7.1
Laki luotonostajista ja luotonhallinnoijista
1 luku
Yleiset säännökset
1 §.Lain soveltamisala.
Pykälässä säädettäisiin ehdotetun lain soveltamisalasta ja sen rajauksista. Pykälän
1 momentin
mukainen soveltamisala vastaisi NPL-direktiivin 2 artiklan 1 kohdan mukaista direktiivin soveltamisalaa. Ehdotettua lakia sovellettaisiin EU:n vakavaraisuusasetuksen 47 a artiklan mukaisesti järjestämättömäksi vastuuksi luokiteltujen, luottolaitoksen tekemien luottosopimusten mukaisten luotonantajan oikeuksien tai itse luottosopimuksen ostamiseen ja hallinnointiin. Mainituista luottosopimuksista ja sopimusten mukaisista luotonantajan oikeuksista käytettäisiin laissa nimitystä järjestämätön luotto. Ehdotettua lakia ei sovellettaisi muiden luotonantajien kuin luottolaitosten tekemiin luottosopimuksiin eikä luottolaitosten tekemiin muihin kuin järjestämättömiksi luokiteltuihin luottosopimuksiin.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin lain soveltamisalan rajauksista. Ehdotetun momentin mukaan lakia ei sovellettaisi luottolaitokseen. Soveltamisalan rajaus ilmenee luotonhallinnoinnin osalta NPL-direktiivin 2 artiklan 5 kohdan a alakohdan i alakohdasta ja luotonostajien osalta 2 artiklan 5 kohdan c alakohdasta. NPL-direktiiviä sovelletaan ainoastaan silloin, kun luottolaitoksen myöntämiä järjestämättömiä luottoja siirretään pankkisektorin ulkopuolisille ostajille. NPL-direktiivin johdanto-osan 23 kappaleessa todetaan, että luottolaitokset harjoittavat luotonhallinnointitoimintoja osana tavanomaista liiketoimintaansa. Niillä on luottosopimuksen osalta samat velvoitteet riippumatta siitä, ovatko ne tehneet luottosopimuksen itse tai ostaneet sen toiselta luottolaitokselta. Koska ne ovat jo sääntelyn ja valvonnan alaisia, direktiivin soveltaminen niiden luotonhallinnointi- tai luotonostotoimintoihin aiheuttaisi tarpeettomia lisäkustannuksia.
Momentissa säädettäisiin lisäksi selvyyden vuoksi siitä, että ehdotettua lakia ei sovelleta viranomaiseen tai muuhun julkista hallintotehtävää hoitavaan. Lakia ei sovellettaisi esimerkiksi ulosottoviranomaisen toimintaan. Julkista hallintotehtävää hoidetaan sitä koskevan lainsäädännön nojalla ja toimintaan sovelletaan asiaankuuluvia muun muassa oikeusturvaa ja virkavastuuta koskevia säännöksiä.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin luotonhallinnointia koskevista soveltamisalan rajauksista. Momentin
1 kohdan
mukaan lakia ei sovellettaisi järjestämättömän luoton hallinnointiin, jota suorittaa elinkeinonharjoittaja, joka on rekisteröity eräiden luotonantajien ja luotonvälittäjien rekisteröinnistä annetun lain mukaiseksi luotonantajaksi. Tällaista elinkeinonharjoittajaa kutsuttaisiin laissa kuluttajaluotonantajaksi. Soveltamisalan rajauksesta säädetään NPL-direktiivin 2 artiklan 5 kohdan a alakohdan iii alakohdassa, jonka mukaan direktiiviä ei sovelleta luotonhallinnointiin, jota suorittaa muu luotonantaja kuin luottolaitos, jota jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen valvoo kulutusluottodirektiivin 20 artiklan tai asuntoluottodirektiivin 35 artiklan nojalla. Elinkeinonharjoittaja saa myöntää kuluttajaluottoja tai asuntoyhteisöluottoja, jos se on rekisteröity mainitun lain mukaisesti luotonantajaksi. NPL-direktiivin johdanto-osan 23 kappaleessa perusteena soveltamisalan rajaukselle todetaan, että kyseiset luotonantajat harjoittavat kuluttajille myönnettäviä luottoja koskevia luotonhallinnointitoimintoja osana tavanomaista liiketoimintaansa.
Momentin
2 kohdan
mukaan lakia ei sovellettaisi asianajajan tai hänen apulaisensa suorittamaan luotonhallinnointiin. Ehdotetulla säännöksellä hyödynnettäisiin NPL-direktiivin 2 artiklan 6 kohdan mukainen jäsenvaltio-optio asianajajien osalta. Asianajaja on lakimies, joka on hyväksytty maan yleisen asianajajayhdistyksen eli Suomen Asianajajaliiton, jäljempänä
Asianajajaliitto
, jäseneksi. Asianajajien toimintaa sääntelevät asianajajista annettu laki (496/1958), sen nojalla oikeusministeriön päätöksellä (934/2004) vahvistetut Asianajajaliiton säännöt sekä Asianajajaliiton hyväksymät hyvää asianajajatapaa koskevat ohjeet. Asianajajaksi pääsemisen edellytyksenä on laissa säädetyn oikeustieteen tutkinnon suorittamisen lisäksi muun muassa vähintään neljän vuoden oikeudellinen työkokemus, josta kuitenkin vähintään kaksi vuotta avustavana lakimiehenä asianajotoimistossa, ja asianajajatutkinnon suorittaminen. Asianajaja on Asianajajaliiton hallituksen ja Asianajajaliiton yhteydessä toimivan valvontalautakunnan valvonnan alainen. Asianajotoimintaa valvoo myös oikeuskansleri, jolla on oikeus panna vireille asianajajista annetun lain 7 c §:ssä tarkoitettu valvonta-asia, jos hän katsoo, että asianajaja laiminlyö velvollisuutensa. Oikeuskanslerilla on oikeus hakea muutosta kurinpitoasioissa annettuihin ratkaisuihin. Asianajajan tehtäviin kuuluu valvoa hyvää asianajajatapaa koskevien ohjeiden mukaisesti asianajajan toimistossa työskenteleviä avustavia lakimiehiä ja muuta henkilökuntaa. Asianajajan on erityisesti huolehdittava siitä, että myös toimiston palveluksessa oleva henkilökunta noudattaa hyvää asianajajatapaa. Koska asianajajia koskevat säännöt ja ohjeet koskevat kaikenlaisten toimeksiantojen hoitamista ja koska valvontalautakunta ja Asianajajaliiton hallitus valvovat asianajajien toimintaa, ei ehdotetun lain mukaista sääntelyä ja valvontaa olisi tarpeen ulottaa koskemaan asianajajia. Säännös soveltuisi myös silloin, kun asiaankuuluvia toimenpiteitä suorittavat asianajajan määräämänä tämän toimistossa työskentelevät avustavat lakimiehet tai muu asianajajan työnjohto-oikeuden piiriin kuuluva henkilökunta.
Momentin
3 kohdan
mukaan ehdotettua lakia ei sovellettaisi vaihtoehtorahastojen hoitajista annetussa laissa (162/2014) tarkoitetun vaihtoehtorahastojen hoitajan tai ETA-vaihtoehtorahastojen hoitajan hoitamansa rahaston puolesta suorittamaan luotonhallinnointiin. Momentin
4 kohdan
mukaan ehdotettua lakia ei sovellettaisi sijoitusrahastolaissa (213/2019) tarkoitetun rahastoyhtiön tai ulkomaisen ETA-rahastoyhtiön hoitamansa rahaston puolesta suorittamaan luotonhallinnointiin. Ehdotettua lakia sovellettaisiin näihin toimijoihin silloin, jos luotonhallinnointi tapahtuu muussa kuin säännöksessä mainitussa tarkoituksessa.
Soveltamisalan rajaus perustuu ehdotetun 3 ja 4 kohdan osalta NPL-direktiivin 2 artiklan 5 kohdan a alakohdan ii alakohtaan.
Pykälän
4 momentti
sisältäisi ehdotettuja soveltamisalan rajauksia koskevan poikkeussäännöksen, jonka mukaan luottolaitokseen ja kuluttajaluotonantajaan sovellettaisiin ehdotetun lain 6 §:n 4 momenttia, 7 ja 8 §:ää sekä 10 §:n 2 momenttia silloin, kun ne hallinnoivat järjestämätöntä luottoa luotonostajan puolesta. Mainituissa säännöksissä on kyse eräiden ilmoitusten tekemisestä velalliselle ja Finanssivalvonnalle sekä yhteydenpidossa velallisiin sovellettavista vaatimuksista.
Pykälän
5 momentti
sisältäisi informatiivisen säännöksen siitä, että saatavan perintää koskevista vaatimuksista säädetään perintälaissa. Mainitussa laissa perinnällä tarkoitetaan toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on saada velallinen vapaaehtoisesti suorittamaan erääntynyt velkojan saatava. Ehdotetussa laissa tarkoitettuun järjestämättömään luottoon kohdistettava perintä kuuluisi laissa tarkoitettuihin luotonhallinnointitoimintoihin. Ehdotetussa laissa ei lähtökohtaisesti ole tarkoitus säätää perintälaista poikkeavia edellytyksiä saatavan perinnälle. Lain soveltamisalaan kuuluvien erääntyneiden saatavien perinnässä noudatettaisiin siis perintälain vaatimuksia vastaavasti kuten muussakin perintätoiminnassa. Ehdotettuun lakiin sisältyisi kuitenkin eräitä säännöksiä sellaisista asioista, joista säädetään myös perintälaissa, ja ne tulisivat sovellettaviksi lain soveltamisalaan kuuluvien järjestämättömien luottojen osalta. Ehdotetussa laissa on muun muassa tarpeen säätää erikseen velallisen maksusuojasta, koska lain soveltamisalaan kuuluu myös erääntymättömiä saatavia. Perintälaki on yleislaki, jota ei sovelleta, jos muualla laissa säädetään toisin.
2 §.Luotonostaja.
Pykälä sisältäisi luotonostajan määritelmän, joka vastaisi NPL-direktiivin 3 artiklan 6 alakohtaa. Luotonostajalla tarkoitettaisiin laissa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka elinkeinotoiminnassaan ostaa luottolaitoksen myöntämän järjestämättömän luoton. Luotonostajana toimiminen ei siis olisi riippuvaista toiminnan oikeudellisesta muodosta. Edellytyksenä ei myöskään olisi toimiluvan tai muun viranomaishyväksynnän hankkiminen. NPL-direktiivin johdanto-osan 40 kappaleessa todetaan, että koska luotonostajat eivät luo uutta luottoa vaan ostavat olemassa olevia järjestämättömiä luottosopimuksia omalla riskillään, ne eivät aiheuta vakavaraisuuteen liittyviä ongelmia ja niiden mahdollinen vaikutus järjestelmäriskiin on hyvin pieni. Tämän vuoksi ei ole aiheellista vaatia luotonostajia hakemaan toimilupaa.
Ehdotetun lain 2 luvussa säädettäisiin eräistä luotonostajia koskevista vaatimuksista, jotka tulisivat sovellettaviksi järjestämättömän luoton hankkimisen seurauksena. Vaatimukset soveltuisivat myös uuteen ostajaan silloin, kun luotonostaja siirtää ostamansa järjestämättömän luoton edelleen. Sääntelyllä ei sen sijaan puututtaisi luottosopimuksen siirtämistä koskeviin yleisiin sopimusoikeudellisiin periaatteisiin. Poikkeuksena tästä olisi luottolaitostoiminnasta annettuun lakiin ehdotettava muutos, jonka mukaan luottolaitos saisi siirtää järjestämättömän luoton luotonostajalle, jonka kotipaikka tai päätoimipaikka ei sijaitse ETA-valtiossa, vain, jos tämä on nimennyt itselleen ehdotetussa 9 §:ssä tarkoitetun edustajan.
3 §.Luotonhallinnointi.
Pykälä sisältäisi ehdotetun lain kannalta keskeiset luotonhallinnointia, luotonhallinnointitoimintoja sekä luotonhallinnoijaa koskevat määritelmät. Määritelmät vastaisivat sisällöltään NPL-direktiivin 3 artiklan 8 ja 9 alakohtaa.
Pykälän
1 momentin
mukaan luotonhallinnoinnilla tarkoitettaisiin laissa järjestämättömään luottoon liittyvien oikeuksien ja velvollisuuksien toimeenpanoa ja yhden tai useamman luotonhallinnointitoiminnon suorittamista luotonostajan puolesta. Laissa tarkoitettuihin luotonhallinnointitoimintoihin lukeutuisi momentin
1 kohdan
mukaan järjestämättömän luoton perintä ja luottoon liittyvien maksettavien suoritusten kerääminen velalliselta. Erääntyneeseen saatavaan kohdistettavien perintätoimien suorittamiseen sovellettaisiin ehdotetun lain ohella perintälakia, kuten nykyisin. Lisäksi luotonhallinnointitoimintoihin kuuluisivat momentin
2–4 kohdan
mukaan järjestämättömän luoton ehtojen, esimerkiksi luoton maksuaikataulun, uudelleenneuvottelu velallisen kanssa, järjestämätöntä luottoa koskevien velallisten valitusten käsittely sekä tiedottaminen velalliselle järjestämättömään luottoon liittyvistä maksettavista suorituksista ja niiden muutoksista.
Pykälän
2 momentin
mukaan luotonhallinnoijalla tarkoitettaisiin laissa oikeushenkilöä, joka elinkeinotoiminnassaan harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa ehdotetussa 3 luvussa tarkoitetun toimiluvan nojalla. NPL-direktiivin 4 artiklan mukaisesti jäsenvaltioiden on edellytettävä luotonhallinnointitoiminnan harjoittajilta toimilupaa. Luonnollinen henkilö ei voisi toimia ehdotetun lain tarkoittamana luotonhallinnoijana.
Luotonostajan ja luotonhallinnoijan välisestä luotonhallinnointisopimuksesta ja sopimukseen sisällytettävistä seikoista säädettäisiin ehdotetussa 16 §:ssä. Sopimuksessa tulisi yksilöidä luotonhallinnoijan suoritettaviksi kuuluvat luotonhallinnointitoiminnot. Luotonhallinnoinnissa on kyse toimeksiantosuhteesta, jota toteutettaisiin sovellettavan lainsäädännön ohella luotonostajan antamien tarkempien ohjeiden mukaisesti.
4 §.Muut määritelmät.
Pykälä sisältäisi muut ehdotetun lain kannalta tarpeelliset määritelmät. Pykälän
1 kohdan
mukaan luottolaitoksella tarkoitettaisiin laissa luottolaitostoiminnasta annetun lain 1 luvun 7 §:ssä tarkoitettua luottolaitosta ja ulkomaista ETA-luottolaitosta. NPL-direktiiviä sovelletaan luottosopimukseen, jonka Euroopan unioniin sijoittautunut luottolaitos on tehnyt. Direktiiviä sovelletaan lisäksi ETA-alueella.
Pykälän
2 kohdan
mukaan kuluttajalla tarkoitettaisiin laissa kuluttajansuojalain 1 luvun 4 §:ssä tarkoitettua kuluttajaa. Kuluttajana pidetään kuluttajansuojalaissa luonnollista henkilöä, joka hankkii kulutushyödykkeen pääasiassa muuhun tarkoitukseen kuin harjoittamaansa elinkeinotoimintaa varten.
Pykälän
3 kohdan
mukaan ETA-valtiolla tarkoitettaisiin laissa Euroopan talousalueeseen kuuluvaa valtiota.
Pykälän
4 kohdan
mukaan ETA-luotonhallinnoijalla
tarkoitettaisiin laissa luotonhallinnoijaa, jolla on toisessa ETA-valtiossa niiden säännösten nojalla myönnetty toimilupa luotonhallinnointitoiminnan harjoittamiseen, joilla NPL-direktiivi on saatettu osaksi mainitun valtion kansallista lainsäädäntöä.
Pykälän
5 kohdan
mukaan kotivaltiolla tarkoitettaisiin laissa ETA-valtiota, jossa luotonhallinnoija on saanut toimiluvan luotonhallinnointitoiminnan harjoittamiseen.
Pykälän
6 kohdan
mukaan vastaanottavalla valtiolla tarkoitettaisiin laissa ETA-valtiota, jossa ehdotetun lain mukaisesti toimiluvan saanut luotonhallinnoija tarjoaa tai aikoo tarjota luotonhallinnointipalveluja.
Pykälän
7 kohdan
mukaan toimivaltaisella viranomaisella
tarkoitettaisiin ETA-valtion viranomaista, joka on kyseisessä valtiossa nimetty NPL-direktiivin 21 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuksi viranomaiseksi, tai jos kyseisessä valtiossa on mainitun kohdan nojalla nimetty useampi kuin yksi viranomainen, sitä viranomaista, joka on kyseisessä valtiossa nimetty NPL-direktiivin 21 artiklan 4 kohdassa tarkoitetuksi keskitetyksi yhteyspisteeksi.
5 §.Suhteita velallisiin koskevat yleiset periaatteet.
Pykälässä säädettäisiin yleisistä periaatteista, joita luotonostajien ja luotonhallinnoijien olisi noudatettava suhteissaan velallisiin kaikessa ehdotetun lain mukaisessa toiminnassa. Suhteissa velallisiin olisi toimittava vilpittömässä mielessä, oikeudenmukaisesti ja ammattimaisesti, varmistettava, että velallisille ei anneta harhaanjohtavia, epäselviä tai virheellisiä tietoja, suojattava velallisten henkilötietoja ja yksityisyyttä sekä varmistettava, että yhteydenpidossa velallisiin ei käytetä häirintää, pakottamista tai sopimatonta vaikuttamista. Pykälällä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 10 artiklan 1 kohta. Vastaavan tyyppistä sääntelyä sisältyy perintälain hyvää perintätapaa koskevaan 4 §:ään. Ehdotettu pykälä soveltuisi kuitenkin erääntyneen saatavan perinnän ohella kaikkeen ehdotetun lain mukaiseen toimintaan ja olisi siten soveltamisalaltaan laajempi.
2 luku
Luotonostajia koskevat velvoitteet
6 §.Luotonhallinnointitoimintojen suorittajan nimeäminen.
Pykälässä säädettäisiin ulkopuolisen luotonhallinnointitoimintojen suorittajan nimeämistä koskevista vaatimuksista luotonostajille. Luotonhallinnointitoimintojen suorittajan nimeäminen olisi pääsäännön mukaan vapaaehtoista, eli luotonostaja voisi lähtökohtaisesti huolehtia luotonhallinnointitoiminnoista itse. Tietyissä tapauksissa luotonostaja olisi kuitenkin velvoitettu nimeämään ulkopuolisen tahon suorittamaan luotonhallinnointitoimintoja. Ehdotetussa pykälässä tarkoitetusta luotonhallinnointitoimintojen suorittajan nimeämisestä olisi kyse myös silloin, kun nimettävä taho on luotonostajan kanssa samaan kirjanpitolaissa tarkoitettuun konserniin kuuluva oikeushenkilö, sillä luotonostajalla tarkoitetaan NPL-direktiivissä yksittäistä luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin, että luotonostajan olisi nimettävä luotonhallinnoija tai muu luonnollinen tai oikeushenkilö, jolla on oikeus harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa, suorittamaan luotonhallinnointitoimintoja, jos luotonostaja ei itse suorita niitä. Luotonostaja voisi luotonhallinnoijan ohella nimetä luotonhallinnointitoimintojen suorittajaksi luottolaitoksen, kuluttajaluotonantajan tai asianajajan, joilla on oikeus harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa ilman ehdotetun lain mukaista toimilupaa. Vaatimus perustuu NPL-direktiivin 11 artiklan 1 kohtaan.
Pykälän
2 momentin
mukaan luotonostajan, jolla ei itsellään ole oikeutta harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa, olisi nimettävä luotonhallinnointitoimintojen suorittaja kuluttajalle myönnetyn järjestämättömän luoton osalta. Kuluttajaluottojen osalta luotonhallinnointi tulisi siis antaa sellaisen tahon suoritettavaksi, jolla on oikeus harjoittaa luotonhallinnointia luotonostajan puolesta. Velvollisuutta nimetä ulkopuolinen luotonhallinnoija ei kuitenkaan olisi silloin, jos luotonostajalla itsellään on oikeus harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa. Muiden luottojen kuin kuluttajaluottojen osalta ei olisi velvoitetta käyttää luotonhallinnointitoimintojen suorittajaa, vaan luotonostaja voisi itse huolehtia luotonhallinnointitoiminnoista. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 17 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohta.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin luotonhallinnointitoimintojen suorittajan nimeämistä koskevasta velvollisuudesta luotonostajalle, jonka kotipaikka tai päätoimipaikka ei sijaitse ETA-valtiossa. Tällaisen niin sanotun kolmannen maan luotonostajan tulisi nimetä luotonhallinnointitoimintojen suorittaja sellaisen järjestämättömän luoton osalta, jossa velallisena on luonnollinen henkilö, mikroyritys, pieni yritys tai keskisuuri yritys. Mainittujen yritysten määritelmät sisältyvät mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä annetun komission suosituksen 2003/361/EY liitteen 2 artiklaan. Vaatimus nimetä luotonhallinnointitoimintojen suorittaja näissä tapauksissa perustuu NPL-direktiivin 17 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohtaan. Ehdotetussa momentissa tarkoitetun luotonostajan tulisi ehdotetun 9 §:n mukaan nimetä itselleen edustaja, jonka kotipaikka tai päätoimipaikka sijaitsee ETA-valtiossa. Nimetty edustaja voisi huolehtia luotonhallinnointitoimintojen suorittamisesta, jos sillä on oikeus harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa.
NPL-direktiivin 17 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan mukaan vastaanottavat jäsenvaltiot voivat laajentaa vaatimukset luotonhallinnoijan käyttämiseen koskemaan myös muita kuin edellä mainittuja tapauksia. Muiden kuin 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen luottojen osalta ei kuitenkaan ehdoteta velvollisuutta nimetä luotonhallinnoija suorittamaan luotonhallinnointitoimintoja.
Pykälän
4 momentissa
säädettäisiin, että luotonhallinnointitoimintojen suorittajan olisi ilmoitettava Finanssivalvonnalle nimensä ja yhteystietonsa viimeistään luotonhallinnointitoimintojen suorittamisen alkaessa. Säännös koskisi tilanteita, joissa luotonhallinnointitoimintoja suorittava taho nimitetään ensimmäistä kertaa tai joissa näitä toimintoja suorittava taho vaihtuu. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 18 artiklan 1 ja 2 kohta sekä tältä osin direktiivin 17 artiklan 5 kohdan ensimmäinen alakohta.
Pykälän
5 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi välitettävä 4 momentin mukaisesti saadut tiedot ilman aiheetonta viivytystä vastaanottavan valtion tai kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle sekä sen ETA-valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa kyseessä oleva luotto myönnettiin. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 18 artiklan 3 kohta. Tietojen toimittaminen asianomaisten valtioiden toimivaltaisille viranomaisille edellyttäisi, että Finanssivalvonnalla on käytettävissään tietojen toimittamiseksi tarvittavat tiedot. Finanssivalvonnan tiedossa ei välttämättä olisi se, missä valtiossa luotto on myönnetty, eikä NPL-direktiivin säännöksistä ilmene velvollisuutta toimittaa tällaista tietoa viranomaiselle.
7 §.Siirtoilmoitus.
Ehdotetussa pykälässä säädettäisiin velvollisuudesta ilmoittaa velalliselle laissa tarkoitettujen järjestämättömien luottojen siirtämisestä luotonostajalle. Pykälän
1 momentin
mukaan luotonostajan tai luotonhallinnointitoimintojen suorittajaksi nimetyn olisi ilmoitettava velalliselle järjestämättömän luoton siirtämisestä, paitsi jos velallinen on saanut vastaavan ilmoituksen muulta taholta. Ilmoitus olisi toimitettava viimeistään silloin, kun velalliseen kohdistetaan luottoon liittyviä perintätoimia.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin ilmoitukseen sisällytettävistä tiedoista. Näitä tietoja olisivat luotonostajan yksilöinti- ja yhteystiedot; yhteystiedot luottosopimusta koskevia tiedusteluja varten; mahdollisen luotonhallinnointitoimintojen suorittajaksi nimetyn yksilöinti- ja yhteystiedot ja tiedot tämän oikeudesta harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa; velallisen maksettavana oleva velan pääoma, korot ja muut maksut ilmoituksen toimittamisajankohtana; maininta siitä, että järjestämättömän luoton siirtäminen luotonostajalle ei vaikuta luottosuhteeseen liittyviin velallisen oikeuksiin sekä Finanssivalvonnan yhteystiedot, tai, jos velallisen kotipaikka tai päätoimipaikka sijaitsee toisessa ETA-valtiossa, kyseisen valtion toimivaltaisen viranomaisen yhteystiedot.
Ehdotetulla pykälällä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 10 artiklan 2 kohta.
Pykälän
3 momentti
sisältäisi informatiivisen viittauksen kuluttajansuojalain 7 luvun 25 §:ään, johon sisältyy kuluttajaluottoja koskeva velvollisuus ilmoittaa kuluttajalle luottosopimuksen mukaisten luotonantajan oikeuksien tai itse luottosopimuksen siirtämisestä kolmannelle osapuolelle. Säännös soveltuu lain 7 a luvun 31 §:n nojalla myös asunto-omaisuuteen liittyviin kuluttajaluottoihin.
8 §.Yhteydenpito velallisen kanssa.
Ehdotetussa pykälässä säädettäisiin eräistä velallisen kanssa käytävää yhteydenpitoa koskevista sisällöllisistä vaatimuksista. Kaikessa yhteydenpidossa velallisen kanssa olisi mainittava yhteystiedot luottosopimusta koskevia tiedusteluja varten. Jos kyseessä on ensimmäinen yhteydenotto ehdotetussa 6 §:ssä tarkoitetun nimeämisen jälkeen, olisi lisäksi toimitettava nimetyn yksilöinti- ja yhteystiedot ja tiedot tämän oikeudesta harjoittaa luotonhallinnointitoimintaa. Ehdotetulla pykälällä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 10 artiklan 3 kohta.
9 §.Kolmannen maan luotonostajan edustaja.
Pykälässä säädettäisiin sellaisen luotonostajan, jonka kotipaikka tai päätoimipaikka ei sijaitse ETA-alueella, velvollisuudesta nimetä ja ilmoittaa Finanssivalvonnalle edustaja, jolla on kotipaikka tai päätoimipaikka ETA-alueella. Lisäksi säädettäisiin, että mainittu edustaja vastaa ehdotetussa laissa luotonostajalle säädetyistä velvoitteista.
Edustajan nimeämistä koskevan sääntelyn tarkoituksena on varmistaa, että luotonostajalle säädetyt velvoitteet tulevat toimeenpannuksi ja niiden noudattamista pystytään valvomaan tehokkaasti. NPL-direktiivin johdanto-osan 41 kappaleessa todetaan, että jos luotonostajat ovat kolmansista maista, luotonottajien saattaa olla vaikeampi vedota oikeuksiinsa ja kansallisten viranomaisten voi olla hankalampi valvoa järjestämättömien luottojen täytäntöönpanoa, minkä lisäksi luottolaitokset saattavat olla haluttomia siirtämään järjestämättömiä luottoja kolmansien maiden luotonostajille maineriskin vuoksi.
Pykälällä pantaisiin osin täytäntöön NPL-direktiivin 19 artikla. Lisäksi artiklan 1 kohdan mukaan edustajan nimeämisen tulee olla järjestämättömän luoton siirron edellytyksenä. Tästä ehdotetaan säädettävän luottolaitostoiminnasta annetussa laissa.
10 §.Luotonostajan ilmoitusvelvollisuus järjestämättömän luoton siirrosta.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin luotonostajan velvollisuudesta ilmoittaa Finanssivalvonnalle tiettyjä tietoja, jos luotonostaja siirtää ostamansa järjestämättömän luoton edelleen. Finanssivalvonnalle olisi toimitettava uuden luotonostajan tai ehdotetussa 9 §:ssä tarkoitetun luotonostajan edustajan yksilöintitiedot, siirrettyjen luottojen yhteenlaskettu lukumäärä, maksamatta oleva määrä ja arvo, tieto siitä, sisältääkö siirto kuluttajalle myönnettyjä luottoja sekä kyseessä olevien luottosopimusten vakuutena olevien omaisuuserien tyypit. Ehdotetulla momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 20 artiklan 1 kohta.
Pykälän
2 momentin
mukaan luotonhallinnointitoimintojen suorittajaksi nimetty vastaisi ehdotetussa pykälässä luotonostajalle säädetyistä velvoitteista. Vaatimus perustuu NPL-direktiivin 17 artiklan 5 kohdan ensimmäiseen alakohtaan.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin Finanssivalvonnan valtuudesta antaa tarkempia määräyksiä ehdotetussa pykälässä tarkoitettujen tietojen sisällöstä, toimittamistavasta ja toimittamisajankohdista. NPL-direktiivin 20 artiklan mukaan tiedot on pääsääntöisesti toimitettava puolivuosittain, mutta toimivaltainen viranomainen voi määrätä tiedot toimitettavaksi neljännesvuosittain. Finanssivalvonnan ehdotetun säännöksen nojalla antamien määräysten olisi vastattava mainittuja vaatimuksia. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 20 artiklan 2 kohta.
Pykälän
4 momentti
sisältäisi Finanssivalvonnan velvollisuuden toimittaa ehdotetun pykälän nojalla saamansa tiedot ilman aiheetonta viivytystä sen ETA-valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa uuden luotonostajan tai ehdotetussa 9 §:ssä tarkoitetun luotonostajan edustajan kotipaikka tai päätoimipaikka sijaitsee. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 20 artiklan 3 kohta.
3 luku
Luotonhallinnointi
11 §.Luotonhallinnointitoiminnan luvanvaraisuus.
Ehdotetussa laissa tarkoitettua luotonhallinnointitoimintaa varten otettaisiin käyttöön NPL-direktiivin 4 artiklan edellyttämä toimilupajärjestelmä. Ehdotetun
1 momentin
mukaan luotonhallinnointitoiminnan harjoittaminen edellyttäisi Finanssivalvonnan myöntämää toimilupaa. Lisäksi säädettäisiin, että toimilupa voidaan myöntää oikeushenkilölle, jonka sääntömääräinen kotipaikka sijaitsee Suomessa. Tämä vaatimus ilmenee NPL-direktiivin 5 artiklan 1 kohdan a alakohdasta.
Pykälän
2 momentin
mukaan toimilupahakemuksessa olisi ilmoitettava, aikooko luotonhallinnoija pitää hallussaan velallisten varoja osana luotonhallinnointitoiminnan harjoittamista. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 6 artiklan 3 kohta.
NPL-direktiivin luotonhallinnoijia koskevalla sääntelyllä yhtenäistetään luottolaitoksen myöntämän järjestämättömän luoton hallinnointia koskevat edellytykset sisämarkkinoilla. Luotonhallinnoijan toimilupaan liittyisi ehdotetun 22 §:n mukainen oikeus tarjota luotonhallinnointipalveluja toisessa ETA-valtiossa. Vastaavasti toisessa ETA-valtiossa toimiluvan saanut luotonhallinnoija saisi tarjota toimiluvan piiriin kuuluvia palveluja Suomessa.
12 §.Toimiluvan myöntämisedellytykset.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin, että Finanssivalvonta myöntää hakijalle luotonhallinnoijan toimiluvan todettuaan säädettyjen edellytysten täyttyvän. Finanssivalvonnalla ei siis lupaedellytysten täyttyessä olisi harkintavaltaa luvan myöntämisessä eikä lupia säänneltäisi määrällisesti. Ehdotetun pykälän mukaiset toimiluvan myöntämisedellytykset vastaisivat NPL-direktiivin 5 artiklan 1 kohdan sekä 6 artiklan 2 kohdan a alakohdan ja 3 kohdan mukaisia vaatimuksia.
Momentin
1 kohdan
mukaan hakijan hallitukseen ja toimivaan johtoon kuuluvien henkilöiden sekä henkilöiden, joilla on EU:n vakavaraisuusasetuksen 4 artiklan 1 kohdan 36 alakohdassa tarkoitettu huomattava omistusosuus hakijassa, tulisi olla luotettavia ja hyvämaineisia. Luotettavuuden ja hyvämaineisuuden osoittamisesta säädettäisiin tarkemmin pykälän 2 ja 3 momentissa. Vaatimukset koskisivat erikseen jokaista säännöksessä tarkoitettua henkilöä. Hakijan toimivaan johtoon katsottaisiin kuuluvan toimitusjohtaja ja mahdollinen muu ylin johtohenkilöstö, joka tosiasiallisesti vastaa hakijan liiketoiminnan harjoittamista koskevasta päätöksenteosta. Huomattavalla omistusosuudella tarkoitetaan EU:n vakavaraisuusasetuksen 4 artiklan 1 kohdan 36 alakohdassa suoraa tai välillistä omistusosuutta yrityksessä, kun tämä osuus on vähintään 10 prosenttia pääomasta tai äänioikeuksista tai kun sen nojalla on mahdollista vaikuttaa huomattavasti kyseisen yrityksen johtamiseen. Henkilöllä voi olla omistusosuus myös välillisesti oikeushenkilön kautta. Ehdotetun pykälän mukaiset luotettavuus- ja hyvämaineisuusvaatimukset koskisivat luonnollisia henkilöitä.
Momentin
2 kohdan
mukaan hakijan hallitukseen ja toimivaan johtoon kuuluvilla henkilöillä olisi kokonaisuudessaan oltava liiketoiminnan harjoittamisen edellyttämä riittävä tietämys ja kokemus. Tätä vaatimusta arvioitaisiin siis hakijan osalta kokonaisuutena. Arvioinnissa olisi otettava huomioon EPV:n NPL-direktiivin 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti antamat tarkemmat näitä vaatimuksia koskevat ohjeet. EPV on antanut mainitut ohjeet 15.12.2023 (EBA/GL/2023/09) ja ne ovat tulleet voimaan 27.6.2024.
Momentin
3 kohdan
mukaan hakijalla olisi oltava käytössään tehokkaat hallinto- ja ohjausjärjestelmät ja sisäisen valvonnan menetelmät. Hallinto- ja ohjausjärjestelmiin lukeutuisivat ainakin tarvittavat hallinnon ja talouden prosessit ja tietojärjestelmät, asiaankuuluvien sisäisten toimintaperiaatteiden määrittely ja organisaatiorakenteen ja vastuualueiden määrittely, jolla varmistetaan toiminnan johtamisen tehokkuus sekä se, että luotonhallinnoijan hallitus voi asianmukaisesti valvoa toiminnan johtamista. Luotonhallinnoijalla olisi oltava käytössään tarvittavat menettelyt sen varmistamiseksi, että toiminnassa noudatetaan kaikkea asiaankuuluvaa sääntelyä, ja että sääntelyn ja sisäisten toimintaperiaatteiden noudattamista valvotaan sisäisesti. Ehdotetun kohdan mukaisten edellytysten arvioinnissa olisi otettava huomioon pykälän 4 momentin ilmentämä suhteellisuusperiaate.
Momentin
4 kohdan
mukaan hakijan tulisi soveltaa asianmukaisia toimintaperiaatteita velallisten suojaamiseksi ja heidän oikeuksiensa toteutumisen varmistamiseksi. Toimintaperiaatteiden avulla tulisi luottosuhteeseen liittyvien oikeuksien ohella turvata velallisten tietosuoja ja yksityisyys, velalliselle annettavien tietojen oikeellisuus sekä se, että velallisia ei kohdella epäasiallisesti. Näihin periaatteisiin kuuluisi NPL-direktiivin 5 artiklan 1 kohdan f alakohdan mukaisesti myös se, että luotonhallinnoija ottaa huomioon velallisten taloudellisen tilanteen ja mahdollisen tarpeen ohjata velallisia esimerkiksi velkaneuvontaan tai muihin vastaaviin palveluihin.
Momentin
5 kohdan
mukaan hakijalla olisi oltava käytössään velallisten valitusten kirjaamista ja käsittelyä koskevat menettelyt. Valitusten käsittelystä säädettäisiin lisäksi ehdotetussa 20 §:ssä.
Momentin
6 kohdan
mukaan hakijalla olisi oltava luottolaitoksessa erillinen tili velallisilta saatujen varojen säilyttämistä varten, jos hakija aikoo pitää hallussaan velallisten varoja osana luotonhallinnointitoiminnan harjoittamista. Samalla tilillä voitaisiin säilyttää myös muita asiakasvaroja kuin niitä, jotka kuuluisivat ehdotetun lain mukaiseen toimintaan. Hakija voisi päättää, että se ei aio pitää hallussaan velallisten varoja osana liiketoimintamalliaan, jolloin ehdotetun kohdan vaatimusta ei sovellettaisi hakijaan.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin luotettavuutta ja hyvämaineisuutta koskevista vaatimuksista hakijan johtoon kuuluville henkilöille sekä niille henkilöille, joilla on huomattava omistusosuus hakijassa. Momentin
1 kohdan
mukaan henkilöä ei pidettäisi luotettavana ja hyvämaineisena, jos hänestä on rikosrekisterilaissa tarkoitetussa rikosrekisterissä tai sakon täytäntöönpanosta annetussa laissa tarkoitetussa sakkorekisterissä merkintä sellaisen rikoksen johdosta määrätystä rangaistuksesta, jonka voidaan katsoa osoittavan hänen olevan sopimaton harjoittamaan luotonhallinnointitoimintaa, paitsi jos rikoksia on hakijan hallitukseen tai toimivaan johtoon kuuluvan henkilön osalta kokonaisuutena arvioiden pidettävä vähäisinä. Rikosten vähäistä merkitystä koskevaa kokonaisarviointia ei siis sovellettaisi henkilöihin, joilla on huomattava omistusosuus hakijassa. NPL-direktiivin 5 artiklan 1 kohdan b alakohdan i alakohdan mukaan arvioinnin kannalta merkityksellisinä olisi pidettävä erityisesti omaisuusrikoksia, finanssipalveluihin ja -toimintaan, rahanpesuun, koronkiskontaan liittyviä rikoksia, petoksia, verorikoksia, salassapitovelvollisuuden rikkomiseen liittyviä rikoksia ja ruumiilliseen koskemattomuuteen liittyviä rikoksia. Myös muita yritys-, konkurssi-, maksukyvyttömyys- tai kuluttajansuojalainsäädännön alaisia rikoksia olisi pidettävä merkityksellisinä. Finanssivalvonta saisi rikosrekisterin ja sakkorekisterin tiedot toimilupahakemuksen käsittelyä varten Oikeusrekisterikeskukselta. Rikosrekisterilain 4 a §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan rikosrekisteristä luovutetaan henkilöä koskevat tiedot Suomen viranomaiselle asiassa, joka koskee viranomaisen lupaa tai hyväksyntää, jonka edellytyksenä on henkilön luotettavuus. Finanssivalvonnasta annetun lain 20 §:n 1 momentin mukaan Finanssivalvonnalla on oikeus saada sakkorekisteristä tiedot, jotka ovat tarpeen valvottavan omistajan, hallituksen jäsenen, toimitusjohtajan tai palveluksessa olevan laissa säädetyn luotettavuuden selvittämiseksi.
Momentin
2 kohdan
mukaan henkilöä ei myöskään pidettäisi luotettavana ja hyvämaineisena, jos hän on käynnissä olevan maksukyvyttömyysmenettelyn kohteena tai hänen toimintakelpoisuuttaan on muuten rajoitettu. Kotimaisen lainsäädännön mukaisia maksukyvyttömyysmenettelyjä ovat konkurssi, yrityksen saneeraus ja yksityishenkilön velkajärjestely.
Pykälän
3 momentin
mukaan hakijan hallitukseen tai toimivaan johtoon kuuluvaa henkilöä ei myöskään pidettäisi luotettavana ja hyvämaineisena, jos hän on liiketoiminnan harjoittamisen yhteydessä laiminlyönyt veroihin, lakisääteisiin eläke-, tapaturma- tai työkyvyttömyysvakuutusmaksuihin taikka Tullin perimiin maksuihin liittyvien rekisteröitymis-, ilmoitus- ja maksuvelvollisuuksien hoitamista tai muulla vastaavalla tavalla osoittanut olevansa ilmeisen sopimaton toimimaan mainitussa tehtävässä. Mainittua vaatimusta ei siis ehdotetun 2 momentin mukaisista vaatimuksista poiketen sovellettaisi henkilöihin, joilla on EU:n vakavaraisuusasetuksessa tarkoitettu huomattava omistusosuus hakijassa. Momentilla on tarkoitus panna täytäntöön NPL-direktiivin 5 artiklan 1 kohdan b alakohdan iii alakohta, jonka mukaan henkilön hyvämaineisuuden osoittamiseksi tulisi todistaa, että tämä on aiemmin toiminut aina läpinäkyvästi, avoimesti ja yhteistyöhaluisesti olleessaan liiketoiminnassaan tekemisissä valvonta- ja sääntelyviranomaisten kanssa. Direktiivin mukaista edellytystä on kuitenkin sanamuodoltaan sellaisenaan pidettävä toimilupa-arvioinnin näkökulmasta liian epätäsmällisenä, minkä vuoksi arviointi ehdotetaan momentissa sidottavan asiaankuuluvien viranomaisvelvollisuuksien noudattamiseen. Säännös vastaisi tältä osin perintätoiminnan harjoittajien rekisteröinnistä annetun lain 9 §:n 2 momentissa perintätoiminnasta vastaavan henkilön luotettavuudelle asetettua edellytystä. Direktiivin johdanto-osan 27 kappaleen mukaan mainittua edellytystä olisi arvioitava niiden tietojen perusteella, jotka ovat toimivaltaisen viranomaisen käytettävissä tai tiedossa toimiluvan myöntämishetkellä. Jos asiaankuuluvia tietoja ei ole käytettävissä tai tiedossa tai jos aiempaa vuorovaikutusta valvonta- ja sääntelyviranomaisten kanssa ei ole ollut, henkilöä olisi pidettävä tältä osin luotettavana ja hyvämaineisena.
Pykälän
4 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi ehdotetun 1 momentin 3–5 kohdan mukaisten edellytysten arvioinnissa otettava huomioon hakijan koko ja sen toiminnan luonne, laajuus ja monimuotoisuus sekä toiminnasta velallisen oikeuksille aiheutuvat riskit. Mainittuja seikkoja ei siis otettaisi huomioon arvioitaessa hakijan johtoon kuuluvien henkilöiden luotettavuutta ja hyvämaineisuutta tai liiketoiminnan harjoittamisen edellyttämää riittävää tietämystä ja kokemusta. Myöskään ehdotetun 1 momentin 6 kohdan mukainen erillistä tiliä koskeva vaatimus ei ole ehdotetussa momentissa tarkoitetun arvioinnin kannalta relevantti. Ehdotetulla momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 22 artiklan 3 ja 4 kohta.
Pykälän
5 momentin
mukaan luotonhallinnoijan olisi ilmoitettava Finanssivalvonnalle, jos toimiluvan myöntämisen edellytyksenä olevissa tiedoissa tapahtuu toimiluvan myöntämisen jälkeen olennainen muutos. Finanssivalvonta voisi antaa tarkempia määräyksiä ilmoituksen antamisesta ja sisällöstä. Vastaava säännös sisältyy esimerkiksi luottolaitostoiminnasta annetun lain 4 luvun 1 §:ään. Toimiluvan myöntämisedellytysten kannalta olennaisia ovat esimerkiksi luotonhallinnoijan johdossa tapahtuvat muutokset, sillä näiden henkilöiden tulisi täyttää ehdotetut luotettavuutta ja hyvämaineisuutta koskevat vaatimukset sekä kokonaisuutena arvioiden liiketoiminnan harjoittamisen edellyttämää riittävää tietämystä ja kokemusta koskevat vaatimukset.
13 §.Toimilupahakemuksen käsittelyaika.
Pykälän
1 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi 45 päivän kuluessa luotonhallinnoijan toimilupaa koskevan hakemuksen vastaanottamisesta arvioitava, onko hakemukseen liitetty kaikki sen käsittelemiseksi tarpeelliset selvitykset ja tiedot. Tarvittaessa hakijaa olisi pyydettävä täydentämään hakemusta täydentämiselle asetetussa kohtuullisessa määräajassa. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 7 artiklan 3 kohta. Hakemuksen käsittelyyn sovellettaisiin muutoin hallintolain säännöksiä. Jos hakija ei toimittaisi tarvittavia täydennyksiä, eikä kaikkien toimiluvan myöntämisedellytysten arviointi olisi mahdollista, hakemus voitaisiin hylätä puutteellisena.
Pykälän
2 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi myönnettävä toimilupa tai ilmoitettava hakijalle kielteisestä päätöksestään viimeistään 90 päivän kuluttua siitä, kun kaikki hakemuksen käsittelemiseksi tarpeelliset selvitykset ja tiedot ovat sen käytettävissä. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 7 artiklan 4 kohta.
14 §.Toimiluvan peruminen.
Luotonhallinnoijat olisivat Finanssivalvonnasta annetun lain 4 §:n mukaisia Finanssivalvonnan toimilupavalvottavia. Pykälän
1 momentti
sisältäisi viittaussäännöksen, jonka mukaan Finanssivalvonnan valtuudesta perua luotonhallinnoijan toimilupa säädetään Finanssivalvonnasta annetun lain 26 §:ssä. Toimiluvan peruminen tulisi kyseeseen, jos toimiluvan myöntämiselle tai toiminnan aloittamiselle säädettyjä olennaisia edellytyksiä ei enää ole, jos valvottava on törkeästi laiminlyönyt noudattaa Finanssivalvonnan määräämää kieltoa tai oikaisupäätöstä, jos valvottavan toiminnassa on olennaisesti rikottu finanssimarkkinoita koskevia säännöksiä tai viranomaisen niiden nojalla antamia säännöksiä tai määräyksiä, toimiluvan ehtoja tai valvottavan toimintaa koskevia sääntöjä, jos valvottavan liiketoimintaa ei ole aloitettu 12 kuukaudessa toimiluvan myöntämisestä tai jos toimilupaa haettaessa on annettu olennaisesti vääriä tai puutteellisia tietoja sääntelyn ja valvonnan kannalta merkityksellisistä seikoista. Poiketen siitä, mitä mainitun pykälän 2 momentin 2 kohdassa säädetään, Finanssivalvonta voisi kuitenkin perua toimiluvan toiminnan lopettamisen perusteella, jos luotonhallinnoija on lopettanut luotonhallinnointitoiminnan harjoittamisen yli 12 kuukauden ajaksi, mainitussa kohdassa säädetyn kuuden kuukauden sijasta. Näin toimivaltuus olisi tältä osin NPL-direktiivin 8 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukainen. Finanssivalvonta voisi perua toimiluvan myös luotonhallinnoijan ilmoittaessa luopuvansa toimiluvasta. Muilta osin Finanssivalvonnasta annetun lain 26 §:n säännösten voidaan arvioida täyttävän NPL-direktiivin 8 artiklan 1 kohdan mukaiset luotonhallinnoijan toimiluvan perumista koskevat vaatimukset.
Toimiluvan perumista olisi pidettävä viimesijaisena keinona puuttua luotonhallinnoijan toiminnassa havaittuihin vakaviin puutteisiin. Finanssivalvonnasta annetun lain 26 §:n 3 momentissa säädetään erikseen, että Finanssivalvonnan on ennen toimiluvan perumista varattava valvottavalle kohtuullinen määräaika puutteen korjaamiselle, jollei toimiluvan peruminen välittömästi ole välttämätöntä finanssimarkkinoiden valvonnalle lain 1 §:ssä säädettyjen tavoitteiden toteutumisen turvaamiseksi.
Pykälän
2 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi viipymättä ilmoitettava toimiluvan perumisesta vastaanottavan valtion toimivaltaiselle viranomaiselle sekä sen ETA-valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa kyseessä oleva luotto myönnettiin. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 8 artiklan 2 kohta.
15 §.Luettelo toimiluvan saaneista luotonhallinnoijista.
Pykälässä säädettäisiin yleisessä tietoverkossa saatavilla pidettävästä luotonhallinnoijien luettelosta. Ehdotetulla pykälällä ja sen nojalla annettavalla asetuksella pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 9 artikla.
Pykälän
1 momentin
mukaan Finanssivalvonnan tehtävänä olisi ylläpitää luetteloa ehdotetussa laissa tarkoitetun toimiluvan saaneista luotonhallinnoijista sekä luotonhallinnoijista, joilla olisi ehdotetun 21 §:n nojalla oikeus tarjota luotonhallinnointipalveluja Suomessa. Luettelo olisi asetettava julkisesti saataville yleisessä tietoverkossa ja saatettava säännöllisesti ajan tasalle.
Pykälän
2 momentin
mukaan luetteloon olisi merkittävä EPV:n NPL-direktiivin 9 artiklan 1 kohdan nojalla antamien ohjeiden mukaiset tiedot. Mainitun kohdan mukaisesti EPV laatii ohjeet, joissa vahvistetaan parhaat käytännöt tällaisten luetteloiden tai rekisterien perustamista ja ylläpitoa varten ja täsmennetään niihin sisältyvien tietojen tyypit. EPV on julkaissut asiaa koskevan ohjeensa 5.3.2024 (EBA/GL/2024/02). Ohjetta sovelletaan 30.12.2024 alkaen. Luetteloon ei ohjeen perusteella tallennettaisi luotonhallinnoijan johtoa tai henkilöstöä koskevia henkilötietoja.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin, että luotonhallinnoija olisi viipymättä poistettava luettelosta, jos sen toimilupa peruutetaan.
16 §.Luotonhallinnointisopimus.
Ehdotetun pykälän mukaan luotonostajan puolesta toteutettavan luotonhallinnointitoimintojen suorittamisen edellytyksenä olisi luotonostajan kanssa tehty kirjallinen luotonhallinnointisopimus. Vaatimus sisältyy NPL-direktiivin 11 artiklan 1 kohtaan.
Pykälässä säädettäisiin lisäksi luotonhallinnointisopimusta koskevista sisällöllisistä vaatimuksista. Pykälän
1 kohdan
mukaan luotonhallinnointisopimuksen olisi sisällettävä luotonhallinnoijan suoritettaviksi kuuluvien luotonhallinnointitoimintojen kuvaus. Luotonostajan ja luotonhallinnoijan välinen tehtävänjako olisi osapuolten tarkemmin sovittavissa. Luotonostaja voisi myös antaa luotonhallinnoijalle tehtävien suorittamista koskevia tarvittavia lisäohjeita.
Pykälän
2 kohdan
mukaan luotonhallinnointisopimuksen olisi sisällettävä luotonhallinnoijan palkkion määräytymisen ehdot. Ehdotetussa laissa ei säädettäisi palkkion määräytymisen perusteista, vaan asia olisi osapuolten sovittavissa.
Pykälän
3 kohdan
mukaan luotonhallinnointisopimuksen olisi sisällettävä määräykset luotonhallinnoijan oikeudesta edustaa luotonostajaa suhteessa velalliseen.
Pykälän
4 kohdan
mukaan luotonhallinnointisopimuksen olisi sisällettävä sitoumus noudattaa sopimuksen kohteena olevaan luottosuhteeseen sovellettavaa lainsäädäntöä sekä kohdella velallisia huolellisesti ja oikeudenmukaisesti. Luotonostajalla ja luotonhallinnoijalla olisi mainitut velvollisuudet suoraan lainsäädännön perusteella.
Pykälän
5 kohdan
mukaan sopimukseen olisi lisäksi sisällyttävä vaatimus siitä, että luotonhallinnoija ilmoittaa luotonostajalle etukäteen luotonhallinnointitoiminnon ulkoistamisesta. Sopimuspuolet voisivat muutoin sopia ulkoistamista koskevista seikoista ottaen huomioon ehdotetun 17 §:n edellytykset luotonhallinnoijan toteuttamalle ulkoistamiselle.
Ehdotetun 1–4 kohdan vaatimukset perustuisivat NPL-direktiivin 11 artiklan 2 kohtaan. Pykälän 5 kohdalla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 11 artiklan 3 kohta.
17 §.Luotonhallinnointitoiminnon ulkoistaminen.
Ehdotetussa pykälässä säädettäisiin luotonhallinnointitoimintojen ulkoistamisesta luotonhallinnoijalta kolmannelle osapuolelle. NPL-direktiivissä näitä kolmansia osapuolia kutsutaan luotonhallinnointipalvelujen tarjoajiksi, mutta ehdotetussa laissa käytettäisiin selkeyden vuoksi nimitystä luotonhallinnointipalvelujen tuottaja, sillä luotonhallinnointipalvelujen tarjoamisella viitataan sääntelyssä myös luotonhallinnoijien rajat ylittävään toimintaan. Ulkoistamisella tarkoitettaisiin laissa sitä, että luotonhallinnoija olennaisilta osiltaan siirtää jonkin ehdotetussa 3 §:ssä tarkoitetun luotonhallinnointitoiminnon ulkopuolisen toimijan suoritettavaksi. Ehdotettu pykälä ei siis koskisi hallinto- ja tukitoimintojen tai tieto- ja viestintäteknisten palvelujen toteuttamista koskevia tai muita vastaavia alihankintajärjestelyjä, joita tavanomaisesti hyödynnetään liiketoiminnassa.
Pykälän
1 momentin
mukaan luotonhallinnoija saisi ulkoistaa luotonhallinnointitoiminnon ulkopuoliselle luotonhallinnointipalvelujen tuottajalle ainoastaan kirjallisen ulkoistamissopimuksen nojalla. Ulkoistamissopimuksessa olisi edellytettävä, että luotonhallinnointipalvelujen tuottaja on velvollinen noudattamaan ehdotettua lakia ja muuta luotonhallinnointiin sovellettavaa lainsäädäntöä suorittaessaan sopimuksen mukaisia tehtäviään.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin muista luotonhallinnointitoimintojen ulkoistamisen edellytyksistä. Momentin
1 kohdan
mukaan edellytyksenä olisi, että luotonhallinnoija ei samanaikaisesti ulkoista kaikkia sen vastuulle kuuluvia luotonhallinnointitoimintoja. Tämän suoraan lainsäädännöstä seuraavan rajoituksen lisäksi ehdotetun 16 §:n mukainen luotonhallinnointisopimus voisi sisältää ulkoistamista koskevia lisäedellytyksiä.
Momentin
2 kohdan
mukaan edellytyksenä olisi, että ulkoistaminen ei vaikuta luotonhallinnoijan toimiluvan edellytysten noudattamiseen, sisäisen valvonnan toteuttamiseen tai luotonhallinnoijan toiminnan jatkuvuuteen. Näiden edellytysten toteutumisen kannalta olisi merkitystä paitsi sillä, mitä toimintoja ulkoistetaan ja missä laajuudessa, myös ulkoistamissopimukseen sisällytettävillä määräyksillä. Luotonhallinnoijan olisi jatkuvasti täytettävä toimiluvan myöntämisedellytykset täysimääräisesti riippumatta toimintojen ulkoistamisesta. Luotonhallinnoijan olisi myös kyettävä valvomaan luotonhallinnointipalvelujen tuottajan toimintaa ja sillä olisi oltava tarvittavat järjestelyt myös tämän toiminnassa aiheutuvien häiriöiden ja mahdollisten sopimusrikkomusten varalle.
Momentin
3 kohdan
mukaan edellytyksenä olisi, että ulkoistaminen ei estä Finanssivalvonnan toteuttamaa luotonhallinnoijan valvontaa. Finanssivalvonnalla olisi tiedonsaantioikeuksiensa nojalla valtuudet saada tarvittavat tiedot myös ehdotetussa pykälässä tarkoitetulta luotonhallinnointipalvelujen tuottajalta. Luotonhallinnointipalvelujen tuottajan tulisi kuitenkin myös oma-aloitteisesti tehdä yhteistyötä Finanssivalvonnan kanssa eikä ulkoistamissopimuksen tulisi aiheuttaa esteitä valvonnan toteuttamiselle.
Momentin
4 kohdassa
edellytettäisiin, että luotonhallinnoijalla on pääsy kaikkiin ulkoistettuja luotonhallinnointitoimintoja koskeviin tietoihin. Ulkoistamissopimukseen tulisi sisällyttää tarvittavat asiaa koskevat määräykset ja luotonhallinnointipalvelujen tuottajan toiminnan olisi myös käytännössä oltava järjestetty siten, että edellytys toteutuu.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin, että luotonhallinnoija, joka ulkoistaa luotonhallinnointitoiminnon, on edelleen vastuussa luotonhallinnointiin sovellettavan lainsäädännön noudattamisesta sekä velvoitteistaan luotonostajaan ja velallisiin nähden. Selvänä olisi muutenkin pidettävä, että luotonhallinnointipalvelujen tuottajan kanssa tehtävällä ulkoistamissopimuksella ei voida muuttaa luotonhallinnoijan ja luotonostajan välistä sopimussuhdetta. Lisäksi säädettäisiin siitä, että luotonhallinnoijalla olisi ulkoistamissopimuksen päättymisen jälkeen oltava ulkoistettujen luotonhallinnointitoimintojen suorittamisen edellyttämä asiantuntemus ja resurssit.
Pykälän 1–3 momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 12 artiklan 1 kohta.
Pykälän
4 momentin
mukaan luotonhallinnoijan olisi ennen luotonhallinnointitoiminnon ulkoistamista ilmoitettava ulkoistamisesta Finanssivalvonnalle ja mahdollisen vastaanottavan valtion toimivaltaiselle viranomaiselle. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 12 artiklan 2 kohta.
18 §.Velallisen varojen hallussapito.
Ehdotettu pykälä sisältäisi säännökset koskien tilanteita, joissa luotonhallinnoija pitää hallussaan velallisen varoja niiden siirtämiseksi edelleen luotonostajalle. NPL-direktiivin 6 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioilla on valta päättää niiden alueella luotonhallinnointitoimintoja suorittavien luotonhallinnoijien osalta, saavatko ne vastaanottaa ja pitää hallussaan velallisten varoja kyseisten varojen siirtämiseksi luotonostajille. Tällaisen varojen käsittelyn voidaan katsoa olevan olennainen osa luotonhallinnointia, eikä sitä olisi perusteltua kieltää.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin vaatimuksesta säilyttää velallisilta saadut varat luottolaitoksessa tätä tarkoitusta varten olevalla erillisellä tilillä. Vaatimus perustuu NPL-direktiivin 6 artiklan 2 kohdan a alakohtaan. Perintälain 11 §:n mukaan varat, jotka toimeksisaaja on perinyt velkojan lukuun, on pidettävä erillään toimeksisaajan omista varoista ja talletettava pankkitilille tai säilytettävä muulla luotettavalla tavalla. Ehdotetun lain soveltamisalaan kuuluu myös erääntymättömiä saatavia. NPL-direktiivi myös nimenomaisesti edellyttää varojen säilyttämistä erillisellä tilillä luottolaitoksessa, kun taas perintälain 11 § mahdollistaa varojen säilyttämisen myös muulla luotettavalla tavalla. Luotonhallinnoijan tulisi noudattaa ehdotettua momenttia kaikkien hallussaan olevien ehdotetun lain soveltamisalaan kuuluviin järjestämättömiin luottoihin liittyvien velallisten varojen osalta.
NPL-direktiivin 6 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että luotonhallinnoijan hallussaan pitämät luotonottajien varat suojataan kansallisen lainsäädännön mukaisesti siten, että luotonostajien saatavat ovat ensisijaisia luotonhallinnoijien muiden velkojien saataviin nähden erityisesti maksukyvyttömyystapauksissa. Mainittu säännös ei edellytä erillisiä täytäntöönpanotoimenpiteitä. Kun luotonhallinnoija pitää hallussaan velalliselta luotonostajan lukuun kerättyjä varoja, kyse on luotonhallinnoijan varoista erillisestä luotonostajalle kuuluvasta omaisuudesta. Konkurssilain (120/2004) 5 luvun 6 §:n mukaan velallisen hallinnassa oleva sivullisen omaisuus, joka voidaan erottaa velallisen omaisuudesta, ei kuulu konkurssipesään. Sivullisen omaisuus on luovutettava omistajalle tai tämän määräämälle sellaisin ehdoin, joiden täyttämistä konkurssipesällä on oikeus vaatia. Sivulliselle kuuluvaa omaisuutta ei myöskään ulosottokaaren (705/2007) 4 luvun 9 §:n mukaan saa ulosmitata, paitsi jos se ulosottoperusteen mukaan vastaa hakijan saatavasta tai kuuluu velalliselta ulosmitattuun esineeseen sen ainesosana tai tarpeistona.
Pykälän
2 momentin
mukaan velallisen suorittaessa luotonhallinnoijalle maksun maksaakseen osittain tai kokonaan takaisin järjestämättömään luottoon liittyvän saamisen, kyseinen maksu on pätevä luotonostajaa kohtaan. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 6 artiklan 2 kohdan c alakohta. Perintälain 8 § sisältää erääntyneen velan perinnässä sovellettavat velallisen maksusuojaa koskevat säännökset. Ehdotetun lain soveltamisalaan kuuluu myös erääntymättömiä saatavia, minkä vuoksi velallisen maksusuojasta olisi tarpeen säätää ehdotetussa laissa erikseen.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin NPL-direktiivin 6 artiklan 2 kohdan d alakohdan edellyttämällä tavalla, että luotonhallinnoijan on saadessaan velalliselta varoja toimitettava tälle tosite, jossa todetaan suoritettu määrä. Tosite voitaisiin toimittaa velallisen saataville myös sähköisessä muodossa, esimerkiksi sähköpostitse tai asiaankuuluvan verkkosivuston kautta.
Pykälän
4 momentin
mukaan luotonhallinnointipalvelujen tuottajat eivät saisi pitää hallussaan velallisten varoja. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 12 artiklan 5 kohta.
19 §.Luotonhallinnointia koskevien tietojen säilyttäminen.
Pykälän
1 momentin
mukaan luotonhallinnoijan olisi tallennettava luotonostajan ja velallisten kanssa käymänsä yhteydenpito sekä luotonostajalta saadut luotonhallinnointitoimintojen suorittamista koskevat ohjeet. Pykälän
2 momentin
mukaan luotonhallinnointisopimus ja ehdotetussa 1 momentissa tarkoitetut tiedot olisi säilytettävä viiden vuoden ajan luotonhallinnointisopimuksen päättymisestä, kuitenkin enintään 10 vuoden ajan. Ehdotetuilla säännöksillä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 11 artiklan 4 kohta.
Pykälän
3 momentin
mukaan luotonhallinnoijan olisi säilytettävä ehdotetussa 17 §:ssä tarkoitettu ulkoistamissopimus ja tiedot luotonhallinnointipalvelujen tuottajalle annetuista asiaankuuluvista ohjeista viiden vuoden ajan ulkoistamissopimuksen päättymisestä. Vaatimus perustuu NPL-direktiivin 12 artiklan 3 kohtaan.
20 §.Velallisten valitusten käsittely.
Pykälässä säädettäisiin luotonhallinnoijan velvollisuudesta kirjata luottosuhdetta koskevat velallisten valitukset ja niiden johdosta toteutettavat toimenpiteet. Lisäksi säädettäisiin velallisten valitusten käsittelyn maksuttomuudesta. Ehdotetut säännökset perustuvat NPL-direktiivin 24 artiklan 1 ja 2 kohtaan.
4 luku
Luotonhallinnointipalvelujen tarjoamisen vapaus
21 §.Luotonhallinnointipalvelujen tarjoaminen Suomessa.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin toisessa ETA-valtiossa toimiluvan saaneen luotonhallinnoijan vapaudesta tarjota kyseisen toimiluvan piiriin kuuluvia palveluja Suomessa. Kotijäsenvaltiossa toimiluvan saaneen luotonhallinnoijan oikeus tarjota kyseisen toimiluvan piiriin kuuluvia palveluja toisessa jäsenvaltiossa ilmenee NPL-direktiivin 13 artiklan 1 kohdasta. Palveluja voitaisiin tarjota Suomeen perustetun sivuliikkeen kautta tai muutoin sivuliikettä perustamatta. Toimilupavaatimusta lukuun ottamatta ETA-luotonhallinnoijan tulisi noudattaa toiminnassaan Suomen lainsäädännön mukaisia vaatimuksia tarjotessaan luotonhallinnointipalveluja Suomessa.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin, että kun Finanssivalvonta saa toisen ETA-valtion toimivaltaiselta viranomaiselta ilmoituksen ETA-luotonhallinnoijan aikomuksesta tarjota luotonhallinnointipalveluja Suomessa, sen olisi viipymättä ilmoitettava tietojen vastaanottamisesta tälle toimivaltaiselle viranomaiselle. Mainittu vaatimus ilmenee NPL-direktiivin 13 artiklan 3 kohdasta. Ilmoitus olisi tehtävä vastaavasti, kun Finanssivalvonta saa mainitulta viranomaiselta ilmoituksen aiemmin toimitettujen tietojen muutoksista. Tältä osin vaatimus perustuu NPL-direktiivin 13 artiklan 6 kohtaan.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin, että ETA-luotonhallinnoija saa aloittaa palvelujen tarjoamisen Suomessa, kun Finanssivalvonta on ilmoittanut kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle vastaanottaneensa ehdotetussa 2 momentissa tarkoitetut tiedot, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun nämä tiedot on toimitettu Finanssivalvonnalle. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 13 artiklan 5 kohta.
22 §.Luotonhallinnointipalvelujen tarjoaminen toisessa ETA-valtiossa.
Pykälän
1 momentin
mukaan ehdotetun lain mukaisesti toimiluvan saaneen luotonhallinnoijan aikoessa tarjota luotonhallinnointipalveluja toisessa ETA-valtiossa, sen olisi ilmoitettava tästä aikomuksestaan Finanssivalvonnalle ja toimitettava sille momentissa säädetyt tiedot. Näitä tietoja olisivat ETA-valtio, jossa kyseessä oleva luotto myönnettiin, jos tämä on luotonhallinnoijan tiedossa ja muu kuin vastaanottava valtio; luotonhallinnoijan mahdollisen sivuliikkeen osoite vastaanottavassa jäsenvaltiossa; mahdollisen vastaanottavassa jäsenvaltiossa toimivan luotonhallinnointipalvelujen tuottajan nimi ja osoite; luotonhallinnointitoimintojen tarjoamisesta vastaanottavassa jäsenvaltiossa vastaavat henkilöt; tiedot mahdollisista toimenpiteistä, joita on toteutettu luotonhallinnoijan hallinto- ja ohjausjärjestelmien sekä sisäisen valvonnan menetelmien mukauttamiseksi järjestämättömään luottoon vastaanottavassa valtiossa sovellettavan lainsäädännön vaatimuksiin; kuvaus menettelystä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskevan lainsäädännön noudattamiseksi, jos niitä säännöksiä, joilla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/60/EY ja komission direktiivin 2006/70/EY kumoamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/849 on saatettu osaksi vastaanottavan valtion kansallista lainsäädäntöä, sovelletaan luotonhallinnoijiin sekä tieto siitä, onko luotonhallinnoijalla asianmukaiset keinot yhteydenpitoon vastaanottavan valtion tai luottosopimuksen kielellä. Jos ilmoitus on puutteellinen, hakijaa tulisi pyytää asianmukaisen määräajan puitteissa täydentämään ilmoitusta. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 13 artiklan 2 kohta.
Pykälän
2 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi 45 päivän kuluessa kaikkien 1 momentissa tarkoitettujen tietojen vastaanottamisesta toimitettava vastaanottavan valtion toimivaltaiselle viranomaiselle nämä tiedot ja tieto siitä, onko luotonhallinnoijalla lupa pitää hallussaan velallisten varoja osana luotonhallinnointitoiminnan harjoittamista. Finanssivalvonnan olisi ilmoitettava luotonhallinnoijalle päivä, jona tiedot toimitettiin kyseiselle viranomaiselle, ja päivä, jona tämä ilmoitti tietojen vastaanottamisesta. Finanssivalvonnan olisi myös toimitettava kaikki 1 momentissa tarkoitetut tiedot sen ETA-valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa kyseessä oleva luotto myönnettiin, jos se ei ole vastaanottava valtio. Ehdotetuilla säännöksillä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 13 artiklan 3 kohta.
Pykälän
3 momentin
mukaan luotonhallinnoijan olisi ilmoitettava ehdotetussa 1 momentissa tarkoitettujen tietojen myöhemmistä muutoksista Finanssivalvonnalle, joka noudattaisi tällöin ehdotetussa 2 momentissa säädettyä menettelyä. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 13 artiklan 6 kohta.
5 luku
Valvonta
23 §.Valvontaviranomainen.
Pykälän mukaan ehdotetun lain mukaisena valvovana viranomaisena toimisi Finanssivalvonta. Finanssivalvonnan tehtävänä on Finanssivalvonnasta annetun lain 3 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan valvoa, että finanssimarkkinoilla toimivat noudattavat niihin sovellettavia finanssimarkkinoita koskevia säännöksiä, niiden nojalla annettuja määräyksiä, toimilupansa ehtoja ja toimintaansa koskevia sääntöjä. Ehdotetun 5 luvun säännöksillä sekä Finanssivalvonnasta annettuun lakiin ehdotettavilla muutoksilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin vaatimukset toimivaltaisen viranomaisen harjoittamasta valvonnasta. Pykälään sisältyisi lisäksi informatiivinen viittaus, jonka mukaan Finanssivalvonnan valvontavaltuuksista säädetään Finanssivalvonnasta annetun lain 3 luvussa.
24 §.Yhteistyö ETA-valtion toimivaltaisen viranomaisen kanssa.
Pykälän
1 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi ehdotetun lain mukaisia tehtäviä hoitaessaan toimittava yhteistyössä, vaihdettava tietoja ja sovitettava valvontatoimia yhteen muiden ETA-valtioiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa. Rajat ylittävissä tapauksissa Finanssivalvonnan olisi tilanteen mukaan tehtävä yhteistyötä 21 §:ssä tarkoitetun ETA-luotonhallinnoijan osalta kotivaltion toimivaltaisen viranomaisen kanssa ja 22 §:ssä tarkoitetun rajat ylittäviä palveluja tarjoavan suomalaisen luotonhallinnoijan osalta vastaanottavan valtion toimivaltaisen viranomaisen kanssa sekä tarvittaessa sen ETA-valtion toimivaltaisen viranomaisen kanssa, jossa kyseessä oleva luotto myönnettiin. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 26 artiklan 1 ja 2 kohta sekä 14 artiklan 4 kohta. Yleinen yhteistyötä ja tietojenvaihtoa koskeva velvoite ei itsessään perusta oikeutta poiketa tiedon salassapitoa koskevista säännöksistä. Salassa pidettävien tietojen luovuttaminen osana viranomaisyhteistyötä on arvioitava tapauskohtaisesti asiaan soveltuvien säännösten nojalla.
Pykälän
2 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava toisessa ETA-valtiossa luotonhallinnointipalveluja tarjoavalle luotonhallinnoijalle määrätystä hallinnollisesta seuraamuksesta ja muusta valvontatoimesta vastaanottavan valtion toimivaltaiselle viranomaiselle sekä tarvittaessa sen ETA-valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa kyseessä oleva luotto myönnettiin. Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 3 kohta.
25 §.ETA-luotonhallinnoijan valvonta
. Ehdotettu pykälä sisältäisi erilliset ETA-luotonhallinnoijan valvontaa koskevat säännökset. Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin Finanssivalvonnan tehtävästä valvoa ETA-luotonhallinnoijan Suomessa olevan sivuliikkeen toimintaa sekä sellaista luotonhallinnointipalvelujen tarjoamista Suomessa, jota harjoitetaan sivuliikettä perustamatta. Ehdotetun momentin mukaan Finanssivalvonnan tietojensaanti- ja tarkastusoikeuteen sovellettaisiin tällöin, mitä Finanssivalvonnasta annetun lain 3 luvussa säädetään valvottavaa koskevasta Finanssivalvonnan tietojensaanti- ja tarkastusoikeudesta sekä mitä mainitun lain 33 a §:ssä säädetään oikeudesta asettaa uhkasakko tietojensaanti- ja tarkastusoikeuden tehostamiseksi ja 34 §:ssä oikeudesta käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. Momentin mukaisen valvontatehtävän hoitamiseksi Finanssivalvonnan tulisi tehdä ehdotetun 24 §:n mukaisesti tarpeellista yhteistyötä kotivaltion toimivaltaisen viranomaisen kanssa.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin, että jos Finanssivalvonta suorittaa ETA-luotonhallinnoijaan kohdistuvan paikan päällä tehtävän tarkastuksen, sen olisi ilmoitettava tarkastuksen tuloksista viipymättä kyseiselle viranomaiselle. Säännöksessä tarkoitettu tarkastus voitaisiin suorittaa kotivaltion toimivaltaisten viranomaisten puolesta tai Finanssivalvonnan omasta aloitteesta.
Momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 7 ja 8 kohta.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin, että jos Finanssivalvonta katsoo, että ETA-luotonhallinnoija rikkoo ehdotettua lakia tai muuta luotonhallinnointitoimintaan sovellettavaa lainsäädäntöä, sen olisi toimitettava kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle asiaa koskevat tiedot ja pyydettävä sitä toteuttamaan asianmukaiset toimenpiteet. Kotivaltion toimivaltaisen viranomaisen toimenpiteet olisivat siis ensisijaisia suhteessa Finanssivalvonnan toteuttamiin valvontatoimiin. Ehdotetulla momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 9 kohta.
Pykälän
4 momentissa
säädettäisiin, että jos kotivaltion toimivaltaisen viranomaisen ehdotetussa 3 momentissa tarkoitetun pyynnön perusteella toteuttamat toimenpiteet osoittautuvat riittämättömiksi ja ETA-luotonhallinnoija jatkaa mainitussa momentissa tarkoitettua menettelyä, Finanssivalvonta voisi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin Finanssivalvonnasta annetun lain 33 ja 33 a §:n ja mainitun lain 4 luvun hallinnollisia seuraamuksia koskevien säännösten nojalla. Finanssivalvonnasta annetun lain 26–28, 28 a, 28 b ja 29–32 §:n säännöksiä toimilupavalvottavaa ja siihen rinnastettavaa valvottavaa koskevista toimivaltuuksista ei sen sijaan sovellettaisi näissä tapauksissa. Mainituissa säännöksissä tarkoitettujen toimivaltuuksien käyttämisen on katsottava kuuluvan kotivaltion toimivaltaisen viranomaisen tehtäväksi.
Pykälän
5 momentissa
ehdotetaan säädettävän, että Finanssivalvonta voisi ryhtyä ehdotetussa 4 momentissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin välittömästi, jos se on tarpeen velallisten aseman turvaamiseksi. Finanssivalvonta voisi lisäksi Finanssivalvonnasta annetun lain 33 a §:ssä säädetyn sakon uhalla osittain tai kokonaan kieltää ETA-luotonhallinnoijaa tarjoamasta luotonhallinnointipalveluja Suomessa siihen saakka, kunnes rikkomisen korjaamiseksi on toteutettu asianmukaiset toimenpiteet.
Ehdotetulla 4 ja 5 momentilla pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 12 kohta.
26 §. Tarkastuksen suorittaminen vastaanottavassa valtiossa
. Pykälässä säädettäisiin Finanssivalvonnan velvollisuudesta pyytää vastaanottavan valtion toimivaltaista viranomaista avustamaan luotonhallinnoijaan tai luotonhallinnointipalvelujen tuottajaan kohdistuvan paikan päällä tehtävän tarkastuksen suorittamisessa kyseisessä valtiossa. Tarkastuksen suorittamiseen sovellettaisiin tällöin vastaanottavan valtion lainsäädäntöä. Pykälällä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 5 kohta.
27 §. Vastaanottavan valtion toimivaltaisen viranomaisen pyyntö
. Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin tilanteista, joissa vastaanottavan valtion toimivaltainen viranomainen pyytää Finanssivalvontaa ryhtymään valvontatoimenpiteisiin luotonhallinnoijan osalta ja toimittaa sille tarpeelliset asiaa koskevat tiedot. Finanssivalvonnan olisi tällöin kahden kuukauden kuluessa pyynnöstä toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle tiedot vireille pannuista hallinnollisen seuraamuksen määräämistä koskevista asioista tai niitä koskevista päätöksistä tai muista valvontatoimenpiteistä tai perusteet sille, miksi tällaisia toimenpiteitä ei ole toteutettu.
Pykälän
2 momentin
mukaan Finanssivalvonnan olisi säännöllisesti tiedotettava valvontamenettelyn etenemisestä vastaanottavan valtion toimivaltaiselle viranomaiselle.
Ehdotetulla pykälällä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 11 kohta.
28 §. Suomessa myönnetyn luoton hallinnointi toisessa ETA-valtiossa
. Pykälässä säädettäisiin Finanssivalvonnan velvollisuudesta toimittaa kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle asiaa koskevat tiedot ja pyydettävä sitä toteuttamaan asianmukaiset toimenpiteet, jos se katsoo, että toisessa ETA-valtiossa luotonhallinnointitoimintoja suorittava luotonhallinnoija rikkoo luotonhallinnointitoimintaan sovellettavaa lainsäädäntöä tai luottoon tai luottosopimukseen sovellettavia velvoitteita, ja kyseessä oleva luotto on myönnetty Suomessa. Säännöksellä pantaisiin täytäntöön NPL-direktiivin 14 artiklan 10 kohta.
29 §. Kieltopäätös
. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin Finanssivalvonnan velvollisuudesta kieltää luotonhallinnointitoiminta, jota harjoitetaan ilman toimilupaa. Kielto voitaisiin erityisestä syystä kohdistaa myös tällaista toimintaa harjoittavan palveluksessa olevaan henkilöön tai muuhun, joka toimii hänen lukuunsa. Momentti vastaisi perintätoiminnan harjoittajien rekisteröinnistä annetun lain 16 §:n 1 momenttia.
Pykälän 2 momentin mukaan Finanssivalvonta voisi asettaa kiellon tehosteeksi uhkasakon. Uhkasakosta säädetään uhkasakkolaissa (1113/1990).
6 luku
Hallinnolliset seuraamukset ja korvausvastuu
30 §. Seuraamusmaksu
. Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin sellaisista säännösten rikkomisista ja laiminlyönneistä, joista voitaisiin Finanssivalvonnasta annetun 40 §:n 1 momentin mukaisesti määrätä seuraamusmaksu. Tällaisia säännöksiä olisivat ehdotetun lain 6 §:n säännökset luotonhallinnointitoimintojen suorittajan nimeämisestä sekä luotonhallinnointitoimintojen suorittamisen alkamisen johdosta Finanssivalvonnalle tehtävästä ilmoituksesta, 7 §:n säännökset siirtoilmoituksen tekemisestä, 8 §:n säännökset yhteydenpidosta velallisen kanssa, 16 §:n säännökset luotonhallinnointisopimuksen tekemisestä, 17 §:n säännökset luotonhallinnointitoiminnon ulkoistamisesta luotonhallinnointipalvelujen tuottajalle, 18 §:n säännökset velallisen varojen hallussapidosta, 19 §:n säännökset luotonhallinnointia koskevien tietojen säilyttämisestä ja 20 §:n säännökset velallisten valitusten käsittelystä.
Lisäksi Finanssivalvonnasta annetun lain 38 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan Finanssivalvonta määrää rikemaksun sille, joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö tai rikkoo velvollisuuden toimittaa Finanssivalvonnalle tietoja, jotka on säädetty tai määrätty säännöllisesti toimitettavaksi Finanssivalvonnan laissa säädetyn tehtävän suorittamiseksi. Tällainen velvollisuus olisi ehdotetun 10 §:n mukainen luotonostajan velvollisuus ilmoittaa ostamansa järjestämättömän luoton siirtämisestä edelleen.
Hallinnollisten seuraamusten määräämisestä, julkistamisesta ja täytäntöönpanosta säädetään Finanssivalvonnasta annetun lain 4 luvussa. Pykälän
2 momentti
sisältäisi tätä koskevan viittaussäännöksen.
Ehdotetut säännökset vastaavat muita finanssimarkkinoiden sektoreita koskevia säännöksiä. Säännöksistä ilmenee Finanssivalvonnan lähtökohtainen velvollisuus seuraamusmaksun määräämiselle laissa säädetyin edellytyksin.
Seuraamusmaksu on vakava hallinnollinen seuraamus, jonka soveltamisalaan kuuluvissa rikkomuksissa ja laiminlyönneissä on lähtökohtaisesti kyse erittäin moitittavista teoista ja laiminlyönneistä (HE 32/2012 vp, s. 85). Finanssivalvonta ottaa mahdollisessa seuraamusharkinnassaan huomioon hallintolain 6 §:ssä tarkoitetut hallinnon oikeusperiaatteet sekä Finanssivalvonnasta annetussa laissa säädetyt seuraamusmaksun määräämistä ja määräämättä jättämistä koskevat säännökset. Seuraamuksen määrääminen perustuu kokonaisarviointiin. Hallinnollisen seuraamuksen oikeasuhtaisuuden arviointi ei koske ainoastaan seuraamusmaksun mitoittamista, vaan myös seuraamuslajin valintaa. Seuraamusmaksun sijaan voidaan laissa säädetyin perustein poikkeuksellisesti antaa julkinen varoitus, jos lain vastaista menettelyä olisi pidettävä esimerkiksi vähäisenä.
Oikeushenkilölle ja luonnolliselle henkilölle määrättävän seuraamusmaksun enimmäismääristä säädetään Finanssivalvonnasta annetun lain 41 §:ssä. Lain 41 a §:ssä on lisäksi useita seuraamusmaksun enimmäismäärää koskevia erityissäännöksiä. NPL-direktiivin mukaisten velvoitteiden laiminlyönnin tai rikkomisen osalta ei ehdoteta säädettävän erillisistä seuraamusmaksujen enimmäismääristä, vaan näissä tapauksissa sovellettaisiin lain 41 §:n yleisiä seuraamuksen enimmäismäärää koskevia säännöksiä. Sovellettaviksi tulisivat lisäksi lain 40 §:n 3 momentin ja 42 §:n 3 momentin säännökset hallinnollisten seuraamusten suhteesta rikosoikeudellisiin rangaistuksiin, joilla varmistetaan kaksoisrangaistavuuden kiellon toteutumista. Seuraamusmaksua ei voida määrätä luonnolliselle henkilölle teosta tai laiminlyönnistä, joka on laissa säädetty rangaistavaksi, paitsi jos teko tai laiminlyönti on kokonaisuutena arvioiden vähäinen. Seuraamus-maksua ei voida määrätä sille, jota epäillään samasta teosta esitutkinnassa, syyteharkinnassa tai tuomioistuimessa vireillä olevassa rikosasiassa, eikä myöskään sille, jolle on samasta teosta annettu lainvoimainen tuomio.
31 §. Korvausvastuu
. Pykälässä säädettäisiin luotonhallinnointitoimintojen suorittamista koskevasta vahingonkorvausvelvollisuudesta. Perintälain 15 §:ssä säädetään velvollisuudesta korvata erääntynyttä saatavaa perittäessä aiheutettu vahinko. Ehdotettu pykälä vastaisi rakenteeltaan perintälain 15 §:ää.
Pykälän
1 momentissa
säädettäisiin luotonostajan velvollisuudeksi korvata vahinko, joka velalliselle on aiheutunut ehdotetun lain vastaisesta menettelystä suoritettaessa järjestämättömään luottoon liittyviä luotonhallinnointitoimintoja. Luotonhallinnointitoimintojen suorittaminen tapahtuu aina luotonostajan lukuun. Vastuun luotonhallinnointitoimintoja suoritettaessa aiheutetusta vahingosta tulisikin viime kädessä olla luotonostajalla, mukaan lukien silloin, jos luotonostaja olisi ehdotetun 6 §:n mukaisesti nimennyt ulkopuolisen luotonhallinnointitoimintojen suorittajan. Vahinkoa voi aiheutua esimerkiksi tilanteessa, jossa velalliselle on annettu virheellisiä tietoja, ja tästä on aiheutunut selvittelykuluja tai virheellisiä maksusuorituksia.
Pykälän
2 momentin
mukaan myös luotonhallinnointitoimintojen suorittaja vastaisi vahingon korvaamisesta, jos vahinko on aiheutunut tämän virheellisestä menettelystä. Vahinkoa kärsineellä olisi siis oikeus vaatia korvausta myös suoraan asianomaiselta luotonhallinnointitoimintojen suorittajalta. Luotonhallinnointitoimintojen suorittaja vastaisi myös ehdotetun 17 §:n mukaisesti ulkopuoliselle luotonhallinnointipalvelujen tuottajalle ulkoistetun luotonhallinnointitoiminnon suorittamisen yhteydessä aiheutetusta vahingosta. Tällaisessa tilanteessa vahinkoa kärsinyt voisi valita, vaatiiko hän korvausta luotonostajalta, luotonhallinnointitoimintojen suorittajalta vai yhteisvastuullisesti kummaltakin.
Pykälän
3 momentissa
säädettäisiin luotonostajan takautumisoikeudesta tilanteessa, jossa tämä on joutunut ehdotetun 1 momentin nojalla maksamaan korvausta luotonhallinnointitoimintojen suorittajan virheellisen menettelyn vuoksi. Ehdotettu säännös, joka koskee yksinomaan luotonostajan ja toimeksisaajan välistä suhdetta, olisi tahdonvaltainen, kuten myös vastaava perintälain 15 §:n 3 momentti.
Pykälän
4 momentti
sisältäisi viittauksen perintälain 15 §:ään, jossa säädetään velvollisuudesta korvata erääntynyttä saatavaa perittäessä aiheutettu vahinko.
7 luku
Erinäiset säännökset
32 §. Muutoksenhaku
. Muutoksenhausta Finanssivalvonnan päätökseen säädetään Finanssivalvonnasta annetun lain 73 §:ssä.
Pykälän
2 momentissa
säädettäisiin luotonhallinnoijan toimiluvan hakijan mahdollisuudesta hakea muutosta, jos ehdotetussa 13 §:n 2 momentissa tarkoitettua toimilupahakemukseen annettavaa päätöstä ei ole tehty määräajassa. Hakija voisi tällöin tehdä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain mukaisessa järjestyksessä valituksen, jonka katsottaisiin kohdistuvan hakemuksen tutkimatta jättämistä koskevaan päätökseen. Valitus olisi tehtävä ennen kuin Finanssivalvonta on käsitellyt hakemuksen. Säännös olisi tarpeen sen vuoksi, että NPL-direktiivin 7 artiklan 5 kohta edellyttää nimenomaisesti muutoksenhakumahdollisuutta tilanteissa, joissa toimilupahakemusta ei ole käsitelty säädetyssä ajassa.
Ehdotettu niin sanottua viivästysvalitusta koskeva oikeussuojakeino on Suomen oikeusjärjestelmässä poikkeuksellinen. Voimassa olevaan lainsäädäntöön kuitenkin sisältyy eräitä vastaavia EU-oikeuden vaatimuksiin perustuvia säännöksiä. Myös aiemmissa viivästysvalitussäännöksissä päätöksen puuttuminen on yleensä rinnastettu viranomaisen kielteiseen päätökseen, kuten hakemuksen tutkimatta jättämiseen tai hylkäämiseen. Ehdotettu säännös vastaisi sisällöltään tietosuojalain (1050/2018) 21 §:n 4 momenttia.
33 §. Voimaantulo
. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Pykälän
2 momenttiin
sisältyvän siirtymäsäännöksen mukaan lakia ei sovellettaisi sellaisen järjestämättömän luoton ostamiseen tai hallinnointiin, joka on siirretty luotonostajalle ennen ehdotetun lain voimaantuloa.