkomaalainen. Kansalaisuuslain 33 tai 33 a §:n perusteella kansalaisuuden menettänyt henkilö ei voi saada kansalaisuutta takaisin 29 §:n mukaisella entisen Suomen kansalaisen kansalaisuusilmoituksella. Lisäksi kansalaisuuden 33 a §:n perusteella menettänyt henkilö ei voi ulkomaalaislain 47 §:n mukaisesti saada oleskelulupaa sillä perusteella, että hän on aiemmin ollut Suomen kansalainen.
Perustuslain 9 §:n 3 momentin mukainen kielto karkottaa Suomen kansalaista ei koske sellaista henkilöä, joka on menettänyt Suomen kansalaisuuden. Kansalaisuuden menettämistä koskevan päätöksen saatua lainvoiman voi tulla vireille henkilön maasta karkottaminen. Suomen kansalaisuuden menettäneen henkilön maasta karkottamisen perusteista säädetään ulkomaalaislain 149 §:ssä. Suomen kansalaisuuden menettäneen unionin kansalaisen ja unionin kansalaisen perheenjäsenen maasta karkottamisen perusteista säädetään 168 §:ssä. Suomen kansalaisuuden menettäneen Pohjoismaan kansalaisen karkottamisen perusteista säädetään puolestaan ulkomaalaislain 169 §:ssä.
Ennen karkottamispäätöksen tekemistä suoritetaan aina kokonaisharkinta. Unionin kansalaisen karkottaminen edellyttää sitä, että hänen käyttäytymisensä muodostaa todellisen, välittömän ja riittävän vakavan uhan, joka vaikuttaa johonkin yhteiskunnan olennaiseen etuun. Kynnys Suomessa pitkään oleskelleen Pohjoismaan tai unionin kansalaisen karkottamiselle on vielä tätä korkeampi. Jos henkilö päätetään karkottaa maasta, päätökseen voi hakea muutosta ulkomaalaislain 190 §:n 1 momentin ja 196 §:n 1 momentin mukaisesti.
Palautuskielto estää maasta karkottamisen, jos henkilöä uhkaa esimerkiksi kuolemanrangaistus. Maasta poistamiselle voi myös olla tosiasiallinen este käytännön ongelmien vuoksi. Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään tilapäinen oleskelulupa, jos hänen maasta poistumisensa on tosiasiassa mahdotonta. Jatkuva oleskelulupa myönnetään yksilöllisestä inhimillisestä syystä, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta esimerkiksi henkilön terveydentilan vuoksi. Jos henkilö hakee Suomesta turvapaikkaa, hänen turvapaikkahakemuksensa on käsiteltävä.
2.1.7
Muuta
Kansalaisuuslain 2 §:n 7 kohdan mukaan lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta naimatonta henkilöä. Määritelmä on tullut voimaan 1.6.2003 kansalaisuuslain kokonaisuudistuksen myötä. Lapsen määritelmä on vastannut sitä, mitä lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa (361/1983) on säädetty lapsen huollosta vapautumisesta. Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettua lakia on kuitenkin sittemmin muutettu. Muutos on tullut voimaan 1.6.2019.
Lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen (SopS 59 ja 60/1991) 1 artiklan mukaan lapsella tarkoitetaan jokaista alle 18-vuotiasta henkilöä, ellei lapseen soveltuvien lakien mukaan täysi-ikäisyyttä saavuteta aikaisemmin. Myös eurooppalaisessa kansalaisuusyleissopimuksessa lapsi tarkoittaa 2 artiklan mukaan jokaista alle 18-vuotiasta henkilöä, ellei lapsi häneen sovellettavan lainsäädännön nojalla tule täysi-ikäiseksi aikaisemmin. Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 3 §:n 2 momentin mukaan lapsen huolto päättyy, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta. Myös avioliittolakia (234/1929) on muutettu 1.6.2019. Avioliittolain 4 §:n mukaan avioliittoon ei saa mennä alle kahdeksantoistavuotias.
Kansalaisuuslaissa ei alun perin ole ollut tarkoitus säätää täysi-ikäisyydestä muista laeista poikkeavasti. Siksi olisi perusteltua ottaa huomioon lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettuun lakiin ja avioliittolakiin vuonna 2019 tehdyt muutokset. Käytännössä kansalaisuutta hakevien joukossa ei ole juuri lainkaan ollut alle 18-vuotiaita avioliiton solmineita henkilöitä. Kansalaisuuslain muuttamisen käytännön merkitys olisi siten hyvin pieni, mutta oikeusjärjestyksen johdonmukaisuuden kannalta muutos olisi perusteltu.
7
Säännöskohtaiset perustelut
2 §. Määritelmät
. Pykälässä säädetään tietyistä kansalaisuuslaissa käytetyistä määritelmistä. Lapsella tarkoitetaan 7 kohdan mukaan alle 18-vuotiasta naimatonta henkilöä.
Pykälän 7 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että lapsella tarkoitettaisiin alle 18-vuotiasta henkilöä. Kohdasta poistettaisiin viittaus siihen, että kyse on naimattomasta henkilöstä. Uusi lapsen määritelmä vastaisi lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen ja kansalaisuusyleissopimuksen määritelmiä. Määritelmän muutos vastaisi myös sitä, mitä laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta säädetään lapsen huollon päättymisestä.
Kansalaisuuslain lapsen määritelmän muutoksella olisi vaikutusta myös muihin kansalaisuuslain kohtiin, joissa on oletuksena se, että täysi-ikäiseksi voi tulla avioitumalla alle 18-vuotiaana. Samalla, kun lapsen määritelmää muutettaisiin, ehdotetaan tässä esityksessä muutettavaksi myös lain 13 §:n 1 momentin 1 kohtaa, 25 §:ää sekä 26 §:n 1 kohtaa, joissa määritelmällä on merkitystä.
6 §. Selvitetty henkilöllisyys.
Pykälässä säädetään kansalaisuuden saamisen edellytyksenä olevasta selvitetystä henkilöllisyydestä. Pykälän 2 momentissa on säännökset siitä, mitä selvitystä henkilöllisyydestä voidaan esittää ja mitä henkilöllisyyttä selvitettäessä on otettava huomioon. Pykälän 3 momentissa säädetään henkilöllisyyden pitämisestä selvitettynä kymmenen vuoden ajan kulumisen perusteella. Pykälän 4 momentin säännökset koskevat kymmenen vuoden määräajan katkeamista.
Pykälän 3 momentin mukaisesti henkilöllisyyttä pidetään selvitettynä kymmenen vuoden määräajan kulumisen perusteella, vaikka hakija olisi aiemmin esiintynyt useammalla kuin yhdellä henkilöllisyydellä. Kansalaisuuslain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 32) mukaan ajan kuluminen ja esiintyminen yhdellä henkilöllisyydellä osoittavat käytetyltä henkilöllisyydeltä tiettyä pysyvyyttä ja todennäköisyyttä. Määräajan laskeminen aloitetaan siitä ajankohdasta, jolloin henkilötiedot on merkitty väestötietojärjestelmään (mm. KHO 19.8.2016/3437).
Jos hakija on esiintynyt useammalla kuin yhdellä henkilöllisyydellä, hänellä ei siten ole mahdollisuutta kansalaisuuden saamiseen ennen kymmenen vuoden ajan kulumista. Kymmenen vuoden määräaikaa on sovellettu vakiintuneesti myös muissa sellaisissa tilanteissa, joissa henkilöllisyyttä ei ole kokonaisharkinnan perusteella pidetty luotettavasti selvitettynä. Henkilöllisyyttä ei pidetty selvitettynä ilman kymmenen vuoden määräajan kulumista esimerkiksi tapauksessa, jossa hakija oli esittänyt henkilöllisyytensä tueksi väärennettyjä asiakirjoja (KHO 12.10.2017/5052).
Korkein hallinto-oikeus on luonnehtinut 3 momentin mukaista kymmenen vuoden määräaikaa siten, että kyseessä on hakijalle kuuluva viimesijainen keino osoittaa henkilöllisyytensä pysyvyyttä (KHO:2021:30). Kymmenen vuoden määräaika säilyisi jatkossakin viimesijaisena keinona henkilöllisyyden selvittämiselle sellaisissa tilanteissa, joissa hakijan henkilöllisyyttä ei voitaisi kokonaisharkinnan perusteella pitää luotettavasti selvitettynä. Lisäksi esitetään kuitenkin erillistä säännöstä niiden hakijoiden osalta, joille on yhden tai useamman kerran myönnetty muukalaispassi ulkomaalaislain 134 §:n 1 momentin 3 kohdan perusteella sitä varten, että he pystyisivät hankkimaan kansalaisuusvaltionsa passin. Tältä hakijaryhmältä voitaisiin lähtökohtaisesti kohtuudella edellyttää aktiivisuutta henkilöllisyyttä koskevan asiakirjanäytön esittämisessä myös kymmenen vuoden määräajan kuluttua.
Ehdotettava muutos koskisi ainoastaan selkeästi rajattua hakijoiden ryhmää, jolle henkilöllisyyden selvittämiseen liittyvän aktiivisuuden osoittaminen muodostaisi kohtuullisen vaatimuksen. Voimassa olevan lain perustelujen mukaisesti asiakirjanäytön edellyttäminen ei ole kaikissa tilanteissa kohtuullista, kun otetaan huomioon esimerkiksi pakolaisen asema, minkä lisäksi henkilöllisyyttä koskevilla asiakirjoilla ei ole merkitystä esimerkiksi silloin, kun valtiolta puuttuu toimivaltainen taho, joka voisi pätevästi antaa nämä asiakirjat (HE 235/2002 vp, s. 31–32). Ehdotettava muutos ei koskisi kansainvälistä suojelua saavaa hakijaa eikä sellaista hakijaa, jolle on myönnetty muukalaispassi sen vuoksi, että kansallisen passin hankkiminen voisi vaarantaa hänen kansainvälistä suojelua saavan perheenjäsenensä turvallisuuden. Näissä tilanteissa henkilöllisyydestä annettuja tietoja arvioitaisiin jatkossakin kokonaisharkinnalla 2 momentin mukaisesti. Jos henkilöllisyyttä ei kokonaisharkinnan perusteella pidettäisi luotettavasti selvitettynä, sovellettaisiin näissä tilanteissa jatkossakin viimesijaisena keinona kymmenen vuoden määräaikaa.
Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että henkilöllisyyttä ei pidettäisi selvitettynä yksinomaan kymmenen vuoden ajan kulumisen perusteella, jos hakijalle olisi myönnetty muukalaispassi ulkomaalaislain 134 §:n 1 momentin 3 kohdan perusteella kansalaisuusvaltion passin hankkimista varten. Lähtökohtana olisi se, että hakijan olisi tällaisessa tilanteessa esitettävä henkilöllisyydestään asiakirjanäyttöä myös kymmenen vuoden määräajan kuluttua. Kymmenen vuoden määräajan kuluminen ei siten olisi tällaisessa tilanteessa vaihtoehtona tarvittavan asiakirjanäytön hankkimiselle, vaan hakijan olisi myös kymmenen vuoden kuluttua esitettävä kansalaisuusvaltionsa passi tai selvitys siitä, että hän ei yrityksistään huolimatta ole pystynyt saamaan sitä. Kansalaisuusvaltion passin esittämistä ei tällaisessa tilanteessa voitaisi lähtökohtaisesti pitää kohtuuttomana vaatimuksena kansalaisuuden saamiselle. Myös muu selvitys voitaisiin kuitenkin hyväksyä, jos siitä ilmenisi, että kansalaisuusvaltion passin saaminen ei ole ollut mahdollista sellaisista syistä, jotka eivät ole johtuneet hakijasta.
Tällaisena muuna selvityksenä hakijan olisi esitettävä asiakirjanäyttöä siitä, että hän olisi pyrkinyt hankkimaan kansalaisuusvaltionsa passin. Kansalaisuusvaltion passin hankkimiseen liittyvät käytännöt ja toimivaltaiset viranomaiset vaihtelevat maittain. Passin hankkiminen voi edellyttää paitsi yhteydenottoa edustustoon, myös matkustamista kyseiseen maahan. Mahdollinen matkustamiseen tarvittavan rahan puute ei lähtökohtaisesti riittäisi syyksi passin puuttumiselle. Hakija voisi mahdollisesti pyytää myös muita henkilöitä, kuten perheenjäseniä, ystäviä tai lakimiestä avustamaan passin hankkimisessa. Passin sijaan esitettävää selvitystä voisi olla esimerkiksi maan toimivaltaisen viranomaisen antama asiakirja, josta ilmenisi, ettei hakija voi saada passia, ja mahdolliset perustelut tälle. Hakijan pyrkimystä passin hankkimiseen voisivat osoittaa myös esimerkiksi matkaliput, hakijan yhteydenotot toimivaltaiseen viranomaiseen ja tälle esitetyt passin hankkimiseen liittyvät pyynnöt.
Myös säännöksessä tarkoitetuissa tapauksissa olisi arvioitava, mitä henkilöllisyyteen liittyvää selvitystä hakijalta voidaan kohtuudella edellyttää. Harkinnassa huomioitaviin seikkoihin kuuluisi esimerkiksi se, milloin hakijalle olisi myönnetty muukalaispassi tai -passeja ja onko maan tilanteessa mahdollisesti tapahtunut sen jälkeen sellaisia muutoksia, jotka vaikuttaisivat asiaan. Uuden ja voimassa olevan passin esittäminen ei toisaalta välttämättä olisi tarpeen, jos hakija olisi aiemmin esittänyt kansalaisuusvaltionsa passin, jonka voimassaolo olisi päättynyt ennen kansalaisuuden hakemista tai kansalaisuushakemuksen ratkaisua.
Tässä esityksessä ehdotetaan kumottavaksi kansalaisuuslain 14 §:n 2 momentti, joka koskee asumisajan alkamista silloin, kun hakijan henkilöllisyys on ollut selvittämättä. Asumisaika alkaisi siten jatkossa aina 14 §:n 1 momentin säännösten mukaisesti. Lain 6 §:n 3 momentin mukaisena kymmenen vuoden määräaikana myös asumisaika kertyisi samanaikaisesti kansalaisuuslain asumisaikaa koskevien säännösten mukaisesti.
Pykälän 4 momentin säännöksiin kymmenen vuoden määräajan katkeamisesta ei ehdoteta muutoksia.
6 a §. Kansalaisuuden myöntämättä jättäminen kansallisen turvallisuuden perusteella.
Kansalaisuushakemusta koskevassa kansalaisuuslain 3 luvussa säädetään niistä perusteista, joilla henkilöä ei kansalaisteta, vaikka hän täyttäisi kansalaistamisen edellytykset. Säännökset sisältyvät kansalaistamisen yleisiä edellytyksiä koskevaan 13 §:ään. Pykälän 3 momentin mukaan henkilöä ei kansalaisteta, vaikka hän täyttäisi kansalaistamisen edellytykset, jos on perusteltua syytä epäillä, että kansalaistaminen vaarantaa valtion turvallisuutta tai yleistä järjestystä, tai jos kansalaisuuden saamisen pääasiallisena tarkoituksena on hyödyntää Suomen kansalaisuuteen liittyvää etuutta ilman tarkoitusta asettua asumaan Suomeen taikka jos kansalaistaminen muusta painavasta syystä hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella on vastoin valtion etua.
Kansalaisuuslakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi 6 a §, jossa säädettäisiin kansalaisuuden myöntämättä jättämisestä kansallisen turvallisuuden perusteella. Pykälä lisättäisiin lain yleisiin säännöksiin. Se koskisi paitsi 3 luvun mukaisia kansalaisuushakemuksia, myös 4 luvun mukaisia kansalaisuusilmoituksia. Kansalaisuus jätettäisiin siten myöntämättä pykälässä mainituilla perusteilla myös ilmoitusmenettelyssä. Henkilölle ei myönnettäisi kansalaisuutta, vaikka hän täyttäisi kansalaisuuden saamisen edellytykset, jos olisi perusteltua syytä epäillä, että kansalaisuuden myöntäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta, tai jos kansalaisuuden myöntäminen muusta painavasta syystä hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella olisi vastoin valtion tai yhteiskunnan etua. Uusi pykälä korvaisi 13 §:n 3 momentin, joka tässä esityksessä ehdotetaan kumottavaksi.
Kansalaisuuslain 4 luvun mukaiset kansalaisuusilmoitukset koskevat rajattuja hakijaryhmiä, kuten eräitä Suomen kansalaisen lapsia, entisiä Suomen kansalaisia ja sellaisia Pohjoismaan kansalaisia, jotka ovat saaneet Pohjoismaan kansalaisuuden muulla tavoin kuin kansalaistamalla. Näiden henkilöiden kansalaisuuden saamista on helpotettu ilmoitusmenettelyllä, jossa kansalaisuuden saamiselle on vähemmän edellytyksiä kuin hakemusmenettelyssä. Tässä esityksessä ei ole tarkoitus enemmälti muuttaa ilmoitusmenettelyä, mutta kansallisen turvallisuuden huomioimista myös ilmoitusmenettelyssä voidaan kuitenkin pitää perusteltuna. Ilmoituksen perusteella myönnettävän kansalaisuuden saamisen edellytyksiä ei sen sijaan muutettaisi esimerkiksi asumisajan tai nuhteettomuuden osalta, eikä ehdotettavalla uudella 6 a §:llä lisättäisi kansalaisuusilmoituksiin tältä osin uusia edellytyksiä tai vaikutettaisi muutoin jo olemassa olevien edellytysten täyttymisen arviointiin.
Uuden 6 a §:n mukaan kansalaisuus jätettäisiin myöntämättä silloin, kun olisi perusteltua syytä epäillä, että kansalaisuuden myöntäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta. Kansallinen turvallisuus käsittää koko suomalaisen yhteiskunnan turvallisuuden. Siihen kohdistuvia uhkia ovat esimerkiksi terrorismi, vakoilu ja vieraan valtion vahingollinen toiminta. Tällaisten uhkien ennaltaehkäisy ja torjunta kuuluvat suojelupoliisin tehtäviin. Suojelupoliisi voi antaa omaan toimialaansa liittyviä lausuntoja Maahanmuuttoviraston päätöksenteon tueksi. Suojelupoliisin lausunnon mahdollisuudesta säädetään kansalaisuuslain 46 §:n 2 momentissa. Voidaan pitää aiheellisena, että kansalaisuutta ei myönnettäisi hakemuksen eikä ilmoituksen perusteella, jos kansalaisuuden myöntämisestä voitaisiin perustellusti epäillä aiheutuvan vaaraa Suomen kansalliselle turvallisuudelle.
Uudessa pykälässä olisi myös samankaltainen yleislauseke, jollaisen perustuslakivaliokunta on lisännyt voimassa olevan 13 §:n 3 momenttiin (PeVM 8/2002 vp, s. 4/II). Kansalaisuuden saamisen sääntelyä koskee perustuslain 5 §:n johdosta lailla säätämisen vaatimus, minkä vuoksi päätöksenteko kansalaisuuden saamisesta ei voi perustua viime kädessä tarkoituksenmukaisuusharkintaan vaan on kaikin osin lain säännöksiin sidottua. Valiokunta on siksi lisännyt lakiin viittauksen muuhun painavaan syyhyn, jonka vuoksi kansalaistaminen hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella on vastoin valtion etua. Uuden 6 a §:n säännöksessä käytettäisiin ilmaisun ”kansalaistaminen” sijaan ilmaisua ”kansalaisuuden myöntäminen”, joka kattaisi yksiselitteisesti sekä hakemus- että ilmoitusmenettelyssä tehtävän myönteisen päätöksen. Valtion edun oheen lisättäisiin maininta yhteiskunnan edusta. Toisin kuin voimassa olevassa 13 §:n 3 momentissa, ehdotettavissa säännöksissä ei mainittaisi kansallisen turvallisuuden ohella erikseen yleistä järjestystä.
Kansalliseen turvallisuuteen liittyvät perusteet muodostaisivat yhdessä yleislausekkeeseen sisältyvän muun painavan syyn kanssa kattavan, erityisesti erilaisissa turvallisuusuhkaan liittyvissä tilanteissa sovellettavan sääntelyn. Säännöksissä ei enää mainittaisi sellaista tilannetta, jossa kansalaisuuden saamisen pääasiallisena tarkoituksena on hyödyntää Suomen kansalaisuuteen liittyvää etuutta ilman tarkoitusta asettua asumaan Suomeen. Kansalaistamisen edellytyksenä olevasta asumisajasta seuraa muutoinkin se, ettei kansalaisuuden saaminen ole hakemuksen perusteella mahdollista ilman Suomeen asettumista. Kaikkiin kansalaisuusilmoituksiin ei toisaalta liity vaatimusta Suomessa asumisesta, mihin ei tässä esityksessä ehdoteta muutoksia.
Kansalaisuuslain 46 §:n 2 momentin mukaan Maahanmuuttovirasto voi pyytää lausuntoa myös keskusrikospoliisilta. Keskusrikospoliisin tehtäviin kuuluu mm. järjestäytyneen ja ammattimaisen rikollisuuden torjunta. Jos keskusrikospoliisi antaisi omaan toimialaansa liittyvän lausunnon, jonka mukaan se ei puoltaisi kansalaisuuden myöntämistä hakijalle, voitaisiin kansalaisuusasiassa päätyä hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella siihen, että kansalaisuuden myöntäminen olisi muusta painavasta syystä vastoin valtion tai yhteiskunnan etua. Tällaisessa tilanteessa kansalaisuutta ei säännöksen mukaan myönnettäisi.
Kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan kansalaistamisen edellytyksiin kuuluu nuhteettomuusedellytys eli se, että hakija ei ole syyllistynyt muulla kuin rikesakolla rangaistuun tekoon eikä häntä ole määrätty lähestymiskieltoon. Nuori eli 18 vuotta täyttänyt mutta alle 23 vuoden ikäinen henkilö saa puolestaan 28 §:n perusteella ilmoituksesta kansalaisuuden mm. sillä edellytyksellä, että häntä ei ole tuomittu vankeusrangaistukseen. Myös Pohjoismaan kansalaisen ilmoituksessa on 30 §:n mukaan yhtenä edellytyksenä se, että henkilöä ei ole vaadittuna asumisaikana tuomittu vapausrangaistukseen. Tarkoitus on, että rikokseen syyllistyminen ja sen johdosta tuomittu rangaistus vaikuttaisivat jatkossakin kansalaisuuden saamiseen ensisijaisesti tällaisten nuhteettomuuteen liittyvien edellytysten kautta ja taustalla olisi siten normaali rikosprosessi. Mahdollisella hakijaa koskevalla, rikollisuuteen liittyvällä lausunnolla olisi sekä hakemus- että ilmoitusmenettelyssä ainoastaan täydentävä merkitys. Kansalaisuus jätettäisiin sanamuodon mukaisesti myöntämättä vain painavasta valtion tai yhteiskunnan etuun liittyvästä syystä.
Jos kansalaisuushakemukseen tai -ilmoitukseen tehtäisiin kielteinen päätös 6 a §:n perusteella, Maahanmuuttoviraston päätöksestä voisi valittaa hallinto-oikeuteen oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 8 §:n mukaisesti. Hallinto-oikeuden päätökseen voi puolestaan hakea muutosta saman lain 107 §:n mukaisesti, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Hallintotuomioistuinten tehtävänä on tutkia, onko yksilön oikeuksien ja yleisen edun välillä saavutettu asiassa oikeudenmukainen tasapaino (KHO:2007:49).
Tässä esityksessä ehdotetaan myös lisäselvitysten hankkimista koskevan 46 §:n 2 momentin muuttamista, jotta kansalaisuusilmoituksestakin voitaisiin pyytää suojelupoliisin tai keskusrikospoliisin lausuntoa.
13 §. Kansalaistamisen yleiset edellytykset
. Pykälässä säädetään niistä edellytyksistä, joilla ulkomaalaiselle myönnetään Suomen kansalaisuus hakemuksesta.
Pykälän 1 momentin 1 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että siinä ei enää mainittaisi avioitumista alle 18-vuotiaana. Muutos liittyy 2 §:n 7 kohtaan ehdotettavaan muutokseen, jolla lapsen määritelmää ajantasaistettaisiin siten, että lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä. Muutoksella huomioitaisiin, että avioituminen ei enää vaikuta täysivaltaiseksi tuloon.
Pykälän 1 momentin 5 kohdassa säädetään toimeentulon selvittämisestä kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä. Hakijan kansalaistamisen yhtenä edellytyksenä on se, että hän pystyy luotettavasti selvittämään, miten saa toimeentulonsa. Voimassa oleva laki tai sen esityöt (HE 235/2002 vp) eivät sulje pois mitään toimeentulon muotoa, joten hakija voi lähtökohtaisesti osoittaa toimeentulolleen minkä tahansa laillisen lähteen. Esimerkiksi pelkän toimeentulotuen varassa eläminen ei voimassa olevan sääntelyn perusteella estä kansalaisuuden saamista. Säännöksen kannalta keskeistä on tiedon saaminen hakijan toimeentulon lähteestä sekä toimeentulolähteen laillisuuden selvittäminen. Toimeentulolähteen selvittäminen liittyy voimassa olevassa sääntelyssä osaltaan sen varmistamiseen, että hakija täyttää kansalaistamisen muut edellytykset, erityisesti asumisaika- ja nuhteettomuusedellytyksen.
Pykälän 1 momentin 5 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi siten, että nykyisen toimeentulolähteen ja erityisesti sen laillisuuden tarkastelun sijaan jatkossa tarkasteltaisiin ennemminkin turvattua toimeentuloa. Ehdotuksen mukaan hakijalta edellytettäisiin kansalaistamista varten sitä, että hänen toimeentulonsa olisi turvattu. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että muutoksen myötä kansalaistamista varten alettaisiin voimassa olevaa sääntelyä enemmän edellyttää toimeentulon ja kotoutumisen osoittamista erityisesti esimerkiksi työnteon tai yritystoiminnan kautta. Siten toimeentuloedellytystä ei voisi lähtökohtaisesti täyttää esimerkiksi silloin, jos hakijan toimeentulo perustuisi pelkästään viimesijaiseen yhteiskunnan myöntämään tukeen.
Keskeinen muutos olisi lisäksi se, että jatkossa toimeentuloedellytys olisi nykyistä selvemmin yksi kansalaistamisen yleisistä edellytyksistä, jonka täyttymistä tarkasteltaisiin hakemusta ratkaistaessa itsenäisesti siinä missä asumisaika-, nuhteettomuus- ja kielitaitoedellytystäkin. Tästä huolimatta toimeentuloedellytyksen täyttymisen arvioinnilla voisi jatkossakin olla kuitenkin merkitystä myös muiden yleisten edellytysten täyttymisen tarkastelussa. Esimerkiksi pääosin ulkomailla työskentelystä saatu työtulo voisi edelleen antaa aihetta tarkastella tarkemmin, asuuko hakija tosiasiallisesti Suomessa ja täyttääkö hän asumisaikaedellytyksen.
Toimeentuloedellytyksen täyttymistä arvioitaisiin pykälän 1 momentin sanamuodon mukaisesti hakemusta ratkaistaessa. Ehdotetussa uudessa 17 a §:ssä säädettäisiin tarkemmin toimeentulon osoittamisesta sekä toimeentuloedellytyksestä poikkeamisesta.
Pykälän 3 momentti ehdotetaan kumottavaksi. Tässä esityksessä ehdotetaan kansalaisuuslakiin uutta 6 a §:ää, jossa säädettäisiin kansalaisuuden myöntämättä jättämisestä kansallisen turvallisuuden tai yhteiskunnan edun perusteella ja jota sovellettaisiin kansalaisuushakemusten lisäksi myös kansalaisuusilmoituksiin. Uudella 6 a §:llä olisi tarkoitus jatkossakin huomioida suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin toiminta lausunnonantajina kansalaisuusasioissa. Siten muutoksella ei kavennettaisi näiden viranomaisten mahdollisuutta lausua omaan toimialaansa liittyvistä asioista, vaan tämä mahdollisuus säilytettäisiin ennallaan.
14 §. Asumisajan alkaminen.
Pykälässä säädetään kansalaistamisen edellytyksenä olevan asumisajan alkamisesta. Pykälän 2 momentissa on säännöksiä selvitetyn henkilöllisyyden vaikutuksesta asumisajan alkamiseen. Jos hakijan henkilöllisyys on ollut selvittämättä, hyväksyttävä asumisaika alkaa vasta, kun hän on esittänyt selvityksen henkilöllisyydestään. Tätä aikaisemmin oleskeltu aika tai osa siitä hyväksytään asumisaikaan, jos hakija on osoittanut aloitteellisuutta henkilöllisyyden selvittämiseksi, samoin kuin alaikäisenä oleskeltu aika tai osa siitä, jos henkilöllisyys on ollut selvittämättä huoltajasta johtuvasta syystä taikka muusta hakijasta riippumattomasta syystä.
Lainkohdan merkitys on jäänyt käytännössä vähäiseksi korkeimman hallinto-oikeuden annettua vuosikirjapäätöksen (KHO:2008:5), jonka mukaan säännös asumisajan alkamisesta ei tullut sovellettavaksi, kun henkilöllisyyttä pidettiin selvitettynä yksinomaan 6 §:n 3 momentissa säädettyjen edellytysten täytyttyä. Tapauksessa oli siten kyse siitä, että henkilöllisyyttä pidettiin selvitettynä kymmenen vuoden ajan kulumisen perusteella ja asumisaika oli kertynyt samaan aikaan kymmenen vuoden määräajan kulumisen kanssa.
Pykälän 2 momentti ehdotetaan kumottavaksi. Suomen kansalaisuus myönnetään 6 §:n mukaisesti vain sillä edellytyksellä, että hakijan henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty. Selvitettyä henkilöllisyyttä koskevat säännökset sisältyisivät jatkossa kokonaisuudessaan 6 §:ään. Asumisajan alkamista koskevat säännökset sisältyisivät puolestaan kokonaisuudessaan 14 §:n 1 momenttiin, minkä lisäksi tilapäisellä luvalla oleskeltua aikaa otettaisiin jatkossakin huomioon 15 §:n mukaisesti.
17 a §. Toimeentulon osoittaminen ja toimeentuloedellytyksestä poikkeaminen.
Kansalaisuuslakiin lisättäisiin uusi 17 a §, jossa säädettäisiin tässä esityksessä ehdotetun turvatun toimeentulon osoittamisesta ja siitä poikkeamisesta. Pykälä sisältäisi säännökset siitä, miten hakijan toimeentulo katsottaisiin turvatuksi, keitä toimeentuloedellytys koskisi ja milloin edellytyksestä voitaisiin poiketa.
Pykälän 1 momentissa säädettäisiin siitä, miten hakijan toimeentulo katsottaisiin turvatuksi esityksessä ehdotetun 13 §:n 1 momentin 5 kohdan edellyttämällä tavalla. Hakija antaisi kansalaisuutta hakiessaan tiedon toimeentulonsa perusteesta. Maahanmuuttovirasto tarkastaisi, ilmenisikö hakijan ilmoittama toimeentulon peruste myös viraston käytössä olevien tietojärjestelmien tiedoista. Lähtökohtana olisi se, että hakijan antamaa tietoa pidettäisiin luotettavana, jos vastaava tieto ilmenisi myös saatavilla olevasta tietojärjestelmästä, jolloin toimeentulon perustetta ei tarvitsisi selvittää enemmälti.
Toimeentuloedellytyksen täyttymisen kannalta erityisen olennaista olisi sen tarkastelu, onko hakija turvautunut keskeisesti joko työttömyysturvalaissa (1290/2002) tarkoitettuun työttömyysetuuteen tai toimeentulotuesta annetussa laissa (1412/1997) tarkoitettuun toimeentulotukeen. Työttömyysetuudella tarkoitetaan työttömyysturvalaissa mainittuja etuuksia, joilla työttömän työnhakijan perustoimeentulo turvataan työttömyyden aikana. Näitä etuuksia ovat työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki. Työttömyyspäivärahalla tarkoitetaan sekä peruspäivärahaa että ansiopäivärahaa. Toimeentulotuella tarkoitetaan toimeentulotukilain mukaisia toimeentulotuen muotoja. Toimeentulotuen osalta on huomioitava, että kyse on perhekohtaisesta etuudesta. Toimeentulotukea myönnettäessä kaikkia perheenjäseniä pidetään toimeentulotuen saajina tuen maksamispäivästä lukien.
Toimeentuloedellytyksen täyttymisen tarkastelun lähtökohtana olisi se, onko hakija joutunut turvautumaan säännöksessä viitattuun työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen yli tietyn ajan. Säännöstä sovellettaisiin lähtökohtaisesti siten, että sikäli kuin hakija olisi joutunut turvautumaan työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen momentissa tarkoitettua pidempään, ei hänen toimeentuloaan katsottaisi turvatuksi lain edellyttämällä tavalla. Tällöin hakijan ei voitaisi katsoa pystyvän huolehtimaan omasta toimeentulostaan tai osoittamaan kotoutumistaan sillä tavalla, mitä kansalaisuuden myöntäminen edellyttäisi. Toisaalta sikäli kuin hakija olisi joutunut turvautumaan työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen enintään laissa mainitun ajan ja hän olisi antanut luotettavana pidettävän tiedon toimeentulonsa perusteesta, 13 §:ssä tarkoitettu toimeentuloedellytys täyttyisi.
Toimeentuloedellytyksen täyttymistä tarkasteltaisiin 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisuhetkellä. Toimeentuloedellytyksen tarkastelujakso olisi hakemuksen ratkaisemista edeltävät kaksi vuotta. Tänä aikana hakija olisi voinut turvautua työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen tai molempiin samanaikaisesti yhteensä korkeintaan kolmen kuukauden verran. Näin sääntelyssä huomioitaisiin esimerkiksi lyhytaikaiset työttömyysjaksot, jotka eivät estäisi toimeentuloedellytyksen täyttymistä ja kansalaisuuden saamista, koska valtaosan tarkastelujaksosta hakija olisi kuitenkin turvannut toimeentulonsa muuta kautta, esimerkiksi työnteolla. Toisaalta yhteensä yli kolmen kuukauden ajanjaksoa ei voitaisi pitää enää sellaisena hyvin lyhytaikaisena turvautumisena työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen, josta huolimatta hakijan voitaisiin yhä katsoa huolehtivan omasta toimeentulostaan kansalaisuuden saamiseen riittävällä tavalla.
Kolmen kuukauden ajanjakson, jolloin hakija olisi turvautunut työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen, ei tarvitsisi olla yhtäjaksoinen, vaan säännöksen soveltamisen kannalta keskeistä olisi, onko hakija viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana turvautunut työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen yhteen laskettuna yli kolmen kuukauden ajan. Siten kolmen kuukauden ajanjakso voisi olla joko yhtäjaksoinen tai koostua lyhyemmistä jaksoista. Jos hakija esimerkiksi olisi kahden vuoden tarkastelujaksolla turvautunut kahdesti työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen kahden kuukauden verran eli yhteensä neljä kuukautta, ei toimeentuloedellytys täyttyisi, vaikka yhtäjaksoinen työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen turvautumisen ajanjakso ei ylittäisi säännöksessä mainittua kolmea kuukautta.
Tarkastelun kannalta keskeistä olisi työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen turvautumisen ajallinen yhteismäärä, joka ajoittuu kahden vuoden tarkastelujaksolle. Merkitystä ei olisi myöskään sillä, olisiko hakija saanut joko työttömyysetuutta tai toimeentulotukea yli kolmen kuukauden enimmäismäärän, vaan keskeistä olisi toimeentulotuki- ja työttömyysetuuskuukausien yhteismäärä. Jos hakija olisi saanut esimerkiksi kaksi kuukautta toimeentulotukea ja kaksi kuukautta työttömyysetuutta, ei toimeentuloedellytys täyttyisi, vaikka kummankaan tukimuodon ajallinen määrä ei itsessään ylittäisi kolmea kuukautta. Toisaalta toimeentuloedellytys täyttyisi esimerkiksi siinä tapauksessa, että hakija olisi saanut yhteensä kolmen kuukauden ajan työttömyysetuutta ja lisäksi samanaikaisesti yhden kuukauden ajan toimeentulotukea.
Uusi toimeentuloedellytys tarkoittaisi käytännössä sitä, että hakija voisi osoittaa turvatun toimeentulon ja siten edellytyksen täyttymisen antamalla luotettavana pidettävän tiedon mistä tahansa laillisesta toimeentulosta, kunhan hän ei vain olisi joutunut turvautumaan säännöksessä rajattuihin työttömyysetuuksiin tai toimeentulotukeen siinä mainittua pidempää aikaa. Toimeentulo voisi koostua muun muassa palkkatyöstä, yritystoiminnasta, eläkkeestä tai pääomatuloista, kuten esimerkiksi vuokra- tai korkotuloista. Toimeentulo voisi perustua myös hakijan puolisolta saatuun taloudelliseen tukeen ja elatukseen, hakijan omiin säästöihin tai muihin sellaisiin etuuksiin, joita säännöksessä ei olisi nimenomaisesti mainittu. Siten toimeentuloedellytyksessä otettaisiin huomioon hakijoiden elämäntilanteisiin liittyvät hyvinkin erilaiset toimeentulon perusteet.
Toimeentuloedellytyksen täyttymisen kannalta olisi ratkaisevaa kuitenkin ennen kaikkea se, onko hakija viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana turvautunut yli kolmen kuukauden ajan työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen. Esimerkiksi työttömyysetuutta kahden vuoden tarkastelujaksolla jatkuvasti saanut hakija ei siten täyttäisi toimeentuloedellytystä, vaikka hän olisi saanut toimeentulonsa osittain myös säästöillään tai puolisonsa elatuksen kautta. Kyse voisi olla myös tilanteesta, jossa hakija olisi saanut vanhemmuuteen tai opiskeluun liittyviä etuuksia, mutta toimeentuloedellytyksen tarkastelujaksolle ajoittuisi lisäksi myös yli kolmen kuukauden verran säännöksissä mainittuja työttömyysetuuksia tai toimeentulotukea. Tällaisissa tilanteissa ei katsottaisi, että hakija tosiasiallisesti turvaisi oman toimeentulonsa säännöksessä tarkoitetulla tavalla, eikä toimeentuloedellytys siten täyttyisi.
Hakija toimittaisi hakemuslomakkeella tiedot siitä, mihin hänen toimeentulonsa perustuu. Tiedot olisi annettava hakemushetken tilanteen perusteella. Maahanmuuttovirasto selvittäisi toimeentuloedellytyksen täyttymistä ensisijaisesti hakijan hakemuksessa toimittamien tietojen ja viraston käytössä olevista tietojärjestelmistä saatavilla olevien tietojen perusteella. Lähtökohtaisesti hakemusta ratkaistaessa tarkastettaisiin, että hakija ei olisi saanut työttömyysetuutta tai toimeentulotukea säännöksessä ehdotettua enimmäismäärää enempää ja että hän olisi hakemusta tehdessään antanut luotettavana pidettävän tiedon siitä, mihin hänen toimeentulonsa on perustunut. Jos hakija olisi esimerkiksi ilmoittanut toimeentulonsa perustuvan työntekoon, voitaisiin hakemusta ratkaistaessa lähtökohtaisesti pitää riittävänä toimeentuloedellytyksen täyttymisen kannalta, että hakijalle olisi tietojärjestelmistä saatavilla olevien tietojen mukaan kertynyt palkkatuloa työstä ja että hakija olisi saanut työttömyysetuuksia tai toimeentulotukea korkeintaan säännöksessä tarkoitetulla tavalla.
Maahanmuuttovirasto voisi pyytää tarvittaessa hakijalta lisäselvitystä toimeentulon perusteesta silloin, kun hakijan antamalle tiedolle ei saataisi vahvistusta viraston käytettävissä olevien rekisteritarkastusten avulla. Vaikka hakijalle ei rekisteritarkastusten perusteella maksettaisi työttömyysetuutta tai toimeentulotukea ja toimeentuloedellytyksen voisi siten sinällään lähtökohtaisesti katsoa täyttyvän, voisi hakijan tosiasiallista toimeentuloa olla syytä selvittää tarkemmin, jos hakija ei olisi itse antanut tietoa mistään muusta toimeentulon perusteesta. Tällainen tilanne voisi olla kyseessä esimerkiksi silloin, jos hakija ei ilmoittaisi hakemuslomakkeella mitään toimeentulon perustetta eikä tietoa olisi saatavissa myöskään rekisteritarkastusten avulla. Kyse voisi olla myös siitä, että hakija ilmoittaisi toimeentulonsa perustuvan ainoastaan omiin säästöihinsä tai puolisonsa työ- tai yritystuloihin ja hän toimittaisi myös selvitystä tällaisesta toimeentulon perusteesta, mutta hänen säästöjään tai puolison tuloja ei voitaisi pitää tosiasiallisesti riittävinä elämiseen niiden huomattavan vähäisen määrän vuoksi. Jos hakija ei viraston pyynnöstä huolimatta kykenisi antamaan luotettavana pidettävää tietoa siitä, mihin hänen toimeentulonsa on perustunut, ei hänen voitaisi katsoa osoittaneen toimeentuloaan säännöksessä tarkoitetulla tavalla eikä toimeentuloedellytys siten täyttyisi.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin siitä, keneltä 13 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettua turvattua toimeentuloa edellytettäisiin. Turvattua toimeentuloa ei ensinnäkään edellytettäisi alle 18-vuotiaalta. Lapset ovat useimmiten kanssahakijoina vanhempiensa hakemuksissa. Lapsella on oikeus saada elatusta vanhemmiltaan, kunnes hän täyttää 18 vuotta. Lisäksi kaikki Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia 18 ikävuoden täyttämiseen asti. Siten ei olisi tarkoituksenmukaista edellyttää alle 18-vuotiaalta itsenäistä toimeentulon turvaamista. Sikäli kuin kanssahakija täyttäisi 18 vuotta ennen hakemuksen ratkaisemista ja täydentäisi kansalaisuushakemuksen itseään koskevaksi lain 25 §:n mukaisesti, ei häneltä kuitenkaan edellytettäisi turvattua toimeentuloa. Esityksessä ehdotetaan lain 25 §:ää täsmennettäväksi tältä osin.
Lisäksi 65-vuotiaalta tai sitä vanhemmalta hakijalta ei edellytettäisi turvattua toimeentuloa. Sellaiset henkilöt, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta, voivat vuonna 2024 saada vanhuuseläkettä. Vaikka myös 65 vuotta täyttänyt henkilö voi vielä työskennellä, tämän ikäiseltä hakijalta ei kuitenkaan enää edellytettäisi turvattua toimeentuloa kansalaisuuden saamista varten.
Pykälän 3 momentissa säädettäisiin niistä perusteista, joilla toimeentuloedellytyksestä voitaisiin poiketa. Poikkeuksen tarkoituksena olisi mahdollistaa kansalaisuuden myöntäminen sellaisissa tilanteissa, joissa ei voitaisi kohtuudella edellyttää hakijan täyttävän toimeentuloedellytystä terveydentilan, vammaisuuden tai muiden erittäin painavien syiden vuoksi. Poikkeamismahdollisuudella varmistettaisiin se, että myös sellaisille hakijoille voitaisiin myöntää kansalaisuus, joilla ei olisi tosiasiallista mahdollisuutta täyttää esityksessä ehdotettua uutta toimeentuloedellytystä.
Mahdollisten poikkeamisperusteiden olemassaoloa arvioitaisiin sellaisissa tilanteissa, joissa hakijan toimeentuloa ei katsottaisi turvatuksi pykälän 1 momentin perusteella eikä hakija olisi 2 momentissa tarkoitettu henkilö. Jos hakijan toimeentulon perusteena olisi esimerkiksi työkyvyttömyyseläke tai vammaistuki ja hän olisi viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana saanut työttömyysetuutta tai toimeentulotukea yhteensä enintään kolmen kuukauden ajan, hän täyttäisi toimeentuloedellytyksen eikä siis olisi tarpeen arvioida, olisiko toimeentuloedellytyksestä perusteita poiketa hakijan terveydentilan tai vammaisuuden perusteella. Jos hakija olisi sen sijaan saanut viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana myös 1 momentissa mainittua työttömyysetuutta tai toimeentulotukea kauemmin kuin yhteensä kolmen kuukauden ajan, hän ei täyttäisi toimeentuloedellytystä. Tällaisessa tilanteessa arvioitaisiin, olisiko hakijan tapauksessa jokin 3 momentin mukainen peruste poiketa toimeentuloedellytyksestä.
Toimeentuloedellytyksestä voitaisiin poiketa siinä tapauksessa, että poikkeamiselle olisi sellainen hakijan terveydentilaan tai vammaisuuteen liittyvä peruste, jonka vuoksi hän ei pystyisi osoittamaan turvattua toimeentuloa ehdotetussa 1 momentissa tarkoitetulla tavalla. Tarkoituksena olisi kattaa laajasti kaikki sellaiset tilanteet, joissa hakijan fyysinen tai psyykkinen toimintakyky olisi siinä määrin vakavasti ja pitkäaikaisesti alentunut lääketieteellisistä syistä, ettei hänen voitaisi kohtuudella odottaa täyttävän toimeentuloedellytystä. Käytännössä kyse olisi erityisesti sen arvioimisesta, voisiko hakija hankkia omaa toimeentuloaan työnteolla pidemmälläkään aikavälillä. Lähtökohtaisesti hakijan terveydentilan tai vamman tulisi olla sellainen, jonka vuoksi työnteko olisi hakijalle vastaisuudessakin erittäin vaikeaa ja epätodennäköistä. Näissä tilanteissa ei olisi kohtuullista, että esimerkiksi toistuva toimeentulotuen nostaminen mahdollisten muiden terveydentilaan tai vammaisuuteen liittyvien etuuksien lisäksi estäisi kansalaisuuden myöntämisen, jolloin toimeentuloedellytyksestä olisi perusteltua poiketa.
Terveydentilaan liittyvässä syyssä voisi olla kyse esimerkiksi psyykkisestä tai fyysisestä kroonisesta sairaudesta, kehitysvammasta tai -häiriöstä, neuropsykiatrisesta häiriöstä, CP-vammasta tai ulkoisen tekijän aiheuttamasta pitkäaikaisesta vammasta. Jos hakijan toimeentuloa ei katsottaisi 1 momentin mukaisesti turvatuksi eikä hän olisi 2 momentissa tarkoitettu henkilö ja hän pyytäisi hakemuksessaan poikkeamaan toimeentuloedellytyksestä terveydentilaan tai vammaisuuteen liittyvistä syistä, hänen olisi esitettävä pyyntönsä tueksi selvitystä sairaudestaan, vammastaan tai muusta terveydentilaan liittyvästä seikasta, johon hän vetoaisi. Käytännössä kyse olisi hakijaa hoitaneen lääkärin antamasta lausunnosta koskien hakijan terveydentilaa tai vammaa. Lääkärintodistuksesta tulisi käydä ilmi, onko hakijan sairaus tai vamma sellainen, että se estää pitkäaikaisesti hakijan itsenäisen toimeentulon hankkimisen. Todistuksesta tulisi selvitä myös, millä tavalla sairaus tai vamma estää toimeentulon hankkimisen.
Lääkärintodistuksen ohella hakija voisi esittää pyyntönsä tueksi myös muuta sellaista näyttöä, joka osoittaisi hänen olevan kykenemätön turvamaan toimeentuloaan työnteon kautta. Kyse voisi olla esimerkiksi päätöksestä, jolla hakijalle on kansaeläkelain (568/2007) nojalla myönnetty työkyvyttömyyseläke. Sikäli kuin hakijalle olisi myönnetty kansaneläkelalain 14 §:n mukainen työkyvyttömyyseläke toistaiseksi, voitaisiin tätä pitää lähtökohtaisena työnteon estymisenä myös kansalaisuuslain toimeentuloedellytyksen kannalta. Toisaalta jos hakijalle olisi myönnetty saman lain perusteella työkyvyttömyyseläke vain määräajaksi, ei tämä välttämättä tarkoittaisi sitä, että toimeentuloedellytyksestä ei voitaisi poiketa, vaan myös määräaikainen työkyvyttömyyseläkepäätös yhdessä muun hakijan toimittaman selvityksen kanssa voisi olla perusteena poikkeamiselle.
Maahanmuuttovirasto arvioisi käytössään olevan lääketieteellisen sekä mahdollisen muun selvityksen perusteella, olisiko käsillä laissa säädetty peruste toimeentuloedellytyksestä poikkeamiselle. Maahanmuuttovirasto tekisi viime kädessä päätöksen siitä, onko hakijan kohdalla kaiken käytössä olevan selvityksen perusteella kyse sellaisesta lain tarkoittamasta tilanteesta, jossa hakijan ei voida katsoa terveydentilansa tai vammaisuutensa vuoksi tosiasiallisesti kykenevän täyttämään toimeentuloedellytystä.
Hakijan terveydentilaan tai vammaisuuteen liittyvien syiden lisäksi toimeentuloedellytyksestä voitaisiin poiketa, jos poikkeamiselle olisi olemassa muutoin erittäin painava syy. Peruste olisi tarkoitettu sovellettavaksi sellaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa toimeentulon osoittaminen muodostuisi muutoin kohtuuttomaksi muista hakijasta itsestään riippumattomista syistä. Poikkeamisperusteen tarkoituksena olisi estää ennakoimattomat ja kohtuuttomaksi muodostuvat tilanteet esimerkiksi irtisanomisten yhteydessä, jos hakijalla olisi kuitenkin käytössä olevien tietojen perusteella taustallaan useamman vuoden ajanjakso Suomessa työskentelyä osoituksena kotoutumisesta.
Käytännössä kyseeseen voisi tulla esimerkiksi sellainen tilanne, jossa hakija olisi joutunut työttömäksi hakemuksen jättämisen jälkeen eikä siten pystyisi osoittamaan toimeentuloaan 1 momentin edellyttämällä tavalla juuri kansalaisuushakemuksen ratkaisuhetken tilanteen perusteella. Tällaisissa tilanteissa poikkeaminen voisi olla mahdollista, vaikka hakija hakemuksen ratkaisuhetken tilanteen perusteella olisi turvautunut 1 momentissa mainittuun työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen tai molempiin yli säännöksessä tarkoitetun kolmen kuukauden ajanjakson verran, jos työttömyysjaksoa edeltävältä ajalta olisi osoitettavissa useamman vuoden työskentelyajanjakso. Lähtökohtaisesti poikkeaminen voisi tulla kyseeseen, jos hakija olisi joutunut turvautumaan työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen tai molempiin korkeintaan joitain kuukausia yli laissa mainitun enimmäismäärän. Poikkeamiselle ei lähtökohtaisesti olisi erittäin painavaa syytä, jos hakija olisi itse irtisanoutunut.
Harkinnassa olisi huomioitava myös lapsen oikeuksista tehdyn yleissopimuksen määräykset. Sopimuksen 3 artiklan 1 kappaleen mukaan kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Valinta erilaisten ratkaisuvaihtojen välillä olisi säännöksiä sovellettaessa tehtävä lapsen edun mukaisesti.
19 a §. Odotusajan määräytyminen.
Pykälässä säädetään odotusajasta, joka hakijalle voidaan määrätä, jos hän ei täytä nuhteettomuusedellytystä ja hänen kansalaisuushakemukseensa tehdään sen vuoksi kielteinen päätös. Pykälän 2 momentti sisältää säännökset siitä, miten rikoksesta annettu rangaistus vaikuttaa odotusajan pituuteen. Pykälän 3 momentissa on säännöksiä odotusajan laskemisesta ja 4 momentissa hakijan tilanteen kokonaisvaltaisesta tarkastelusta.
Kansalaistamisen yleisiin edellytyksiin kuuluu kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin 3 kohdan mukainen nuhteettomuusedellytys. Kansalaisuuden saaminen hakemuksesta edellyttää siten lähtökohtaisesti sitä, että hakija ei ole syyllistynyt rikoksiin. Nuhteettomuusedellytyksestä poikkeamista koskevassa arvioinnissa otetaan 19 §:n mukaisesti huomioon erityisesti rikoksesta tai rikoksista kulunut aika, teon laatu ja teosta tuomitun rangaistuksen ankaruus sekä se, onko hakija syyllistynyt toistuvasti rangaistaviin tekoihin.
Jos hakija on syyllistynyt rikokseen, hänelle voidaan määrätä kansalaisuushakemukseen tehtävässä kielteisessä päätöksessä odotusaika, jonka aikana hänelle ei lähtökohtaisesti myönnetä kansalaisuutta mahdollisen uuden kansalaisuushakemuksen perusteella. Kansalaisuuslain 19 a §:n 2 momentissa säädetään odotusajan vähimmäis- ja enimmäispituudesta, joka riippuu rikoksesta annetun rangaistuksen ankaruudesta. Odotusaika voi siis olla sitä pidempi, mitä ankarampi rangaistus rikoksesta on seurannut.
Nuhteettomuuden merkitystä kansalaistamisen edellytyksenä korostettaisiin pidentämällä rikoksiin syyllistyneille määrättäviä odotusaikoja. Sakkorangaistuksen osalta vähimmäisodotusaika olisi kuitenkin jatkossakin yksi vuosi. Lisäksi odotusajan pituus säilyisi ennallaan sellaisen rikoksen osalta, josta tuomioistuin on jättänyt rangaistuksen tuomitsematta. Muutoin odotusaikojen minimiä ja maksimia nostettaisiin yhdellä vuodella. Lähtökohtana säilyisi jatkossakin se, että odotusajan kuluttua nuhteettomuusedellytyksestä voitaisiin poiketa, jos hakija ei olisi syyllistynyt kielteisen kansalaisuuspäätöksen jälkeen sellaiseen uuteen rikokseen, jonka vuoksi kansalaisuutta ei voitaisi myöntää. Alle 18-vuotiaan mutta 15 vuotta täyttäneen henkilön osalta harkinnassa on huomioitava myös lapsen edun periaate.
Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että odotusaika olisi sakkorangaistuksen osalta vähintään yhden vuoden ja enintään neljä vuotta luettuna rikoksen tekopäivästä. Sellaisen rikoksen osalta, josta tuomioistuin on jättänyt rangaistukseen tuomitsematta, odotusaika olisi vähintään kaksi ja enintään neljä vuotta. Ehdollisen vankeusrangaistuksen, valvontarangaistuksen, yhdyskuntapalvelun ja nuorisorangaistuksen osalta odotusaika olisi vähintään kolme ja enintään viisi vuotta rikoksen tekopäivästä. Ehdottoman vankeusrangaistuksen osalta odotusaika olisi puolestaan vähintään neljä ja enintään kahdeksan vuotta luettuna rangaistuksen suorittamisesta. Odotusajan laskemiseen sovellettaisiin 3 ja 4 momentissa olevia säännöksiä, joihin ei ehdoteta muutoksia.
Kansalaisuuslain 19 §:n perustelujen (HE 80/2010 vp, s. 35–36) mukaisesti kansalaisuushakemukseen voidaan tehdä kokonaisharkinnan perusteella kielteinen päätös ilman odotusaikaa, jos kyse on erittäin vakavasta rikoksesta tai toistuvasta syyllistymisestä rikoksiin ja kielteinen päätös on perusteltu ottaen huomioon myös rikoksista kulunut aika. Mainitusta perustelutekstistä ei kuitenkaan ilmene sitä, mitkä olisivat sellaisia erittäin vakavia rikoksia, joihin syyllistymisen perusteella odotusaikaa ei määrättäisi. Rikoslain 15 luvun 10 §:ssä säädetään törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisen rangaistavuudesta, ja tämä lainkohta sisältää luettelon törkeistä rikoksista. Kyse on erittäin vakavista rikoksista, jotka ovat luonteeltaan harkittuja ja sisältävät järjestelmällistä valmistelua sekä kohdistuvat tärkeään suojeltavaan oikeushyvään, kuten ihmishenkeen (HE 6/1997 vp, s. 42/I). Näitä rikoksia voitaisiin pitää myös sellaisina erittäin vakavina rikoksina, joihin syyllistyneen henkilön kansalaisuushakemukseen tehtäisiin kielteinen päätös ilman odotusaikaa.
Rikoslain 15 luvun 10 §:n 1 momentissa mainittuja törkeitä rikoksia ovat seuraavat: joukkotuhonta, joukkotuhonnan valmistelu, rikos ihmisyyttä vastaan, törkeä rikos ihmisyyttä vastaan, hyökkäysrikos, hyökkäysrikoksen valmistelu, sotarikos, törkeä sotarikos, kidutus, kemiallisen aseen kiellon rikkominen, biologisen aseen kiellon rikkominen, jalkaväkimiinakiellon rikkominen, Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, maanpetos, törkeä maanpetos, vakoilu, törkeä vakoilu, valtiopetos, törkeä valtiopetos, raiskaus, törkeä raiskaus, lapsenraiskaus, törkeä lapsenraiskaus, törkeä seksuaalinen kajoaminen lapseen, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, naisen sukuelinten silpominen, ryöstö, törkeä ryöstö, ihmiskauppa, törkeä ihmiskauppa, panttivangin ottaminen, törkeä tuhotyö, törkeä terveyden vaarantaminen, ydinräjähderikos, kaappaus, rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos, törkeä ympäristön turmeleminen ja törkeä huumausainerikos.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 5 momentti, jossa säädettäisiin erittäin vakavaan rikokseen syyllistymisen vaikutuksesta kansalaistamiselle. Hakijalle ei määrättäisi odotusaikaa, jos hänet olisi tuomittu syyllistymisestä erittäin vakavaan rikokseen. Tällä tarkoitettaisiin sellaisia rikoksia kuin rikoslain 15 luvun 10 §:n 1 momentissa tarkoitetut törkeät rikokset, joista olisi tuomittu ehdottomaan vankeuteen. Erittäin vakavaan rikokseen syyllistyneelle ei myönnettäisi kansalaisuutta toistaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi lain mahdollistaman pisimmän odotusajan useammalla vuodella ylittävää aikaa. Pisin mahdollinen odotusaika olisi ehdotettavan 2 momentin 4 kohdan perusteella kahdeksan vuotta rikoksesta tuomitun rangaistuksen suorittamisesta. Esimerkiksi määräaikaisen vankeuden enimmäisaika on 12 vuotta, ja jos henkilö tuomitaan samalla kertaa useammasta rikoksesta yhteiseen vankeusrangaistukseen, enimmäisaika on 15 vuotta. Jos hakija olisi esimerkiksi tuomittu 14 vuoden vankeusrangaistukseen ja hänelle määrättäisiin pisin mahdollinen odotusaika, muodostuisi vankeusrangaistuksesta ja laskennallisesta odotusajasta yhteensä 22 vuoden pituinen ajanjakso. Sikäli kuin tässä tilanteessa olisi kyse sellaisesta erittäin vakavasta rikoksesta, johon syyllistyneelle odotusaikaa ei määrättäisi, tulisi rikokseen syyllistyneen lähtökohtaisesti odottaa koko rangaistuksen suoritettuaan useamman vuoden ehdotettavaa kahdeksaa vuotta pidempään. Päätös uuteen kansalaisuushakemukseen tehtäisiin 19 §:n 1 momentissa tarkoitetun harkinnan perusteella. Arvioinnissa otettaisiin 19 §:n 1 momentin mukaisesti huomioon rikoksesta tai rikoksista kulunut aika, teon laatu ja teosta tuomitun rangaistuksen ankaruus sekä se, onko rikoksiin syyllistyminen ollut toistuvaa.
25 §.Täysivaltaiseksi tulon vaikutus vireillä olevaan hakemukseen
. Pykälä sisältää säännökset sellaisia tilanteita varten, joissa henkilöstä tulee kansalaisuushakemuksen vireillä ollessa täysi-ikäinen. Tällainen henkilö voi kohtuullisessa määräajassa täydentää hakemuksen itseään koskevaksi, jos hän on ollut kanssahakijana, tai vahvistaa hakemuksen, jos se on tehty vain hänen puolestaan. Tällaiseen henkilöön sovelletaan lapselta vaadittavaa asumisaikaa, jos hän täyttänyt sen ollessaan vielä huollettavana.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että sen 3 momenttiin lisättäisiin täysi-ikäiseksi tulleiden henkilöiden osalta tarkennus toimeentuloa koskevien säännösten soveltamisesta. Jos henkilö olisi pykälässä tarkoitetulla tavalla täydentänyt hakemuksen itseään koskevaksi tai vahvistanut sen, häneltä ei edellytettäisi toimeentulon osoittamista ehdotetun 17 a §:n 1 momentin mukaisesti. Tällaiseen hakijaan sovellettaisiin toimeentulon osalta edelleenkin 17 a §:n 2 momentin alle 18-vuotiaita henkilöitä koskevia säännöksiä. Häneltä ei siten edellytettäisi toimeentulon osoittamista.
Kansalaistamisen yleisiin edellytyksiin kuuluu 13 §:n 1 momentin 5 kohdan mukainen toimeentuloa koskeva edellytys, jota ehdotetaan tässä esityksessä muutettavaksi. Lakiin ehdotetaan myös uutta 17 a §:ää, joka sisältäisi tarkempia säännöksiä siitä, miten uuden toimeentuloedellytyksen täyttyminen osoitettaisiin. Toimeentuloedellytys ei ehdotetun 17 a §:n 2 momentin mukaan koskisi alle 18-vuotiailta henkilöitä. Tältä osin tilanne ei muuttuisi, jos henkilö täyttäisi 18 vuotta asian vireillä ollessa. Täysi-ikäiseksi tulleelta ei siten hakemuksen täydentämisen tai vahvistamisen jälkeenkään edellytettäisi toimeentuloa.
Pykälää ehdotetaan samalla muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että sen 1 ja 2 momentissa ei enää mainittaisi avioitumista alle 18-vuotiaana. Muutokset liittyvät 2 §:n 7 kohtaan ehdotettavaan muutokseen, jolla lapsen määritelmää ajantasaistettaisiin siten, että lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä. Muutoksilla huomioitaisiin, että avioituminen ei enää vaikuta täysivaltaiseksi tuloon.
26 §. Ulkomaalainen, jonka isä tai äiti on Suomen kansalainen.
Pykälän 1 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että siinä ei enää mainittaisi avioitumista alle 18-vuotiaana. Muutos liittyy 2 §:n 7 kohtaan ehdotettavaan muutokseen, jolla lapsen määritelmää ajantasaistettaisiin siten, että lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä. Muutoksella huomioitaisiin, että avioituminen ei enää vaikuta täysivaltaiseksi tuloon.
33 §.Kansalaisuuden menettäminen väärien tietojen antamisen perusteella
. Pykälässä säädetään siitä, milloin voidaan päättää kansalaisuuden menettämisestä, jos hakija on ennen kansalaisuuden myöntämistä antanut vääriä tietoja tai salannut olennaisen seikan. Päätös kansalaisuuden menettämisestä voidaan tehdä viiden vuoden määräajan kuluessa. Määräajan tarkoituksena on katkaista epävarman oikeustilan jatkuminen (HE 235/2002 vp, s. 56).
Eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen 7 artiklan 1 kappaleen b kohdan mukaan kansalaisuuden menettämisen perusteeksi voidaan säätää se, että henkilö on saanut sopimusvaltion kansalaisuuden toimimalla petollisesti, antamalla vääriä tietoja tai salaamalla olennaisen seikan. Sopimuksen perustelumuistion (Explanatory Report, s. 11) mukaan kyse olisi sellaisesta petollisesta toiminnasta, väärien tietojen antamisesta tai olennaisen seikan salaamisesta, joka johtuisi hakijan tahallisesta teosta tai laiminlyönnistä ja joka olisi vaikuttanut merkittävästi kansalaisuuden saamiseen. Olennaisuudella tarkoitetaan sopimuksen perustelumuistion mukaan sitä, että kansalaisuutta ei olisi myönnetty, jos kyseinen seikka olisi ollut tiedossa.
Pykälän 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että henkilölle myönnetyn Suomen kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin päättää myös silloin, kun hän olisi saanut kansalaisuuden toimimalla muutoin petollisesti. Tällaisesta toiminnasta olisi kyse esimerkiksi silloin, kun vasta kansalaisuuden myöntämisen jälkeen ilmenisi, että kansalaisuushakemukseen oli liitetty todistus kielikokeesta, jossa oli tosiasiassa käynyt joku muu henkilö hakemuksen perusteella kansalaistetun henkilön sijaan. Toiminnan olisi oltava sillä tavoin merkittävää, että kansalaisuutta ei olisi myönnetty, jos kyseinen toiminta olisi ollut tiedossa. Päätös kansalaisuuden menettämisestä edellyttäisi varmuutta siitä, että kansalaisuushakemukseen olisi tehty kielteinen päätös, jos kyseinen toiminta olisi ilmennyt ennen kansalaisuuden myöntämistä.
Jotta kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin päättää, petolliselta toiminnalta edellytettäisiin myös tahallisuutta. Kansalaisuuden menettämisestä ei siten voitaisi päättää pelkästään sillä perusteella, että kansalaisuus olisi myönnetty virheellisesti esimerkiksi riittämättömän kielitodistuksen esittäneelle henkilölle ja kyseessä olisi siis viranomaisen virhe edellytysten täyttymisen arvioinnissa. Kansalaisuuden menettämisestä ei lisäksi voitaisi jatkossakaan päättää sillä perusteella, että vasta jälkikäteen ilmenisi henkilön syyllistyneen sellaiseen rikokseen, jonka vuoksi kansalaisuutta ei olisi myönnetty. Rikosprosessille ominainen oikeus olla todistamatta itseään vastaan merkitsee hallintomenettelyssä sitä, että yksityinen on velvollinen esittämään selvitystä oman, esimerkiksi hakemuksessaan esittämänsä vaatimuksen tueksi mutta ei itselleen epäedullisista seikoista (PeVM 8/2002 vp, s. 5/II). Kansalaisuuden menettämisestä ei voitaisi päättää rikokseen syyllistymisen perusteella muutoin kuin 33 a ja 33 b §:n mukaisesti. Mahdollinen petollista toimintaa kansalaisuusasiassa koskeva rikosasia tai -tuomio ei kuitenkaan estäisi 33 §:n soveltamista.
Pykälän 4 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että päätöstä kansalaisuuden menettämisestä ei voitaisi 1 ja 2 momentin mukaisissa tapauksissa tehdä, jos kansalaisuushakemuksen tai -ilmoituksen ratkaisusta olisi kulunut yli kymmenen vuotta. Kansalaisuuden menettämistä koskeva asia olisi myös ratkaistava kymmenen vuoden määräajan kuluessa. Kansalaisuuden menettämisestä ei siten voitaisi jatkossa päättää enää määräajan umpeuduttua, jos asia olisi ehtinyt tulla vireille sitä ennen. Kymmenen vuoden määräaika olisi erilaisissa tilanteissa tarpeeksi pitkä myös päätöksen tekemiselle. Momentin kolmas virke jätettäisiin puolestaan tarpeettomana pois, koska säännöksessä tarkoitettuja ehdollisia kansalaisuuspäätöksiä ei ole tehty yli 20 vuoteen.
Lasten ja päätöksenteossa huomioitavien seikkojen osalta sovellettaisiin jatkossakin 2 ja 3 momentin säännöksiä, joihin ei ehdoteta muutoksia. Lapsi ei voi jatkossakaan menettää kansalaisuutta, jos toinen hänen vanhemmistaan säilyttää sen. Muutoin lapsen kansalaisuuden menettäminen on jatkossakin harkinnanvaraista, ja arvioinnissa on otettava huomioon muun muassa lapsen ikä ja siteet Suomeen. Harkinnassa voidaan edelleenkin päätyä vääriä tietoja antaneen henkilön ja hänen lapsensa osalta eri lopputuloksiin, toisin sanoen siihen, että henkilö itse menettäisi kansalaisuuden mutta hänen lapsensa ei menettäisi. Kansalaisuuden menettämistä koskevan määräajan pidentämisestä kymmeneen vuoteen seuraisi se, että kansalaisuuden menettäminen voisi jatkossa tulla harkittavaksi jossakin tapauksessa pian kansalaisuuden myöntämisen jälkeen, kun taas jossakin toisessa tapauksessa kansalaisuuden menettämistä voitaisiin harkita vielä lähes kymmenen vuotta kansalaisuuden myöntämisen jälkeen.
Kansalaisuuden mahdollisesta menettämisestä päätetään jatkossakin henkilön tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella, ja arvioinnissa otetaan huomioon teon moitittavuuden lisäksi siihen liittyneet olosuhteet ja hakemuksen tai ilmoituksen tehneen siteet Suomeen. Vaikka kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin jatkossa päättää kymmenen vuoden kuluessa kansalaisuuspäätöksen tekemisestä, harkinnassa olisi jatkossakin otettava huomioon se, millaisiksi henkilön siteet Suomeen olisivat ajan kuluessa muodostuneet. Päätöksen oikeasuhtaisuutta harkittaessa olisi kiinnitettävä huomiota myös henkilön perheenjäsenille mahdollisesti aiheutuviin seurauksiin.
Lapsen kansalaisuuden menettämistä harkittaessa on edelleenkin huomioitava iän myötä mahdollisesti muodostuneet henkilökohtaiset siteet Suomeen (HE 235/2002 vp, s. 55–56). Mitä pidempi aika kansalaisuuden myöntämisestä on kulunut, sitä vahvempia siteitä lapselle on voinut muodostua Suomeen esimerkiksi maassa asumisen myötä. Suomeen muodostuneiden siteiden vuoksi harkinnassa voitaisiin päätyä siihen, että lapsi ei menettäisi kansalaisuutta.
Harkinnassa on huomioitava myös lapsen oikeuksista tehdyn yleissopimuksen määräykset. Sopimuksen 2 artiklan 2 kappaleen mukaan sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin toimiin varmistaakseen, että lasta suojellaan kaikenlaiselta syrjinnältä ja rangaistukselta, jotka perustuvat hänen vanhempiensa, laillisten huoltajiensa tai muiden perheenjäsentensä asemaan, toimintaan, mielipiteisiin tai vakaumuksiin. Sopimuksen 3 artiklan 1 kappaleen mukaan kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.
Päätöksen seuraukset ja oikeasuhtaisuus olisi huomioitava myös siinä tapauksessa, että lapsi olisi sittemmin tullut täysi-ikäiseksi. Tällöin olisi harkittava, olisiko kansalaisuuden menettäminen enää suhteellisuusperiaatteen mukaista, jos kansalaisuuden myöntämiseen johtanut vanhemman väärinkäytös tulisi ilmi vasta useita vuosia myöhemmin.
33 a §.Kansalaisuuden menettäminen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen syyllistymisen perusteella
. Pykälässä säädetään perusteista, joilla voidaan päättää, että maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen syyllistynyt menettää Suomen kansalaisuuden. Pykälän 1 momentissa on mainittu sellaisia maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikoksia, joista voi rikoslain mukaan seurata kahdeksan vuoden vankeusrangaistus. Yhtenä edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle on myös se, että henkilö on tuomittu tällaisesta rikoksesta vähintään viiden vuoden pituiseen vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen.
Kansalaisuusyleissopimuksen 7 artiklan 1 kappaleen d kohdan mukaan kansalaisuuden menettämisen perusteena voi olla se, että henkilön käyttäytyminen vaarantaa vakavasti sopimusvaltion elintärkeitä etuja. Valtion elintärkeiden etujen vakavana vaarantamisena voidaan sopimuksen perustelumuistion (s. 11) mukaan pitää esimerkiksi sellaisia rikoksia kuin maanpetos ja työskentely ulkomaiselle salaiselle palvelulle. Lapset eivät 7 artiklan 2 kappaleen mukaisesti voi menettää kansalaisuutta, vaikka heidän vanhempansa menettäisi kansalaisuuden valtion elintärkeiden etujen vakavan vaarantamisen perusteella.
Myös kansalaisuudettomuuden vähentämistä koskevan yleissopimuksen (SopS 96 ja 97/2008) 8 artiklan 3 kappaleessa on mainittu käyttäytyminen tavalla, joka vakavasti vaarantaa valtion elintärkeitä etuja. UNHCR:n vuonna 2013 koolle kutsuman asiantuntijakokouksen päätelmien (UNHCR Expert Meeting Interpreting the 1961 Statelessness Convention and Avoiding Statelessness resulting from Loss and Deprivation of Nationality 2013) mukaan sopimuksessa mainittu käyttäytyminen tavalla, joka "vakavasti vaarantaa valtion elintärkeitä etuja", voisi käsittää sellaisia rikoksia kuin maanpetoksen, vakoilun sekä terrorismirikoksia.
Voimassa olevassa sääntelyssä kansalaisuuden menettäminen on kytketty sekä tiettyihin rikosnimikkeisiin että tuomittuun rangaistukseen. Kansalaisuuden menettämisen perusteena voi nykyisin olla sellainen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikos, josta voi lain mukaan seurata kahdeksan vuotta vankeutta. Kansalaisuuden voi kuitenkin menettää vain, jos tällaiseen rikokseen syyllistymisestä on tuomittu vähintään viiden vuoden vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen. Sääntelyssä on siten otettu huomioon sekä säädetty enimmäisrangaistus että konkreettisesti tuomittu rangaistus. Tällaisella mallilla on pyritty varmistamaan se, että sääntely on yhdenmukaista kansalaisuusyleissopimuksen kanssa ja että kansalaisuuden voi menettää vain sellaisen teon perusteella, joka on kohdistunut Suomen elintärkeisiin etuihin ja vakavalla tavalla vaarantanut tällaisia etuja.
Muutosta ehdotetaan sekä siihen, minkä maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikosten perusteella kansalaisuuden voi menettää, että siihen, minkä tuomitun rangaistuksen perusteella kansalaisuuden menettämisestä voidaan päättää. Tarkoituksena on tasapainoisella tavalla korostaa sääntelyllä tavoiteltavaa ennaltaehkäisevää vaikutusta siten, että kyseeseen tulevien rikosten harvinaisuudesta huolimatta kansalaisuuden menettämistä koskevat säännökset eivät näyttäisi olevan kansalaisuuslaissa kuitenkaan vain teoreettisia tapauksia varten. Samalla sääntelyn taustalla oleva malli säilytettäisiin, ja näin huolehdittaisiin siitä, että säännökset olisivat muutettuina edelleenkin yhdenmukaisia kansalaisuusyleissopimuksen määräysten kanssa. Kansalaisuuden menettämisen perusteissa huomioitaisiin siten jatkossakin niin rikosten kohdistuminen nimenomaan Suomen elintärkeisiin etuihin kuin myös tällaisten etujen vaarantamisen vakavuus.
Ehdotettavalla muutoksella laajennettaisiin ensinnäkin sitä, mihin maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikoksiin syyllistymisen perusteella kansalaisuuden voi menettää. Kansalaisuuden voisi jatkossa menettää sellaisten maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikosten perusteella, joista voi lain mukaan seurata kuuden vuoden vankeusrangaistus.
Kansalaisuuden menettämisen perusteena voisi siten jatkossa olla syyllistyminen seuraaviin rikoksiin: Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos, törkeä maanpetos, vakoilu, törkeä vakoilu, luvaton tiedustelutoiminta, valtiopetos, törkeä valtiopetos, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä varkaus, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, jonka kohteena on joukkoliikenteeseen tai tavarankuljetukseen soveltuva moottorikulkuneuvo, terroristisessa tarkoituksessa tehty tuhotyö, terroristisessa tarkoituksessa tehty liikennetuhotyö, terroristisessa tarkoituksessa tehty terveyden vaarantaminen, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä vahingonteko, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä ampuma-aserikos, terroristisessa tarkoituksessa tehty puolustustarvikkeiden maastavientirikos, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä datavahingonteko, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä tietoliikenteen häirintä, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä tietojärjestelmän häirintä, terroristisessa tarkoituksessa tehty kemiallisen aseen kiellon rikkominen, terroristisessa tarkoituksessa tehty biologisen aseen kiellon rikkominen, terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen törkeä ympäristön turmeleminen, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä pahoinpitely, terroristisessa tarkoituksessa tehty naisen sukuelinten silpominen, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä ihmiskauppa, terroristisessa tarkoituksessa tehty panttivangin ottaminen, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä tuhotyö, terroristisessa tarkoituksessa tehty törkeä terveyden vaarantaminen, terroristisessa tarkoituksessa tehty ydinräjähderikos, terroristisessa tarkoituksessa tehty kaappaus, terroristisessa tarkoituksessa tehty surma, terroristisessa tarkoituksessa tehty tappo, terroristisessa tarkoituksessa tehty murha, terroristisessa tarkoituksessa tehty radiologista asetta koskeva rikos, terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toimintaan osallistuminen, koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen, terrorismirikoksen rahoittaminen, terroristin rahoittaminen ja terroristiryhmän rahoittaminen.
Uutta olisi se, että kansalaisuuden voisi menettää esimerkiksi terroristiryhmän johtamisen ja terrorismin rahoittamiseen liittyvien rikosten perusteella nykyistä laajemmin. Myös maanpetosrikoksiin kuuluva luvaton tiedustelutoiminta voisi olla kansalaisuuden menettämisen perusteena. Lisäksi kansalaisuuden voisi jatkossa menettää mm. terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen törkeän varkauden, tuhotyön, liikennetuhotyön, terveyden vaarantamisen, törkeän vahingonteon, törkeän ampuma-aserikoksen, puolustustarvikkeiden maastavientirikoksen, törkeän datavahingonteon ja törkeän tietoliikenteen häirinnän perusteella.
Toinen ehdotettava muutos koskisi kansalaisuuden menettämisen perusteena olevaa rikoksesta konkreettisesti tuomittua rangaistusta. Rikoksesta tuomittu tosiasiallinen rangaistus ilmentää osaltaan rikoksen vakavuutta yksittäistapauksessa. Voidaan pitää perusteltuna, että kansalaisuuden menettäminen voisi jatkossakin koskea niin vakavien maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikosten tekijöitä, että heidät olisi tuomittu tällaisten rikosten vuoksi useamman vuoden vankeus- tai yhdistelmärangaistukseen. Vakavista rikoksista yleisesti tuomittujen rangaistusten perusteella voidaan päätyä myös siihen, että kansalaisuuden menettämisen perusteisiin kuuluva rangaistus olisi kaksi vuotta nykyisen viiden vuoden sijaan. Kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin siten päättää kolme vuotta nykyistä lyhyemmän tuomitun rangaistuksen perusteella.
Pykälän 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin päättää, jos Suomen ja jonkin muun valtion kansalainen olisi tuomittu eräistä maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikoksista vähintään kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen tai yhdistelmärangaistukseen. Muutoksella laajennettaisiin sitä, mihin rikoksiin syyllistyminen voisi olla perusteena kansalaisuuden menettämiselle, minkä lisäksi kansalaisuuden menettämisen perusteisiin kuuluvaa tuomitun rangaistuksen pituutta lyhennettäisiin kolmella vuodella. Säännöksessä viitattaisiin jatkossa myös rikoslain 12 luvun 9 §:ään sekä 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 3 ja 4 kohtaan, koko 3 §:ään, 5 a ja 5 b §:ään. Kansalaisuuden menettämisen perusteena voisi siten olla jatkossa syyllistyminen sellaiseen maanpetos-, valtiopetos- tai terrorismirikokseen, josta voi lain mukaan seurata kuuden vuoden vankeusrangaistus ja josta on tosiasiassa tuomittu vähintään kahden vuoden ehdoton vankeus- tai yhdistelmärangaistus.
Suomen kansalaisuuden saamisen peruste ei vaikuttaisi jatkossakaan siihen, voiko kansalaisuuden menettää rikokseen syyllistymisen perusteella. Suomen kansalaisuuden menettämisestä ei voitaisi jatkossakaan päättää siten, että henkilöstä tulisi päätöksen vuoksi kansalaisuudeton.
Voimassa olevan lain perustelujen (HE 272/2018 vp, s. 70) mukaisesti kansalaisuuden menettämisestä voitaisiin päättää jonkin lainkohdassa tarkoitetun terrorismirikoksen perusteella vain, jos terrorismirikosta koskevan tuomion perusteluista ilmenisi, että päärikoksen terroristinen tarkoitus koskisi seurauksia Suomen väestölle, Suomen hallitukselle, muulle Suomen valtion viranomaiselle, Suomen valtiosäännölle, Suomen oikeusjärjestykselle, Suomen valtiontaloudelle tai Suomen yhteiskunnallisille perusrakenteille. Kansalaisuuden menettämisestä ei sen sijaan voitaisi päättää pelkästään johonkin toiseen valtioon tai kansainväliseen järjestöön kohdistuneen terrorismirikoksen perusteella.
Rikoksen yrityksen ja rikokseen osallisuuden osalta säännöksiin ei ehdoteta muutoksia. Lapsi ei voisi jatkossakaan menettää Suomen kansalaisuutta sillä perusteella, että hänen vanhempansa menettäisi kansalaisuuden rikokseen syyllistymisen vuoksi. Pykälän 2 ja 3 momentin säännöksiin ei ehdoteta muutoksia. Kansalaisuuden menettämisestä päättäminen perustuisi jatkossakin 33 b §:n mukaiseen henkilön tilanteen kokonaisvaltaiseen arviointiin, johon ei niin ikään ehdoteta muutoksia.
41 §. Muutoksenhaku Maahanmuuttoviraston päätökseen.
Pykälässä säädetään oikeudesta valittaa Maahanmuuttoviraston päätöksestä hallinto-oikeuteen viitaten hallintolainkäyttölakiin (586/1996). Hallintolainkäyttölaki on kumottu vuoden 2020 alussa voimaan tulleella lailla oikeudenkäynnistä hallintoasioissa.
Viittausta hallinnon yleislakeihin ei enää nykyisin ole perustuslain 124 §:n takia välttämätöntä sisällyttää lakiin. Laissa voi kuitenkin olla informatiivinen viittaus yleislain säännöksiin. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä todettaisiin, että muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa. Tällä viittauksella katettaisiin myös 42 §:ssä oleva säännös, joka koskee muutoksenhakua hallinto-oikeuden päätöksestä, ja 42 §:n säännös ehdotetaankin jäljempänä kumottavaksi tarpeettomana.
Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 8 §:n mukaan viranomaisen päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen. Oikeudesta hakea muutosta hallinto-oikeuden päätökseen puolestaan säädetään kyseisen lain 107 §:ssä, jonka mukaan hallinto-oikeuden hallintolainkäyttöasiassa antamaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Lain 109 §:n mukaan alkuperäisen hallintopäätöksen tehneellä viranomaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla hallintotuomioistuimen päätökseen, jolla hallintotuomioistuin on kumonnut viranomaisen päätöksen tai muuttanut sitä. Viranomainen saa hakea saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Pykälän otsikkoa ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä ei enää viitata Maahanmuuttoviraston päätöksestä tehtävään muutoksenhakuun. Muutoksenhausta olisi laissa jatkossa vain yksi pykälä, joka sisältäisi informatiivisen viittauksen yleislakiin.
42 §. Muutoksenhaku hallinto-oikeuden päätökseen.
Pykälän 1 momentissa säädetään oikeudesta hakea muutosta hallinto-oikeuden päätökseen. Muutosta saa hakea valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Pykälän 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitettu valitusoikeus on myös Maahanmuuttovirastolla siltä osin kuin hallinto-oikeuden päätöksellä on kumottu Maahanmuuttoviraston päätös tai muutettu sitä.
Pykälä ehdotetaan kumottavaksi, koska lain 41 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä olisi muutoksenhaun osalta informatiivinen viittaus oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin.
46 §. Lisäselvitysten hankkiminen.
Pykälässä säädetään hakijalta ja viranomaisilta hankittavista lisäselvityksistä. Pykälän 2 momentin mukaan hakemuksesta voidaan pyytää lausunto suojelupoliisilta, keskusrikospoliisilta, Pääesikunnalta ja asianomaiselta sosiaaliviranomaiselta.
Tässä esityksessä ehdotetaan uutta 6 a §:ää, joka sisältyisi kansalaisuuslain 1 luvun mukaisiin yleisiin säännöksiin. Pykälässä säädettäisiin niistä perusteista, joilla kansalaisuus jätettäisiin myöntämättä kansallisen turvallisuuden perusteella. Säännökset koskisivat kansalaisuushakemusten lisäksi myös kansalaisuusilmoituksia. Sen vuoksi olisi tarpeen, että Maahanmuuttovirasto voisi pyytää asiaankuuluvalta viranomaiselta lausuntoa myös kansalaisuusilmoituksesta. Suojelupoliisi on turvallisuus- ja tiedustelupalvelu, jonka tehtävänä on ennaltaehkäistä ja torjua vakavimpia kansallisen turvallisuuden uhkia, kuten terrorismia ja vakoilua.
Uuden 6 a §:n soveltamisen kannalta keskeistä olisi myös keskusrikospoliisin lausunto. Jos keskusrikospoliisi antaisi oman toimialaansa liittyvän lausunnon, jonka mukaan se ei puoltaisi kansalaisuuden myöntämistä hakijalle, voitaisiin kansalaisuusasiassa päätyä hakijan tilanteen kokonaisvaltaisen tarkastelun perusteella siihen, että kansalaisuuden myöntäminen olisi muusta painavasta syystä vastoin valtion tai yhteiskunnan etua.
Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että se kattaisi hakemusten lisäksi kansalaisuusilmoitukset ja lausunto voitaisiin siis pyytää myös ilmoituksesta.