6
Lausuntopalaute
Esitykseen annettiin yhteensä 80 lausuntoa. Lausunnon antoivat Aivoliitto ry, Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia, Erilaisten oppijoiden liitto ry, Espoon kaupunki, Finlands svenska lärarförbund FSL, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf, Förbundet Hem och Skola, Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolan, Hengitysliitto ry, Invalidiliitto ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto, Kajaanin kaupunki, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, , Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Kehitysvammaliitto, Keskuskauppakamari, Kotitalousopettajien liitto - Husshållslärarnas förbund ry, Kotkan kaupunki, , Lappeenrannan kaupunki, Lapsiasiavaltuutetun toimisto, , Lastensuojelun Keskusliitto, Liikenneturva, Liikunnan ja terveystiedon opettajat ry, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Mediakasvatusseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Miesten tasa-arvo ry, Mikkelin kaupunki, , Nuorisotutkimusseura, Näkövammaisten liitto ry, Oikeusministeriö, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Opetushallitus, Oulun yliopiston DigiWellbeing-tutkimusryhmä, Paimion kaupunki, Pelastakaa Lapset ry, Savonlinnan kaupunki, Seinäjoen kaupunki, Siuntion kunta, Sivistysala ry, Suomen Diabetesliitto ry, Suomen eOppimiskeskus ry, Suomen erityiskasvatuksen liitto ry., Suomen Judoliitto ry, Suomen Kuntaliitto ry, Suomen Kuurosokeat ry, Suomen Liikunnan Alueet ry, Suomen Luokanopettajat ry, Suomen Nuorisolääkärit ry, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry, Suomen Olympiakomitea, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry, Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Rehtorit ry, Suomen UNICEF ry, Suomen Vanhempainliitto ry, Tampereen kaupunki, Tampereen yliopiston normaalikoulu, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Tietosuojavaltuutetun toimisto, Turun kaupunki, Turun yliopisto, Valtion liikuntaneuvosto, Valtiovarainministeriö, , Vammaisfoorumi ry, Vantaan kaupunki, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto, Åbo Akademi ja viisi yksityishenkilöä.
Puhelinten ja muiden mobiililaitteiden osalta useat lausunnonantajat kokivat esityksen hyvänä ja kannatettavana. Moni lausunnonantajista katsoi esityksen yhdenmukaistavan käytänteitä ja selkeyttävän mahdollisuuksia puuttua laitteiden häiritsevään käyttöön oppitunneilla. Jotkut lausunnonantajat kuitenkin katsoivat, että laitteiden kieltäminen olisi tarpeellista oppituntien lisäksi myös välitunneilla ja ruokatauoilla. Osa lausunnonantajista myös katsoi esityksen edellyttävän täsmentämistä laitteiden etukäteisen haltuunoton osalta. Moni lausunnonantajista katsoi, että voimassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa hyvin riittävän puuttumisen, jolloin lainsäädäntöä ei ole tarpeen muuttaa. Useat lausunnonantajat kiinnittivät huomiota myös siihen, että puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttämisen tulisi olla oppitunneilla luvallista myös apuvälineenä.
Aluehallintovirastojen laillisuusvalvonnan osalta useat lausunnonantajat pitivät esitystä kannatettavana ja hyvänä. Useat lausunnonantajat katsoivat esityksen parantavan lapsen oikeusturvaa sekä yhdenvertaisuutta alueilla. Osa lausunnonantajista katsoi kuitenkin aluehallintovirastojen laillisuusvalvonnan laajentumisen ongelmalliseksi ja ohjauksen merkitystä jälkikäteisen oikeusturvan sijasta korostettiin. Moni lausunnonantaja kiinnitti myös huomiota aluehallintovirastojen riittävien resurssien ja osaamisen merkitykseen.
Liikunnallisen elämäntavan osalta useat lausunnonantajat pitivät esitystä kannatettavana. Useat lausunnonantajat kiinnittivät huomiota liikunnan merkitykseen lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osalta ja esitystä pidettiin näin ollen hyvänä. Useat lausunnonantajat kuitenkin katsoivat esityksen toteuttamisen edellyttävän konkreettisia toimenpiteitä ja lausunnoissa kiinnitettiin huomiota riittävien resurssien ja opettajien koulutuksen merkitykseen.
Säädöshuollon osalta moni lausunnonantaja piti esitystä hyvänä. Lausunnonantajat pitivät kannatettavana lapsen edun ensisijaisuuden lisäystä esiopetuksen osalta. Moni lausunnonantaja piti myös kurinpitoon liittyvää säädöshuoltoa kannatettavana, mutta lausunnonantajat katsoivat esityksen edellyttävän täsmentämistä. Etenkin oikeusministeriö esitti täsmennyksiä asetuksenantovaltuuksiin.
Annetun lausuntopalautteen myötä esitykseen tehtiin korjauksia ja täsmennyksiä sekä pykäliin että perusteluihin ja esityksen vaikutusarvioita lisättiin. Puhelimien ja muiden mobiililaitteiden osalta pykälien yksityiskohtaisiin perusteluita lisättiin ja täydennettiin muun muassa silloin, kun niitä käytetään apuvälineenä. Lisäksi esityksen perusteluihin on tarkennettu tilanteita, jolloin oppilas voisi käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta välttämättömään yhteydenpitoonsa.
Aluehallintovirastojen laillisuusvalvonnan osalta pykäliä muun ohella täsmennettiin siten, että rajanveto kantelun ja oma-aloitteisen valvonnan välillä on selkeämpi. Lisäksi aluehallintovirastojen oma-aloitteinen oikeus valvontaan rajoitettiin tilanteisiin, joissa aluehallintovirastolla on perusteltua syytä epäillä, että opetusta ei järjestetä perusopetuslain ja sen nojalla annettujen normien mukaisesti. Myös henkilötietojen käsittelyä koskevaa säännöstä tarkennettiin.
Asetuksenantovaltuuksia täsmennettiin lausuntopalautteen perusteella. Kurinpitolukua selkeytettiin lausuntopalautteen perusteella edelleen siten, että pykälien ja luvun 7 sisällä järjestettiin toimia niin sanottuun ankaruusjärjestykseen. Kurinpitoterminologiaa yhtenäistettiin, mikä myös korjaa suomen- ja ruotsinkielisen lain väliset eroavaisuudet. Myös perusteluita näiltä osin lisättiin.
7
Säännöskohtaiset perustelut
2 §. Opetuksen tavoitteet.
Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siihen lisätään esi- ja perusopetuksen tavoitteeksi edistää myös liikunnallista elämäntapaa. Liikunnallinen elämäntapa huomioitaisiin lisäyksen myötä myös esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Tavoitetta ei siis lisättäisi koskemaan esimerkiksi aikuisten perusopetusta tai valmistavaa opetusta. Esi- ja perusopetus ovat koko ikäluokan läpileikkaavia opetusmuotoja.
3 §. Opetuksen järjestämisen perusteet.
Pykälään esitetään lisättäväksi uusi 4 momentti, jonka mukaan valtioneuvoston asetuksella voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä opetuksen järjestämistavoista. Asetuksenantovaltuus kattaisi voimassa olevan perusopetusasetuksen 1 ja 6 §:t.
3 a §.Lapsen edun ensisijaisuus.
Pykälään esitetään lisättäväksi myös esiopetus, joka on epähuomiossa aiemmin puuttunut pykälästä.
7§.Rekisteröity yhteisö tai säätiö opetuksen järjestäjänä.
Pykälään esitetään lisättäväksi uusi 6 momentti, jonka mukaan valtioneuvoston asetuksella voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä opetuksen järjestämisluvan hakemisesta ja lupahakemusten sisällöstä. Asetuksenantovaltuus kattaisi voimassa olevan perusopetusasetuksen 20 §:n.
14 §.Tuntijako ja opetussuunnitelman perusteet.
Pykälän 1 momenttia ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että siitä kävisi nykyistä paremmin ilmi, että kyseessä on valtioneuvoston päätöksen sijaan asetuksenantovaltuus. Asetuksenantovaltuus kattaisi koko voimassa olevan tuntijakoasetuksen.
15 §.Opetussuunnitelma.
Pykälään esitetään lisättäväksi uusi 4 momentti, jonka mukaan opetuksen järjestäjän tulisi laatia lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma opetusjärjestelyistä ja työajoista. Velvoite on nykyisin säädetty perusopetusasetuksen 9 §:ssä ja se nostettaisiin lain tasolle. Valtioneuvoston asetuksella voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä suunnitelman sisällöstä ja siitä ilmoittamisesta. Asetuksenantovaltuus kattaisi voimassa olevan perusopetusasetuksen 9 §:n.
18 §. Erityiset opetusjärjestelyt.
Pykälään esitetään lisättäväksi uusi 3 momentti, jonka mukaan valtioneuvoston asetuksella voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä korvaavan opetuksen järjestämisestä tai opetukseen osallistumisen vapauttamisesta tilanteissa, jossa oppilaalle ei lain 13 §:n mukaisesti opeteta uskontoa tai elämänkatsomustietoa taikka jonka opiskelu on tämän pykälän 1 momentin tarkoittamalla tavalla päätetty järjestää osittain toisin. Asetuksenantovaltuus kattaisi voimassa olevan perusopetusasetuksen 5 §:n.
22 §.Oppilaan arviointi.
Pykälän 2 momenttia ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että siitä kävisi nykyistä paremmin ilmi, että kyseessä on asetuksenantovaltuus sekä Opetushallituksen määrättäväksi kuuluvia tehtäviä. Asetuksenantovaltuutuksen mukaan oppilaan arvioinnin ja opinnoissa etenemisen periaatteista säädettäisiin tarkemmin valtioneuvoston asetuksella. Asioista säädetään jo nykyisin perusopetusasetuksen 10—14 §:issä. Opetushallitus voisi antaa määräyksiä eri oppiaineiden opintosuoritusten ja opinnoissa etenemisen arviointitavoista ja -merkinnöistä sekä todistuksiin merkittävistä tiedoista.
29 §. Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavaksi osana säädöshuoltoa siten, että siinä olevat termit jäsennettäisiin lievimmästä ankarampaan: kasvatukselliset toimet, kurinpitokeinot ja turvaamistoimet. Kasvatuksellisia toimia olisivat siivousvelvoite (35.4 §) ja kasvatuskeskustelu (35 a §). Kurinpitokeinoja olisivat lievemmästä ankaraan 36 §:ssä säädetyt kotitehtävien tekeminen työpäivän päätyttyä, jälki-istunto, kirjallinen varoitus sekä määräaikainen erottaminen. Turvaamistoimenpiteitä olisivat oppilaan poistumiseen ja poistamiseen liittyvät toimet nykyisessä 36 §:ssä ja 36 b §:ssä, 36 c §:n mukainen opetuksen epääminen sekä 36 d § mukainen haltuunotto.
Pykälään esitetään säädettäväksi uusi 4 momentti. Sen mukaan oppilas ei saisi käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta oppitunnin aikana. Tästä pääsäännöstä olisi poikkeuksena puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttö oppimistarkoitukseen tai oppilaan henkilökohtaiseen terveydenhoitoon. Pykälän soveltaminen ei ole riippuvainen siitä, kuka oppilaan käytössä olevan laitteen omistaa, vaan häiritsevä käyttö eli muu kuin pedagoginen käyttö, olisi kielletty kaikilla mobiililaitteilla.
Mobiililaitteella tarkoitettaisiin kannettavaksi suunniteltua laitetta, joka soveltuu tiedon tai median käsittelyyn tai langattoman tiedon siirtoon. Mobiililaite voi olla esimerkiksi puhelin, tabletti, kannettava tietokone tai puettava laite kuten kuulokkeet tai älykello.
Puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttö olisi lähtökohtaisesti sallittua oppimistarkoitukseen opettajan luvalla. Opettajan lupa voisi olla joko suullinen tai tarvittaessa kirjallinen ja se voisi kattaa esimerkiksi yksittäisen tai useamman oppitunnin. Opetussuunnitelman perusteiden mukaan opettaja vastaa digitaalisten laitteiden pedagogisesti tavoitteellisesta ja tarkoituksenmukaisesta käytöstä. Digitaalisten laitteiden ja palvelujen käyttö oppitunneilla perustuu opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin tavoitteisiin.
Ehdotuksella ei muutettaisi nykyistä tieto- ja viestintäteknologian, monilukutaitoon sisältyvän medialukutaidon sekä ohjelmoinnin opetusta kouluissa. Tieto- ja viestintäteknologian opetuksesta on säädetty perusopetuksen tuntijaosta annetussa valtioneuvoston asetuksessa. Tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden käytön harjoittelu ja oppilaiden digitaalisen osaamisen kehittäminen olisivat siten edelleen osa opetussuunnitelman mukaista opetusta. Pykälä ei siten poissulje asetuksessa ja opetussuunnitelman perusteissa olevaa velvoitetta opettaa digitaaliseen osaamiseen liittyviä sisältöjä ja taitoja.
Esityksen mukaan oppilas saisi käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta oppitunnilla terveydenhoitoonsa vain opettajan tai rehtorin suullisella tai kirjallisella luvalla. Tällöinkään puhelinta tai mobiililaitetta ei saisi käyttää opetusta tai oppimista häiritsevällä tavalla. Puhelinta tai muuta mobiililaitetta olisi mahdollista käyttää terveydenhoidossa esimerkiksi diabeteksen hoidossa.
Kun puhelinta tai muuta mobiilitaitetta käytetään terveydenhoitoon, on kyseessä useimmiten pitkäaikaissairaus, jolloin lupaa ei olisi tarpeen pyytää tai myöntää toistuvasti vaan se myönnettäisiin esimerkiksi koko lukuvuotta varten.
Opetussuunnitelman mukaan koululaisen lääkehoidosta vastaavat huoltajat ja lapsi itse oman kehitystasonsa mukaisesti. Tarvittaessa opetuksen järjestäjän yhteiset lääkehoitoon liittyvät toimintamallit voidaan kuvata esimerkiksi opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmassa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen Kuntaliitto ovat yhdessä laatineet toimintamallin lääkehoidon periaatteista. Toimintamallin mukaisesti vanhempien, koulun toimijoiden ja oppilasta hoitavan yksikön kesken järjestetään yhteisneuvottelu, jossa sovitaan työpäivän aikainen hoito ja tuki. Yhteisneuvottelussa voidaan sopia esimerkiksi verensokerimittauksista. Lisäksi toimintamalliin on tehty suunnitelmalomake, jolla voidaan sopia lääkehoidon periaatteista. Jos puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttö olisi välttämätöntä oppilaan henkilökohtaiseen terveydenhoitoon, olisi opettajan tai rehtorin mahdollista saada nämä tiedot lapsen sairaudesta ja sen vaatimista toimista vanhemmilta, erikoissairaanhoidosta ja kouluterveydenhuollosta. Tämän perusteella opettaja tai rehtori voisi antaa esityksen mukaisen luvan puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöön oppitunnilla.
Mobiililaitteita voidaan käyttää koulussa terveydenhoidon lisäksi myös oppilaiden yksilöllisten tarpeiden tukemiseen, toimintakyvyn ylläpitämiseen ja oppilaan tuen tarpeisiin apuvälineenä, esimerkiksi kommunikoinnin tukemiseen ja digitaalisina apuvälineinä. Esitys ei estä sitä, että oppilas saisi käyttää oppilaan toimintakykyä ylläpitäviä digitaalisia laitteita oppimiseen tarvittavina apuvälineinä ja silloin, kun oppilas tarvitsisi puhelinta tai mobiililaitetta vammasta aiheutuvan toimintarajoitteensa vuoksi.
Kehitys- ja puhevammainen oppilas saattaa tarvita digitaalisia apuvälineitä esimerkiksi kommunikointiin, tiedon käsittelyyn helpotetussa muodossa sekä toiminnanohjaukseen. Näkövammaiset oppilaat tarvitsevat puhelinta tai muuta mobiililaitetta apuvälineenä koulussa liikkumiseen tai näkemiseen. Esitys ei estä edellä mainittua apuvälineiden käyttöä. Lisäksi perusopetuslain 31 §:n nojalla vammaisella ja muulla erityistä tukea tarvitsevalla oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät erityiset apuvälineet.
Jos oppilaalla tai huoltajalla olisi pakottava tarve olla yhteydessä oppitunnin aikana toisiinsa, voisi tämä toteutua opettajan kautta. Opettaja voisi tätä tarkoitusta varten antaa oppilaalle tarvittavaksi ajaksi oppilaan oman puhelimen. Tällaisia pakottavia tilanteita olisivat esimerkiksi äkilliset sairaustapaukset, onnettomuudet tai muut vastaavat ennalta arvaamattomat ja poikkeukselliset tilanteet. Näistä tilanteista ei esitetä säädettäväksi tässä esityksessä lain tasolla, vaan ne jouduttaisiin sopimaan erikseen opettajan kanssa. Lisäksi oppilaalla tulisi aina olla oikeus hätätilanteissa ottaa yhteyttä viranomaiseen tai huoltajaan, esimerkiksi soittaa hätänumeroon.
Pykälän 4 momenttia (esityksen 5 momentti) esitetään muutettavaksi siten, että opetuksen järjestäjän tulisi määrätä järjestyssäännöillä tai järjestysmääräyksillä puhelimien ja muiden mobiililaitteiden säilytyksestä esityksen 4 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa.
Voimassa olevassa momentissa on säädetty, että järjestyssäännöillä tai muilla koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa sovellettavilla järjestysmääräyksillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Muulla opetuksen järjestämispaikalla tarkoitetaan voimassa olevan lainsäädännön mukaan koulun ulkopuolella tapahtuvaa opetusta, kuten opetusta liikuntakeskuksissa ja luokkaretkillä.
Esityksessä ehdotetaan, että järjestyssäännöissä määrättäisiin puhelinten ja muiden mobiililaitteiden säilyttämisestä oppitunnin aikana opetuksen järjestäjän ennalta määritellyssä paikassa. Tällainen säilytyspaikka voisi olla esimerkiksi puhelinparkki tai muu siihen soveltuva paikka, johon oppilaat velvoitettaisiin luovuttamaan mobiililaitteensa oppitunnin ajaksi.
Muun kuin oppitunnin, esimerkiksi välitunnin aikana, järjestyssäännöissä määrättäisiin puhelinten tai muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta. Säilyttämisen osalta puhelimet tai muut mobiililaitteet määrättäisiin järjestyssääntöjen nojalla säilytettäväksi esimerkiksi laukussa tai puhelinparkissa.
Esityksessä oleva
muu kuin oppitunti
käsittäisi mm. välitunnin, ruokailun ja esimerkiksi siirtymiset paikasta toiseen.
Koulun järjestyssäännöt eivät saa olla ristiriidassa lain kanssa. Järjestyssäännöillä ei voida poiketa perustuslaissa säädetyistä perusoikeuksista eikä muista lailla säädetyistä asioista. Järjestyssääntöjen laatimiseen osallistetaan oppilaiden lisäksi opettajat, muu henkilökunta ja huoltajat.
Perusopetusasetuksen 3 §:n mukaan ”Opetukseen tulee käyttää tuntia kohti vähintään 45 minuuttia. Opetukseen käytettävä aika jaetaan tarkoituksenmukaisiksi opetusjaksoiksi”. Näin ollen oppitunnin pituus on 45—60 minuuttia. Oppituntien väliin on tarkoituksenmukaista järjestää virkistäytymistaukoja.
Opetuksen välissä olevat välitunnit on yleisesti tarkoitettu opiskelijoiden virkistäytymiseen ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen, jonka osaltaan voidaan katsoa edistävän opetuksessa jaksamista ja keskittymistä.
Järjestyssäännöillä voidaan rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä myös muun kuin oppitunnin aikana. Jos koulu rajoittaisi järjestyssäännöissään mobiililaitteen käyttöä myös muun kuin oppitunnin aikana, olisi sen huolehdittava, että oppilaalla on tarvittaessa mahdollisuus esimerkiksi ottaa yhteyttä huoltajaansa tai hoitaa henkilökohtaisia asioitaan, joita ei voi siirtää myöhemmäksi.
Järjestyssäännöt ovat koulukohtaisia ja niissä otetaan huomioon paikalliset olosuhteet. Opetushallitus on antanut ohjeen järjestyssääntöjen laatimisesta (Ohje 1/012/2016). Ohjetta tullaan päivittämään esityksen mukaiseksi.
33 §.Majoitus.
Pykälään esitetään lisättäväksi uusi 5 momentti, jonka mukaan valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä majoitukseen kuuluvista etuisuuksista. Asetuksenantovaltuus kattaisi voimassa olevan perusopetusasetuksen 21 §:n.
36 §.Kurinpito.
Pykälä ehdotetaan osana säädöshuoltoa annettavaksi uudelleen, sillä sen 2 ja 3 momentti ehdotetaan kumottavaksi ja jäljelle jäävät momentin järjestetään uudelleen. Pykälän nykyinen 2 momentti ehdotetaan kumottavaksi ja sen sisältö siirrettäväksi 36 b §:än. Koska oppilaan poistumaan määrääminen on turvaamistoimi, olisi selkeämpää, että siitä säädettäisiin osana 36 b §:ä. Pykälän nykyinen 3 momentti ehdotetaan kumottavaksi ja sen sisältö siirrettäväksi uuteen 36 c §:n. Koska opetuksen epääminen on turvaamistoimi, olisi selkeämpää, että opetuksen epäämisestä säädettäisiin jatkossa omassa pykälässä.
Pykälän uudeksi 1 momentiksi tulisi nykyinen 4 momentti voimassa olevalla sisällöllä.
Pykälän uudeksi 2 momentiksi tulisi nykyinen 1 momentti muutoin voimassa olevalla sisällöllä, mutta siitä poistettaisiin viimeinen lause tarpeettomana. Kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen ovat kurinpitokeinoja siinä missä muutkin 36 §:n sisältämät keinot. Niitä koskisivat kuitenkin edelleen 36 a §:n mukaan eri menettelytavat, koska ne ovat kurinpitokeinoista ankarimmat. Lauseen poistamisella myös lain ruotsinkielinen versio selkeytyisi, sillä ruotsinkielinen laki ei ole sisältänyt kurinpitotoimen käsitettä.
Pykälän uudeksi 3 momentiksi tulisivat nykyinen 5 ja 6 momentti voimassa olevalla sisällöllä.
36 a §.Menettely kurinpitoasiassa ja erottamisen täytäntöönpano.
Osana säädöshuoltoa pykälän otsikkoon ehdotetaan lisättäväksi opetuksen epääminen, koska se ei nykyisin sisälly
kumpaankaan käytettyyn sanaan ”kurinpitoasia” tai ”erottaminen”. Otsikko kuuluisi: Menettely kurinpitoasiassa, opetuksen epäämisessä ja erottamisen täytäntöönpano.
Pykälän 1 ja 6 momenttiin ehdotetaan tehtäväksi 36 §:n muuttamisesta sekä 36 b ja 36 c §:in tehtävistä siirroista johtuvat tekniset muutokset.
36 b §.Häiritsevän ja turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistaminen
. Osana säädöshuoltoa pykälän otsikkoon ehdotetaan lisättäväksi oppilaan määrääminen poistumaan, mikä vastaisi pykälään tehtävää siirtoa. Otsikko kuuluisi: Oppilaan määrääminen poistumaan sekä häiritsevän ja turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistaminen.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 1 momentti, johon siirrettäisiin nykyisin 36 §:n 2 momentissa oleva sisältö sellaisenaan.
Pykälän nykyiseen 1 ja 3 momenttiin tehtäisiin 36 §:n muuttamisesta sekä 36 b ja 36 c §:in tehtävistä siirroista johtuvat tekniset muutokset. Rehtorin ja opettajan päätösvallasta oppilaan poistumaan määräämisen suhteen säädettäisiin jatkossa lain tasolla. Lisäksi selkeytyisi, että oppilaan poistumiseen ja poistamiseen liittyvät toimet tulee kirjata.
36 c § (kumottu).
Osana säädöshuoltoa ehdotetaan, että kumottu 36 c § otetaan uudelleen käyttöön otsikolla Opetuksen epääminen. Pykälään siirrettäisiin nykyisen 36 §:n 3 momentin sisältämät säännökset sellaisenaan. Uusi pykälä selkeyttäisi opetuksen epäämisen asemaa turvaamistoimena kurinpitotoimen sijaan.
36 d §. Oikeus ottaa haltuun esineitä tai aineita.
Pykälän 1 momentissa on säädetty rehtorin tai koulun opettajan oikeudesta yhdessä tai erikseen työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta 29 §:n 2 momentissa tarkoitettu kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.
Viittaussäännökseen koskien 29 §:ä esitetään lisättäväksi uusi 4 momentti, joka koskisi oppilaan käyttämää puhelinta ja muuta mobiililaitteita. Tällöin rehtorilla tai koulun opettajalla olisi yhdessä tai erikseen oikeus ottaa oppilaan puhelin tai muu mobiililaite haltuunsa, jos oppilas häiritsee sillä opetusta tai oppimista.
Opetuksen tai oppimisen häiritsemisenä pidettäisiin esimerkiksi sitä, että puhelin tai muu mobiililaite olisi esillä. Häiritsevä käyttö tarkoittaisi myös sekä oppilaan oman tai toisen oppilaan oppimisen häiritsemistä että opettajan opetuksen häiritsemistä.
Jos oppilaalle on annettu lupa puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöön terveydellisistä syistä, mutta hän käyttää sitä häiritsevästi muuhun kuin terveydenhoitoonsa, otettaisiin laite tässä tapauksessa haltuun. Tämä koskee myös tilanteita, jossa puhelinta tai muuta mobiililaitetta käytettäisiin oppimistarkoituksiin tai apuvälineenä. Haltuunoton jälkeen olisi kuitenkin mahdollistettava puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttö hoidollisessa tarkoituksessa esimerkiksi siten, että oppilas voisi pyytää puhelimen käyttöönsä opettajan hallusta tilapäisesti terveydenhoidolliseen tarkoitukseen.
Opetuksen järjestäjä vastaa puhelimesta tai muusta mobiililaitteesta säilyttämisen tai haltuunoton aikana. Vahingonkorvaukseen sovelletaan vahingonkorvauslakia (412/1974).
36 h §.Oppilashuolto kurinpidon ja ojentamisen yhteydessä.
Osana säädöshuoltoa pykälän otsikkoon ehdotetaan lisättäväksi oppilaan poistumaan määrääminen ja opetuksen epääminen, mikä selkeyttäisi 36 b ja 36 c §:n asemaa turvaamistoimina. Pykälän otsikko kuuluisi jatkossa: Oppilashuolto kurinpidon, oppilaan poistumaan määräämisen sekä opetuksen epäämisen yhteydessä. Jatkossa perusopetuslaissa ei käytettäisi käsitettä ojentaminen, mikä selkeyttäisi kurinpidollisia termejä.
Pykälään ehdotetaan tehtäväksi 36 §:n muuttamisesta sekä 36 b ja 36 c §:in tehtävistä siirroista johtuvat tekniset muutokset.
36 i §.Kurinpidollisten ja kasvatuksellisten toimien seuraaminen.
Osana säädöshuoltoa pykälän otsikkoon ehdotetaan lisättäväksi turvaamistoimet, mikä selkeyttäisi 36 b ja 36 c §:n asemaa turvaamistoimina. Lisäksi otsikko ehdotetaan järjestettäväksi niin sanottuun ankaruusjärjestykseen. Pykälän otsikko kuuluisi jatkossa: Kasvatuksellisten ja kurinpidollisten toimien sekä turvaamistoimien seuraaminen.
Pykälässä olevaan listaukseen ehdotetaan lisättäväksi uusi 36 c § ja samalla listaa selvennetään luettavammaksi.
37 §.Henkilöstö.
Pykälään esitetään lisättäväksi osana säädöshuoltoa uusi 4 momentti, jonka mukaan perusopetusta voisi opettajan ohjauksessa antaa myös opettajaksi opiskeleva henkilö. Nykyisin perusopetusasetuksen 22 §:ssä oleva säännös nostettaisiin siis lain tasolle ja vastaava säännös asetuksesta kumottaisiin. Ruotsinkielistä säännöstä on siirron yhteydessä samalla myös täsmennetty.
41 a §. Valvonta.
Pykälässä ehdotetaan säädettäväksi aluehallintoviraston oikeudesta myös oma-aloitteiseen opetuksen valvontaan. Pykälän mukaan aluehallintovirasto voisi perustellusta syystä myös oma-aloitteisesti ottaa tutkittavaksi, onko opetus järjestetty sen mukaan mitä tässä laissa tai tämän lain nojalla on säädetty. Jo nykyisinkin aluehallintovirasto voi kuntalain 10 §:n mukaan kantelun johdosta tutkia, onko kunta toiminut voimassa olevien lakien mukaan. Vastaava säännös valtion ja yksityisen koulujen osalta on valtion ja yksityisen järjestämän opetuksen hallinnosta annetun lain 6 §:ssä. Päällekkäisen sääntelyn välttämiseksi pykälässä vain viitataan kuntalakiin ja valtion ja yksityisen järjestämän koulutuksen hallinnosta annettuun lakiin. Opetuksella tarkoitettaisiin tässä yhteydessä opettajan antaman opetuksen lisäksi myös muita oppilaan oikeuksia kuten esimerkiksi oikeutta henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen, oikeutta yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, lapsen edun ensisijaisuutta, oikeutta saada opetussuunnitelman mukaista maksutonta opetusta, riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea sekä oikeutta opiskeluhuoltoon ja oppilaanohjaukseen, oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön, oikeutta osallisuuteen, oikeutta koulumatkaetuun, oikeutta majoitukseen, oikeutta tapaturman hoitoon ja terveydenhuoltoon ja oikeutta ruokailuetuun. Sen sijaan esimerkiksi aamu- ja iltapäivätoiminta sekä kotiopetuksessa olevan oppilaan valvonta jäisivät oma-aloitteisen valvonnan ulkopuolelle. Jos kysymys olisi sellaisesta etuudesta, oikeudesta tai velvollisuudesta, josta opetuksen järjestäjä on velvollinen tekemään hallintopäätöksen, tulisi muutoksen saamiseksi ensisijaisesti käyttää perusopetuslaissa säädettyjä muutoksenhakukeinoja.
Esityksessä ehdotetaan, että aluehallintovirastolla olisi oikeus ottaa perustellusta syystä myös oma-aloitteisesti tutkittavaksi opetuksen lainmukaisuus. Perusteltuna syynä voitaisiin pitää esimerkiksi sitä, että aluehallintoviraston tietoon on huoltajilta tullut huolenilmaisuja opetuksen järjestämisestä. Koska muutos ehdotetaan toteutettavaksi voimassa olevien voimavarojen puitteissa, olisi aluehallintoviraston oma-aloitteinen rooli laillisuusvalvonnassa pitkälti riippuvainen siitä, että missä määrin virastolla olisi tehtävään soveltuvia riittäviä henkilöstöresursseja. Pidemmän ajan tavoitteena on, että valvontaviranomaisen henkilöstörakenteen muuttuessa painopiste voisi siirtyä aiempaa enemmän oma-aloitteiseen ennakolliseen valvontaan oikeudellisen osaamisen vahvistuessa. On tärkeää, että aluehallintovirastolla olisi mahdollisuus myös oma-aloitteiseen tutkintaan, jos sen tietoon tulee, että opetusta ei järjestetä normien mukaisesti. Nykyinen tilanne on aluehallintoviraston kannalta vaikea, koska sillä ei ole mahdollisuutta puuttua lainvastaisesti järjestettyyn toimintaan siinäkään tapauksessa, että esimerkiksi mediassa nostetaan esiin epäkohtia. Myös lasten oikeusturvan kannalta nykyinen tilanne on kyseenalainen. Oikeus oma-aloitteiseen tutkimiseen voisi kohdentua opetuksen järjestämiseen yleisesti tai vain yksittäisen oppilaan asiaan. Oikeus ottaa oma-aloitteisesti tutkittavaksi, onko opetuksen järjestäjä toiminut perusopetuslain mukaisesti ei kuitenkaan korvaa lakiin perustuvaa muutoksenhakujärjestelmää eikä ole sen vaihtoehto.
Hallintokantelun käsittelyssä noudatettavista menettelyistä säädetään hallintolain 8 a luvussa. Koska hallintokantelun käsittely aina edellyttää, että asiassa on tehty kantelu, eivät hallintolain 8 a luvun säännökset sellaisenaan sovellu oma-aloitteisen valvonta-asian käsittelyyn. Sen vuoksi pykälässä ehdotetaan säädettäväksi, hallintolain 53 § §:ää vastaavasti, että oma-aloitteisessa tutkimisessa on noudatettava hyvän hallinnon perusteita ja turvattava niiden henkilöiden oikeudet, joita asia välittömästi koskee. Oma-aloitteiseen valvontaan annettavaan ratkaisuun ja sen tiedoksiantoon sovelletaan hallintolain (434/2003) säännöksiä. Näiltä osin oma-aloitteiseen tutkimiseen perustuvan asian käsittely vastaisi hallintokanteluasian käsittelyä.
Esityksen tavoitteena on parantaa aluehallintovirastojen asemaa valvontaviranomaisena esimerkiksi tilanteissa, joissa mediasta nousee esiin epäkohtia opetuksen järjestämisessä. Ottaen huomioon, että uudistus toteutettaisiin voimassa olevien resurssien puitteissa ja että esityksen tarkoituksena ei ole palata vanhaan, jo vuosikymmeniä sitten poistettuun koulutarkastaja -järjestelmään, ei esitykseen sisälly säännöksiä koskien koulussa tehtävää tarkastusta. Oma-aloitteinen valvonta olisi siten pääasiassa kirjallisesti tapahtuvaa. Valvontaviranomainen voisi toki niin halutessaan vierailla koululla ja keskustella opetuksen järjestämiseen liittyvistä epäkohdista opetuksen järjestäjän kanssa. Valvontaviranomainen voisi myös perusopetuslain 19 §:n nojalla käydä seuraamassa opetusta koulussa.
41 b §. Oikeus saada tietoja.
Pykälässä ehdotetaan säädettäväksi aluehallintoviraston oikeudesta saada välttämättömiä tietoja opetuksen järjestäjältä. Menestyksellinen valvontatehtävän hoitaminen edellyttää, että valvontaviranomainen saa käyttöönsä tehtävän hoitamiseksi välttämättömät tiedot. Näin ollen opetuksen järjestäjän olisi salassapitosäännösten estämättä annettava aluehallintovirastolle maksutta asiakirjat, jotka ovat välttämättömiä kantelun tutkimiseksi tai lain 41 a §:ssä tarkoitetun valvontatehtävän suorittamiseksi. Koska kantelut ja oma-aloitteinen valvonta voivat kohdistua hyvin erilaisiin asioihin, on etukäteen mahdotonta määritellä, että mitkä tiedot ovat välttämättömiä kunkin asian käsittelemiseksi. Käsiteltäväksi voisi tulla myös esimerkiksi oppilaiden ja opettajien henkilötietoja. Kansallinen sääntely oikeudesta saada tietoja olisi välttämätöntä henkilötietoja koskevan yleislainsäädännön lisäksi sen vuoksi, että turvattaisiin aluehallintoviraston oikeus saada välttämättömiä tietoja opetuksen järjestäjältä nimenomaisesti tiettyä 41 a §:ssä säädettyä käyttötarkoitusta varten. Esitetty sääntely täydentäisikin yleislainsäädäntöä, jonka mukaan aluehallintovirasto on velvollinen käsittelemään saamiaan henkilötietoja EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja sitä täydentävän tietosuojalain (1050/2018) mukaisesti. Lisäksi todettakoon, että julkisuuslain 29 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan viranomainen voi antaa toiselle viranomaiselle tiedon salassa pidettävästä asiakirjasta silloin, jos asiakirja on tarpeen käsiteltäessä ennakkotietoa, ennakkoratkaisua, viranomaisen päätöksestä tehtyä muutoksenhakua taikka toimenpiteestä tehdyn kantelun tai alistusasian käsittelemiseksi. Esitys on tehty kansallisen liikkumavaran puitteissa. Kansallista liikkumavaraa suhteessa tietosuoja-asetukseen on käsitelty säätämisjärjestysperusteluissa.
41 c §. Huomautus ja huomion kiinnittäminen.
Pykälässä ehdotetaan säädettäväksi aluehallintoviraston käytettävissä olevista sanktioista. Esityksessä ehdotetaan, että aluehallintovirasto voisi antaa huomautuksen vastaisen toiminnan varalle opetuksen järjestäjälle, jos asia ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin. Huomautus voitaisiin antaa kunnan ja sen virkamiehen lisäksi myös yksityiselle opetuksen järjestäjälle ja sen virheellisestä opetuksesta vastuussa olevalle henkilölle, oli henkilö virkasuhteessa tai työsuhteessa. Pykälän 2 momentissa ehdotetaan säädettäväksi huomautusta lievemmästä huomion kiinnittämisestä. Huomion kiinnittäminen tulisi kyseeseen tilanteessa, jossa opetuksen järjestäjän toiminta ei anna aihetta huomautukseen tai muihin toimenpiteisiin, mutta valvontaviranomainen haluaa kiinnittää opetuksen järjestäjän huomiota opetuksen asianmukaiseen järjestämiseen ja hyvän hallintotavan noudattamiseen. Sekä huomautuksen antaminen että huomion kiinnittäminen ovat myös varhaiskasvatuslaissa käytettyjä sanktioita, joten johdonmukaisuuden vuoksi on perusteltua säätää vastaavat keinot käytettäväksi myös perusopetuslaissa säädetyssä opetuksessa.
Huomautuksesta ja huomion kiinnittämisestä hallintokantelun johdosta säädetään jo nykyisin hallintolain 8 a luvussa. Selvyyden vuoksi on kuitenkin perusteltua säätää niistä myös perusopetuslaissa samaan tapaan kuin asiasta säädetään myös varhaiskasvatuslaissa, jotta koulutusta koskeva lainsäädäntö olisi johdonmukainen.
41 d §. Määräyksen antaminen
Pykälän 1 momentissa ehdotetaan säädettäväksi voimassa olevaa varhaiskasvatuslain 58 §:ää vastaavasti, että aluehallintovirasto voisi antaa määräyksen puutteiden korjaamisesta tai epäkohtien poistamisesta, jos opetuksen järjestämisessä tai toteuttamisessa havaitaan oppilaan oikeuksia vaarantavia puutteita tai muita epäkohtia taikka opetuksen järjestäminen on muutoin tämän lain vastaista. Mahdollisia puutteita voisivat olla esimerkiksi opetuksen järjestäminen vastoin voimassa olevaa tuntijakoa tai oppilaan tarvitsemien tukitoimien laiminlyönti. Tällöin olisi asetettava myös määräaika, jonka kuluessa tarpeelliset toimenpiteet on suoritettava.
Pykälän 2 momentissa ehdotetaan säädettäväksi uhkasakon käytöstä. Uhkasakon asettamismahdollisuutta voidaan pitää viranomaisen tehokkaan toiminnan näkökulmasta tarpeellisena. Ehdotetun 2 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi tehostaa 1 momentissa tarkoitettua määräystä sakon uhalla. Tällöin sovellettaisiin lisäksi uhkasakkolain (1113/1990) säännöksiä.
Muutoksenhausta määräykseen säädetään perusopetuslain 42 a §:ssä.
42 d §.Valituskiellot.
Osana säädöshuoltoa pykälään ehdotetaan tehtäväksi 36 §:n muuttamisesta sekä 36 b ja 36 c §:in tehtävistä siirroista johtuvat tekniset muutokset nykyistä sisältöä vastaavasti. Niiden toimien osalta, joista opetuksen järjestäjä ei tee hallintopäätöstä, vaan kirjauksen, käytettäisiin pykälässä ilmaisua ”toimenpide”. Koska toimenpiteet ovat lain soveltajille keskeisiä, olisi perusteltua, että myös kirjausten osalta valituskiellosta olisi säädetty, vaikka toimet eivät olekaan varsinaisia hallintopäätöksiä.
Pykälään lisättäisiin huomautusta tai huomion kiinnittämistä koskeva päätös (41 c §). Huomautuksen tai huomionkiinnittämistä koskevan päätöksen osalta sääntely vastaisi varhaiskasvatuslakia.
Samalla ehdotetaan selkeyden ja luettavuuden parantamisen vuoksi yhdistettäväksi nykyinen 1 ja 2 momentti, jotka molemmat koskevat valituskieltoa hallinto-oikeuteen, sekä muutettavaksi momentti listamuotoon. Nykyinen 3 momentti muuttuisi 2 momentiksi ja säilyisi sisällöllisesti ennallaan.
46 §. Aikuisten perusopetus.
Pykälän 1 momenttia ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että siihen lisättäisiin myös viittaus perusopetuslain 41 a – d §:iin. Näin turvattaisiin se, että myös aikuisten perusopetusta koskisi aluehallintovirastojen oikeus oma-aloitteisesti ottaa tutkittavaksi, onko opetus järjestetty tässä laissa ja sen nojalla säädetyn mukaisesti. Myös alehallintoviraston oikeus saada tietoja sekä määrätä sanktioita tulisivat sovellettavaksi aikuisten perusopetuksessa. Viittaus 36 §:än päivitettäisiin vastaamaan 36 §:än ehdotettavia teknisiä muutoksia.
48 §.Tarkemmat säännökset.
Pykälä ehdotetaan kumottavaksi. Pykälä sisältää perustuslain 80 §:n vastaisen yleisen asetuksenantovaltuuden. Valtuuden nojalla on annettu säännöksiä perusopetusasetuksessa ja tuntijakoasetuksessa. Asetukset pysyisivät voimassa perusopetuslakiin lisättävien valtuuksien nojalla (3, 7, 15, 18 ja 33 §:ä koskevat ehdotukset), vaikka yleisvaltuus kumotaan.
12
Suhde perustuslakiin ja säätämisjärjestys
Esityksen kannalta keskeisiä huomioitavia perusoikeuksia ovat perustuslain 16 §:n mukainen oikeus opetukseen, 21 §:n mukainen oikeus oikeusturvaan ja hyvään hallintoon, perustuslain 6 §:n mukainen oikeus yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen, 7 §:n mukainen oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen, 10 §:n mukainen yksityiselämän suoja, 12 §:n mukainen sananvapaus, 15 §:n mukainen omaisuuden suoja, 22 §:n mukainen julkisen vallan velvollisuus turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Lisäksi ehdotusta arvioidaan 2 §:n 3 momentin ja 80 §:n lailla säätämisen vaatimuksen näkökulmasta sekä suhteessa perustuslain 121 §:n mukaiseen kunnalliseen itsehallintoon.
Ehdotettua sääntelyä voidaan pitää lähtökohtaisesti perusoikeusmyönteisenä ja lapsen oikeuksia vahvistavana. Esitys kytkeytyy ihmisoikeussopimuksiin, keskeisimpänä YK:n lapsen oikeuksia koskevaan yleissopimukseen (SopS 59—60/1991, jälj.
lapsen oikeuksien sopimus
) sekä vammaisten henkilöiden oikeuksista annettuun yleissopimukseen (SopS 27/2016, jälj.
vammaisyleissopimus
).
Esityksessä ehdotettu puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytön kielto oppitunneilla merkitsee jossakin määrin perusoikeuksien rajoittamista. Jos perusoikeuksia rajoitetaan lainsäädännössä, on rajoitusedellytysten täytyttävä. Perusoikeuksien yleisten rajoitusedellytysten osalta perustuslakivaliokunnan on antanut mietinnön (PeVM 25/1994 vp –HE 309/1993 vp).
Perusoikeuksiin puuttuminen edellyttää, että kussakin rajoitussäännöksessä mainitun edun turvaaminen sitä välttämättä vaatii. Säännöksen ilmentämän hyväksyttävyysperiaatteen mukaisesti lain mukaisia toimivaltuuksia ei saa käyttää muuhun, kuin säännöksestä ilmenevään ja siinä hyväksyttyyn tarkoitukseen.
Säännösten korostaman suhteellisuusperiaatteen (lievimmän puuttumisen periaate) mukaisesti edellytetään paitsi, että toimenpide on laissa säädetyn tavoitteen saavuttamiseksi välttämätön, myös, että käytettävissä olevista toimenpiteistä aina valitaan lapsen itsemääräämisoikeutta tai muuta perusoikeutta kulloinkin vähiten rajoittava toimenpide. Jos lain tarkoittamia rajoitustoimenpiteitä lievemmät toimet ovat riittäviä, rajoituksia ei saa käyttää lainkaan. Rajoitustoimenpiteiden on aina oltava järkevässä ja kohtuullisessa suhteessa niiden käytölle asetettuun tavoitteeseen nähden.
Suhteellisuuden punninta voi tulla kysymykseen esimerkiksi tilanteissa, joissa opettaja ottaa haltuun oppilaiden esineitä. Perusoikeuksiin puuttuminen ei saa johtaa oppilaan kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen. Ilman oppilaan suostumusta tehdyssä haltuunotossa tai tavaroiden tutkimisessa kajotaan oppilaan omaisuuden- ja yksityisyydensuojaan sekä rajoitetaan oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.
Käytettävien keinojen tulee olla lainsäädännössä tarkasti rajattu ja toimille tulee olla välttämätön tarve. Perusteltuja tilanteita voi olla esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on suojella oppilaan omaa tai muiden oikeutta turvalliseen oppimisympäristöön tai oikeutta oppimiseen. Käytettävien keinojen tulee olla aina suhteessa tavoitteeseen sekä rajoittaa oppilaan perusoikeuksia mahdollisimman vähän (HE 66/2013 vp s. 47; PeVL 35/2013 vp s. 3). Suhteellisuusvaatimuksen keskeinen ulottuvuus on rajoituksen ”välttämättömyys”. Kaikissa kouluun liittyvissä ratkaisuissa oppilaan edun on oltava ensisijalla.
Puhelimen ja muun mobiililaitteen käytön rajoittamisessa ei ole kuitenkaan kysymys ainoastaan perusoikeuksien rajoittamisesta, vaan kyse on myös turvallisen oppimisympäristön mahdollistamiseksi annettavista velvoitteista ja toimivaltuuksista opetuksen järjestäjille sekä rehtoreille ja opettajille.
Perustuslain 2 §:n 3 momentin oikeusvaltioperiaatteen mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Lisäksi kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Perustuslain 80 §:n 1 momentin mukaan yksilön oikeuksien ja velvoitteiden perusteista säädetään lailla. Tämän vuoksi puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta ehdotetaan säädettäväksi lailla.
Perustuslaki edellyttää, että yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien perusteista tulee säätää lailla. Tämän vuoksi järjestyssäännöillä voidaan puuttua yksilön oikeuksiin vain rajoitetusti. Sisäiset määräykset voi poiketa tai ne eivät saa olla ristiriidassa perustuslaissa säädetyistä perusoikeuksista tai muista lainsäädännön alaan kuuluvista asioista.
12.1
Yhdenvertaisuus
Perustuslain 6 § 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Pykälän 2 momentin mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Pykälän 3 momentin mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.
Lasten tasa-arvoinen kohtelu tarkoittaa, että on huomioitava lapsen asema yhteiskunnassa aikuisiin nähden ja kehitettävä myös oikeusturvaa sellaiseksi, että se on tosiasiassa lasten saatavissa.
Lapsen oikeuksien sopimuksen (
jäljempänä LOS
) 3 artiklan 1 kohdan mukaan kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Artiklan 2 kohdan mukaan sopimusvaltiot sitoutuvat takaamaan lapselle hänen hyvinvoinnilleen välttämättömän suojelun ja huolenpidon ottaen huomioon hänen vanhempiensa, laillisten huoltajiensa tai muiden hänestä oikeudellisessa vastuussa olevien henkilöiden oikeudet ja velvollisuudet. Tähän pyrkiessään sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin lainsäädäntö- ja hallintotoimiin. Artiklan 3 kohdan mukaan sopimusvaltiot takaavat, että lasten huolenpidosta ja suojelusta vastaavat laitokset ja palvelut noudattavat toimivaltaisten viranomaisten antamia määräyksiä, jotka koskevat erityisesti turvallisuutta, terveyttä, henkilökunnan määrää ja soveltuvuutta sekä henkilökunnan riittävää valvontaa. LOS 23 artiklan mukaan sopimusvaltiot tunnustavat, että henkisesti tai ruumiillisesti vammaisen lapsen tulisi saada nauttia täysipainoisesta ja hyvästä elämästä oloissa, jotka takaavat ihmisarvon, edistävät itseluottamusta ja helpottavat lapsen aktiivista osallistumista yhteisönsä toimintaan. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus erityiseen suojeluun.
YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen 4 artiklan 1 kohdan mukaan sopimuspuolet sitoutuvat varmistamaan kaikkien ihmisoikeuksien ja perusvapauksien täysimääräisen toteutumisen kaikille vammaisille henkilöille sekä edistämään sitä ilman minkäänlaista syrjintää vammaisuuden perusteella. Tätä varten sopimuspuolet sitoutuvat toteuttamaan tai edistämään vammaisille henkilöille soveltuvan uuden teknologian, mukaan lukien tieto- ja viestintäteknologia, liikkumisen apuvälineet, laitteet ja apuvälineteknologia, tutkimusta ja kehittämistä sekä edistämään niiden saatavuutta ja käyttöä, asettaen etusijalle kohtuuhintaisen teknologian (g-alakohta).
Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen 24 artiklan 3 kohdan mukaan sopimuspuolet mahdollistavat vammaisille henkilöille elämänhallinnan ja sosiaalisen kehityksen taitojen oppimisen helpottaakseen heidän täysimääräistä ja yhdenvertaista osallistumistaan koulutukseen ja yhteisöön. Tätä varten sopimuspuolet toteuttavat asianmukaiset toimet, joilla muun muassa varmistetaan, että näkövammaisten, kuurojen, kuulovammaisten tai kuurosokeiden, erityisesti lasten, koulutus annetaan yksilön kannalta mahdollisimman tarkoituksenmukaisilla kielillä, viestintätavoilla ja -keinoilla sekä ympäristöissä, jotka mahdollistavat oppimisen ja sosiaalisen kehityksen maksimoinnin (c-alakohta).
LOS 37 artiklan mukaan tulee taata mm., että lasta ei kohdella tai rangaista halventavalla tavalla. Laitteiden käytön rajoittamisessa ei olisi kyse rangaistuksesta tai kurinpidosta vaan rauhallisen oppimisympäristön turvaamisesta, jotta lasten yhdenvertainen mahdollisuus opetukseen voitaisiin taata.
Perusopetuksen valvontasääntelyn puutteellisuus ja ongelmat oppilaiden tosiasiallisen oikeusturvan toteutumisessa koskevat erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia lapsia. Kanteluihin perustuva valvonta edellyttää oppilaiden tai huoltajien aktiivisuutta. Perheiden osaaminen ja muut mahdollisuudet ryhtyä kantelun tekemiseen, vaihtelevat suuresti. Erityisen haavoittuvaisessa asemassa ovat ne lapset, joiden vanhemmat eivät joko osaa ryhtyä kantelun tekemiseen tai jotka mahdollisten vastatoimien pelon vuoksi eivät uskalla ryhtyä kantelun tekemiseen on vain hallinnollista ohjausta. Lisäämällä lakiin aluehallintovirastoille oikeus myös oma-aloitteisesti ottaa tutkittavaksi, onko opetus järjestetty normien mukaisesti, voidaan lisätä oppilaiden välistä yhdenvertaisuutta.
Koska kaikilla lapsilla ei ole esiopetus- tai koulupäivän jälkeen harrastuksia, kouluissa tapahtuva liikunnallisen elämäntavan edistäminen on samalla myös lasten välistä ja perustuslain 6 §:n mukaista yhdenvertaisuutta edistävää. Esiopetuksen ja koulujen toimintakulttuurissa liikunnallista elämäntavan vahvistamisessa keskeistä on luoda mahdollisimman tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset liikkumisen mahdollisuudet. Näin voidaan vahvistaa lasten ja oppilaiden kokemusta aktiivisesta toimijuudesta sekä edistää liikunnallista elämäntapaa.
12.2
Sivistykselliset oikeudet
Perustuslain 16 §:ssä säädetään sivistyksellisistä oikeuksista. Pykälän 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Samassa momentissa todetaan, että oppivelvollisuudesta säädetään lailla. Momentissa säädetään perusoikeusuudistuksen perustelujen mukaan jokaiselle subjektiivinen oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Momentin ensimmäinen ja toinen virke on tarkoitettu olemaan siten yhteydessä toisiinsa, että perusopetukseksi on katsottava se opetus, joka kuuluu oppivelvollisuuteen (HE 309/1993 vp, s. 64/I)
Perustuslain 16 §:n 2 momentin mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä. Perusoikeusuudistusta koskevan hallituksen esityksen perustelujen mukaan 16 §:n 2 momentin säännös jokaisen yhtäläisestä mahdollisuudesta saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti opetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä kattaa opetuksen esiopetuksesta ylimpään opetukseen ja aikuiskoulutukseen asti (HE 309/1993 vp, s. 64).
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 28 artiklan mukaan sopimusvaltiot tunnustavat jokaisen lapsen oikeuden saada opetusta. Yleissopimuksen 28 artiklan 1 kohdan e-alakohdan mukaan sopimusvaltiot ryhtyvät toimenpiteisiin koulunkäynnin säännöllisyyden edistämiseksi ja koulunkäynnin keskeyttämisen vähentämiseksi. Lapsen oikeuksien sopimuksen 29 artiklan 1 kohdan a-alakohdan mukaan lapsen koulutuksen tulee pyrkiä lapsen persoonallisuuden, lahjojen sekä henkisten ja ruumiillisten valmiuksien mahdollisimman täyteen kehittämiseen. LOS 4 artiklan mukaan sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin ja muihin toimiin tässä yleissopimuksessa tunnustettujen oikeuksien toteuttamiseksi.
Perustuslain 19 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan on tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. LOS 18 artiklan mukaan sopimusvaltiot pyrkivät parhaansa mukaan takaamaan sen periaatteen tunnustamisen, että vanhemmat vastaavat yhteisesti lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä. Vanhemmilla tai tapauksesta riippuen laillisilla huoltajilla ja holhoojilla on ensisijainen vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä. Lapsen edun on määrättävä heidän toimintansa. Yleissopimuksessa tunnustettujen oikeuksien takaamiseksi ja edistämiseksi sopimusvaltiot antavat vanhemmille ja muille laillisille huoltajille asianmukaista apua heidän hoitaessaan lastenkasvatustehtäväänsä. Esimerkiksi päätös siitä, onko lapsella käytössään mobiililaite, tehdään perheissä, mutta esityksen mukaan opetuksen järjestäjä voisi rajoittaa laitteen käyttöä turvatakseen lapsen oikeutta opetukseen
Esitys tukisi perustuslain 16 §:n ja YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaista sivistyksellisten oikeuksien toteutumista rajoittamalla oppilaan puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöä oppitunnilla muuhun kuin oppimistarkoitukseen. Lisäksi puhelimen tai muun mobiililaitteen käytöstä työpäivän aikana olisi määrättävä koulun järjestyssäännöissä. Mobiililaitteiden käytön rajoittaminen turvaisi opiskelun esteetöntä sujumista ja oppilaille rauhallisen oppimisympäristön yhdenvertaisesti, kun opetuksen saaminen ei riippuisi esimerkiksi lapsen kyvystä säädellä omaa laitteen käyttöä. Myös liikunnallisen elämäntavan lisäämisellä esi- ja perusopetuksen tavoitteisiin edistetään omalta osaltaan lapsen oikeutta perusopetukseen, sillä koulupäivän aikaisella liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia oppimisen mahdollistaviin tekijöihin, kuten tehtäviin keskittymiseen, käyttäytymiseen ja kouluviihtyvyyteen. Sivistyksellisten oikeuksien toteutumista voidaan pitää lapsen edun toteutumisena.
Myös aluehallintovirastojen oma-aloitteinen oikeus ottaa tutkittavaksi, onko opetus järjestetty perusopetuslaissa säädetyn mukaisesti, tukee osaltaan sivistyksellisten oikeuksien toteuttamista.
12.3
Sananvapaus
Perustuslain 12 §:n mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja ja viestejä kenenkään ennalta estämättä, sekä ilmaista vapaasti mielipiteensä. (PL 12 §; LOS 13 artikla). Vaikka sananvapautta on totuttu näkemään poliittisena perusoikeutena, ei oikeus rajoitu vain poliittisiin ilmaisuihin vaan sen piirissä on myös muut ilmaisut sisällöstä riippumatta. (HE 309/1993 vp s. 56). Sananvapaussäännöksen soveltamisalaan kuuluu kaikenlaiset tiedot, mielipiteet ja viestit sisällöstä tai tarkoituksesta riippumatta. Sananvapaussäännöksen sananmuoto ”kenenkään ennakolta estämättä” vahvistaa ennakkoesteiden kieltoa. Sanamuodon mukaan kielto kohdistuu julkisen vallan lisäksi muihinkin tahoihin kuten yksityisiin henkilöihin. Ennakkoesteiden kiellon piiriin kuuluu esimerkiksi oikeuden luvanvaraistaminen (HE 309/1993 vp s. 57).
Myös LOS 13 artiklan mukaan lapsella on oikeus vapaasti ilmaista mielipiteensä. Oikeus sisältää vapauden hakea, vastaanottaa ja levittää kaikenlaista tietoa sekä ajatuksia. Oikeus kattaa suullisessa, kirjallisessa, painetussa, taiteessa tai missä tahansa muussa lapsen valitsemassa ilmaisunmuodossa. Oikeudelle voidaan artiklan mukaan asettaa rajoituksia, mutta vain laissa säätämällä tai mikäli ne ovat välttämättömiä muiden oikeuksien tai maineen turvaamiseksi tai kansallisen turvallisuuden, yleisen järjestyksen tai väestön terveyden tai moraalin suojelemiseksi. Lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä, kunhan se ei loukkaa muiden oikeuksia.
Esityksessä ehdotetun puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytön kieltämisen oppituntien aikana ei arvioida rajoittavan oppilaiden sananvapautta. Asiassa on huomioitava, että perusopetuksen oppilailla on oppivelvollisuuslain (1214/2020) mukaan oppivelvollisuus. Sananvapauden toteutumisen näkökulmasta ei voida pitää ensisijaisen tärkeänä, että oppilailla olisi koko ajan ja myös oppituntien aikana mahdollisuus käyttää puhelimiaan ja muita mobiililaitteitaan. Oppilailla säilyisi mahdollisuus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa viestejä muuna aikana kuin oppitunneilla.
Yksityiselämän ja henkilötietojen suoja
Perustuslain 10 §:ssä on säädetty yksityiselämän suojasta. Perustuslain 10 §:n 1 momentin mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu ja henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Viestinnän luottamuksellisuus on perustuslain 10 §:n 2 momentin nojalla jokaiselle kansalaiselle kuuluva perusoikeus. Kyseisen momentin mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Perustuslakivaliokunnan vakiintuneen tulkinnan mukaan henkilötietojen suoja osittain sisältyy samassa momentissa turvatun yksityiselämän suojan piiriin.
Puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuuden suoja
Ehdotettavaa puhelimen tai muun mobiililaitteen käytön rajoittamista koskevaa sääntelyä on arvioitava myös puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuuden suojan näkökulmasta. Perustuslain 10 §:n 2 momentin säännös luottamuksellisen viestin salaisuudesta on muotoiltu väline- ja tekniikkaneutraaliksi. Kirje- ja puhelinsalaisuus on säännöksessä mainittu erikseen, mutta säännöksellä turvataan yleisesti kaikenlaisen luottamuksellisen viestinnän salaisuutta (HE 309/1993 vp, s. 53). Näin ollen luottamuksellisen viestin salaisuus koskee esimerkiksi tekstiviestejä sekä sosiaalisen median ja sähköisten viestintäpalveluiden kautta lähetettyjä viestejä.
Luottamuksellisen viestin salaisuutta koskevan perustuslakisääntelyn ensisijaisena tarkoituksena on suojata luottamukselliseksi tarkoitetun viestin sisältö ulkopuolisilta. Perustuslailla turvataan jokaiselle oikeus luottamukselliseen viestintään ilman, että ulkopuoliset saavat oikeudettomasti tietoa hänen lähettämiensä tai hänelle osoitettujen luottamuksellisten viestien sisällöstä. Säännös antaa kuitenkin turvaa muillekin tällaista viestiä koskeville tiedoille, joilla voi olla merkitystä viestin säilymiselle luottamuksellisena. Tyypillisesti tällaisia ovat esimerkiksi puhelujen tunnistamistiedot. (HE 309/1993 vp, s. 53—54.)
Luottamuksellisen viestin suoja merkitsee suojaa esimerkiksi kirjeiden ja muiden suljettujen viestien avaamista ja hävittämistä sekä puhelujen kuuntelemista ja nauhoittamista vastaan. Sääntelyllä ei suojata ainoastaan viestin lähettäjää, vaan kysymyksessä on viestinnän molempien osapuolten perusoikeus (HE 309/1993 vp, s. 53).
Esityksessä ei ehdoteta viestinnän luottamuksellisuuteen puuttuvia tai sitä rajoittavia säännöksiä. Opetuksen järjestäjä voisi järjestyssäännöissään antaa määräyksen puhelinten ja muiden mobiililaitteiden säilyttämisestä ennalta määritellyssä paikassa, esimerkiksi puhelinparkissa. Opetuksen järjestäjä voisi sisäisissä ohjeistuksissaan huolehtia, että laitteet säilytetään ja otetaan haltuun siten, ettei ulkopuolisella ole pääsyä oppilaiden puheluihin tai viesteihin. Lisäksi oppilaan olisi mahdollista omilla valinnoillaan estää puhelimen sisällön näkyminen esimerkiksi opettajalle tai muille oppilaille. Tarvittaessa oppilaita voisi ohjeistaa muuttamaan laitteidensa viesti- ja ilmoitusasetuksia, jotta viestin esikatselusta ei käy ilmi viestin sisältö ulkopuoliselle. Pakottavan ja äkillisen tilanteen sattuessa oppilaan ja huoltajan yhteydenpito voitaisiin mahdollistaa koulun kautta. Tällöinkään puhelun tai viestin ei voitaisi edellyttää kulkevan opettajan kautta, vaan oppilaalle olisi tarjottava mahdollisuus käyttää omaa puhelintaan tai muuta mobiililaitetta tarvittavan ajan.
Henkilötietojen suoja
Esityksen henkilötietojen käsittely kuuluisi yleisen tietosuoja-asetuksen (luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta (jäljempänä yleinen tietosuoja-asetus) annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/679)) soveltamisalaan. Kun on kyse tietosuoja-asetuksen soveltamisalaan kuuluvasta henkilötietojen käsittelystä, kansallinen erityislainsäädäntö on mahdollista silloin, kun tietosuoja-asetus nimenomaisesti jättää jäsenvaltioille kansallista sääntelyliikkumavaraa. Esityksessä henkilötietojen käsittelyä liittyisi 29 §:ään ehdotettavaan 3 momenttiin sekä ehdotettuihin 41 a ja b §:ään.
Yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan henkilötietojen käsittelyllä tulee olla asetuksen 6 artiklan mukainen oikeudellinen perusta. Kansallinen, asetusta tarkentava lainsäädäntö on mahdollista muun muassa silloin, kun henkilötietojen käsittely perustuu asetuksen 6 artiklan 1 kohdan c alakohtaan, minkä mukaan käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi.
Perusopetuslain 29 §:n mukaan oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön ja 30 §:n mukaan oppilaalla on oikeus saada opetusta. Esityksen mukaan oppilas saisi käyttää puhelinta tai mobiililaitetta oppimistarkoituksessa tai henkilökohtaisen terveytensä hoitamisessa oppitunnilla. Tähän oppilas tarvitsisi luvan joko opettajalta tai rehtorilta. Kun opettaja tai rehtori antaisi luvan mobiililaitteen käyttämiseen oppitunnilla terveydenhoitoon, joutuisi opettaja tai rehtori käsittelemään oppilaan terveystietoja luvan antamisen yhteydessä. Opettajat ja rehtorit käsittelevät jo nykyisinkin oppilaiden opetuksen järjestämiseksi välttämättömiä terveydentilatietoja, eikä esitys laajentaisi käsiteltävien henkilötietojen joukkoa.
Henkilötietojen käsittely ehdotetussa 29 §:n 3 momentissa perustuisi tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan c alakohtaan eli rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseen. Ehdotetussa säännöksessä ei olisi kyse henkilötietojen käsittelyä koskevasta erityissääntelystä, vaan momentissa säädettäisiin lakisääteisestä velvoitteesta, jonka noudattamiseksi olisi tarpeen käsitellä henkilötietoja. Esityksellä ei siis tältä osin ole tarkoitus ehdottaa tietosuoja-asetusta täsmentävää kansallista erityissääntelyä.
Henkilötietojen käsittelyä liittyisi myös aluehallintovirastoille 41 a §:ssä ehdotettuun oikeuteen ottaa oma-aloitteisesti tutkittavaksi, onko opetus järjestetty voimassa olevien normien mukaisesti. Lisäksi esityksessä käytettäisiin tietosuoja-asetuksen mukaista kansallista liikkumavaraa esityksen 41 b §:ssä, jossa ehdotetaan säädettäväksi aluehallintovirastojen oikeudesta saada opetuksen järjestäjältä kantelun tai oma-aloitteisen valvontatehtävän tutkimiseksi välttämättömät tiedot. Nämä tiedot voisivat pitää sisällään myös esimerkiksi oppilaiden henkilötietoja. Opetustoimen valvonnassa henkilötietoja käsiteltäisiin aluehallintovirastojen lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi, jolloin käsittely perustuisi tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan c alakohtaan.
Tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 3 kohdan mukaisesti lakisääteiseen velvoitteeseen perustuvan lainsäädännön on täytettävä yleisen edun mukainen tavoite ja sen on oltava oikeasuhtainen sillä tavoiteltuun oikeutettuun päämäärään nähden. Lisäksi kansallisen erityissääntelyn on oltava selkeää, täsmällistä ja sen soveltamisen on oltava ennakoitavaa. Ottaen huomioon tietosuoja-asetuksen suoran sovellettavuuden sekä perustuslakivaliokunnan lailla säätämistä koskevan tulkintakäytännön (ks. erityisesti PeVL 14/2018 vp), erityissääntely tulisi rajoittaa vain välttämättömimpään.
Ehdotetusta tiedonsaantioikeudesta säätäminen on välttämätöntä, sillä menestyksellinen ja tehokas valvontatehtävän hoitaminen edellyttää, että valvontaviranomainen saa käyttöönsä tehtävän hoitamiseksi tarvittavat tiedot. Merkitystä voidaan katsoa olevan myös hallintolain 31 §:llä, jonka mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Ehdotetulla sääntelyllä varmistettaisiin aluehallintovirastojen välttämätön tiedonsaanti kanteluiden ja oma-aloitteisten valvonta-asioiden selvittämiseksi. Ehdotuksella olisi yleisen edun mukainen tavoite, sillä kanteluiden kautta voidaan tutkia, onko opetus järjestetty säännösten mukaisesti ja näin varmistaa palveluiden lainmukaisuus ja laatu. Lisäksi aluehallintovirastojen toimivallan laajentamisen voidaan arvioida vahvistavan oppilaiden oikeuksien ja oikeusturvan toteutumista. Sääntely olisi oikeasuhtaista, sillä tiedonsaantioikeudet rajattaisiin koskemaan vain niitä opetuksen järjestäjältä saatavia tietoja, jotka ovat välttämättömiä kanteluasian tai oma-aloitteisen valvontatehtävän tutkimiseksi.
Erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvat tiedot
Yleisen tietosuoja-asetuksen 9 artiklan 1 kohdan mukaan erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien tietojen käsittely on lähtökohtaisesti kielletty. Erityisiä henkilötietoryhmään kuuluvia tietoja ovat mm. terveyttä ja uskonnollista vakaumusta koskevat tiedot. Terveydentilaa koskevat tiedot ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n 1 momentin 25 kohdan perusteella myös salassapidettäviä. Erityisiä henkilötietoryhmiä koskevien tietojen käsittely on kuitenkin sallittu, jos yleisen tietosuoja-asetuksen jokin 9 artiklan 2 kohdan alakohdista täyttyy. Esityksen mukaan opettaja tai rehtori antaisi luvan oppilaan puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöön oppitunnilla, jos oppilas sitä tarvitsee oppimistarkoitukseen tai henkilökohtaiseen terveydenhoitoonsa. Tällöin opettaja tai rehtori joutuisi käsittelemään oppilaan terveystietoja harkitessaan luvan antamista oppilaan puhelimen tai mobiililaitteen käyttöön oppitunnilla.
Esityksessä erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien tietojen käsittelyyn sovellettaisiin 9 artiklan 2 kohdan g alakohtaa, jonka mukaan ”käsittely on tarpeen tärkeää yleistä etua koskevasta syystä unionin oikeuden tai jäsenvaltion lainsäädännön nojalla, edellyttäen että se on oikeasuhteinen tavoitteeseen nähden, siinä noudatetaan keskeisiltä osin oikeutta henkilötietojen suojaan ja siinä säädetään asianmukaisista ja erityisistä toimenpiteistä rekisteröidyn perusoikeuksien ja etujen suojaamiseksi”. Erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien terveyttä koskevien tietojen käsittely olisi oikeasuhtaista tavoitteeseen nähden, sillä oppilaan terveyttä koskevia tietoja käsiteltäisiin vain siltä osin kuin se olisi välttämätöntä oppilaan terveyden hoitamisessa. Kun oppilaan terveyttä koskevia tietoja olisi tarpeen käsitellä, voidaan tietosuojalain (1050/2018) 6 §:n 2 momentin suojatoimisääntelyä pitää riittävänä varmistamaan tietosuoja-asetuksen 9 artiklan 2 kohdan edellyttämät asianmukaiset ja riittävät suojatoimet rekisteröityjen oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.
On mahdollista, että myös aluehallintovirastoille tulevien kanteluiden ja oma-aloitteisesti tutkittavien valvonta-asioiden selvittäminen edellyttäisi erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien tietojen käsittelyä tai pyytämistä opetuksen järjestäjältä. Esimerkiksi oppimisen tukea koskevan valvonnan yhteydessä voi tulla käsiteltäväksi oppilaan terveydentilaa koskevia tietoja, mikäli tuen tarve johtuu oppilaan terveydentilasta johtuvasta syystä. Erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvia tietoja voisi tulla käsiteltäväksi myös esimerkiksi uskonnonopetuksen järjestelyihin liittyvän valvonnan yhteydessä. Tällöin erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien tietojen käsittelyssä sovellettaisiin tietosuoja-asetuksen 9 artiklan 2 kohdan g alakohtaa. Erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien tietojen käsittely edellyttäisi, että aluehallintovirastot toteuttavat kanteluita tai oma-aloitteisia valvonta-asioita selvittäessään tietosuojalain 6 §:n 2 momentin mukaisesti asianmukaiset ja erityiset toimenpiteet rekisteröidyn oikeuksien suojaamiseksi.
Perustuslakivaliokunnan mielestä arkaluonteisten tietojen käsittelyä koskevaa sääntelyä on edelleen syytä arvioida myös aiemman sääntelyn lakitasoisuutta koskevan käytännön pohjalta. (PeVL 14/2018 vp ja PeVL 15/2018 vp). Vaikka EU:n tietosuoja-asetuksen soveltamisen alkamisen johdosta kansallisessa lainsäädännössä tulee tietosuoja-asetuksen 9 artiklaan valitun erityisten henkilötietoryhmien käsitteen vuoksi välttää arkaluonteisten tietojen käsitteen käyttämistä sääntelyn selvyyden vuoksi (ks. myös PeVL 14/2018 vp), pitää perustuslakivaliokunta edelleen perusteltuna kuvata valtiosääntöisesti tiettyjä henkilötietoryhmiä nimenomaan arkaluonteisiksi (PeVL 15/2018 vp). Näillä tarkoitetaan laajempaa tietojoukkoa kuin vain tietosuoja-asetuksessa tarkoitetut erityiset henkilötietoryhmät (ks. tältä osin myös esim. PeVL 17/2018 vp.). Perustuslakivaliokunta on painottanut arkaluonteisten tietojen käsittelyn aiheuttamia uhkia.
Myös tietosuoja-asetuksen 51 johdantokappaleen mukaan asetuksen 9 artiklassa tarkoitettuja erityisiä henkilötietoja, jotka ovat erityisen arkaluonteisia perusoikeuksien ja -vapauksien kannalta, on suojeltava erityisen tarkasti, koska niiden käsittelyn asiayhteys voisi aiheuttaa huomattavia riskejä perusoikeuksille ja -vapauksille. Perustuslakivaliokunta on tämän johdosta kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, että arkaluonteisten tietojen käsittely on syytä rajata täsmällisillä ja tarkkarajaisilla säännöksillä vain välttämättömään (PeVL 15/2018 vp). Ehdotetussa aluehallintovirastojen tiedonsaantioikeutta koskevassa sääntelyssä erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvien tietojen, kuten muidenkin henkilötietojen käsittely, olisi rajoitettu vain välttämättömään. Ehdotetun sääntelyn arvioidaan yhdessä tietosuojalain suojatoimia koskevien säännösten kanssa täyttävän perustuslain 10 §:stä seuraavat vaatimukset.
Tiedonsaantioikeudet
Perustuslakivaliokunta on katsonut, että viranomaisen tietojensaantioikeus ja tietojenluovuttamismahdollisuus ovat voineet liittyä jonkin tarkoituksen kannalta "tarpeellisiin tietoihin", jos tarkoitetut tietosisällöt on pyritty luettelemaan laissa tyhjentävästi. Jos taas tietosisältöjä ei ole samalla tavoin luetteloitu, sääntelyyn on pitänyt sisällyttää vaatimus "tietojen välttämättömyydestä" jonkin tarkoituksen kannalta (ks. esim. PeVL 17/2016 vp, s. 5—6). Valiokunta ei toisaalta ole pitänyt hyvin väljiä ja yksilöimättömiä tietojensaantioikeuksia perustuslain kannalta mahdollisina edes silloin, kun ne on sidottu välttämättömyyskriteeriin (PeVL 62/2010 vp, s. 4/I ja PeVL 59/2010 vp, s. 4/I).
Valiokunta on antanut erityistä merkitystä luovutettavien tietojen luonteelle arkaluonteisina tietoina arvioidessaan täsmällisyyttä ja sisältöä. Mikäli ehdotetut säännökset tietojen luovutuksesta ovat kohdistuneet myös arkaluonteisiin tietoihin, on tavallisen lain säätämisjärjestyksen käyttämisen edellytyksenä ollut sääntelyn täsmentäminen selostetun perustuslakivaliokunnan viranomaisten tietojen saamista ja luovuttamista salassapitovelvollisuuden estämättä koskevaa sääntelyä koskevan käytännön mukaiseksi (ks. PeVL 15/2018 vp ja esim. PeVL 38/2016 vp). Perustuslakivaliokunta on painottanut, että erottelussa tietojen saamisen tai luovuttamisen tarpeellisuuden ja välttämättömyyden välillä on kyse tietosisältöjen laajuuden ohella myös siitä, että salassapitosäännösten edelle menevässä tietojensaantioikeudessa on viime kädessä kysymys siitä, että tietoihin oikeutettu viranomainen omine tarpeineen syrjäyttää ne perusteet ja intressit, joita tiedot omaavaan viranomaiseen kohdistuvan salassapidon avulla suojataan. Mitä yleisluonteisempi tietojensaantiin oikeuttava sääntely on, sitä suurempi on vaara, että tällaiset intressit voivat syrjäytyä hyvin automaattisesti. (ks. esim. PeVL 7/2019 vp, PeVL 15/2018 vp ja PeVL 17/2016 vp, s. 6 ja siinä viitatut lausunnot).
Koska kantelut ja oma-aloitteinen valvonta voivat kohdistua hyvin erilaisiin asioihin, on kunkin asian ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot määriteltävä tapauskohtaisesti. Etukäteen on mahdotonta määritellä aluehallintovirastojen tarvitsemia tietosisältöjä tyhjentävästi. Tämän vuoksi ehdotuksessa aluehallintovirastojen tiedonsaantioikeus olisi sidottu vaatimukseen tietojen välttämättömyydestä kantelun tai 41 a §:ssä säädetyn valvontatehtävän tutkimisen kannalta. Koska ehdotettu tiedonsaantioikeus olisi kohdennettu laissa säädettyjen aluehallintovirastojen lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi välttämättömiin tietoihin, voidaan sääntelyä pitää perustuslakivaliokunnan vakiintuneen käytännön kanssa yhteensopivana.
12.4
Omaisuuden suoja
Perustuslain 15 §:n 1 momentin mukaan jokaisen omaisuus on turvattu. Perustuslain kyseinen momentti sisältää omaisuudensuojaa koskevan yleislausekkeen (HE 1/1998 vp, s. 79—80). Esityksessä ehdotetaan, että rehtorilla tai koulun opettajalla olisi yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa ja säilytykseensä oppilaan puhelin tai muu mobiililaite oppituntien ajaksi. Näin ollen esityksessä ehdotettu muutos rajoittaisi oppilaan omaisuuden suojaa, joten arvioitavaksi tulee, onko haltuunotolla perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävät ja riittävän painavat perusteet ja ettei omaisuuden suojaan puuttuminen osoittaudu oppilaan kannalta kohtuuttomaksi.
Perustuslakivaliokunta on arvioinut aiemmin opetusta häiritsevien esineiden haltuunottoa. Perusopetuslain 36 d §:ää ehdotettaessa on perustuslakivaliokunta arvioinut esineiden ja aineiden haltuunotto-oikeudella olevan oppilaiden turvallisuuteen ja oppimisympäristön rauhallisuuden turvaamiseen liittyvät painavat ja perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävät perusteet (PeVL 35/2013, s. 2—3). Esityksessä pykälään lisättäisiin oppilaille kielto käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta oppituntien aikana pykälän poikkeuksia lukuun ottamatta sekä velvoite opetuksen järjestäjille järjestyssäännöissään määrätä laitteiden säilytyksestä.
Puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytön rajoittamisesta säädettäisiin lain tasolla. Oppilaiden laitteiden säilyttämistä ja haltuunottoa voidaan pitää tarkkarajaisena, kun huomioidaan perusopetuslain 36 f §:ssä säännellyt haltuunoton yleiset periaatteet, jotka tulevat sovellettavaksi oppilaiden laitteita haltuun otettaessa. Näihin yleisiin periaatteisiin on myös perustuslakivaliokunta kiinnittänyt huomiota haltuunotto-oikeuden sääntelyn oikeasuhtaisuutta arvioitaessa (PeVL 35/2013, s. 2). Esityksessä oppilaan omaisuuden suojaan puuttumisen ei voida myöskään katsoa olevan kohtuutonta, koska puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttäminen olisi esityksen mukaan muutoinkin laintasolla kielletty oppitunnin aikana lain 29 §:n 4 momentissa olevia poikkeuksia lukuun ottamatta. Laintasolla ei myöskään säädellä laitteiden säilyttämisestä, vaan opetuksen järjestäjien tulee määrätä näistä järjestyssäännöissään. Näin ollen laitteiden säilyttämisen osalta voidaan huomioida paikallisia tarpeita, joka on omiaan vähentämään lain kohtuuttomuutta. Opetuksen järjestäjä on vahingonkorvaussäädösten mukaisesti vahingonkorvausvastuussa puhelimista ja muista mobiililaitteista silloin, kun laitteet ovat opetuksen järjestäjän säilytyksessä.
Sääntely voidaan katsoa oikeasuhtaiseksi, sillä laitteiden käytön rajoittamisella pyritään turvaamaan yhdenvertaisen opetuksen toteutuminen. Esityksessä on tuotu myös esiin puhelinten ja muiden mobiililaitteiden häiriökäytön negatiivisia vaikutuksia oppimiseen ja opetuksessa keskittymiseen. Nämä seikat ovat omiaan lisäämään esitetyn haltuunotto-oikeuden välttämättömyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Näin ollen esitetyn oppilaan puhelimen ja muun mobiililaitteen haltuunotolla on vaikutusta oppimisympäristön rauhallisuuden turvaamiseen.
12.5
Oikeusturva
Suomen perustuslain 21 §:n 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä oikeus saada oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskeva päätös tuomioistuimen tai muun riippumattoman lainkäyttöelimen käsiteltäväksi. Lisäksi 2 momentin mukaan käsittelyn julkisuus sekä oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu päätös ja hakea muutosta samoin kuin muut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeet turvataan lailla.
Hallintolaki (434/2003) sisältää yleiset säännökset hyvän hallinnon perusteista ja hallintoasiassa noudatettavasta menettelystä. Hallintolakiin sisältyy säännökset muun muassa asian selvittämisestä, asianosaisen kuulemisesta, hallintopäätöksen sisällöstä, hallintopäätöksen perustelemisesta, virheen korjaamisesta, valitusosoituksesta, tiedoksiannosta ja oikaisuvaatimuksesta. Hallintolain menettelysäännöksiä on noudatettava myös perusopetuslain mukaisia hallintopäätöksiä laadittaessa silloin kun hallintolain säännöksistä poikkeamisesta ei erikseen säädetä. Viranomaisen päätöstä voidaan perustuslakivaliokunnan käytännön mukaan luonnehtia perustuslain 21 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla yksilön oikeutta koskevaksi silloin, kun lainsäädännössä on riittävän täsmällinen perusta oikeutena pidettävän suhteen syntymiselle yksilön ja julkisen vallan välille. (PeVL 51/2010 vp, s. 2, PeVL 52/2002 vp, s. 3, PeVL 16/2000 vp, s. 4, PeVL 12/1997 vp, s. 1) Perustuslakivaliokunnan käytännössä on katsottu, että velvollisuutta tuottaa valituskelpoinen päätös ei ole käsillä silloin, kun kyse on tosiasiallisesta hallintotoiminnasta (PeVL 32/2012 s. 5, PeVL 51/2006 s. 6, PeVL 52/2005 s. 2.)
Suuri osa perusopetuksesta on tosiasiallista hallintotoimintaa, josta ei tehdä hallintopäätöstä, jolloin myöskään oikaisun vaatiminen ei ole mahdollista. Oikeussuojakeino tosiasialliseen hallintotoimintaan on ollut kantelu aluehallintovirastolle tai ylimmille laillisuusvalvojille. Kyse on jälkikäteisestä valvonnasta, joka on edellyttänyt lasten tai heidän vanhempiensa aktiivisuutta.
Ennakollista oikeusturvaa esi- ja perusopetuksessa on toteuttanut lähinnä opetuksen järjestäjän suunnitelmat ja arviointi. Esityksellä vahvistettaisiin ennakollisen oikeusturvan toteutumista siten, että myös opetuksen järjestäjän ulkopuolisella taholla eli aluehallintovirastolla olisi mahdollisuus ottaa asia oma-aloitteisesti tutkittavakseen, onko opetus järjestetty säännösten mukaisesti, ja tarkastaa opetus. Laillisuusvalvonnan laajentaminen aluehallintoviraston oma-aloitteiseen tutkintaan tehostaisi ennakollisen oikeusturvan toteutumista yhdenvertaisesti. Ulkopuolisen ja oma-aloitteisen valvonnan lisääminen on tarpeellista erityisesti, kun opettajien ja rehtorin toimivaltuuksia puuttua oppilaan perusoikeuksiin lisätään. Lisäksi lapsille suunnattujen oikeussuojakeinojen tulee olla tosiasiassa tehokkaita siten, että oikeuksien toteutumisen valvonta ei voi olla pelkästään kantelun varassa, joka edellyttää lapsen huoltajilta tai lapselta tietoa ja osaamista ja jota ei voi pitää varsinkaan pienille lapsille, vammaisille lapsille tai muille erityisen haavoittuvassa asemassa oleville lapsille helposti saatavilla olevana oikeussuojakeinona. Tarve oikeussuojalle voi liittyä esimerkiksi oppimisen tuen saamiseen. Tuen tarpeessa olevat lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, mikä korostaa tarvetta myös muille oikeussuojakeinoille kuin jälkikäteiselle ja aktiivisuutta vaativalle kantelulle tai valitukselle niiltä osin kuin tuen saamisesta on tehty valituskelpoinen päätös.
Opettajan tai rehtorin ja oppilaan välinen suhteeseen liittyy julkisen vallan käyttöä, jolle tulee olla tehokkaat oikeussuojakeinot. Lapsiin kohdistuvilla oikeudenloukkauksilla voi olla pitkäkestoisia ja myös ylisukupolvisia vaikutuksia. Lapsilla on oikeus erityiseen suojeluun. Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeusturvan toteutuminen edellyttää ulkopuolisen tahon valvontaa. Suurin osa opetuksesta on tosiasiallista hallintotoimintaa, josta ei tehdä valituskelpoista päätöstä. Silloinkin kun päätös tehdään, tarvitaan huoltajan osaamista ja voimavaroja valituksen tekemiseen. Hallintolain mukaan 15-vuotias voi myös itse valittaa, mutta edellyttää lapselta vastaavaa osaamista ja voimavaroja kuin huoltajaltakin.
EIS:n 13 artiklan perusteella oikeussuojan tulee olla myös tosiasiassa tehokasta.
Myös esitykseen sisältyvät säädöshuollolliset toimet eli perusopetuslain asetuksenantovaltuuksien ja kurinpitoluvun täsmentyminen parantaisivat lainsäädännön selkeyttä ja ymmärrettävyyttä ja tätä kautta parantaisivat perustuslain 21 §:n mukaista oppilaan oikeusturvaa.
12.6
Kuntien tehtävät
Perustuslain 121 §:n 2 momentin mukaisesti kunnille annettavista tehtävistä säädetään lailla. Kuntalain (410/2015) 7 §:n mukaan kunta hoitaa itsehallinnon nojalla itselleen ottamansa sekä sille laissa säädetyt tehtävät.
Esityksessä säädettäisiin puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä työpäivän aikana. Oppituntien aikana opettaja tai rehtori voisi antaa luvan oppilaan puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöön oppimistarkoituksessa tai oppilaan terveydenhoitoon. Luvan antaminen olisi tosiasiallista hallintotoimintaa eikä edellyttäisi opettajalta lisätyötä tai kirjaamista. Jos luvan mobiililaitetta käyttämiseen terveyssyiden vuoksi antaisi koulun rehtori, se edellyttäisi oppilaskohtaiseen asiaan ja tilanteeseen perehtymistä, tilanteen arvioimista sekä luvan myöntämistä. Tämän ei arvioida lisäävän rehtorien työtä merkittävästi, sillä tilanteet, jotka edellyttäisivät mobiililaitteen käyttöä koulussa terveyssyistä johtuen, ovat yleensä koulukohtaisesti harvalukuisia.
Voimassa olevan perusopetuslain 29 §:n 4 momentin mukaan opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Esityksessä velvoitettaisiin koulua laatimaan järjestyssäännöt puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä oppitunnin, välitunnin ja ruokailun aikana. Tämä tarkoittaisi järjestyssääntöjen päivittämistä kouluissa. Joissain kouluissa tämä voi tarkoittaa järjestyssääntöjen laatimista. Järjestyssääntöjen laatiminen on kuitenkin kouluille jo tuttu prosessi, eikä niiden laatimisen osalta esitetä uutta sääntelyä.
Voimassa olevan 36 d §:n mukaan rehtorilla tai koulun opettajalla on oikeus yhdessä tai erikseen ottaa haltuun esineitä tai aineita, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista. Esityksen mukaan rehtori tai koulun opettaja voisi ottaa haltuunsa myös oppilaan puhelimen tai muun mobiililaitteen, jos oppilas häiritsisi sillä opetusta tai oppimista. Tämä sääntely ei lisäisi merkittävästi sitä työtä, mitä kouluissa tosiasiallisesti nytkin jo tehdään.
Perustuslain 121 §:n 1 momentin mukaan Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Pykälän 2 momentin mukaisesti kuntien hallinnon yleisistä perusteista ja kunnille annettavista tehtävistä säädetään lailla. Tämä perustuslainvoimaisesti suojattu kunnallinen itsehallinto merkitsee kuntalaisille kuuluvaa oikeutta päättää kuntansa hallinnosta ja taloudesta sekä kuntalaisten oikeudesta itse valitsemiinsa hallintoelimiin (HE 1/1998 vp, s. 175—176). Perustuslakivaliokunta on vakiintuneesti katsonut, että tavallisella lailla ei voida puuttua itsehallinnon keskeisiin ominaispiirteisiin tavalla, joka asiallisesti ottaen tekisi itsehallinnon merkityksettömäksi (mm. PeVL 20/2013 vp, s. 6/II, PeVL 22/2006 vp, s. 2/I, PeVL 65/2002 vp, s. 2/II, PeVL 31/1996 vp, s. 1/II). Kuntalain (410/2015) 7 §:n mukaan kunta hoitaa itsehallinnon nojalla itselleen ottamansa sekä sille laissa säädetyt tehtävät, joihin muun muassa perusopetuksen järjestäminen kuuluu. Kuntalain 10 §:n mukaisesti aluehallintovirasto voi kantelun johdosta tutkia, onko kunta toiminut voimassa olevien lakien mukaan. Kuntien toiminnan valvonnasta säädetään lisäksi eri palvelusektoreita koskevissa erityislaeissa, kuten opetustoimen lainsäädännössä (HE 268/2014 vp, s. 141—142) ja muun muassa esityksen kaltainen aluehallintovirastoille osoitettu valvontatehtävä on jo varhaiskasvatuslaissa.
Esityksen myötä aluehallintovirastot voisivat ottaa myös oma-aloitteisesti tutkittavaksi, onko perusopetuslaissa tarkoitettu opetus järjestetty lain mukaisesti ja lakiin lisättäisiin virastojen käytettävissä olevat sanktiot. Esityksessä aluehallintovirastojen toimivalta ja valvonta on rajatusti ja täsmällisesti asetettu koskemaan perusopetuslaissa tarkoitettua opetusta. Näin ollen esityksen muutosten ei voida katsoa vaikuttavan kuntien itsehallinnon ominaispiirteisiin sellaisella tavalla, joka tekisi itsehallinnon merkityksettömäksi. Voidaan myös katsoa, että laillisuusvalvonnan kasvattaminen perusopetuksessa on esityksen mukaisesti omiaan vaikuttamaan positiivisesti muihin perusoikeuksiin, kuten yksilöiden oikeusturvaan, joten aluehallintovirastojen toimivallan kasvattaminen on oikeassa suhteessa suojeltavien etujen tärkeyteen. Näin ollen esityksen ei voida katsoa olevan ongelmallinen kuntien itsehallinnon kannalta. Näkemystä tukee myös se, että varhaiskasvatuksen osalta aluehallintovirastoille on jo osoitettu esityksen kaltaisia valvontatehtäviä varhaiskasvatuslain mukaisesti.
12.7
Asetuksen antaminen
Perustuslain 80 §:ssä säädetään asetuksen antamisesta laissa säädetyn valtuuden nojalla. Perustuslakivaliokunta on lausuntokäytännössään edellyttänyt, että valtuuden on oltava täsmällinen ja tarkkarajainen (esim. PeVL 38/2013 vp, s. 3—4, PeVL 10/2014 vp, s. 5—6, PeVL 11/2014 vp, s. 3, PeVL 7/2005 vp, s. 10, PeVL 29/2004 vp, s. 3/II, PeVL 40/2002 vp, s. 7/I).
Esitys vahvistaisi lainsäädännön perustuslainmukaisuutta, koska esityksellä saatettaisiin perusopetuslain valtuussääntely perustuslain 80 §:n ja perustuslakivaliokunnan lausuntokäytännön vaatimuksien mukaiseksi.
Edellä mainituilla perusteilla lakiehdotus voidaan käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Hallitus pitää kuitenkin suotavana, että perustuslakivaliokunta antaisi lausunnon arvioitaessa omaisuuden suojaa niissä tilanteissa, kun opetuksen järjestäjä ottaa oppilaan puhelimen tai muun mobiililaitteen haltuunsa. Lisäksi pidetään suotavana, että perustuslakivaliokunta arvioisi puhelimen ja muun mobiililaitteen käytön rajoittamista mm. sananvapauden ja yksityiselämän suojan kannalta.