7.1
Yhteistoimintalaki
2 §. Soveltamisala.
Pykälän
1 momentti
vastaisi muutoin voimassa olevaa lakia, mutta lain soveltamisalaraja nostettaisiin vähintään 20:stä vähintään 50 työntekijää säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin. Edellä mainittu koskisi myös momentin toisessa virkkeessä tarkoitettuja sivuliikkeitä.
Pykälän
2 momentti
olisi uusi ja sisältäisi luettelon niistä lain säännöksistä, joita sovellettaisiin taloudellista toimintaa harjoittaviin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti olisi 20–49. Kysymys olisi poikkeuksesta lain yleiseen soveltamisalaan. Säännöllisesti työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärän laskemistavassa noudatettaisiin voimassa olevan lain mukaisia periaatteita, joita on kuvattu tarkemmin voimassa olevan lain esitöissä (HE 159/2021 vp).
Momentin 1 kohta sisältäisi viittaussäännöksen ehdotettuun 7 a §:ään, jossa säädettäisiin vuoropuhelun toteuttamisesta 20–49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä.
Momentin 2 kohta sisältäisi viittaussäännöksen ehdotettuun lain 16 a §:ään, jossa säädettäisiin työnantajan velvollisuudesta käydä muutosneuvottelut eräissä tapauksissa.
Momentin 3 kohta sisältäisi viittaussäännöksen lain 4 lukuun, jossa säädetään liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta. Lain 4 lukua näin ollen sovellettaisiin säännöllisesti vähintään 50 työntekijää työllistävien yritysten, yhteisöjen ja sivuliikkeiden lisäksi myös yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti olisi 20–49.
Momentin 4 kohta sisältäisi viittaussäännöksen henkilöstön edustamista koskevaan lain 5 §:ään sekä erinäisiä säännöksiä koskevaan lain 6 lukuun. Kyseisiä säännöksiä tulisi noudattaa myös säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä momentin 1–3 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa.
Pykälän
3 momentti
vastaisi voimassa olevan lain 2 momenttia.
7 §. Vuoropuhelun toteuttaminen.
Lain soveltamisalaan ehdotetun muutoksen johdosta lain 7 §:ää ei enää sovellettaisi säännöllisesti alle 50 työntekijää työllistävissä yrityksissä tai yhteisöissä. Tämän vuoksi pykälän
1 momentista
poistettaisiin maininta kokousten määrästä alle 30 työntekijän yrityksessä tai yhteisössä.
7 a §.Vuoropuhelun toteuttaminen 20–49 työntekijän yrityksissä tai yhteisöissä.
Pykälä olisi uusi ja siinä säädettäisiin vuoropuhelun toteuttamisesta yrityksissä tai yhteisöissä, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on 20–49. Uutta 7 a ja nykyistä 12 §:ää lukuun ottamatta muita lain 2 luvun vuoropuhelua koskevia menettelytapasäännöksiä ei sovellettaisi säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistäviin työnantajiin.
Pykälän
1 momentin
mukaan työnantajan olisi luotava työpaikkakohtaiset käytännöt yrityksessä tai yhteisössä säännönmukaisesti käytävälle vuoropuhelulle. Vuoropuhelulla tarkoitettaisiin samaa kuin mitä 6 §:n 2 momentissa on säädetty. Vuoropuhelu tarkoittaisi näin ollen työnantajan ja henkilöstön edustajan välistä asioiden käsittelyä, jolla edistetään riittävää ja oikea-aikaista tiedonkulkua työnantajan ja henkilöstön välillä sekä henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia asioissa, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan tai asemaansa.
Vuoropuhelua koskevassa säännöksessä jätettäisiin liikkumavaraa toteuttaa vuoropuhelu kullekin työpaikalle parhaiten soveltuvalla tavalla. Vuoropuhelun kohteet sekä toteutustavat määriteltäisiin yrityksessä tai yhteisössä tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla. Työnantajan ja henkilöstön edustajan tai henkilöstön olisi pyrittävä mahdollisuuksien mukaan sopimaan näistä asioista. Työpaikoilla saattaisi myös jo olla olemassa käytäntöjä, jotka täyttäisivät vuoropuhelua koskevat vaatimukset. Koska työnantaja kuitenkin vastaisi vuoropuhelun asianmukaisesta toteuttamisesta, olisi tällä viime kädessä päätäntävalta vuoropuhelun toteutustapojen ja sisällön osalta.
Vuoropuhelua käytäisiin työnantajan ja 5 §:ssä tarkoitetun henkilöstön edustajan kanssa. Työnantaja ja henkilöstön edustaja voisivat kuitenkin sopia, että vuoropuhelu käytäisiin henkilöstön kanssa yhdessä. Siltä osin kuin henkilöstöllä ei olisi 5 §:ssä tarkoitettua edustajaa, työnantaja kävisi vuoropuhelua henkilöstön kanssa yhdessä.
Vuoropuhelua koskevat käytännöt ja niissä myöhemmin tehtävät muutokset olisi kirjattava. Vaatimuksen täyttäisi fyysisesti tai sähköisesti laadittu asiakirja tai esimerkiksi asianomaisen yrityksen tai yhteisön intranet- tai muulla vastaavalla sähköisellä sivustolla julkaistu kirjallinen selostus vuoropuhelua koskevista käytännöistä. Työnantajan olisi tiedotettava henkilöstölle vuoropuhelun toteuttamista koskevista käytännöistä ja niissä myöhemmin mahdollisesti tehtävistä muutoksista.
Pykälän
2 momentti
sisältäisi viittaussäännöksen lain 12 §:ään. Momentin mukaan, jos työnantajan käsiteltävänä olisi lain 12 §:ssä tarkoitettuja asioita, tulisi työnantajan käsitellä niitä osana vuoropuhelua. Vastaavasti, mikäli jossakin muussa laissa olisi säädetty, että jokin työpaikalla käsiteltävä asia on käsiteltävä yhteistoimintalain mukaisessa vuoropuhelussa, 20–49 työntekijän yrityksessä tai yhteisössä mainittu asia käsiteltäisiin osana tämän pykälän mukaista vuoropuhelua.
12 §.Muusta lainsäädännöstä johtuvat vuoropuhelussa käsiteltävät asiat
. Pykälän johdantokappaleeseen lisättäisiin viittaus uuteen 7 a §:ään. Pykälässä säädetään muusta lainsäädännöstä johtuvista vuoropuhelussa käsiteltävistä asioista ja asioita tulisi käsitellä myös säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävän yrityksen tai yhteisön toteuttamassa vuoropuhelussa.
16 a §. Työnantajan velvollisuus käydä muutosneuvottelut eräissä tilanteissa.
Pykälä olisi uusi ja siinä säädettäisiin säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävien työnantajien velvollisuudesta käydä muutosneuvottelut silloin, kun työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista tai työntekijän työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taloudellisella tai tuotannollisella perusteella tai lomauttamista työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella. Säännöksen taustalla ovat EU:n joukkovähentämisdirektiivistä johtuvat vaatimukset.
Muutosneuvotteluvelvoitteen syntyminen säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä, yhteisöissä tai sivuliikkeissä edellyttäisi kolmen edellytyksen täyttymistä. Ensimmäiseksi edellytettäisiin, että työnantaja harkitsisi irtisanomisia, osa-aikaistamisia tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolisia muutoksia taloudellisella tai tuotannollisella perusteella tai lomauttamisia työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla perusteella. Toiseksi edellytettäisiin, että harkitut vähentämistoimenpiteet voisivat johtaa vähintään 20 työntekijän irtisanomiseen, lomautukseen, osa-aikaistamiseen tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuoliseen muutokseen. Kolmanneksi edellytettäisiin, että vaadittu vähintään 20 työntekijän raja-arvo täyttyisi 90 päivän ajanjakson aikana.
Työnantajan velvollisuus käydä muutosneuvottelut koskisivat taloudellisella tai tuotannollisella perusteella harkittavia irtisanomisia, osa-aikaistamisia ja työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolisia muutoksia sekä työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella harkittavia lomauttamisia. Kysymys voisi olla myös näiden yhdistelmistä, eli esimerkiksi tilanteesta, jossa muutosneuvottelut koskevat sekä työntekijöiden lomauttamisia että irtisanomisia. Edellytyksenä kuitenkin olisi, että työnantajan harkitsemat vähentämistoimenpiteet voisivat johtaa vähintään 20 työntekijän irtisanomiseen, lomautukseen, osa-aikaistamiseen tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuoliseen muutokseen 90 päivän ajanjakson aikana. Mikäli harkittavien toimenpiteiden kohteena olevien työntekijöiden määrä jäisi 90 päivän ajanjakson aikana tämän alle, säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävällä työnantajalla ei olisi laista johtuvaa velvollisuutta käydä yhteistoimintalain mukaisia muutosneuvotteluita. Työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 2 kohdan perusteella harkittavat lomautukset eivät aiheuttaisi työnantajalle muutosneuvotteluvelvoitetta. Tämä tarkoittaisi tilanteita, joissa työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti arviolta enintään 90 päiväksi. Kyseisiä lomautuksia ei otettaisi myöskään huomioon 20 työntekijän raja-arvon laskennassa.
Koska 90 päivän tarkasteluajanjakso olisi uusi, on tarpeen määritellä, missä tilanteissa työnantajalle syntyisi muutosneuvotteluvelvollisuus. Vaaditun 20 työntekijän raja-arvon laskennassa merkityksellisiä olisivat ne työnantajan harkitsemat tahdonilmaisut irtisanomisesta, lomauttamisesta, osa-aikaistamisesta ja työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolisesta muutoksesta, jotka tapahtuisivat työnantajan arvion mukaan 90 päivän ajanjakson aikana. Tahdonilmaisulla tarkoitettaisiin esimerkiksi työsopimuksen päättämisilmoituksen tai lomautusilmoituksen toimittamista. Jos työnantaja esimerkiksi harkitsisi 25 työntekijän lomauttamista ja arvioisi, että kaikki lomautukset on määrä panna toimeen kolmen viikon sisällä muutosneuvotteluiden päättymisestä, työnantajalla olisi velvollisuus käydä muutosneuvottelut. Tämä johtuisi siitä, että vähintään 20 lomautusilmoitusta toimitettaisiin työnantajan arvion mukaan 90 päivän ajanjakson aikana. Ajanjakso olisi keskeytymätön ja se muodostuisi mistä tahansa 90 päivän ajanjaksosta, jonka kuluessa yksittäinen irtisanominen, lomauttaminen, osa-aikaistaminen tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolinen muuttaminen työnantajan arvion mukaan tapahtuisi. Ajanjaksoa ei siis tarkasteltaisi pelkästään taannehtivasti tai vähentämistoimenpiteiden jälkeiseltä ajalta. Ajanjakso laskettaisiin kalenteripäivinä.
Työnantaja voisi harkita työvoiman käytön vähentämisiä siten, että työnantajan harkitsemat tahdonilmaisut irtisanomisesta, lomauttamisesta, osa-aikaistamisesta ja työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolisesta muutoksesta tapahtuisivat työnantajan arvion mukaan pidemmällä kuin 90 päivän ajanjaksolla. Jos 20 työntekijän raja-arvo ei työnantajan arvion mukaan täyttyisi 90 päivän ajanjakson aikana, työnantajalla ei olisi velvoitetta käydä muutosneuvotteluita.
Työnantajan olisi neuvotteluvelvollisuuden olemassaoloa selvittäessään tarkasteltava koko 90 päivän ajanjaksoa. Mikäli työnantaja ensin olisi harkinnut esimerkiksi enintään 10 työntekijän irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista 90 päivän ajanjakson aikana, hänellä ei olisi velvoitetta käydä muutosneuvotteluita. Jos työnantajalle tulisi kuitenkin vielä myöhemmin 90 päivän ajanjakson sisällä uudelleen tarve harkita työvoiman käytön vähentämisiä, työnantajan tulisi arvioida, täyttyykö 20 työntekijän raja-arvo 90 päivän ajanjakson aikana. Raja-arvon täyttymisen laskennassa merkityksellisiä olisivat aiemmin tosiasiallisesti toteutetut irtisanomiset, lomautukset, osa-aikaistamiset ja työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuoliset muutokset sekä arvio siitä, kuinka monen työntekijän vähentämiseen työnantajan harkinnassa olevat tulevat vähentämistoimenpiteet voivat johtaa. Jos työnantajan tosiallisten irtisanomista, lomautusta, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista koskevien tahdonilmaisujen sekä arvioitujen uusien vähentämistoimenpiteitä koskevien tahdonilmaisujen yhteismäärä olisi vähintään 20 90 päivän ajanjakson aikana, työnantajan tulisi käydä muutosneuvottelut tulevien vähentämistoimenpiteiden osalta. Aiemmin ilman muutosneuvotteluita toteutetut työvoiman käytön vähentämiset eivät muuttuisi jälkikäteen arvioituina lainvastaisiksi, koska sääntelyä ei ole tarkoitettu sovellettavan takautuvasti. Edellytyksenä kuitenkin olisi, ettei työnantaja olisi ensimmäisiä vähentämistoimenpiteitä harkitessaan vielä ollut tietoinen tulevasta lisävähentämistarpeesta. Muutoin työnantajan olisi tullut ottaa jo alun perin muutosneuvotteluvelvoitteen olemassaoloa arvioidessaan huomioon kaikki tiedossaan olevat harkitut työvoiman käytön vähentämiset.
Työnantajalle saattaisi syntyä tilanne, jossa hän olisi ensin työllistänyt säännöllisesti vähintään 50 työntekijää ja käynyt lain 16 §:n 1 momentin mukaiset muutosneuvottelut harkitessaan irtisanomisia taloudellisella tai tuotannollisella perustella. Muutosneuvotteluiden jälkeen työntekijöitä olisi irtisanottu ja työsopimukset olisivat päättyneet siten, että työntekijöiden määrä yrityksessä olisi vähentynyt 20–49 työntekijään. Jos työnantajalle syntyisi uudelleen tarve harkita uusia työvoiman käytön vähentämisiä, olisi työnantajan otettava aiemmin toteutuneet irtisanomiset huomioon 20 työntekijän raja-arvoa ja 90 päivän ajanjaksoa laskettaessa. Yrityksen työntekijämäärän vähennyttyä työnantajalla olisi tilanteessa ehdotetun 16 a §:n mukainen muutosneuvotteluvelvollisuus tulevien vähentämistoimenpiteiden osalta, jos tosiallisten aiempien irtisanomista koskevien tahdonilmaisujen sekä arvioitujen uusien vähentämistoimenpiteitä koskevien tahdonilmaisujen yhteismäärä olisi vähintään 20 90 päivän ajanjakson aikana.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin poikkeusmahdollisuudesta työvoiman käytön vähentämistä koskevien muutosneuvotteluiden käymiseen silloin, jos neuvotteluvelvollisuus koskisi luonnollisena henkilönä toiminutta työnantajaa, joka olisi kuollut, tai jos työnantaja olisi asetettu konkurssiin tai määrätty selvitystilaan. Työnantajan kuoleman yhteydessä kuolinpesän osakkailla on työsopimuslain 7 luvun 8 §:n 2 momentin mukaan oikeus irtisanoa työntekijän työsopimus noudattaen 14 päivän irtisanomisaikaa. Poikkeus muutosneuvotteluiden käymiseen ei soveltuisi enää silloin, jos kuolinpesän osakkaat jatkaisivat liiketoimintaa tai jos se olisi luovutettu liikkeenluovutuksena uudelle työnantajalle.
Pykälän soveltamisalan piiriin kuuluvissa muutosneuvotteluissa olisi noudatettava kaikkia lain 17–25 ja 25 a §:ssä säädettyjä menettelytapasäännöksiä, jotka koskevat muutosneuvotteluita työnantajan harkitessa työvoiman käytön vähentämisiä taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Säännöksiä tulisi noudattaa, kun työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taloudellisella tai tuotannollisella perusteella tai lomauttamista työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla perusteella. Tästä säädettäisiin pykälän
3 momentissa
.
23 §.Neuvotteluvelvoitteen täyttyminen.
Pykälän
1 momenttia
muutettaisiin siten, että ehdotettu uusi 25 a § työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta rajattaisiin neuvotteluvelvoitteen täyttymistä koskevien edellytysten ulkopuolelle. Ajassa olisi kyse muutosneuvotteluihin kuuluvasta menettelytapasäännöksestä, mutta se ulottuisi aikaan, jolloin työnantaja olisi neuvotteluvelvoitteen täyttymisen jälkeen tehnyt päätökset mahdollisista irtisanomisista. Tämän vuoksi aika ei voisi olla neuvotteluvelvoitteen täyttymisen edellytyksenä.
Pykälän
2 momenttia
muutettaisiin siten, että siinä säädettyjä vähimmäisneuvotteluaikoja lyhennettäisiin puolella. Momentin mukaan neuvotteluvelvoitteen ei voitaisi katsoa täyttyneen ennen kuin neuvotteluiden aloittamisesta on kulunut asiasta riippuen joko kolmen viikon tai seitsemän päivän pituinen neuvotteluaika. Muutosneuvotteluiden osapuolet voisivat nykylakia vastaavasti sopia lyhyemmästä neuvotteluajasta neuvotteluiden alettua. Momentissa säädettäisiin nykytilaa vastaavasti tilanteista, joissa sovellettaisiin lyhyempää seitsemän päivän pituista neuvotteluaikaa.
Momentin 3 kohtaa lukuun ottamatta lyhyempää seitsemän päivän neuvotteluaikaa koskeviin tilanteisiin ei esitetä muutoksia. Muutokset muutosneuvotteluvelvoitteen piirissä olevissa työnantajissa aiheuttaisivat kuitenkin muutoksia neuvotteluaikojen soveltamistilanteisiin, minkä vuoksi myös niitä on selostettu seuraavaksi. Momentin 1 kohdan mukaan lyhyempi seitsemän päivän pituinen neuvotteluaika koskisi alle kymmenen työntekijän irtisanomista, lomauttamista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista. Kohta voisi tulla sovellettavaksi sellaisissa yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä, joissa työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 50. Kohta voisi tulla sovellettavaksi myös 20–49 työntekijää säännöllisesti työllistävissä yrityksissä, yhteisöissä tai sivuliikkeissä esimerkiksi tilanteessa, jossa työnantaja ensin olisi harkinnut 15 työntekijän irtisanomista 90 päivän ajanjakson aikana. Tällöin työnantajalla ei olisi vielä velvoitetta käydä muutosneuvotteluita. Jos työnantaja olisi toteuttanut edellä mainitut irtisanomiset ja hänelle tulisi vielä myöhemmin 90 päivän ajanjakson sisällä uudelleen tarve harkita työvoiman käytön vähentämisiä ja työnantaja harkitsisi esimerkiksi seitsemän työntekijän irtisanomista, työnantajalle syntyisi muutosneuvotteluvelvoite jälkimmäisten vähentämistoimenpiteiden osalta. Tässä tilanteessa neuvotteluvelvoitteen kesto olisi seitsemän päivää, koska muutosneuvottelut koskisivat alle kymmenen työntekijän irtisanomista.
Momentin 2 kohdan mukaan seitsemän päivän neuvotteluaika koskisi tilanteita, joissa neuvottelut koskisivat lomauttamista enintään 90 päiväksi. Kohta voisi tulla sovellettavaksi yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä, joissa työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 50. Jos työnantajan työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti olisi 20–49, työnantajalla ei olisi muutosneuvotteluvelvoitetta hänen harkitessaan lomautuksia työn tai työnantajan työn tarjoamisen edellytysten tilapäisen vähentymisen perusteella.
Momentin 3 kohtaa muutettaisiin siten, että vaadittu työntekijämäärä nostettaisiin 30:stä 50:een. Lyhyempää seitsemän päivän pituista neuvotteluaikaa sovellettaisiin tilanteessa, jossa työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä säännöllisesti olisi alle 50.
Edelleen momentin 4 kohdan mukaan seitsemän päivän neuvotteluaika tulisi sovellettavaksi, kun työnantaja on yrityksen saneerauksesta annetun lain (47/1993) mukaisen saneerausmenettelyn kohteena. Kohdassa säädetty voisi tulla sovellettavaksi yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä, joissa työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti olisi vähintään 50. Lisäksi kohta voisi tulla sovellettavaksi saneerausmenettelyn kohteena olevissa säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä, joissa neuvottelut koskisivat vähintään 20 työntekijän vähennyksiä, koska muissa tilanteissa työnantajalla ei olisi muutosneuvotteluvelvoitetta.
Jos 16 §:n 1 momentissa tai ehdotetun 16 a §:n 1 momentissa tarkoitetut muutosneuvottelut eivät olisi lyhyemmän seitsemän päivän neuvotteluajan piirissä, eikä toisin olisi sovittu, sovellettaisiin kolmen viikon pituista neuvotteluaikaa.
Voimassa olevan lain tapaan pykälässä säädettävä lyhyempi tai pidempi neuvotteluaika määräytyisi kulloinkin käsiteltävän asian ajallisen yhteyden mukaan. Neuvotteluja ei voitaisi osittaa koskemaan pienempää työntekijämäärää tai lyhyempää lomautusaikaa kuin mistä niiden asiallisen ja ajallisen yhteyden vuoksi on tosiasiallisesti kysymys. Neuvotteluajan kuluminen laskettaisiin nykytilaa vastaavasti.
Säännökseen ei nykylakia vastaavasti sisälly vaatimusta siitä, kuinka useasti neuvotteluajan kuluessa on neuvoteltava. Neuvotteluiden määrä riippuu ennen kaikkea asian laadusta ja tarpeesta. Jotta neuvotteluvelvoite voidaan katsoa täyttyneeksi, tulee 3 luvussa säädettyjen vaatimuksien ja ennen kaikkea muutosneuvotteluiden sisältöä koskevassa 20 §:ssä säädettyjen vaatimuksien täyttyä. Vaatimus korostuisi erityisesti tilanteissa, joissa vähimmäisneuvotteluaika lyhenisi seitsemään päivään. Vaikka vähimmäisneuvotteluaika olisi seitsemän päivää, neuvotteluvelvoite ei täyttyisi ennen kuin 3 luvussa säädetyt vaatimukset olisivat täyttyneet.
25 a §.Työvoimapalveluiden selvittämiselle varattava aika
. Pykälä olisi uusi ja siinä säädettäisiin irtisanottavien työntekijöiden työllistymistä tukevien työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta ajasta. Pykälän
1 momentin
mukaan, jos työnantaja olisi antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, tällaisilla perusteilla irtisanotun työntekijän työsopimus ei saisi päättyä ennen kuin 19 §:n 4 momentissa tarkoitetusta neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle olisi kulunut 30 päivää. Kyse olisi muutosneuvotteluihin kuuluvasta menettelytapasäännöksestä, jonka tarkoituksena on varmistaa työvoimaviranomaiselle riittävä aika selvittää työllistymistä tukevat julkiset työvoimapalvelut yhdessä työnantajan kanssa ennen työsopimuksen päättymistä. Säännöksen taustalla ovat EU:n joukkovähentämisdirektiivistä johtuvat vaatimukset.
Ehdotettu 30 päivän aika tulisi sovellettavaksi tilanteessa, jossa työnantaja on antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Aika voisi tulla sovellettavaksi sekä säännöllisesti 20–49 työntekijää että säännöllisesti vähintään 50 työntekijää työllistävissä yrityksissä, yhteisöissä ja sivuliikkeissä. Aika voisi tulla sovellettavaksi esimerkiksi tilanteessa, jossa säännöllisesti 20–49 työntekijää työllistävä työnantaja harkitsisi 12 työntekijän irtisanomista ja kymmenen työntekijän työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muutosta 90 päivän aikana. Aika ei koskisi tilannetta, jossa työnantaja olisi antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa alle kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla.
Tilanteessa, jossa työnantaja antaa neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, työnantaja on velvollinen antamaan muutosneuvotteluiden alussa esityksen toimintasuunnitelmaksi muutosneuvotteluiden suunnitelmalliseksi toteuttamiseksi sekä mahdollisista irtisanomisista aiheutuvien seurausten lieventämiseksi. Toimintasuunnitelmaa valmistellessaan työnantajan on mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhdessä työvoimaviranomaisen kanssa selvitettävä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa tarkoitetut julkiset työvoimapalvelut, joilla irtisanottavien työntekijöiden työllistymistä tuetaan. Työnantajan yhteistyö viranomaisen kanssa alkaa neuvotteluesityksen toimittamisesta, ja neuvotteluesitys on toimitettava työvoimaviranomaiselle viimeistään muutosneuvottelujen alkaessa. Ehdotetun 30 päivän ajan käynnistyminen olisi sidottu neuvotteluesityksen toimittamiseen. Aika lähtisi kulumaan siitä hetkestä, jona työnantaja toimittaa neuvotteluesityksen työvoimaviranomaiselle 19 §:n 4 momentin mukaisesti. Työnantajalla olisi viime kädessä näyttövelvollisuus siitä, että neuvotteluesitys on toimitettu laissa säädetyn mukaisesti työvoimaviranomaiselle.
Jos työnantaja neuvotteluvelvoitteen täyttymisen jälkeen tekisi päätöksen työsopimuksen irtisanomisesta tuotannollisella ja taloudellisella perusteella, työsopimus ei saisi kuitenkaan päättyä ennen kuin on kulunut 30 päivää neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle. Tämä merkitsisi sitä, että työnantajan olisi ajoitettava työsopimuksen päättämistoimet siten, että aika täyttyy. Irtisanomisaika ja 30 päivän aika voisivat kulua päällekkäin. Aika laskettaisiin kalenteripäivinä. Aika ei vaikuttaisi työsopimuksen päättämistoimien ajoittamiseen tilanteessa, jossa aika neuvotteluesityksen toimittamisesta yhteenlaskettuna työntekijän irtisanomisajan kanssa olisi yli 30 päivää. Sen sijaan sillä voisi olla merkitystä esimerkiksi tilanteissa, joissa muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto olisi seitsemän päivää, joissa muutosneuvotteluiden osapuolet sopisivat muutosneuvotteluiden alettua muutosneuvotteluiden kestosta toisin tai joissa työntekijällä olisi lain, työehtosopimuksen tai sopimuksen perusteella lyhyt irtisanomisaika. Työnantaja ja työntekijä eivät voisi sopia ajan kulumisesta toisin.
Esimerkki: Työnantaja toimittaa neuvotteluesityksen työvoimaviranomaiselle 1.10. Jos työnantaja tekee neuvotteluvelvoitteen täyttymisen jälkeen päätöksen työsopimuksen irtisanomisesta tuotannollisella ja taloudellisella perusteella, työsopimuksen päättymispäivämäärä voi olla aikaisintaan 31.10.
Työvoimapalveluiden selvittämiselle varattava aika vaikuttaisi joissakin tilanteissa työsopimuksen päättämistoimien ajoittamiseen. Tämän vuoksi on tarpeen selventää ajan noudattamatta jättämisen vaikutukset yksittäiseen työsopimussuhteeseen. Ajassa olisi kyse muutosneuvotteluihin kuuluvasta menettelytapasäännöksestä, mikä tarkoittaisi sitä, että työsopimuksen voimassaoloa ja päättymistä arvioitaisiin itsenäisesti työsopimuslain määräysten perusteella. Työsopimuksen päättämistoimet tulisi ajoittaa siten, että aika täyttyy. Ajan noudattamatta jättämisen ei näin ollen katsottaisi jälkikäteen vaikuttavan itsenäisesti työsopimuksen päättymisajankohtaan, jos työsopimus olisi päättynyt irtisanomisen johdosta. Kuten muidenkin yhteistoimintalaissa säädettyjen määräaikojen osalta, työsuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet päättyisivät työsopimuksen voimassaolon päättyessä, vaikka ajan noudattaminen olisi laiminlyöty. Ajan noudattamatta jättämistä arvioitaisiin sen sijaan yhteistoimintalain seuraamussäännösten perusteella.
Pykälän
2 momentin
mukaan työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavaa 30 päivän aikaa ei sovellettaisi tilanteessa, jossa työnantaja saisi lain 17 §:n 3 momentin mukaisesti ratkaista asian ilman edeltäviä muutosneuvotteluita. Kyse olisi tilanteesta, jossa yrityksen tuotanto- tai palvelutoiminnalle tai yrityksen taloudelle vahinkoa aiheuttavat erityisen painavat syyt, joita ei ole voitu tietää ennakolta, ovat olleet muutosneuvottelujen esteenä.
38 §.Sopimisoikeus.
Voimassa olevan pykälän
1 momentissa
säädetään siitä, mistä yhteistoimintalain säännöksistä työnantajien ja työntekijöiden valtakunnalliset yhdistykset eivät voi sopimuksin poiketa. Momenttiin lisättäisiin viittaus ehdotettuun uuteen 25 a §:ään, jonka mukaan, jos työnantaja olisi antanut neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, tällaisilla perusteilla irtisanotun työntekijän työsopimus ei saisi päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää. Säännöksen taustalla ovat EU:n joukkovähentämisdirektiivistä johtuvat vaatimukset, eikä direktiivi anna mahdollisuutta sopia ajasta toisin.
44 §.Hyvitys työntekijälle
. Pykälän
1 momentin
1 kohtaan ehdotetaan lisättäväksi viittaus ehdotettuun 25 a §:ään, jossa säädettäisiin työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavasta 30 päivän ajasta. Työnantaja, joka olisi irtisanonut, lomauttanut tai osa-aikaistanut työntekijän taikka yksipuolisesti muuttanut työntekijän työsopimuksen olennaista ehtoa jättäen tahallisesti tai huolimattomuudesta noudattamatta, mitä 17–23 tai 25 a §:ssä säädetään, olisi määrättävä maksamaan irtisanotulle, lomautetulle, osa-aikaistetulle tai työsopimuksen olennaisen ehdon muutoksen kohteena olevalle työntekijälle enintään 35 000 euron suuruinen hyvitys.
Vaikka työvoimapalveluiden selvittämiselle varattavan ajan tarkoituksena olisi varmistaa työvoimaviranomaiselle riittävä aika selvittää työllistymistä tukevat julkiset työvoimapalvelut yhdessä työnantajan kanssa ennen työsopimuksen päättymistä, olisi sillä vaikutusta myös yksittäisen työntekijän työsopimuksen päättämistoimien ajoittamiseen, jos aika neuvotteluesityksen toimittamisesta yhteenlaskettuna työntekijän irtisanomisajan kanssa ei täyttäisi vaadittua 30 päivän aikaa. Tämän vuoksi säännöksen rikkominen olisi perusteltua lisätä hyvitysseuraamuksen piiriin.
Ajan noudattaminen voitaisiin katsoa kokonaan tai osittain laiminlyödyksi seuraavissa tilanteissa. Työnantaja olisi voinut jättää noudattamatta aikaa siten, ettei hän olisi toimittanut neuvotteluesitystä työvoimaviranomaiselle 19 §:n 4 momentissa säädetyn mukaisesti. Näin voisi olla esimerkiksi tilanteessa, jossa työnantaja ei olisi toimittanut neuvotteluesitystä ollenkaan työvoimaviranomaiselle tai se olisi toimitettu väärälle viranomaiselle ja työsopimus olisi päättynyt irtisanomisen johdosta. Edellä kuvatuissa tilanteissa työnantajan katsottaisiin laiminlyöneen ajan noudattamisen kokonaan, koska työvoimaviranomainen ei olisi saanut neuvotteluesitystä eikä aika olisi näin ollen päässyt käynnistymään. Työnantaja olisi voinut jättää noudattamatta aikaa myös siten, ettei hän neuvotteluesityksen toimittamisesta huolimatta noudattaisi vaadittua ajan kestoa ja työsopimus päättyisi irtisanomisen johdosta ennen ajan päättymistä. Tässä tilanteessa työnantajan katsottaisiin laiminlyöneen ajan noudattamisen siltä osin, kun 30 päivän aika ei täyttyisi. Hyvityksen suuruuteen vaikuttavia seikkoja arvioitaisiin voimassa olevan lain mukaisesti.
46 §
.
Rangaistussäännös
. Voimassa olevan pykälän 1 ja 2 momentissa säädetään yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Pykälän
1 momentin
mukaan työnantaja tai tämän edustaja, joka yhteistoiminta-asiamieheltä saadusta kehotuksesta huolimatta tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö tai jättää toteuttamatta jonkin momentin 1–6 kohdassa tarkemmin säädetyistä asioista, on tuomittava, jollei tekoa ole pidettävä vähäisenä, yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta sakkoon.
Pykälän 1 momentin 1 kohtaan ei ehdoteta muutoksia.
Pykälän 1 momentin uudessa 2 kohdassa säädettäisiin lain 7 a §:ssä säädetyn, 20–49 työntekijän yrityksiä ja yhteisöjä koskevan vuoropuheluvelvoitteen laiminlyönnin rangaistavuudesta. Yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta sakkoon tuomittaisiin työnantaja tai tämän edustaja, joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlöisi järjestää 7 a §:ssä säädetyt työpaikkakohtaiset käytännöt yrityksessä tai yhteisössä säännönmukaisesti käytävälle vuoropuhelulle. Kuten muidenkin momentissa säädettyjen asioiden osalta, rangaistavuuden edellytyksenä olisi, että yhteistoiminta-asiamies olisi antanut ensin työnantajalle kyseisessä asiassa kirjallisen kehotuksen. Rangaistavaa olisi, jos työnantaja kehotuksesta huolimatta laiminlöisi järjestää työpaikkakohtaiset käytännöt vuoropuhelun toteuttamiselle. Jos tekoa olisi kuitenkin pidettävä vähäisenä, siitä ei seuraisi rangaistusta.
Voimassa olevan lain esitöissä (HE 159/2021 vp, s. 118–119) on kuvattu menettelytapoja, joita olisi noudatettava silloin, kun työnantaja rikkoisi jotakin jatkuvaa vuoropuhelua koskevaa velvoitettaan. Näitä menettelytapoja noudatettaisiin myös 2 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa. Ensisijaisena tavoitteena olisi saada työnantaja korjaamaan menettelyään oma-aloitteisesti. Henkilöstön edustaja voisi kiinnittää työnantajan huomiota rikkomukseen työpaikkatasolla. Jos työnantaja ei korjaisi menettelyään, henkilöstön edustaja voisi ottaa yhteyttä yhteistoiminta-asiamieheen. Yhteistoiminta-asiamies voisi yhteistoiminta-asiamiehestä annetussa laissa säädetyillä keinoilla selvittää asiaa, ja antaa työnantajalle kirjallisen kehotuksen lainvastaisen menettelyn korjaamiseksi. Yhteistoiminta-asiamies asettaisi kehotuksessa määräajan, jonka kuluessa työnantajan tulisi korjata menettelynsä.
Ehdotetussa 7 a §:n säännöksessä jätettäisiin liikkumavaraa 20–49 työntekijän yrityksille ja yhteisöille järjestää työpaikkakohtaiset käytännöt jatkuvalle vuoropuhelulle tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla. Tämä olisi huomioitava myös sen arvioimisessa, milloin työnantajan tai tämän edustajan toiminnan voitaisiin katsoa olevan rangaistavaa. Rangaistavana voitaisiin pitää ainakin sitä, että työnantaja tai tämän edustaja yhteistoiminta-asiamiehen antamasta kehotuksesta huolimatta ei ole järjestänyt minkäänlaisia puitteita tai käytäntöjä säännönmukaisen vuoropuhelun toteuttamiseksi tai ne ovat selvästi vajanaisia laissa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Pykälän 1 momentin 3–7 kohta vastaisi voimassa olevan momentin 2–6 kohtaa.