7.1
Päästökauppalaki
2 §.Määritelmät
. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että pykälän kohtiin 10, 38 ja 39 päivitetään viittaukset komission antamiin asetuksiin. Muutoksen myötä päivitetään ja yhdenmukaistetaan viittaukset asetuksiin. Lisäksi pykälään lisättäisiin uusi 40 kohta komission ilmastoneutraaliussuunnitelma-asetuksen määritelmästä ja 41 kohta päästöselvityksen määritelmästä. Pykälään ehdotetut muutokset ja lisäykset ovat luonteeltaan lakiteknisiä.
Pykälän 10 kohtaan päivitettäisiin uuden huutokauppa-asetuksen nimi ja numero. Voimassa olevassa määritelmässä viitataan kumottuun huutokauppa-asetukseen. Ehdotetun kohdan mukaan huutokauppapaikalla tarkoitettaisiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY täydentämisestä vahvistamalla kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien huutokaupan ajoitusta, hallinnointia ja muita näkökohtia koskevista säännöistä annetussa komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2023/2830, jäljempänä huutokauppa-asetus, 26 artiklan 1 kohdan mukaisesti nimettyä palveluntarjoajaa, joka vastaa päästöoikeuksien huutokauppojen järjestämisestä ja muista sille mainitun asetuksen 27 artiklassa osoitetuista tehtävistä.
Pykälän 38 kohtaan päivitettäisiin komission todentamisasetuksen nimi ja numero. Ehdotetun kohdan mukaan komission todentamisasetuksella tarkoitettaisiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2003/87/EY tarkoitetusta tietojen todentamisesta ja todentajien akkreditoinnista annettua komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2018/2067.
Pykälän 39 kohtaan päivitettäisiin komission ilmaisjaon mukautussäädöksen nimi ja numero. Ehdotetun kohdan mukaan komission ilmaisjaon mukautussäädöksellä tarkoitettaisiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY soveltamista koskevien sääntöjen vahvistamisesta siltä osin kuin on kyse tuotantotason muutoksista johtuvia päästöoikeuksien maksutta tapahtuvan jaon mukautuksia koskevista lisäjärjestelyistä annettua komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2019/1842.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 40 kohta komission ilmastoneutraaliussuunnitelma-asetuksesta. Ehdotetun kohdan mukaan komission ilmastoneutraaliussuunnitelma-asetuksella tarkoitettaisiin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY soveltamissäännöistä päästöoikeuksien maksutta tapahtuvaan jakoon tarvittavien ilmastoneutraaliussuunnitelmien sisällön ja muodon osalta annettua komission täytäntöönpanoasetusta (EU) 2023/2441.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 41 kohta. Ehdotetun kohdan mukaan päästöselvityksellä tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten sekä komission tarkkailuasetuksen, MRV-asetuksen tai komission CORSIA-MRV-asetuksen mukaista selvitystä toiminnanharjoittajan, laivayhtiön tai ilma-aluksen käyttäjän raportointikauden vuotuisista päästöistä, mukaan lukien komission tarkkailuasetuksen 75 v artiklan ja liitteen Xa mukaista raporttia.
5 §.Laitokset
. Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 6 momentti koskien biomassalaitosten soveltamisalan rajausta koskevan sääntelyn selkeyttämistä. Ehdotetun uuden 6 momentin mukaan, jos laitoksen toimintaa olisi muutettu siten, että laitoksella käytetään laitoksen tai polttoyksikön käynnistystä tai pysäytystä lukuun ottamatta yksinomaan biomassaa ja toiminnanharjoittaja on ilmoittanut Energiavirastolle laitoksen jatkavan tämän lain soveltamisalassa, sovelletaan tätä lakia laitokseen toiminnanharjoittajan ilmoituksen mukaisesti 31 päivään joulukuuta 2025. Ehdotetulla momentilla selkeytetään sääntelyä siltä osin, kun laitoksessa käytetään yksinomaan biomassaa, joka ei täytä kestävyyskriteereitä ja siten kuuluisi lain soveltamisalaan 1.1.2026 lähtien.
7 §.Laitoksen kapasiteetin määrittäminen
. Pykälän 3 momentissa ehdotetaan korjattavaksi kirjoitusvirhe. Ehdotetun 3 momentin mukaan, jos laitoksen kuuluminen tämän lain soveltamisalaan määräytyy liitteessä I mainitun polttoyksiköiden kokonaispolttoainetehon perusteella, polttoainetehot laskettaisiin yhteen kaikista kyseiseen laitokseen kuuluvista teknisistä yksiköistä, joissa polttoaineita poltetaan. Kokonaispolttoainetehoa laskettaessa ei oteta huomioon polttoyksiköitä, joiden polttoaineteho on pienempi kuin 3 megawattia.
21 §.Päästöjen tarkkailusuunnitelman hyväksyminen
. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että lisätään tarkkailusuunnitelman hyväksynnän kestoa koskeva säännös. Ehdotetulla muutoksella selkeytetään sääntelyä siten, että tarkkailusuunnitelma voidaan hyväksyä toistaiseksi tai erityisestä syystä määräajaksi. Määräaikainen hyväksyntä koskisi tilanteita, joissa esimerkiksi laitoksen ympäristönsuojelulain mukainen lupa olisi määräaikainen. Ehdotettu muutos vastaa kumotun päästökauppalain (311/2011) mukaista sääntelyä. Ehdotetun pykälän mukaan toiminnanharjoittajan olisi laadittava lain soveltamisalaan kuuluvalle laitokselle päästöjen tarkkailusuunnitelma ja haettava sille Energiaviraston hyväksyntä. Tarkkailusuunnitelma hyväksyttäisiin toistaiseksi tai erityisistä syistä määräajaksi.
26 §.Päästölupa
. Pykälää ehdotetaan lisättäväksi uusi 2 ja 3 momentti. Ehdotuksen myötä pykälää selkeytettäisiin biomassalaitosten vaatimusten osalta.
Ehdotetun uuden 2 momentin mukaan, jos laitos on tullut päästökaupan soveltamisalaan, koska tämän lain 6 §:n 1 momentin 4 kohdan mukainen rajaus ei soveltunut siihen, toiminnanharjoittajan tulisi hakea 1 momentin mukaista päästölupaa laitokselle.
Ehdotetun uuden 3 momentin mukaan, jos laitoksen päästölupa olisi peruutettu 40 §:n 2 momentin 4 kohdan perusteella, toiminnanharjoittajan tulisi kuitenkin hakea 1 momentin mukaista päästölupaa, jos jonkin peruuttamista seuraavan kalenterivuoden aikana laitoksen keskimääräiset kestävän biomassan poltosta aiheutuvat päästöt muodostavat enintään 95 prosenttia laitoksen kokonaispäästöistä. Päästölupaa tulee hakea viipymättä ja viimeistään kyseisen kalenterivuoden loppuun mennessä, mikäli syntyy epäilys siitä, että edellä tarkoitettu enintään 95 prosentin raja alittuu. Ehdotettu momentti selkeyttää voimassa olevaa oikeustilaa. Nykytilaa koskevassa kappaleessa on kuvattu voimassa olevan päästökauppalain biomassalaitoksia koskeva sääntely sekä komission ohjeistuksen mukainen tulkinta päästökauppadirektiivin säännöksestä.
Päästökauppadirektiivissä ei ole säädetty nimenomaisesti siitä, kuinka direktiivin liitteen 1 kohdan 1 mukaisesti päästökaupasta poisjätetty laitos tulee takaisin päästökauppaan, mikäli sen kestävän biomassan poltosta aiheutuneet päästöt laskevat ja laitoksen fossiilisista polttoaineista aiheutuvat päästöt lisääntyvät. Direktiivin 4 artiklassa on säädetty tyhjentävistä poikkeustilanteista, joissa laitoksen ei tule hakea päästölupaa, vaikka se harjoittaa päästökauppaan kuuluvaa toimintaa. Direktiivin 4 artiklassa ei ole säädetty poikkeusta, että liitteen 1 kohdan 1 perusteella poisjätetty laitos olisi tällaisessa tilanteessa erityisasemassa verrattuna muihin laitoksiin, joiden tulee hakea päästölupaa, mikäli ne harjoittavat liitteessä 1 lueteltua toimintaa. Näin ollen päästökaupasta yllä mainitun 95%:n biomassakriteerin vuoksi poisjätetyn laitoksen poisjättämisen jälkeisen oikeustilan selkeyttämiseksi päästökauppalain 26 §:ään on ehdotetaan lisättäväksi uusi kolmas momentti. Säännöksen katsotaan kuuluvan päästökauppadirektiivin mahdollistaman kansallisen liikkumavaran piiriin.
Kummassakin tapauksessa päästölupa myönnettäisiin aikaisintaan 1.1.2026 voimaan tulevana ja päästölupa olisi voimassa toistaiseksi. Lupahakemuksen voisi kuitenkin jo jättää ennen vuotta 2026, mikäli laitoksen muutos koskisi vuotta 2026. Uutta päästölupaa ei kuitenkaan voisi myöntää ennen laitoksen voimassa olevan päästöluvan peruuttamista.
Ehdotus vahvistaa laitosten yhdenvertaista kohtelua sekä EU:n päästökauppajärjestelmän tavoitetta kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi unionin ilmastoneutraaliustavoitteen ja sen ilmastotavoitteiden ja siten Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Näin ollen ehdotus tukee myös EU:n perussopimuksessa ilmaistuja ympäristöllisiä tavoitteita ja on näin perussopimusten mukainen.
Päästökaupan soveltamisalan ulkopuolella olevat laitokset eivät raportoi päästötietojaan Energiavirastolle. Ehdotetun momentin mukainen epäilys 95 % rajan alittumisesta olisi siten ensisijaisesti toiminnanharjoittajan oma epäilys, jonka perusteella syntyisi velvoite hakeutua päästökaupan piiriin. Tietyissä tapauksissa on myös mahdollista, että Energiavirastolle voi herätä epäilys rajan alittumisesta esimerkiksi julkisuudesta saatujen tietojen perusteella. Tuolloin asiaa olisi mahdollista selvittää viraston toimesta esimerkiksi toimijalle tehtävällä hallintolain mukaisella selvityspyynnöllä.
40 §.Laitoksen päästöluvan ja päästöjen tarkkailusuunnitelmapäätöksen peruuttaminen
. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että lupia koskevista muutoksista olisi ilmoitettava viipymättä.
Ehdotetun 40 § mukaisesti laitoksen katsottaisiin lopettaneen toimintansa ilmaisjakoasetuksessa säädetyissä tilanteissa. Toiminnanharjoittajan on ilmoitettava laitoksen toiminnan lopettamisesta Energiavirastolle välittömästi toiminnan lopettamisen jälkeen. Kahden tai useamman laitoksen yhdistymisestä, laitoksen toimintaa koskevan ympäristöluvan raukeamisesta ympäristönsuojelulain 88 §:n perusteella tai ympäristöluvan peruuttamisesta ympäristönsuojelulain 93 §:n perusteella on myös ilmoitettava Energiavirastolle välittömästi, jos laitosten yhdistyminen on tapahtunut tai ympäristölupa on rauennut tai peruutettu.
Voimassa olevan lain mukaan toiminnanharjoittaja on voinut ilmoittaa kahden tai useamman laitoksen yhdistymisestä ja laitoksen toimintaa koskevan ympäristöluvan raukeamisesta ympäristönsuojelulain 88 §:n perusteella tai ympäristöluvan peruuttamisesta ympäristönsuojelulain 93 §:n perusteella Energiavirastolle viipymättä, kuitenkin viimeistään sen kalenterivuoden loppuun mennessä, jolloin laitosten yhdistyminen on tapahtunut tai ympäristölupa on rauennut tai peruutettu. Lakiesityksen mukaan jatkossa kaikista laitoksen päästöluvan ja tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätöksen peruuttamiseen johtavista muutostilanteista olisi ilmoitettava välittömästi Energiavirastolle. Muutos johtuu komission ilmaisjakoasetuksen muutoksesta, minkä johdosta kesken vuoden toimintansa lopettaneen laitoksen ei enää kuulu saada maksutta jaettavia päästöoikeuksia toiminnan lopettamispäivän, laitoksen yhdistymispäivän tai ympäristöluvan raukeamis- tai peruuttamispäivän jälkeiselle kalenterivuoden osalle.
48 §.Maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrän alentaminen jakokaudella 2026–2030
. Pykälän 1, 2 ja 4 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että ne vastaisivat selkeämmin komission ilmaisjakoasetuksen säännöksiä. Lisäksi ehdotetaan lisättäväksi uusi 5 momentti, joka olisi luonteeltaan informatiivinen. Voimassa oleva 5 momentti kumottaisiin tarpeettomana päivitetyn ilmaisjakoasetuksen myötä.
Ehdotetun 1 momentin mukaan vakiintuneelle laitokselle myönnettävien päästöoikeuksien määrää vähennettäisiin 20 prosentilla, jos toiminnanharjoittaja, jota koskee energiatehokkuuslain (1429/2014) 6 §:n mukainen velvoite pakollisesta yrityksen energiakatselmuksesta tai joka on vapautunut siitä mainitun lain 7 §:ssä säädetyllä perusteella, ei ole toteuttanut energiakatselmuksen tai energianhallintajärjestelmän suosituksia. Päästöoikeuksien määrää ei kuitenkaan vähennettäisi, jos toiminnanharjoittaja osoittaa ilmaisjakoasetuksen 22 a artiklassa säädettyjen edellytysten täyttyvän. Ehdotuksen myötä momenttia selkeytettäisiin vastaamaan ilmaisjakoasetuksen muutosta.
Ehdotetun 2 momentin mukaan vakiintuneelle laitokselle myönnettävien päästöoikeuksien määrää vähennettäisiin 20 prosentilla, jos toiminnanharjoittaja, jota koskee päästökauppadirektiivin 10 a artiklan 1 kohdan viidennessä alakohdassa säädetty velvoite tehdä mainitun direktiivin 10 b artiklan 4 kohdassa tarkoitettu ilmastoneutraaliussuunnitelma, ei toimita ilmastoneutraaliussuunnitelmaa Energiavirastolle ilmaisjakoasetuksessa säädetyssä ajassa. Päästöoikeuksien määrää vähennettäisiin myös, jos ilmaisjakoasetuksen 22 b artiklassa, komission ilmastoneutraaliussuunnitelma-asetuksessa tai komission ilmaisjaon mukautussäädöksessä säädetyt muut edellytykset eivät täyty. Ehdotetussa muutoksessa momenttiin päivitettäisiin viittaukset komission säädöksiin.
Ehdotetun 4 momentin mukaan, jos toiminnanharjoittaja osoittaisi toteuttaneensa 1 momentissa tarkoitetut suositukset maksutta jaettavien päästöoikeuksien myöntämistä koskevan päätöksen antamisen jälkeen, päästöoikeuksien määrän vähennys poistettaisiin jakokauden jäljellä olevien kalenterivuosien ilmaisjaon osalta. Vähennyksen poistamisesta säädettäisiin tarkemmin ilmaisjakoasetuksessa ja komission ilmaisjaon mukautussäädöksessä. Momentissa mainittujen säädösten päivittämisen myötä menettelyä on tarkentunut siten, että toiminnanharjoittaja voi toteuttaa jäljellä olevia suosituksia jakokaudella 2026-2030 vuosittaisen tuotantotasoraportin todentamiseen asti ja saada siten vielä jaon täysimääräisenä kyseiselle ja sitä seuraaville vuosille.
Ehdotetun 5 momentin mukaan toiminnanharjoittajan on laadittava ja pantava täytäntöön 1 momentissa tarkoitettuja suosituksia koskeva menettely ja ylläpidettävä sitä ilmaisjakoasetuksessa säädetyllä tavalla. Ehdotettu 5 momentti on uusi ja lisättäisiin ilmaisjakoasetuksen päivityksen myötä. Voimassa oleva 5 momentti kumottaisiin samasta syystä tarpeettomana.
59 §.Maksutta jaettavien päästöoikeuksien kirjaaminen
. Voimassa olevaa 59 § ehdotetaan muutettavaksi siten, että pykälään selkeytetään päästöoikeuksien kirjaamista koskevaa menettelyä. Ehdotetun pykälän mukaan, jos laitos on lopettanut toimintansa, ei laitoksen tilille saisi kirjata päästöoikeuksia toiminnan lopettamispäivän jälkeiselle kalenterivuoden osalle ja sen jälkeisille vuosille. Ehdoista, joiden täyttyessä laitoksen katsotaan lopettaneen toimintansa, ja päästöoikeuksien kirjaamisen lopettamisesta säädetään ilmaisjakoasetuksessa. Energiavirasto tekee päätöksen päästöoikeuksien kirjaamisen lopettamisesta. Ehdotetun muutoksen myötä selkeytetään päästöoikeuksien kirjaamista laitoksen lopettaessa toimintansa. Laitokselle voi kirjata sille kuuluvat päästöoikeudet ajalta ennen lopettamista ja näiden päästöoikeuksien kirjaaminen voi tapahtua laitoksen lopetettua toimintansa. Lopettamisen jälkeiselle ajalla ei voi myöntää ja siten ei myöskään kirjata kyseisiä päästöoikeuksia.
64 §.Maksutta jaettavien lentoliikenteen päästöoikeuksien jakoperusteet
. Pykälään esitetään lisättävän tarkennus maksutta jaettavien lentoliikenteen päästöoikeuksien jakoperusteisiin sovellettavista vertailutiedoista. Pykälän 1 momentin kautta vuonna 2024 maksutta jaettavien päästöoikeuksien jakoperusteiden vertailuvuosi oli 2023, mutta säännöksestä ei käynyt selvästi ilmi, että laskennassa tulee huomioida todennetut päästöt myös niiden lentojen osalta, jotka kuuluvat päästökauppajärjestelmään vasta 1.1.2024 alkaen. Nyt esitettävä täydennys 64 §:n 2 momenttiin varmistaisi vertailutietojen oikeellisuuden. Säädösteknisesti tarkennus tulisi uutena virkkeenä pykälän ensimmäisen virkkeen jälkeen. Voimassa olevan pykälän viimeinen virke erotettaisiin omaksi 2 momentikseen, koska se koskee ilmaisjakoa vuodesta 2026 lähtien.
65 §.Kestävien lentopolttoaineiden käytöstä maksutta jaettavat päästöoikeudet
. Pykälän 1 momenttia esitetään vähäisiä tarkennuksia, joilla varmistetaan säännöksen yhdenmukaisuus päästökauppadirektiivin kanssa. Ensinnäkin tarkennettaisiin, että ilmaisjako kestävien lentopolttoaineiden käytön perusteella koskee vain kaupallisia ilma-aluksen käyttäjiä ja on mahdollista vain sellaisten lentojen osalta, joilta päästöoikeudet on palautettava vuosien 2024–2030 aikana. Samalla tarkennettaisiin, että ilmaisjako kestävien lentopolttoaineiden käytön perusteella ei ole mahdollista sellaisten lentojen osalta, joita koskeva päästöoikeuksien palautusvaatimus katsotaan täytetyksi päästökauppadirektiivin 28 a artiklan 1 kohdan nojalla.
Lisäksi tarkennettaisiin siten, että viittaus päästökauppadirektiivin 3 c artiklan 6 kohtaan koskisi päästöoikeuksien jakoperusteita eikä päästöoikeuksien hakumenettelyä. Käytännössä momenttiin lisättäisiin uusi virke, jonka mukaan maksutta jaettavien päästöoikeuksien määrään sovellettaisiin päästökauppadirektiivin 3 c artiklan 6 kohtaa. Maksuttomilla päästöoikeuksilla kavennetaan kestävän ja fossiilisen lentopolttoaineen hintaeroa niin, että mitä kestävämmäksi polttoaine on mainitussa direktiivin kohdassa katsottu, sitä suurempi suhteellinen osuus hintaerosta katetaan maksuttomilla päästöoikeuksilla. Direktiivin säännöksen tarkoituksena on kattaa osittain tai kokonaan fossiilisen lentopetrolin käytön ja kestävien lentopolttoaineiden käytön välinen hintaero, ottaen huomioon hiilen hintaan ja fossiilisten polttoaineiden yhdenmukaistettuihin vähimmäisverotasoihin perustuvat kannustimet, ja siten kannustaa kestävien lentopolttoaineiden käyttöön. 3 c artiklan 6 kohdan mukaisesti maksutta jaettavilla päästöoikeuksilla katettaisiin 70 prosenttia hintaerosta edistyneiden biopolttoaineiden ja vihreä vedyn osalta sekä 95 prosenttia ei-biologista alkuperää olevien synteettisten polttoaineiden osalta). Hintaero katettaisiin kokonaan, jos kestävä polttoaine tankataan alle 10 000 km2 kokoisella saarella tai syrjäisellä alueella sijaitsevalla lentoasemalla taikka lentoasemalla, joka ei alle 800 000 vuosittaisen matkustajamäärän takia ole ReFuelEU Aviation -asetuksen uusiutuvien lentopolttoaineiden sekoitevelvoitteen piirissä.
73 §.Päästöoikeuksien palautusvelvollisuus
. Pykälää muutettaisiin siten, että virheellinen viittaus päästökauppalain lukuun 10 korjattaisiin luvuksi 7. Ehdotetun 73 pykälän muutoksen mukaan toiminnanharjoittajan, laivayhtiön ja ilma-aluksen käyttäjän olisi palautettava 69 §:ssä tarkoitettuun unionin rekisteriin vuosittain syyskuun loppuun mennessä edellisenä kalenterivuonna kustakin toiminnanharjoittajan laitoksesta aiheutuneita tai laivayhtiön tai ilma-aluksen käyttäjän aiheuttamia, 7 luvun mukaisesti todennettuja päästöjä vastaava määrä päästöoikeuksia.
81 §.Todentajan hyväksyminen
. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että pykälässä tarkennettaisiin hyväksynnän koskevan myös ETA- valtiossa sertifioidun todentajan hyväksyntää. Ehdotetun pykälän mukaan Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa akkreditoitu tai sertifioitu todentaja rinnastettaisiin 1 momentissa tarkoitettuun todentajaan, jos todentaja on yhteisö tai säätiö taikka tällaisen osa ja täyttää 79 §:ssä säädetyt edellytykset sekä akkreditoinnissa on noudatettu vaatimustenmukaisuuden arviointipalvelujen pätevyyden toteamisesta annetussa laissa säädettyä vastaavaa menettelyä, taikka luonnollisen henkilön on sertifioinut todentajaksi komission todentamisasetuksen 55 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu muu Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion kansallinen viranomainen. Ehdotetulla muutoksella täsmennetään kansallista lainsäädäntöä vastamaan komission todentamisasetuksen sisältöä niistä tahoista, jotka voidaan hyväksyä toimimaan todentajana Suomessa. Lisäksi muutos täydentää päästökauppalain 80 §:ssä sertifioitujen todentajien hakemuksesta jo säädettyä.
83 §.Käytettävä todentaja
. Pykälää ehdotetaan muutettavan siten, että lisätään viittaus ilmastoneutraalisuusraportista. Ehdotetun pykälän mukaan toiminnanharjoittajan, ilma-aluksen käyttäjän ja laivayhtiön olisi käytettävä päästöselvitysten, toiminnanharjoittajan lisäksi perustietoselvitysten, uuden osallistujan tietoselvitysten, vuotuisten tuotantotasoraporttien ja ilmastoneutraaliusraporttien sekä ilma-aluksen käyttäjän lisäksi CORSIA-järjestelmän ilmastoyksiköiden mitätöinnin todennuttamiseen todentajaa, joka on hyväksytty tämän lain nojalla. Ehdotettu muutos johtuu komission täytäntöönpanoasetusten valmisteilla olevista muutoksista ja muutoksen myötä pykälää täydennettäisiin sisältämään kaikki raportit, joita todennuttaminen voi koskea.
86 §.Todentamisraportti
. Ehdotetun muutoksen myötä lisätään ehdotetun 83 §:n muutosta vastaavalla tavalla viittaus ilmastoneutraalisuusraporttiin. Ehdotetun pykälän mukaan todentajan olisi laadittava todentamisraportti laitoksen ja ilma-aluksen käyttäjän päästöselvityksen, 39 §:ssä tarkoitetun selvityksen, perustietoselvityksen, uuden osallistujan tietoselvityksen, vuotuisen tuotantotasoraportin ja ilmastoneutraaliusraportin todennuksesta.
92 §.Päästöoikeuden ylitysmaksu
. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että tarkennetaan kuluttajahintaindeksin tarkoittavan Euroopan kuluttajahintaindeksiä. Päästöoikeuden ylitysmaksusta säädetään päästökauppadirektiivissä eikä se jätä kansallista harkintaa sovellettavan kuluttajahintaindeksin osalta. Ehdotetun pykälän mukaan ylitysmaksu olisi 100 euroa kultakin hiilidioksidiekvivalenttitonnilta, jolta päästöoikeuksia ei ole palautettu. Vuonna 2013 alkaneesta päästökauppakaudesta lukien ylitysmaksua korotetaan Euroopan kuluttajahintaindeksin muutoksen mukaisesti.
97 §.Päästökaupparikkomus
. Pykälän 4 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi siten, että päästökaupparikkomukseksi katsottaisiin myös väärien tietojen toimittaminen 55 §:ssä tarkoitetun raportin tai ilmoituksen toimittamisen yhteydessä. Ehdotetun pykälän 4 kohdan mukaan päästökaupparikkomuksesta tuomitaan, jos tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta laiminlyö 55 §:ssä tarkoitetun raportin tai ilmoituksen toimittamisen päästöoikeusmäärän alentamista varten tai toimittaa vääriä tietoja. Lainkohtaa esitetään muutettavaksi vastaamaan voimassa olevan lain yksityiskohtaisista perusteluista ilmenevää lainsäätäjän tarkoitusta, joka on jäänyt kirjaamatta pykälätekstiin.